Kapusta z grochem i grzybami to nic innego jak wigilijna kapusta z dodatkiem łuskanego grochu. Ja zazwyczaj wybieram groch połówki, ale możecie również użyć całego. Wówczas
Przepiski.plKolejny wielkanocny przepis. Nie może przecież zabraknąć tutaj na blogu przepisu na żurek, który osobiście uwielbiam. Koniecznie z jajkiem i białą kiełbasą! Znajdziesz u mnie
Delicious PlaceZgodnie z tym co podaje Wikipedia „ Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który(...)stołowa kminku - kilka ząbków czosnku - 4 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - sól i pieprz do smaku - majeranek (daję, bo lubię) - ziemniaki - 1 - 2 cebule - jeżeli mamy - 100g suszonych grzybów ( moje zostały zużyte w farszu do pierogów) Jeżeli dodajemy grzyby – wcześniej je moczymy (najlepiej na noc). Obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki gotujemy osobno, następnie odcedzamy na sicie
mojewypiekiinietylkoWitam serdecznie Przepis jak przygotować barszcz czerwony wigilijny z kwasem buraczanym (kiszonym barszczem) . Są różne przepisy na przygotowanie takiego barszczu może komuś się spodoba mój przepis
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Przepis na barszcz czerwony wigilijny , zapewne każdy ma swój własny przepis na barszcz na wigilię ale może komuś przepis się przyda i go wykorzysta
Uwaga Babcia GotujeMój lutowy Health Box: 1. Mąka kukurydziana 500g - Bezgluten. Mąka kukurydziana jest produktem bezglutenowym i idealnie sprawdzi się nie tylko w wypiekach, ale również doskonale zagęszcza zupy, czy różnego rodzaju sosy. Tu znajdziecie wszystkie moje dotychczasowe przepisy z użyciem mąki kukurydzianej - klik . 2. Ksylitol 200g - Jawo Kraków. Przyznam, że ksylitol zaczął gościć w mojej kuchni od bardzo dawna(...)może być stosowany przez diabetyków - nie uzależnia - produkty z cukrem brzozowym przez dłuższy czas dają uczucie sytości - ma działanie antybakteryjne i ogranicza rozwój "złych" mikroustrojów, np. Helicobacter pylorii i grzybów Candida - pomaga w dbaniu o higienę jamy ustnej - likwiduje nieświeży oddech, zapobiega i redukuje niewielkie ubytki próchnicze - pomaga w przyswajaniu wapnia - dobrze wpływa na mineralizację kości - poprawia przemianę materii
Di gotujesumie wczoraj były trzy wersje tej zupy. Tola klasycznie zjadła ją z makaronem nitki, My z makaronem żytnim, koperkiem i dymką, ja z kaszą jaglaną i tymi samymi ziołami. Każda wersja była tak samo smaczna. No dobra, ta Toli smakowała mi chyba najmniej. Z wiekiem zaczynam omijać klasyczny makaron w zupach (poza rosołem oczywiście), nie smakuje mi tak bardzo(...)sałatek, na przykład z sałatą lodową. Poza tym mam jej w domu jakieś 2 kilo, więc ładuję obecnie gdzie się da. Kaszę, kaszę. Zastanawiam się właśnie czy mam tę zupę wrzucić do candidowej zakładki, bo zrobiłam ją bez marchewki. Mam świadomość, że niektóre osoby w ogóle nie czytają wstępu, więc nie doczytają, że to przepis w diecie przeciwgrzybiczej
KardamonovyBarszcz czerwony na zakwasie, to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole . Jest aromatyczny, a jego zapach unosi się w całym domu. Jestem pewna, że podbije serca Waszych
Przepisy na widelcusumie wczoraj były trzy wersje tej zupy. Tola klasycznie zjadła ją z makaronem nitki, My z makaronem żytnim, koperkiem i dymką, ja z kaszą jaglaną i tymi samymi ziołami. Każda wersja była tak samo smaczna. No dobra, ta Toli smakowała mi chyba najmniej. Z wiekiem zaczynam omijać klasyczny makaron w zupach (poza rosołem oczywiście), nie smakuje mi tak bardzo(...)sałatek, na przykład z sałatą lodową. Poza tym mam jej w domu jakieś 2 kilo, więc ładuję obecnie gdzie się da. Kaszę, kaszę. Zastanawiam się właśnie czy mam tę zupę wrzucić do candidowej zakładki, bo zrobiłam ją bez marchewki. Mam świadomość, że niektóre osoby w ogóle nie czytają wstępu, więc nie doczytają, że to przepis w diecie przeciwgrzybiczej
KardamonovyZapiekanka manicotti, pulpety po sycylijsku, pierożki z ricotty, risotto groszkiem i grzybami, włoska zupa weselna – pięć dań na pięć dni tygodnia, najlepsze włoskie przepisy na dania proste i smaczne. I niedrogie. U nas w domu, kiedy nie mamy czasu, ani pomysłu na gotowanie, wtedy na pytanie „co by tu zrobić do jedzenia” standardowo pada odpowiedź: makaron. Makaron w każdej postaci(...)Kalabrii i na Sycylii. Generalnie północ kraju pozostaje pod wpływem niemieckiej (bawarskiej) kultury kulinarnej, wywodzącej się jeszcze ze średniowiecza, dużo w niej mięsa, kiełbas, masła, ale też dziczyzny i grzybów. Południe przesiąknięte jest tradycją arabską, smakami i przyprawami Orientu: korzeniami, oliwkami, oliwą. Warto pamiętać, że całe południowe Włochy przez kilka wieków znajdowały się pod panowaniem arabskim, które pozostawiło niesłychanie trwały
Niedzielny kucharz(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szpinak ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jego się albo lubi, albo nie. Chociaż dziwię się ludziom, którzy nie lubią dań
Przepiski.plZapiekanka manicotti, pulpety po sycylijsku, pierożki z ricotty, risotto groszkiem i grzybami, włoska zupa weselna – pięć dań na pięć dni tygodnia, najlepsze włoskie przepisy na dania proste i smaczne. I niedrogie. U nas w domu, kiedy nie mamy czasu, ani pomysłu na gotowanie, wtedy na pytanie „co by tu zrobić do jedzenia” standardowo pada odpowiedź: makaron. Makaron w każdej postaci(...)Kalabrii i na Sycylii. Generalnie północ kraju pozostaje pod wpływem niemieckiej (bawarskiej) kultury kulinarnej, wywodzącej się jeszcze ze średniowiecza, dużo w niej mięsa, kiełbas, masła, ale też dziczyzny i grzybów. Południe przesiąknięte jest tradycją arabską, smakami i przyprawami Orientu: korzeniami, oliwkami, oliwą. Warto pamiętać, że całe południowe Włochy przez kilka wieków znajdowały się pod panowaniem arabskim, które pozostawiło niesłychanie trwały
Niedzielny kucharzmięsa wieprzowego ( użyłam po równo: szynki, łopatki, karkówki i boczku ) 2 cebule włoszczyzna: 1 marchew, 1 niewielka pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, opcjonalnie zielona pietruszka garść suszonych grzybów 3 jajka Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir (świeży- starty na drobnej tarce lub suszony) Przyprawy do gotowania mięsa: 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 1 łyżka(...)jeszcze około 30 minut- do miękkości mięsa *** *** Mięso oraz warzywa studzimy i mielimy w maszynce lub blendujemy na gładką masę. Wywar od gotowania mięsa, może stanowić świetną bazę do zupy np. krupniku, żurku, grochówki *** *** Dodajemy żółtka oraz przyprawy do smaku. Pasztet musi mieć dość wyrazisty smak *** *** Następnie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączymy je z masą
Blog z ApetytemNie mogę uwierzyć, że za dwa dni święta, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że leje jak podczas byle jakiej jesieni ;-) Nie mogę uwierzyć, że jeszcze jeden dzień
Czary - gary w kuchniBarszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo dobry(...)pora kawałek selera 1 opalona na ogniu cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 - 2 liście laurowe 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu 100 g suszonych grzybów 1 łyżeczka majeranku szczypta cukru sok z cytryny sól. pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora, buraki) myjemy, obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody
W kuchni Katie