zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:174/230)

BIGOS WIGILIJNY 565

Bigos wigilijny to postna kapusta z suszonymi grzybami, którą zazwyczaj podaje się raz do roku, właśnie na stół wigilijny. Przepisów na wigilijną kapustę jest mnóstwo, co

Kuchnia MagdaLeny
Farsz na pierogi i uszka 226

Dziś kolejna porcja przepisów z serii Kuchnia ekspaty czyli jak przygotować potrawy kuchni polskiej nie mając dostępu do polskich produktów . Mieszkająca w tureckiej części Cypru Ingalil

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żurek na zakwasie z pulpecikami z białej kiełbasy i jajkiem 121

żurek w takim wydaniu. Składniki na 6-8 porcji: – 2l wody – 500g surowej białej kiełbasy – 500ml zakwasu na żur – 4-8 jajek – 5 suszonych grzybów – 1-1,5 łyżki majeranku – 1 łyżka domowego koncentratu bulionu warzywnego (opcjonalnie) – 2 ząbki czosnku – 5 ziaren pieprzu czarnego – 3 ziarna ziela angielskiego(...)studzimy, a następnie obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Wyciągnięte z wywaru grzyby drobno kroimy. Na głęboki talerz wylewamy żurek z pulpetami, dodajemy posiekane grzybki oraz cząstki jajek. Zupę możemy podawać z łyżką kwaśnej śmietany. Smacznego! Artykuł Żurek na zakwasie z pulpecikami z białej kiełbasy i jajkiem pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Pierogi z Kapustą i Grzybami 565

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi z kapustą i grzybami to jedno spośród 12 tradycyjnych dań na Wigilijnym stole. Domowe pierogi z poniższego przepisu są naprawdę smaczne i

Przepiski.pl
Sałatka Leśna Polana 151

Witam Was dziś sałatkowo i treściwie. Tym razem „Leśna polana”, ale przygotowana w mojej wersji- bez konieczności posiadania folii i odwracania miski. Co prawda taka wersja

Domowe ciasta
Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami 150

będzie idealny przepis na Wielkanoc, ale jest tak pyszny, że warto jadać go przez cały rok. Tak jak na wigilię je się barszcz czerwony, czyli codzienną zupą, ale w wersji na bogato, tak żur wielkanocny ma się nijak do codziennego białego barszczu. Przede wszystkim jest przygotowany na domowym zakwasie, który trzeba nastawić co najmniej tydzień wcześniej. Im dłużej stoi(...)godziny włoszczyzna – gotowy pęczek, albo 2 marchewki, pietruszka, seler, por przyprawy – 4 liście laurowe, po 5 ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i jałowca   wywar grzybowy: 50 g grzybów suszonych (umytych i namoczonych) gotowanych 2 godziny w 2 litrach wody   3 białe kiełbaski średni słoik oliwek zielonych bez pestek butelka domowego zakwasu na żurek – tutaj przepis

Ugotowane pozamiatane
Uszka z grzybami wigilijne 147

sobie wigilijnego menu bez uszek z grzybami! Ciasto: 350 g mąki typ 500 35 g masła 200 ml gorącej wody (ok. 90 stC) szczypta soli Farsz: 100 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka masła ½ łyżeczki majeranku Sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzącą wodę, roztopić w niej masło. Całość delikatnie przelewać(...)Grzyby opłukać o namoczyć w niewielkiej ilości wody (najlepiej przez noc). Ugotować w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić, drobno pokroić, a wywar zostawić (np. do przygotowania sosu lub zupy). Grzyby dodać do uduszonej na maśle, poszatkowanej cebulki. Doprawić. Lepienie: Ciasto cienko rozwałkować i wycinać kwadraty o boku 4 cm. Na połowie ułożyć farsz, zlepiać w trójkąty, a następnie brzegi

Tradycyjna Kuchnia
Wegańska zupa „na kaca” ;-) 76

Według autorki poniższego przepisu, zupa ta w obliczu kaca jest tym, czym rosół w przypadku przeziębienia. I chociaż nie miałam okazji osobiście przekonać się o jej „zbawczej” mocy leczenia owej swoistej przypadłości, to mogę zapewnić o wyjątkowym smaku zupy oraz tym, że fantastycznie odżywia nie tylko w chwilach słabości. Doskonale nawadnia, dostarcza wartościowych składników (zwłaszcza witaminy C, witamin z grupy(...)smaku) 1 – 2 łyżki sosu sojowego  tamari 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie) 1/2 łyżki oleju (np. ryżowego, z pestek winogron)** Tabasco do smaku 500 ml rosołu/bulionu grzybowego, warzywnego lub mięsnego w wersji niewegańskiej (wołowego w oryginale) 1/2 małego pęczka natki pietruszki nierafinowana sól i pieprz do smaku Połowę pomidorków przełożyć do naczynia do zapiekania lub wyłożyć na blachę

Even Better Food
Wegańska zupa „na kaca” ;-) 174

jest tym, czym rosół w przypadku przeziębienia. I chociaż nie miałam okazji osobiście przekonać się o jej „zbawczej” mocy leczenia owej swoistej przypadłości, to mogę zapewnić o wyjątkowym smaku zupy oraz tym, że fantastycznie odżywia nie tylko w chwilach słabości. Doskonale nawadnia, dostarcza wartościowych składników (zwłaszcza witaminy C, witamin z grupy B oraz potasu), za sprawą Tabasco działa oczyszczająco(...)więcej, do smaku) 1 – 2 łyżki sosu sojowego tamari 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie) 1/2 łyżki oleju (np. ryżowego, z pestek winogron)** Tabasco do smaku 500 ml rosołu/bulionu grzybowego, warzywnego lub mięsnego w wersji niewegańskiej (wołowego w oryginale) 1/2 małego pęczka natki pietruszki nierafinowana sól i pieprz do smaku Połowę pomidorków przełożyć do naczynia do zapiekania lub wyłożyć

Even Better Food
Mus jabłkowy 29

czym możemy sobie pofolgować, jeżeli chodzi o potrawy świąteczne. Dietę powoli już odstawia, może nawet będę mogła zrobić parę porcji świątecznych pierogów (na razie jeszcze bez grzybów na wszelki wypadek). Chodzi za mną jeszcze kaczka i królik, jakieś kluski, żurawina… No nic, muszę się w końcu za to zabrać. Wracając jeszcze do dzisiejszego przepisu. Od początku robiłam(...)zawekować, na wszelki wypadek więc go zapasteryzowałam. Normalną metodą – w garnku z wodą. Wszystkie słoiki pięknie mi się pozamykały. To chyba najbezpieczniejsza metoda. Na dziś tyle, idę kończyć zupę z kalarepy i pora. Jak dobrze pójdzie, może przepis wyląduje na kardamonie w ciągu najbliższych paru dni. Składniki: 3 kg jabłek pół szklanki wody 1 laska cynamonu lub ćwierć łyżeczki

Kardamonovy
Mus jabłkowy 81

czym możemy sobie pofolgować, jeżeli chodzi o potrawy świąteczne. Dietę powoli już odstawia, może nawet będę mogła zrobić parę porcji świątecznych pierogów (na razie jeszcze bez grzybów na wszelki wypadek). Chodzi za mną jeszcze kaczka i królik, jakieś kluski, żurawina… No nic, muszę się w końcu za to zabrać. Wracając jeszcze do dzisiejszego przepisu. Od początku robiłam(...)zawekować, na wszelki wypadek więc go zapasteryzowałam. Normalną metodą – w garnku z wodą. Wszystkie słoiki pięknie mi się pozamykały. To chyba najbezpieczniejsza metoda. Na dziś tyle, idę kończyć zupę z kalarepy i pora. Jak dobrze pójdzie, może przepis wyląduje na kardamonie w ciągu najbliższych paru dni. Składniki: 3 kg jabłek pół szklanki wody 1 laska cynamonu lub ćwierć łyżeczki

Kardamonovy
FASOLKA Z EDAMAME I AZJATYCKIMI GRZYBAMI 89

KURCZAKIEM INACZEJ     CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM     CALAMARI Z SOSEM ALFREDO     TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO     LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU     ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM     PAD THAI Z KURCZAKIEM     FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI   FASOLKA Z EDAMAME I AZJATYCKIMI GRZYBAMI: – Aromatyczne, pyszne smaki – Idealna(...)opakowanie 450g – Cebula – Grzyby Shimeji białe – garść ok. 100g – Grzyby Shiitake – 8 sztuk – Czosnek – 3 ząbki – Sos Teriyaki – 2 łyżki – Sos rybny – 2 łyżki – Pieprz do smaku – Sól do grzybów do smaku i opcjonalnie do dania. – Sezam biały – około 2 łyżki – Olej kokosowy lub oliwa – 2 łyżki PRZEPIS: 1. Fasolkę szparagową oraz fasolę edamame ugotuj krótko na parze około

globuskulinarny
Karczek duszony i kilka słów o liściu laurowym 146

podać z kaszą gryczaną, kluskami śląskimi lub ugniatanymi ziemniaczkami. Przed rozpoczęciem, chciałam powiedzieć jeszcze kilka słów o... liściu laurowym . Pewnie czasami zastanawiacie się, po co właściwie dodajemy go do zup. W końcu taki jeden, czy dwa małe listki - co to może zmienić?  Liść laurowy przede wszystkim wspomaga trawienie . Jest to ważne, zwłaszcza przy naszej dosyć ciężkiej kuchni. Dodatkowo zawiera(...)liść laurowy w nadmiernych ilościach powoduje halucynacje :)  A teraz zapraszam do gotowania! Składniki (dla 4-5 osób): 4-5 plastrów karczku wieprzowego 5 dużych boczniaków lub innych grzybów 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 cebule  1 1/2 łyżki musztardy (u mnie Dijon)  1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju (np. arachidowy) 1 łyżka masła sól, pieprz

My Culinary Art
Krem z cukinii i groszku 49

nowego. Kombinuję więc tu i tam. I z tych kombinacji powstała kolejna pyszna zupa. Ta konkretna na zdjęciu była akurat dla mnie, dlatego dodałam do niej tost z bułki pszennej. Wy oczywiście możecie pominąć grzanki. Możecie też zrobić je z innego pieczywa, możecie też dodać do zupy pestki dyni, słonecznika, orzechy, groszek ptysiowy. Dajcie co lubicie. Jeżeli ktoś(...)jest właśnie dieta przeciwgrzybicza (która w naszym przypadku może potrwać nawet rok). Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza

Kardamonovy
BARSZCZ CZERWONY 181

BARSZCZ CZERWONY   Jeden z bohaterów wigilijnej kolacji. Jest pyszny i aromatyczny. Wygląda bajecznie. Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu czerwonego. Tradycyjn y czerwony barszcz ma

Moja Książka Kucharska