zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:190/230)

Jesienna zupa pomidorowa 100

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
20 przepisów na obiad jesienią! 157

kolorze żółtym, ekologicznych jajek i dobrej jakości masła i oliwy. Frittatę możesz przygotować z wieloma składnikami, wystarczy, że dodasz podsmażone na maśle kurki lub grzyby i uzyskasz frittatę grzybową, możesz dodać pomidory malinowe, oliwki, bądź ulubiony ser. Dzisiaj dzielę się z Wami moim ulubionym pomysłem na frittatę! WIĘCEJ 2. PLACKI ZIEMNIACZANE MOJEJ BABCI I znowu ziemniaki(...)świeżej natki pietruszki. Jeśli dodacie odrobinę papryczki peperoncini otrzymacie włoski klasyk spaghetti aglio olio e peperoncino. WIĘCEJ 12.  ZUPA Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO! Jedna z najlepszych rozgrzewających zup na jesień. Bardzo gładka, sycąca i gęsta. Bardziej to krem -zupa. Przygotowuje ją z pieczonej dyni obficie polanej oliwą z oliwek. Zamiast grzanek czy makaronu podałam ją z białą fasolką gotowaną

SMYKWKUCHNI
Filet z Kurczaka Pod Pieczarkową Pierzynką 81

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filet z kurczaka pod pieczarkową pierzynką to idealny pomysł na domowy obiad. Będzie świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów w panierce z bułki tartej

Przepiski.pl
Przepisy na Boże Narodzenie 2016 6412

zieloną pierzynką 10. Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych pomidorów 11. Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym 12. Świąteczna pieczeń schabowa 13. Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych grzybów 14. Schab gotowany w mleku   Sałatki 1. Żółta sałatka 2. Sałatka z tortellini, suszonymi pomidorami i serem camembert 3. Sałatka z paluszkami krabowymi i selerem konserwowym 4. Sałatka ryżowa(...)pieczonymi burakami 2. Śledzie w sosie koperkowo-jogurtowym 3. Śledzie w sosie musztardowym 4. Najlepsze śledzie wigilijne 5. Śledzie po kaszubsku Inne 1. Pieczone paszteciki do barszczu 2. Zupa krem z pieczonych buraków 3. Ryba po grecku bez smażenia 4. Pasztet jaglany z pieczarkami 5. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem 6. Pasztet z cukinii 7. Kruche marchewki 8. Pasztet

Czerwona Porzeczka
Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami 143

Doskonale tez smakują same. Farsz w wersji minimalistycznej, to podsmażone grzyby z cebulką. W przepisie podaję wariant bardziej rozbudowany z kapustą. Zawijańce są odcinane z rulonu ciasta drożdżowego, nadzianego grzybowym farszem. Możecie zamiast w plastry – jak roladę, pociąć ciasto w dłuższe kawałki i pozlepiać końce. Tym sposobem otrzymacie klasyczne paszteciki. Oczywiście, wierzch możecie posypać czarnuszką , kminkiem czy innymi(...)posypujemy przyprawami. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/drozdzowe-zawijance-kapusta-pieczarkami/ BosowKuchni Artykuł Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 122

Brazylii, Indiach Zachodnich, Madagaskarze, Sri Lance Zanzibarze i Pembie. Są przyprawą o przyjemnym charakterystycznym zapachu i gorzkim smaku. Są przyprawą wielu jesiennych i zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy(...)świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz  w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym akvavit. Jest częstym dodatkiem do dań curry

Ciastka - domowe słodkości
Gołąbki Teściowej 160

Pewnie ciężko w to uwierzyć, ale gołąbki odkryłam stosunkowo niedawno, dzięki mojej teściowej. Spróbowałam z grzeczności i od tej pory uwielbiam smak tej potrawy! Dietetycznie, bo

IzaGotuje
Sos kurkowy serowo-śmietanowy 114

śmietanowy. To, jaki ostatecznie będzie jego smak i konsystencja, zależy tak naprawdę od was, a raczej od ilości grzybów, jaką dysponujecie. Znam takich, co do sosu dodadzą jedynie garść grzybów, i takich co to wrzucą pół kilo. Ja lubię w tym daniu luźną konsystencję sosu, ale również lubię czuć kurki. Generalnie, jeśli potrzebujecie więcej sosu, dodajecie trochę wody. Jeśli lubicie(...)sosu. Taka woda nada dodatkowego smaku daniu, a zdecydowanie lepiej się sprawdzi niż dodatek zwykłej wody. Artykuł Sos kurkowy serowo-śmietanowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
SUSZONE POMIDORY 216

avocado), sałatek, kanapek. Jest przy nich trochę pracy-ale warto! Najlepiej suszyć je na słońcu... ale z nim w naszym klimacie różnie bywa. Można w suszarce do grzybów i ziół. Czas suszenia 5-6 godzin.Trzeba kontrolować i sprawdzać. Pomidory równomiernie się ususzą i nie przypalą. Ja wysuszyłam je w piekarniku. Temperatura 60-70 stopni przy uchylonych drzwiczkach. Jeśli macie termoobieg(...)się usmażą. Powinny być całe zalane oliwą. Zakręcałam i odstawiałam do góry dnem.Same się wekują. Ja przerobiłam ponad 50 kg. pomidorów. Zrobiłam z nich przecier pomidorowy .   Idealny do zup, sosów, gulaszy i poprostu do picia. Miąższ który wydrążyłam idealnie wykorzystałam- nic się nie zmarnowało. Smacznego! Polecam też zrobić DOMOWY KETCHUP

potrawyregionalne
Bigos 173

Jest to jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych dań.  Bardzo sycący i rozgrzewający. Za każdym razem wychodzi trochę inny, w zależności od tego co akurat

Smakołyki Asi
Ramen 130

Ramen nie lubi pośpiechu, a sekret tej zupy tkwi w długo gotowanym wywarze, w którym powoli uwalnia się umami, legendarny piąty smak. Najważniejszym związkiem, który wywołuje odczuwanie smaku umami, jest kwas glutaminowy, z którym spotykamy się zwykle pod postacią jego soli- glutaminianu sodu. Dokładnie tego samego, oznaczonego na etykietach jako E-621, kojarzonego z najbardziej przetworzoną, śmieciową pseudożywnością. Tymczasem glutaminian(...)pół 4 ząbki czosnku 5 cm kawałek imbiru, pokrojony w plastry biała część pora 2 łodygi selera naciowego 2 szalotki 4 litry wody 150 ml sosu sojowego 6 suszonych grzybów shitake kawałek wodorostów kombu o wymiarach 10x20 cm (opcjonalnie) Dodatki: makaron ramen jajka ugotowane na twardo zielona część dymki ugotowane grzyby shitake wodorosty wakame plasterki papryczki chili marchew starta

Smakowity Blog Kulinarny
Kryzysowa wigilia 185

topie jest temat marnowania jedzenia, dlatego króluje czerstwy chleb i zahaczamy też o inne odpadki ;) W tym roku choinka papierowa, trochę nowoczesna, równie kryzysowa :) Faramuszka Podobno bardzo modna świąteczna zupa w Rosji . Dlaczego na naszym wigilijnym stole królują (w takiej czy innej formie) nasiona? Bo zgodnie ze starym przesądem jadano je na zakończenie roku co miało zapewnić ich przyszły urodzaj(...)kontaktach z takimi istotami pomagały substancje psychoaktywne, a w czasach kiedy nie było jeszcze takich ludzi jak Ryszard Jakubczyk pozyskiwano takie substancje z dziko rosnących roślin, w tym grzybów. Od tamtej pory grzyby są zawsze na wigilijnym stole. Składniki: - czerstwy chleb - budyń śmietankowy - grzyby - ugotowana biała fasola  - suszone śliwki Wykonanie: Budyń rozpuszczamy w wodzie. Chleb kroimy na kromki, każdą

Kryzysowa Książka Kucharska
Chłodnik z kalarepą 35

Zdjęcie nie jest najwyższych lotów, ale najnormalniej w świecie szkoda mi nie publikować tego przepisu. Tym bardziej, że kalarepa była działkowa i drugiej takiej prędko nie

Kardamonovy
Bitki wieprzowe w sosie własnym z suszonymi grzybami 476

osoby: około 0,5 kg – 4 duże lub 8 małych plastrów, odtłuszczonej łopatki wieprzowej (może być karkówka jeśli lubisz ciut tłuściej ;)) 2 średniej wielkości cebule mała garść suszonych grzybów ( u mnie były własnoręcznie zebrane podgrzybki) 2 ząbki świeżego czosnku lub łyżeczka granulowanego 1 łyżka maggi w płynie 1 łyżeczka miodu sól, pieprz czarny do smaku około 3 łyżek mąki(...)kawałki poukładaj na cebuli, skrop maggi. Posyp pokruszonymi suszonymi grzybami, dopraw czosnkiem, solą i pieprzem. Zalej wodą lub bulionem tak żeby mięso było przykryte ale nie pływało jak w zupie Jeśli zamierzasz użyć bulionu, uważaj z soleniem mięsa. Duś pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 150-160 C przez około 2-2,5 godziny. Kontroluj co pół godziny

Ogrodnik w podróży