Jak zdezynfekować mieszkanie i oczyścić powietrze Co to jest detoksykator powietrza i do czego służy. Jak zdezynfekować mieszkanie i oczyścić powietrze zastanawiają się nie tylko alergicy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŻurek na zakwasie z wiejską kiełbasą i jajkiem. Prosty przepis na staropolski żur na wiejskiej kiełbasie. Tradycyjny żurek z jajkiem, kiełbasą wędzoną i grzybami, doprawiony chrzanem
Moja Książka Kucharskagrzybki, leżały sobie na nim do drugiego dnia i już się lekko obsuszały. Co jakiś czas redukuję ilości blaszek w piekarniku i dokładam następną partię. Tak aż do wyczerpania grzybów. W trakcie suszenia można im oczywiście zrobić przerwę, to nie jest tak, że jesteśmy niewolnikami piekarnika. Można w trakcie suszenia piekarnik wyłączyć i załączyć go np. po nocce(...)miarę potrzeby czekają sobie na okazję, by przygotować z nimi pyszne danie. U nas wielkim powodzeniem cieszy się nieprzerwanie kapusta z suszonymi grzybami . Idealne również do bigosu , pierogów , zup tej lub tej i wielu innych dań. Smacznego
Smaczne ZdroweSkładniki: 1 kabaczek 70 dkg papryki 4 duże cebule 4 całe pomidory mały koncentrat pomidorowy 2 kiełbasy zwyczajne pieprz sól vegeta olej mąka 2,5 l
Przepisy kulinarne babci Antoninybulionu mięsnego i rybnego. Podane przeze mnie proporcje nie są sztywne, możecie je śmiało zmieniać wedle własnych upodobań smakowych. Składniki: - 400-450g marchwi - 300g selera naciowego - 200g świeżych grzybów (u mnie kurki, mogą być również pieczarki, bądź pomijamy ten składnik) - 150g pomidorów - 150g cukini - 150g selera korzeniowego - 150g pietruszki - 100g cebuli - 100g soli - 50g białego wina wytrawnego - 6 gałązek(...)pozostawiamy do ostygnięcia i umieszczamy w lodówce. Tak przygotowany koncentrat możemy przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. !!! Stosujemy 1 czubatą łyżeczkę na 500g wody. Świetnie sprawdza się w zupach i sosach. Sól pełni tutaj rolę środka konserwującego, stosując koncentrat wedle zasady, po wymieszaniu z wodą bulion nie będzie za słony. Smacznego
Be Fit Be StrongFlaczki na rosole to dla mnie jesienne danie kojarzące się od dzieciństwa z listopadowym Świętem Zmarłych. Tego dnia spotykaliśmy się w gronie rodzinnym, w domu Babci
Smaczna PyzaBarszczyk na Wigilii być musi, bynajmniej u mnie. Czasem zamiast takiego z uszkami podaję z pakiecikami z ciasta francuskiego- coś do przygotowania na szybko Składniki: barszcz
Z Majeczką w kuchniklasyka, ale totalny mus. Smak bez zarzutu - propozycja dla fanów słono-wytrawnego smaku. 😏 👉 Krem z pora z chrupiącymi grzankami To jest zdecydowanie mój faworyt! Jestem fanką pora i kocham zupy z grzankami (bo jak mogłabym nie kochać chleba pracując w piekarni/cukierni?! Nie da się!), smak bardzo delikatny acz dosadnie pieszczący kubki smakowe. Lekko pikantny i cudownie rozgrzewający, to jest coś(...)Słodka cebula, lekko ciągnąca się mozzarella, delikatny rozpływający się farsz, a całość oblana sosem z maślaków. I choć nie cierpię grzybów, to tutaj świetnie przełamują słodki smak tarty. 😊 👉 Jajo-burger, czyli wołowina, jajko, sałata, boczek, pomidor oraz sos grzybowy (po lewo) 👉 Strusioburger, czyli struś, rukola, chorizo, marynowana dynia i sos majonezowy (po prawo) Struś w karcie Stekówki to już norma
Cooking Monsterjuż ostatnia propozycja z wigilijnych zup na moim blogu. Pachnący śliwką barszcz czerwony, z lekko korzenną nutą. Składniki: 1,2 kg buraków czerwonych 7-8 suszonych śliwek ok 1,5 l wywaru warzywnego 4-5 suszonych podgrzybków 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu 4-5 goździków sól, cukier i świeżo(...)przyprawę korzenną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Można również dodać nieco octu balsamicznego dla uzyskania słodko kwaśnego smaku. Podawać do picia z pasztecikami lub z uszkami grzybowymi
Czerwień i błękitbułka sól, pieprz Grzyby mrożone zalać zimną wodą lekko osoloną i zagotować,następnie grzyby odcedzić, ostudzić.Zmielić je przez maszynkę.Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie.Dodać do grzybów,dodać jajko ,przyprawy,trochę bułki tartej i wymieszać.Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. 8 jajek 1 czerstwa bułka mleko pieprz(...)smakoszy są rewelacyjnym dodatkiem do wszystkiego, do dekoracji i tak na surowo jako przekąska, spokojnie zastępuje paluszki i chipsy . Zastosowanie: Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa
Moje domowe kucharzenieprostu coś (lub ktoś) zawaliło na całej linii. Kilku miejscom dałam drugą szansę i ją wykorzystały - inne zaś nie. Czekanie na samą kartę 40 min, czy włos w zupie i zerowe przejęcie się tym faktem obsługi to dla mnie porażka o której wolę zapomnieć, przemilczeć i więcej sobie nie przypominać. Byłeś w jakimś miejscu z mojego polecenia? Koniecznie(...)też Rucola e Prosciutto Cotto . Brawo również za Capriciosę z karczochami - ależ to się rzadko zdarza! Panuozzi CHEF z mozzarellą, kremem z orzechów włoskich, mixem grzybów i boczkiem - przedobre. Warto spróbować. Straccetti con Nutella to jedyna rzecz, której więcej nie zamówimy. Jest bardzo, bardzo ale to naprawdę bardzo słodkie. Dla nas po prostu
Czarnawisienkaprostu coś (lub ktoś) zawaliło na całej linii. Kilku miejscom dałam drugą szansę i ją wykorzystały - inne zaś nie. Czekanie na samą kartę 40 min, czy włos w zupie i zerowe przejęcie się tym faktem obsługi to dla mnie porażka o której wolę zapomnieć, przemilczeć i więcej sobie nie przypominać. Byłeś w jakimś miejscu z mojego polecenia? Koniecznie(...)też Rucola e Prosciutto Cotto . Brawo również za Capriciosę z karczochami - ależ to się rzadko zdarza! Panuozzi CHEF z mozzarellą, kremem z orzechów włoskich, mixem grzybów i boczkiem - przedobre. Warto spróbować. Straccetti con Nutella to jedyna rzecz, której więcej nie zamówimy. Jest bardzo, bardzo ale to naprawdę bardzo słodkie. Dla nas po prostu
CzarnawisienkaDzisiaj przeżyłam szok . Moja córka przyszła i szerokim uśmiechem krzyczy " nie rób uszek w tym roku ,zamówiłam dwie tacki". Myślałam że mnie grom z jasnego
Eli Gotowanienaszym kraju nosi nazwę, pęczotta. Kasza pęczak jest bazą naszego dania, a jednocześnie jest moją ulubioną kaszą, uwielbiam te małe jędrne perełki w każdej postaci. Dodaję ją do zup, kotletów , sałatek i dań głównych. Kasza pęczak produkowana jest z jęczmienia i jest to źródło niacyny (witaminy PP), która zapobiega anemii . W małym ziarenku znajdziemy również spore ilości witaminy z grupy(...)Anna Ingredients 200 g kaszy pęczak 1 średnia cebula 1/2 l rosołu lub wywaru warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 2 szklanki świeżych lub mrożonych prawdziwków lub innych grzybów leśnych sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżeczka rozmarynu suszonego 8 łyżek tartego parmezanu 1 ząbek czosnku Instructions Na patelni rozgrzać oliwę i masło , podsmażyć cebulę wcześniej pokrojoną
SprawdzonaKuchnia.pl