zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:188/230)

Suszone warzywa, czyli domowa vegeta. 135

około 40 dkg gotowej mieszanki 1 i 1/2 kg marchewki 40 dkg korzenia selera   30 dkg korzenia pietruszki 20 dkg pasternaku 1 dkg suszonych borowików lub innych leśnych grzybów duży pęczek zielonej natki pietruszki duży pęczek świeżego lubczyku 1 płaska łyżka ziaren czarnego pieprzu  3 łyżeczki mielonej kurkumy 4 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej kilka ziaren ziela angielskiego Sposób(...)całość i przesyp do czystego słoja. Słój szczelnie zamknij i przechowuj w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu np. w szafce.   M ieszankę tę możesz stosować w zimie do zup, sosów, mięs itp. Jest ona o wiele zdrowsza niż podobna ze sklepu, trzeba tylko pamiętać, aby warzywa i zioła wziąć z własnego ogrodu lub nabyć z ekologicznej uprawy

Przepisy i porady kulinarne
Polskie potrawy regionalne, które warto spróbować 168

wyrabiane jest z ziemniaków. To pożywne, syte, aczkolwiek ciężkostrawne danie. Mięsny farsz jest zazwyczaj mocno przyprawiany czosnkiem i przyprawami. Czasami można także spotkać kartacze z farszem warzywnym, serowym lub grzybowym. Babka ziemniaczana Kolejny rarytas z terenu Suwalszczyzny to kartoflak, czyli babka ziemniaczana. Jest to słodko słony przysmak z dodatkiem skwarek z boczku. Miękka babka w środku jest jednocześnie bardzo(...)smakuje doskonale jako przekąska, lunch lub śniadanie. Ziemniaki z puszystym twarożkiem zdobywają uznanie od XIX i podawane są w knajpach także poza Wielkopolską. Warte spróbowanie lekkie i pożywne danie. Zupa z rybich głów – Kaszuby Leżące nad morzem Kaszuby słyną z wyśmienitych przepisów na ryby. Wśród nich znajduje się wyborna zupa rybna z dorsza - aromatyczny i nieco pikantny wywar przyrządza się

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kotlety mielone z grzybów 219

staropolskie kotlety mielone grzybowe. Można je zrobić z jednego gatunku grzybów lub pomieszać kilka (ja tak wolę). Można też użyć grzybów suszonych lub samych nóżek. Kotlety są bardzo aromatyczne, ale grzybami tak już jest :) Doskonale komponują się z kaszą i zasmażaną kapustą lub po prostu z ziemniakami, buraczkami lub fasolką. Polecam także wersję, gdzie ⅓ grzybów zostawiamy posiekaną. Składniki(...)osób: 500-600 g grzybów mieszanych (np. koźlarzy, maślaków, podgrzybków) poza sezonem mogą być mrożone lub suszone (100 g)* 1 duża cebula 2 łyżki masła 1 duża grahamka (ok. 100 g) ½ szklanki mleka 1 jajo ½ pęczka posiekanej natki pietruszki łyżeczka soli łyżeczka suszonego tymianku lub łyżka posiekanego świeżego ½ łyżeczki czarnego pieprzu 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia Grzyby

Pełny talerz
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami 318

zawsze skorzystać z przepisu na najlepsze ciasto pierogowe . Drukuj Pierogi z kapustą i grzybami window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule 200 g suszonych grzybów 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól, pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe Ciasto pierogowe 350 g mąki pszennej 1 szkl. gorącej wody 1 łyżeczka oleju szczypta soli(...)łyżką oleju. Gotujemy 2 min od wypłynięcia. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/pierogi-z-kapusta-i-grzybami/ MieszamWGarnku   Artykuł Przepis na pierogi z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Bigos orientalny 174

Bigos "chodził" za mną już od dawna. A ponieważ w Al - Khobar zaczęła się prawdziwa jesień, temperatura spadła do marnych + 30 stopni, pojawiły się silne wiatry

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szybka zupa krem z pieczarek i borowików z serem korycińskim 143

gospodarstwo rolne w niezwykle czystym i urokliwym rejonie Podlasia usytuowanym między Biebrzańskim Parkiem Narodowym a Puszczą Knyszyńską. Świergot ptaków o poranku, zielony-niekończący się dywan trawy. Pachnące lasy pełne grzybów. Czyste powietrze, szczęśliwi ludzie, którzy pracują ciężko, a efekt ich pracy- dziś na moim stole. To nie bajka. To tradycja, którą szanują już nieliczni. Tradycja produkcji sera korycińskiego. Jak wygląda(...)powinien być wilgotny i elastyczny z równomiernie rozłożonymi oczkami o zróżnicowanej wielkości i kształcie. Bez konserwantów. Bez wzmacniaczy smaku. Prawdziwy. Zatęskniłam, stąd dziś na moim stole ,pachnące Podlasiem danie. Zupa krem z borowików i pieczarek. Jeśli chodzi o borowiki, użyłam samych kapeluszy, które miałam ukryte w zamrażarce. Składniki: 450 g kapeluszy z borowików może być więcej, może być mniej

Z Kuchni Do Kuchni
Na rozgrzanie. Flaki po warszawsku 650

Lubicie flaczki ? Ja bardzo i to od dziecka. Na różne święta, dla całej rodziny, przygotowywała je w dużym garnku ciotka Anna. Nikt nie gotował takich dobrych

Smaczna Pyza
Barszcz czerwony czysty 122

"Barszcz czerwony, buraczany jest chlubą staropolskiej kuchni. Nie wiadomo dokładnie kiedy pojawił się po raz pierwszy na polskich stołach. Najstarszy zachowany przepis pochodzi z początku XVI

Wiem co jem
Jak zdezynfekować mieszkanie i oczyścić powietrze 65

Jak zdezynfekować mieszkanie i oczyścić powietrze Co to jest detoksykator powietrza i do czego służy. Jak zdezynfekować mieszkanie i oczyścić powietrze zastanawiają się nie tylko alergicy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ŻUR STAROPOLSKI NA WIEJSKIEJ KIEŁBASIE: tradycyjny przepis na żurek 72

Żurek na zakwasie z wiejską kiełbasą i jajkiem. Prosty przepis na staropolski żur na wiejskiej kiełbasie. Tradycyjny żurek z jajkiem, kiełbasą wędzoną i grzybami, doprawiony chrzanem

Moja Książka Kucharska
SUSZENIE I PRZECHOWYWANIE GRZYBÓW 157

grzybki, leżały sobie na nim do drugiego dnia i już się lekko obsuszały. Co jakiś czas redukuję ilości blaszek w piekarniku i dokładam następną partię. Tak aż do wyczerpania grzybów. W trakcie suszenia można im oczywiście zrobić przerwę, to nie jest tak, że jesteśmy niewolnikami piekarnika. Można w trakcie suszenia piekarnik wyłączyć i załączyć go np. po nocce(...)miarę potrzeby czekają sobie na okazję, by przygotować z nimi pyszne danie. U nas wielkim powodzeniem cieszy się nieprzerwanie kapusta z suszonymi grzybami . Idealne również do  bigosu , pierogów , zup tej lub tej i wielu innych dań. Smacznego

Smaczne Zdrowe
LECZO 141

Składniki: 1 kabaczek 70 dkg papryki 4 duże cebule 4 całe pomidory mały koncentrat pomidorowy 2 kiełbasy zwyczajne pieprz sól vegeta olej mąka 2,5 l

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Domowy koncentrat bulionu warzywnego 210

bulionu mięsnego i rybnego. Podane przeze mnie proporcje nie są sztywne, możecie je śmiało zmieniać wedle własnych upodobań smakowych. Składniki: - 400-450g marchwi - 300g selera naciowego - 200g świeżych grzybów (u mnie kurki, mogą być również pieczarki, bądź pomijamy ten składnik) - 150g pomidorów - 150g cukini - 150g selera korzeniowego - 150g pietruszki - 100g cebuli - 100g soli - 50g białego wina wytrawnego - 6 gałązek(...)pozostawiamy do ostygnięcia i umieszczamy w lodówce. Tak przygotowany koncentrat możemy przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.  !!! Stosujemy 1 czubatą łyżeczkę na 500g wody. Świetnie sprawdza się w zupach i sosach. Sól pełni tutaj rolę środka konserwującego, stosując koncentrat wedle zasady, po wymieszaniu z wodą bulion nie będzie za słony.  Smacznego

Be Fit Be Strong
Flaczki wołowe w pomidorach 185

Flaczki na rosole to dla mnie jesienne danie kojarzące się od dzieciństwa z listopadowym Świętem Zmarłych. Tego dnia spotykaliśmy się w gronie rodzinnym, w domu Babci

Smaczna Pyza
ŚWIĄTECZNY BARSZCZYK I PASZTECIKI Z FRANCUSKIEGO 279

Barszczyk na Wigilii być musi, bynajmniej u mnie. Czasem zamiast takiego z uszkami podaję z pakiecikami z ciasta francuskiego- coś do przygotowania na szybko Składniki: barszcz

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania