zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:179/230)

Barszcz wigilijny z pieczonych buraków i uszka z grzybami leśnymi 170

Barszcz wigilijny i uszka z grzybami leśnymi Pora na chlubę kuchni staropolskiej, czyli barszcz. Dla mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy pojawia się

Pełny talerz
FLAKI WEGAŃSKIE, Z BOCZNIAKÓW 199

    Potrawy wegańskie coraz bardziej mnie zaskakują, oczywiście jest to zaskoczenie bardzo pozytywne. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na smakowite flaczki z... boczniaków. Dla niewtajemniczonych mogą

Smaczne Zdrowe
Krupnik na rosole 62

Krupnik na rosole.  Przepis na najlepszy, rozgrzewający krupnik na rosole w kilku prostych krokach. Zupa krupnik na rosole z cielęciną, marchewką, cebulą, grzybami i ziemniakami. Przepis na najlepszy tradycyjny krupnik na kaszy gryczanej, jest lekkostrawny i oczyszczający. Wyjątkowy sposób na domowy krupnik. Do krupniku można dodać podsmażone skwareczki z wędzonego boczku. Można go ugotować także na wieprzowinie z kostką(...)dróbkach z drobiu. Doskonale smakuje ugotowany na kurczaku albo na żeberkach. Ziemniaki do krupniku można ugotować oddzielnie i podać je do zupy okraszone podsmażoną na maśle cebulką. Oto składniki i przyprawy na krupnik: około 1/2 szklanki kaszy gryczanej 300-400g cielęciny z kością 1 marchewka 1 niewielka cebula niewielki korzeń pietruszki i kawałek selera 400g ziemniaków 3-4 suszone

Moja Książka Kucharska
2 obiady z całego kurczaka 74

Pierwszym z nich rosół z kurczaka, który jest podstawą do większości zup, które gotuję. Rosół ugotowany z całego kurczaka jest pyszny, aromatyczny i bardzo pożywny. Poza tym zawiera minerały, które wytrącają się z kości podczas gotowania. Taki rosół to również źródło kolagenu. Ugotowany kurczak można dodać do zupy lub przygotować farsz. Jeśli zostały mi resztki gotowanych ziemniaków to wiem(...)Można go wykorzystać do słodkich knedli i do knedli z nadzieniem wytrawnym. Knedle z mięsnym farszem to obiad na dwa dni. Knedle są bardzo pożywne zwłaszcza te podane z grzybowym sosem. Przepis na knedle 24 sztuki Składniki: 600 g ugotowanych ziemniaków 150 g pszennej mąki 1 jajko Farsz z kurczaka 400 g ugotowanego kurczaka 200 g brokułów

codojedzenia
Przetwory z czosnku niedźwiedziego 174

woreczków strunowych i umieszczamy w zamrażarce. 4. Czosnek niedźwiedzi suszony Składniki: - świeżo zerwane liście czosnku niedźwiedziego Liście czosnku dokładnie płuczemy i osuszamy. Suszymy w piekarniku lub suszarce do grzybów. Należy uważać, aby liście nie pożółkły, bo staną się bezwartościowe. Tej metody jeszcze nie wypróbowałam. Jadalne kwiaty czosnku niedźwiedziego mogą być piękną ozdobą potraw. Przetwory z czosnku niedźwiedziego pozwolą nam rozkoszować(...)świeżych warzyw. Jadalne są liście, łodyżki i kwiaty, które są piękną ozdobą potraw. A do czego można go używać? Praktycznie do wszystkiego – do przygotowania pesto, nalewek, marynat, do zup, sosów, mięs, ryb, farszów, twarogów, jaj, sałatek, masła ziołowego, na kanapki… i nie tylko. Gorąco polecam – na zdrowie. Wydrukuj przepis The post Przetwory z czosnku niedźwiedziego appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Barszcz czerwony- najlepszy 180

chociaż raz w  swoim życiu zapewne go jadł. Barszcz jest bardzo smaczny i aromatyczny a przy tym niezwykle zdrowy. Polecam bardzo;) Składniki: 3 litry bulionu warzywno- mięsno-grzybowego    4 ząbki czosnku 1 kg buraków 2-3 łyżki soku z cytryny łyżeczka cukru 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól pieprz Ponadto:   jajka ugotowane na twardo(...)łyżeczkę cukru. Całość gotować do miękkości buraczków. Gdy buraki będą miękkie można (ale nie trzeba) usunąć je z barszczu, ja jednak zostawiam buraczki które zjadamy wraz z barszczem;) Kolejno zupę należy doprawić do smaku pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i ziemniaczkami. Na każdą porcję barszczu można dodać kleks kwaśnej śmietany. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Krem z pieczonego kalafiora 18

lodówce. Gotowane i pieczone, jako danie główne, już trochę nam się znudziły. Stanęło na zupie. I klasycznie na początku miała być zwyczajna kalafiorowa. Miałam ochotę jednak na coś nowego. Postanowiłam więc upiec kalafiora i zmiksować go na śmierć. Spodziewałam się, że zupa będzie raczej smaczna. Lubię surowego kalafiora, upieczonego jeszcze bardziej. Nie było więc innej opcji. Krem z pieczonego kalafiora(...)kremów uprażone pestki dyni, migdały lub ziarna słonecznika. Musi coś chrupać, no musi. Przepis jest chyba sprzed 2 tygodni, więc wrzucam go z niewielkim opóźnieniem. Bo dzisiaj znowu mam zupę kalafiorową. Tym razem zupełnie zwyczajną, ale bez ziemniaków. Tak, dieta. I nie, nie zmniejszająca masę. Ziemniaki zastąpiłam ciemnym ryżem. Przepis też niedługo pojawi się na Kardamonie. Lecę się pokrzątać

Kardamonovy
Paszteciki grzybowe 125

Spróbujcie. Przepis jest naprawdę prosty. Ciasto drożdżowe wychodzi miękkie i dobrze się z nim pracuje. A farsz, to wyłącznie dwa podstawowe składniki i przyprawy. Szczerze polecam Wam moje paszteciki grzybowe. Składniki: Na farsz: około 100-110 g suszonych podgrzybków Leśne Skarby 2 mniejsze cebule lub 1,5 dużej świeżo mielony pieprz i sól do smaku około 2 łyżki masła(...)wysokości i odstawiamy na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie całość gotujemy około 20-30 minut. Grzyby odcedzamy (wywar można wykorzystać do barszczu, zupy lub sosu), studzimy i drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy, podsmażamy na maśle. Pod koniec dodajemy nasze pokrojone grzyby, całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą, mieszamy. Patelnię odstawiamy

Słodkie okruszki
Barszcz z uszkami (wigilijny) 209

Tak, tak wiem, już dawno po świętach, a przepis powinnam dodać miesiąc przed kolejnymi ;) Nie mam jednak w zwyczaju trzymać gotowych już przepisów "w zanadrzu", bo

Kuchnia w czekoladzie
BARSZCZ CZERWONY 162

WYKONANIE:  ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA:  130 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY:  11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 1 kg buraków (u mnie podłużne

JejKuchnia
Wigilijny barszcz na grzybach 135

Potrawa bez której w moim domu kolacja wigilijna nie miała by smaku. W moim rodzinnym domu takiego żuru się nie gotowało. Był tylko czysty barszcz czerwony

Kulinarne przemyslenia
Barszczyk czerwony na zakwasie 140

Pyszny czerwony barszczyk z dodatkiem suszonych grzybków i domowego zakwasu. Bez torebek i kupnych zakwasów, po prostu domowy. Bez niego nie ma u nas wigilijnej kolacji

Monia miesza i gotuje
Dworek Koper 80

cienkie ciasto…niebo w gębie. Jadłam je po raz pierwszy w życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa pachnąca goździkami, pełna suszonych owoców, drobiowych podrobów i wielkopolskich kluseczek domowej roboty. Mama męża wybrała smażone na masełku, świeże rydzowe kapelusze . Tak pachniały, że nie mogliśmy się im oprzeć. Zdradzę(...)zeszkloną cebulką. Mąż zdecydował się na zawijak z szynki wieprzowej faszerowany kaszą i świeżymi borowikami, podawany z sosem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Mięso było kruche, soczyste, a mariaż kaszy i grzybów tak aromatyczny, że na myśl przyszły mi zapachy lasu i grzybobrania! Jak dowiedzieliśmy się od pani Anny, składniki do jej potraw pochodzącą z okolicznych lasów, jezior, gospodarstw i pól. Fantastycznie

Szybko Tanio Smacznie
Dworek Koper 162

cienkie ciasto…niebo w gębie. Jadłam je po raz pierwszy w życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa pachnąca goździkami, pełna suszonych owoców, drobiowych podrobów i wielkopolskich kluseczek domowej roboty. Mama męża wybrała smażone na masełku, świeże rydzowe kapelusze . Tak pachniały, że nie mogliśmy się im oprzeć. Zdradzę(...)zeszkloną cebulką. Mąż zdecydował się na zawijak z szynki wieprzowej faszerowany kaszą i świeżymi borowikami, podawany z sosem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Mięso było kruche, soczyste, a mariaż kaszy i grzybów tak aromatyczny, że na myśl przyszły mi zapachy lasu i grzybobrania! Jak dowiedzieliśmy się od pani Anny, składniki do jej potraw pochodzącą z okolicznych lasów, jezior, gospodarstw i pól. Fantastycznie

Szybko Tanio Smacznie
Barszcz czerwony 78

Barszcz czerwony – mocny i intensywny barszcz ugotowany na burakach pieczonych w piekarniku z dodatkiem garści suszonych grzybów. Pyszny i rozgrzewający. Ulubiony przez całą rodzinę, szczególnie

Moja Delicja
Jak zrobić puder z owoców 67

Jak zrobić puder z owoców Do czego dodawać proszek z owoców lub warzyw. Jak zrobić puder z owoców, który pobija smak potraw, nauczyłam się kilkanaście lat

Cztery Fajery