zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:188/230)

Jak zdezynfekować mieszkanie i oczyścić powietrze 70

Jak zdezynfekować mieszkanie i oczyścić powietrze Co to jest detoksykator powietrza i do czego służy. Jak zdezynfekować mieszkanie i oczyścić powietrze zastanawiają się nie tylko alergicy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ŻUR STAROPOLSKI NA WIEJSKIEJ KIEŁBASIE: tradycyjny przepis na żurek 76

Żurek na zakwasie z wiejską kiełbasą i jajkiem. Prosty przepis na staropolski żur na wiejskiej kiełbasie. Tradycyjny żurek z jajkiem, kiełbasą wędzoną i grzybami, doprawiony chrzanem

Moja Książka Kucharska
SUSZENIE I PRZECHOWYWANIE GRZYBÓW 160

grzybki, leżały sobie na nim do drugiego dnia i już się lekko obsuszały. Co jakiś czas redukuję ilości blaszek w piekarniku i dokładam następną partię. Tak aż do wyczerpania grzybów. W trakcie suszenia można im oczywiście zrobić przerwę, to nie jest tak, że jesteśmy niewolnikami piekarnika. Można w trakcie suszenia piekarnik wyłączyć i załączyć go np. po nocce(...)miarę potrzeby czekają sobie na okazję, by przygotować z nimi pyszne danie. U nas wielkim powodzeniem cieszy się nieprzerwanie kapusta z suszonymi grzybami . Idealne również do  bigosu , pierogów , zup tej lub tej i wielu innych dań. Smacznego

Smaczne Zdrowe
LECZO 146

Składniki: 1 kabaczek 70 dkg papryki 4 duże cebule 4 całe pomidory mały koncentrat pomidorowy 2 kiełbasy zwyczajne pieprz sól vegeta olej mąka 2,5 l

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Domowy koncentrat bulionu warzywnego 215

bulionu mięsnego i rybnego. Podane przeze mnie proporcje nie są sztywne, możecie je śmiało zmieniać wedle własnych upodobań smakowych. Składniki: - 400-450g marchwi - 300g selera naciowego - 200g świeżych grzybów (u mnie kurki, mogą być również pieczarki, bądź pomijamy ten składnik) - 150g pomidorów - 150g cukini - 150g selera korzeniowego - 150g pietruszki - 100g cebuli - 100g soli - 50g białego wina wytrawnego - 6 gałązek(...)pozostawiamy do ostygnięcia i umieszczamy w lodówce. Tak przygotowany koncentrat możemy przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.  !!! Stosujemy 1 czubatą łyżeczkę na 500g wody. Świetnie sprawdza się w zupach i sosach. Sól pełni tutaj rolę środka konserwującego, stosując koncentrat wedle zasady, po wymieszaniu z wodą bulion nie będzie za słony.  Smacznego

Be Fit Be Strong
Flaczki wołowe w pomidorach 189

Flaczki na rosole to dla mnie jesienne danie kojarzące się od dzieciństwa z listopadowym Świętem Zmarłych. Tego dnia spotykaliśmy się w gronie rodzinnym, w domu Babci

Smaczna Pyza
ŚWIĄTECZNY BARSZCZYK I PASZTECIKI Z FRANCUSKIEGO 282

Barszczyk na Wigilii być musi, bynajmniej u mnie. Czasem zamiast takiego z uszkami podaję z pakiecikami z ciasta francuskiego- coś do przygotowania na szybko Składniki: barszcz

Z Majeczką w kuchni
Nowe jesienne menu - Stekówka - steki i burgery 140

klasyka, ale totalny mus. Smak bez zarzutu - propozycja dla fanów słono-wytrawnego smaku. 😏 👉 Krem z pora z chrupiącymi grzankami To jest zdecydowanie mój faworyt! Jestem fanką pora i kocham zupy z grzankami (bo jak mogłabym nie kochać chleba pracując w piekarni/cukierni?! Nie da się!), smak bardzo delikatny acz dosadnie pieszczący kubki smakowe. Lekko pikantny i cudownie rozgrzewający, to jest coś(...)Słodka cebula, lekko ciągnąca się mozzarella, delikatny rozpływający się farsz, a całość oblana sosem z maślaków. I choć nie cierpię grzybów, to tutaj świetnie przełamują słodki smak tarty. 😊 👉 Jajo-burger, czyli wołowina, jajko, sałata, boczek, pomidor oraz sos grzybowy (po lewo) 👉 Strusioburger, czyli struś, rukola, chorizo, marynowana dynia i sos majonezowy (po prawo) Struś w karcie Stekówki to już norma

Cooking Monster
Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami 121

już ostatnia propozycja z wigilijnych zup na moim blogu. Pachnący śliwką barszcz czerwony, z lekko korzenną nutą. Składniki: 1,2 kg buraków czerwonych 7-8 suszonych śliwek ok 1,5 l wywaru warzywnego 4-5 suszonych podgrzybków 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu 4-5 goździków sól, cukier i świeżo(...)przyprawę korzenną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Można również dodać nieco octu balsamicznego dla uzyskania słodko kwaśnego smaku. Podawać do picia z pasztecikami lub z uszkami grzybowymi

Czerwień i błękit
Kotlety bezmięsne 243

bułka sól, pieprz Grzyby mrożone zalać zimną wodą lekko osoloną i zagotować,następnie grzyby odcedzić, ostudzić.Zmielić je przez maszynkę.Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie.Dodać do grzybów,dodać jajko ,przyprawy,trochę bułki tartej i wymieszać.Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. 8 jajek  1 czerstwa bułka mleko pieprz(...)smakoszy są rewelacyjnym dodatkiem do wszystkiego, do dekoracji i tak na surowo jako przekąska, spokojnie zastępuje paluszki i chipsy . Zastosowanie: Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa

Moje domowe kucharzenie
Gdzie zjeść w Sanoku? Moje top 10 101

prostu coś (lub ktoś) zawaliło na całej linii. Kilku miejscom dałam drugą szansę i ją wykorzystały - inne zaś nie. Czekanie na samą kartę 40 min, czy włos w zupie i zerowe przejęcie się tym faktem obsługi to dla mnie porażka o której wolę zapomnieć, przemilczeć i więcej sobie nie przypominać. Byłeś w jakimś miejscu z mojego polecenia? Koniecznie(...)też  Rucola e Prosciutto Cotto . Brawo również za  Capriciosę  z karczochami - ależ to się rzadko zdarza! Panuozzi CHEF  z mozzarellą, kremem z orzechów włoskich, mixem grzybów i boczkiem - przedobre. Warto spróbować. Straccetti con Nutella  to jedyna rzecz, której więcej nie zamówimy. Jest bardzo, bardzo ale to naprawdę bardzo słodkie. Dla nas po prostu

Czarnawisienka
Gdzie zjeść w Sanoku? Moje top 10 135

prostu coś (lub ktoś) zawaliło na całej linii. Kilku miejscom dałam drugą szansę i ją wykorzystały - inne zaś nie. Czekanie na samą kartę 40 min, czy włos w zupie i zerowe przejęcie się tym faktem obsługi to dla mnie porażka o której wolę zapomnieć, przemilczeć i więcej sobie nie przypominać. Byłeś w jakimś miejscu z mojego polecenia? Koniecznie(...)też  Rucola e Prosciutto Cotto . Brawo również za  Capriciosę  z karczochami - ależ to się rzadko zdarza! Panuozzi CHEF  z mozzarellą, kremem z orzechów włoskich, mixem grzybów i boczkiem - przedobre. Warto spróbować. Straccetti con Nutella  to jedyna rzecz, której więcej nie zamówimy. Jest bardzo, bardzo ale to naprawdę bardzo słodkie. Dla nas po prostu

Czarnawisienka
Uszka i barszcz Wigilijne 143

Dzisiaj przeżyłam szok . Moja córka przyszła i szerokim uśmiechem krzyczy " nie rób uszek w tym roku ,zamówiłam dwie tacki". Myślałam  że mnie grom z jasnego

Eli Gotowanie
Orzotto – kasza pęczak inaczej 74

naszym kraju nosi nazwę, pęczotta. Kasza pęczak jest bazą naszego dania, a jednocześnie jest moją ulubioną kaszą, uwielbiam te małe jędrne perełki w każdej postaci. Dodaję ją do zup, kotletów , sałatek i dań głównych. Kasza pęczak produkowana jest z jęczmienia i jest to źródło niacyny (witaminy PP), która zapobiega anemii . W małym ziarenku znajdziemy również spore ilości witaminy z grupy(...)Anna Ingredients 200 g kaszy pęczak 1 średnia cebula 1/2 l rosołu lub wywaru warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 2 szklanki świeżych lub mrożonych prawdziwków lub innych grzybów leśnych sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżeczka rozmarynu suszonego 8 łyżek tartego parmezanu 1 ząbek czosnku Instructions Na patelni rozgrzać oliwę i masło , podsmażyć cebulę wcześniej pokrojoną

SprawdzonaKuchnia.pl