zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:177/230)

Zupa krem z cukinii i pora 17

Jeeny, pyszna. Nie wiem czy to dzięki pieczonemu czosnkowi, dymce czy prażonym pestkom dyni. Jak tylko zmiksowałam zupę, spróbowałam żeby ją ewentualnie doprawić. Doprawiłam, wymieszałam, spróbowałam i łaaał. Naprawdę. Zupa na pewno będzie jeszcze smaczniejsza, gdy zrobimy ją w sezonie warzywnym. Ja na pewno spróbuję ją ugotować z młodą cukinią. Krem z cukinii i pora zrobiłam głównie z myślą(...)powodzeniem możecie dodać grzanek, groszku ptysiowego czy co tylko lubicie. Prażony słonecznik też będzie ok, orzechy. Zamiast dymki możecie dodać do zupy (przed miksowaniem) parę liści bazylii. Zresztą na dole macie parę przepisów na zupy krem. Jedną z nich jest właśnie cukiniowa z bazylią. Była pyszna. Róbcie i jedzcie na zdrowie. Jeżeli ktoś z Was wszedł na ten przepis

Kardamonovy
Ramen , super zupa w wydaniu domowym 96

votes ) Ramen , super zupa w wydaniu domowym Ramen , to ostatnio ulubiona, zupa ,moich chłopców . Mogą ją jeść codziennie . Ta prosta historia ma swój początek w dzień bicia kurczaków . Wiem brzmi okrutnie , ale domowe kurczaki hodowane z miłością w godnych warunkach , uwierzcie ,że są bardziej humanitarną, formą spożycia mięsa, niż te kupne fermowego chowu . Ale do rzeczy , tak więc było sporo(...)świeżego imbiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka mielonych ziaren kolendry 1 gwiazdka anyżu sól ,do smaku dodatki : 2 jajka kurze ugotowane na twardo kilka grzybów mun , namoczonych we wrzątku pęczek dymki 1 czerwona papryka spiczasta 1 strąk chilli , świeżego makaron ramen kawałek dyni , słodkiej , np Hokkaido Składniki z listy wywar , umieszczamy w garnku o dużej

Ogrodnik w podróży
Wigilijny czerwony barszczyk z pieczonych buraków 148

warzywem, już dawno przestał być kojarzony wyłącznie z czerwonym barszczem. Jednak dzisiaj będzie o buraku właśnie w takim, świątecznym wydaniu. Postny barszcz czerwony to dość spore wyzwanie. Niby prosta zupa z buraków, ale wydobycie i podkreślenie pożądanego smaku, wymaga konkretnych zabiegów. Przede wszystkim jest to jedno z tych dań, które, moim zdaniem, najlepiej smakuje na drugi dzień po ugotowaniu. Można(...)gniazdami nasiennymi oraz grzyby. W razie konieczności dolejcie nieco wody, tak, aby sięgała kilka centymetrów powyżej warzyw. Wlejcie także nieco grzybowego wywaru, ale nie wszystko od razu, lepiej móc dolać potem niż od razu zdominować czerwony barszcz grzybowym smakiem. W końcu to burak ma grać pierwsze skrzypce. Gotujcie to wszystko na niewielkim ogniu przez około 10 minut, dolejcie ocet

Pichceniomania
Gąska zielonka - prośnianka, zieleniatka 511

Gąska zielonka Tricholoma equestre - bardzo lubiany w Polsce i chętnie zbierany grzyb. Ale czy wiecie, że w najnowszych atlasach umieszcza się go wśród grzybów niejadalnych a nawet trujących? W naszym kraju mnóstwo osób zbiera te grzyby, zjada i nic im nie jest, ale być może jakaś substancja kumuluje się w organizmie i negatywne efekty pojawią się dopiero po wielu latach(...)powodu, że rzadko na nie trafiam :) Nie mam też na blogu dań z wykorzystaniem gąsek zielonek - kilka sztuk jakie czasami uda mi się znaleźć trafia przeważnie do jednego gara zupy wielogrzybowej albo sosu z różnych gatunków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Gazpacho 192

upały. Sierpień póki co też daje w kość, więc jeżeli nie macie oporów przed jedzeniem zup na zimno, polecam Wam hiszpański chłodnik. Za przepisami rozglądałam się na hiszpańskich i amerykańskich stronach. Nie skorzystałam z konkretnego. I jedyne co zmieniłam to rodzaj octu użyty do zupy. Ze względu na dietę My, użyłam jabłkowego. W oryginalnych przepisach używano octu sherry(...)jest właśnie dieta przeciwgrzybicza (która w naszym przypadku może potrwać nawet rok). Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych

Kardamonovy
Pierogi z kapustą i grzybami 69

następnego dnia, kiedy to podsmażane są na patelni i podawane do czerwonego barszczu. Udostępnij Składniki na pierogi z kapustą i grzybami Nadzienie: 400 g kiszonej kapusty 15 g suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżeczka bułki tartej 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 5-7 ziarenek pieprzu sól, pieprz do smaku olej do smażenia Ciasto: 2 szklanki(...)wodzie, po czym ugotować je do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzić i dobrze odcisnąć, zmielić w maszynce lub bardzo drobno pokroić. Wywar można wykorzystać do przygotowania sosu lub zupy. Kapustę kiszoną przepłukać, drobno pokroić. Ugotować ją do miękkości w wodzie z dodatkiem liścia laurowego, ziaren pieprzu, jałowca i ziela angielskiego. Ostudzić, odcisnąć, wyjąć przyprawy, drobno pokroić. Cebule obrać, posiekać

niecodziennikpary
Barszcz czerwony z fasolą i brukselką 265

Barszcz czerwony z dużą ilością warzyw, ale kapustę zastąpiłam małą brukselką. Jest gęsty, pożywny i bardzo smaczny. 3 buraczki ćwikłowe 1 marchewka 3 ziemniaki 1 główka

https:KKuchniaMniam
Pasztet mięsny 123

Pasztet mięsny Czas przygotowania: 5 godzin  Proporcje na 3 foremki keksowe  Składniki: 1000 g wołowiny 1000 g wieprzowiny 500 g boczku 300 g podgardla 10 g suszonych grzybów 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 cebule kilka ziarenek ziela angielskiego 3 goździki 4 listki laurowe kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 jajka 2 bułki kajzerki 1 łyżeczka gałki(...)mięsa. Wszystko zalewamy zimną wodą, ale tylko tyle, żeby mięso było przykryte. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości mięsa. Mięso odcedzamy (oczywiście wywar zachowujemy, będzie doskonałą baza do zupy). Grzyby i cebulę również odcedzamy. Mięso odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Bułki namaczamy w wywarze. Mięso mielimy w maszynce do mielenia wraz z cebulą, grzybami i bułkami. Przekładamy do misy malaksera, dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekane nachos z żółtym serem 119

Zapiekane nachos z żółtym serem to sycąca przekąska, która idealne sprawdzi się na każdym przyjęciu. Nachosy będą podane z mięsem mielonym i żółtym serem :) Pyszne…

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Marynowane grzybki 122

robaczywki, ale kolejne produkcje były udane. Także podkreślam dla tych mniej biegłych w grankach, GRZYBKI TRZEBA PODGOTOWAĆ Drukuj Marynowane grzybki window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1,5 kg dowolnych grzybów 2 duże cebule 1 l wody 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 szkl. octu ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca, pieprz Sposób przygotowania Grzyby oczyszczamy i jeśli trzeba kroimy(...)słoików przyprawy. Zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy i przekładamy słoiki do góry nogami. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/marynowane-grzybki/ BosowKuchni Artykuł Marynowane grzybki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Zupa z rydzów 188

usmażenia (  tak  zrobione są pyszne) . Okazało się ze miały wyjątkowo długie ogonki. Ogonki obcięłam, zostawiłam też kilka główek. Razem ok 200 g. Nigdy wcześniej nie robiłam zupy rydzowej, okazała się naprawdę bardzo smaczna. Polecam!  składniki ok 200 g rydzów 1 cebula 2 ząbki czosnku ok 180 g ziemniaków 1 l bulionu lub wywaru warzywnego oliwa z oliwek(...)kostkę. Na patelnię wlać trochę oliwy, podsmażyć cebulę aż trochę zmięknie. Dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. W garnku zagotować wywar, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem i zblendowane nogi grzybów. Na patelnię po cebuli dodać łyżkę oliwy i trochę masła , wrzucić pokrojone rydze. Podsmażać przez ok 5 minut a następnie dorzucić do wywaru razem z pokrojonymi ziemniakami. Przykryć i gotować

Stare Gary
Zupa dyniowa z papryką i grochem 180

dokładek domownicy sobie życzą, a w tym przypadku moje kuchenne eksperymenty okazują się być smakiem idealnym. Dynię zazwyczaj używam do wypieku chleba, nie ujmowała mnie w zupach, przekonałam się do niej dopiero w tym zestawieniu, w towarzystwie grochu, papryki i odrobiny chili smakuje wyśmienicie. Oprócz tego, że jest smaczna jej słoneczny kolor jest dobrym jesiennym antydepresantem :). Składniki(...)ząbki czosnku smalec, masło lub oliwa mały kawałek chili ok 1cm, lub 1-2 szczypty sproszkowanego chili 3/4 łyżeczki mielonego kminku 2 płatki suszonych prawdziwków lub kostka bulionowa grzybowa natka pietruszki 4-5 kawałków marynowanej czerwonej papryki lub połowa świeżej pieprz  sól 1. Groch namoczyć na noc, po namoczeniu odcedzić i gotować z małą ilością soli

Apetyczna babeczka
Barszcz czerwony na zakwasie z buraków - wigilijny 79

Uwielbiam ten barszcz na wigilię, chociaż niekoniecznie trzeba czekać cały rok, żeby go zrobić i zjeść ze smakiem. Jednak przynajmniej 5 dni wcześniej trzeba zrobić zakwas

Bułka z Chlebem
Barszczyk czerwony na wędzonce 126

Na Nowy Rok barszczyk to dobre danie, tym bardziej ,że po nocnych szaleństwach łagodzi nasz biedny żołądek. Barszczyk, który proponuję jest na wędzonce i warzywach. Smakuje

W kuchennym oknie Ewy
Barszcz czerwony wigilijny 256

W każdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje nie zmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować

Apetyczna babeczka