zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:170/230)

Zuppa ai funghi. Zupa krem z borowików i brązowych pieczarek z nutą lubczyku ,czerwonego pieprzu i parmezanu 146

stoiska uginają się od dobroci. Pomysłów na dania z grzybami w tle jest zapewne wiele! „ 1000 pomysłów, jedna Lubella”. Ja podaję przepis dość szybki ,na bardzo wykwintną jesienną zupę , prawie krem, gdyż tylko borowiki zostaną w niej zmiksowane.  Brązowa pieczarka zostanie poszatkowana i nie poddana miksowaniu.Dlaczego ten przepis? Ma on znaczenie bardzo sentymentalne. Pod Turynem urodziła się moja pierwsza(...)śmietana sól różowa himalajska i czerwony pieprz (może być zwykła sól i może być zwykły pieprz) koniecznie świeży lubczyk opcjonalnie wytrawne czerwone wino kuchenne do podlania duszących się grzybów Najpierw na patelnię wrzucamy olej kokosowy, trochę masła i oczyszczone borowiki.Solimy i pieprzymy. Dusimy do miękkości ,aż pojawi się charakterystyczny sok. Podlewamy winem i czekamy aż odparuje. Przyprawiamy wedle uznania. Miksujemy

Z Kuchni Do Kuchni
Catering wegetariański – dieta wege w cateringu Dietering 40

słono z warzywami) Jakie drugie śniadania możesz znaleźć w wege cateringu? pożywne koktajle fit ciasta, ciasteczka i desery – często z dodatkiem świeżych owoców lub jogurtu naturalnego warzywne zupy krem sałatki ze świeżych warzyw z dressingiem jogurty z musli, orzechami i owocami Wege obiady w cateringu pudełkowym to na przykład: kotleciki warzywne z kaszotto lub risotto i świeżą sałatką potrawki(...)gulasze z kaszą lub ryżem i surówką makarony z bezmięsnymi sosami dania z tofu – często sosy lub potrawki (np. curry) Przykłady podwieczorków w wegetariańskim cateringu: zapiekanki warzywne warzywne zupy owocowe desery koktajle lub smoothies warzywne pasty lub twarożki Jakie kolacje mogą być w cateringu bez mięsa? sałatki z kaszą wytrawne tarty potrawki warzywne – np. z czerwoną soczewicą bowle

Via Gusto
Wigilijny barszcz czerwony z grzybami 83

Cześć! Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Czas biegnie nieubłaganie. Ten barszczyk, który gotuję na Wigilię robię tak jak moja mama. Jest bardzo prosty w

Pieprzyć z Fantazją
KUCHENNA APTEKA #46 - CYNAMON 120

Cynamon - najstarsza przyprawa świata, to kora cynamonowca, która sprzedawana jest w formie lasek lub drobno zmielonego proszku. Ma słodki, korzenny i bardzo aromatyczny smak oraz zapach

Kuchnia MagdaLeny
prawdziwki w śmietanie z makaronem na smaczny obiad... 145

prawdziwki oczyścić, szybko opłukać, pokroić na kawałki, zalać wodą i gotować z 25 minut, wylać na durszlak, wystudzoną wodę wlewam w pojemniczki i zamrażam na zimę do bigosu, sosu, zupy cebulę pokroić drobno i na maśle podsmażyć na złoto, wsypać grzyby z durszlaka, kostkę rosołwą, można dać z 3/4 szklanki wody i dusić na średnim ogniu z 15 minut wlać(...)zagotowania, na koniec dodać pieprz mielony makaron pappardelle ugotować wg opisu na opakowaniu, wylać na durszlak i krótko przelać zimną wodą podawać makaron z prawdziwkami, posypać koperkiem - najlepsze grzybowe danie obiadowe.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Roladki ze schabu z czosnkiem niedźwiedzim w pikantnym sosie warzywno grzybowym 135

sera, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, 2 - 3 jajka, bułka tarta, olej do smażenia Na sos: czerwona słodka papryka, żółta słodka papryka, papryczka chili, 3 cebule, 400 g pieczarek lub grzybów leśnych, łyżka czosnku w oleju z ziołami (można zastąpić 4 ząbkami świeżego i dodać do sosu wcześniej), łyżka marynowanych cebulek, 3 korniszony, 2,5 szklanki soku pomidorowego(...)koncentratu pomidorowego, 2 łyżki ostrego ketchupu, czubata łyżka pasty ajvar, sól, pieprz, ostra papryka w proszku, słodka papryka w proszku, odrobina majeranku, ziele angielskie,  liść laurowy, przyprawa do zup i sosów w płynie,  Sposób przygotowania: Słodkie papryki oczyścić z nasion, opłukać, pokroić w paseczki, papryczkę chili w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki w ćwiartki, korniszony

Nie tylko w kuchni
Tajska zupa z czerwonym carry i makaronem 113

zupa jest pełna smaku z kawałkami delikatnego kurczaka,z  makaronem ryżowym, kolendrą, i sokiem z limonki! Składniki 1 łyżka oliwy z oliwek 500-600 g bez kości, bez skóry pierś kurczaka, pokrojone w kawalki sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 3 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 szalotka pokrojona 2 łyżki czerwonej pasty(...)łodyg trawy cytrynowej drobno posiekanej, lub 3 do 4 łyżki mrożonej trawy cytrynowej 1 kawałek galangalu wielkości kciuka pokrojonego drobno ,lub szczypta mielonego 1 szklanka świeżych grzybów (takich jak shiitake, w plasterkach) 2 szklanki baby bok choy -liście duże lub posiekane, 1 szklanka pomidorów cherry 6 szklanek bulionu z kurczaka 1 puszka mleko kokosowe opakowanie makaronu ryżowego 2 łyżki sosu

w mojej kuchni
Tajska zupa z czerwonym carry i makaronem 108

zupa jest pełna smaku z kawałkami delikatnego kurczaka,z  makaronem ryżowym, kolendrą, i sokiem z limonki! Składniki 1 łyżka oliwy z oliwek 500-600 g bez kości, bez skóry pierś kurczaka, pokrojone w kawalki sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 3 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 szalotka pokrojona 2 łyżki czerwonej pasty(...)łodyg trawy cytrynowej drobno posiekanej, lub 3 do 4 łyżki mrożonej trawy cytrynowej 1 kawałek galangalu wielkości kciuka pokrojonego drobno ,lub szczypta mielonego 1 szklanka świeżych grzybów (takich jak shiitake, w plasterkach) 2 szklanki baby bok choy -liście duże lub posiekane, 1 szklanka pomidorów cherry 6 szklanek bulionu z kurczaka 1 puszka mleko kokosowe opakowanie makaronu ryżowego 2 łyżki sosu

mojej kuchni
Ryż z duszonym porem 63

oliwek, czosnek   i wodę, do poziomu aż poryje ona ziarna. Gdy mix obiadowy wchłonął wodę, dodałam ugotowane grzyby z wodą grzybową i zaczęłam gotować pod przykryciem razem z natką pietruszki. Gdy ziarna nabrały miękkości , przełożyłam danie grzybowe na talerze, dosmaczyłam oliwą, pierzem i solą oraz natką pietruszki. Podawałam od razu.   Lubię takie smaczne i szybkie rozwiązania(...)tłuszczu, a składniki pochodzą wyłącznie z certyfikowanych upraw ekologicznych. W mojej szafce kuchennej zawsze znajdziesz mixy obiadowe, które używam nie tylko do tego typu szybkich dań, ale zagęszczam nimi zupy, robię farsze na pierogi, nadzienia do papryki, którą potem zapiekam w sosie pomidorowym itd. Ogranicza nas tylko fantazja. Życzę smaczności

Z Kuchni Do Kuchni
Azjatycki rosół z grzybami i makaronem 62

Ponieważ uwielbiam grzyby oraz orientalne smaki, jedna z moich ulubionych zup musiała je w sobie połączyć – a ja musiałam się podzielić jej nieskomplikowaną recepturą. Porcja rosołu, makaron oraz jędrne i mięsiste grzyby, dzięki aromatycznym przyprawom zamieniają się tu w odżywcze oraz pełne smaku danie – bo w prostocie siła, a najwięcej sił czerpie się często z najprostszych pokarmów Azjatycki rosół uzyska(...)już zupy. Jeśli wiem, że będę miała niewiele czasu na przygotowanie posiłku, rosół z przyprawami gotuję z wyprzedzeniem, gorący przelewam do wyparzonego słoika, a po zamknięciu i wystudzeniu przechowuję do kilku dni w lodówce. Później wystarczy jedynie rosół podgrzać, doprawić sosem sojowym, usmażyć grzyby i ugotować makaron – co nie zajmuje więcej niż kilkanaście minut – i pyszna zupa gotowa. Składniki

Even Better Food
Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką i boczniakami 142

ryżu, a równie łatwo poddaje się obróbce powolnego duszenia w winie i bulionie i wchłania różne smaki. Dzięki tym właściwościom stanowi doskonale tło dla pozostałych składników tego pęczotto: warzyw, grzybów i kurczaka. Każdy z elementów tego dania ma swój smak i aromat, które idealnej odnajdują się w pęczaku. Wykorzystaliśmy przepis Davida Travisa . Zobacz menu z całego tygodnia Niedziela: Schab(...)sałatką Green Goddess Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa z groszku Nigeli Lawson z miętową nutą Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakami i kurczakiem Składniki: Szklanka pęczaku 4 udka kurczaka bez kości Szklanka groszku Szklanka

Niedzielny kucharz
Azjatycki rosół z grzybami i makaronem 133

wystudzeniu przechowuję do kilku dni w lodówce. Później wystarczy jedynie rosół podgrzać, doprawić sosem sojowym, usmażyć grzyby i ugotować makaron – co nie zajmuje więcej niż kilkanaście minut – i pyszna zupa gotowa. Składniki na 3 porcje: 750 ml nietłustego rosołu lub bulionu warzywnego* 1 łyżka sosu sojowego tamari (lub do smaku) około 4-cm kawałek świeżego korzenia imbiru 2 duże ząbki(...)opcjonalnie) przyprawy: 2 łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, 1 laska cynamonu, 1 gwiazdka anyżu, kilka ziaren pieprzu czarnego lub syczuańskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy około 100 g grzybów shitake około 200 g boczniaków 1 – 1 1/2 łyżki oleju, np. ryżowego 1 ząbek czosnku, nierafinowana sól, pieprz około 125 g azjatyckiego makaronu z brązowego ryżu lub gryczanego posiekana dymka

Even Better Food
Barszczyk czerwony z opieńkami 169

Barszczyk czerwony gości w każdym domu, w jednym bardziej wegetariański w innym na wołowince. Dziś barszczy który gotowałam pod wpływem chwili, pyszny i pożywny, zamiast opieniek

Moje Małe Czarowanie
Kołpaki marynowane po podlasku 384

Marynowanie grzybków to żadna filozofia. Byle tylko rosło ich dużo i było co marynować! Do marynowania nadają się chyba wszystkie gatunki grzybów jadalnych, ale nie wszystkie są równie smaczne. Płachetki kołpakowate sprawdzają się świetnie i wiele osób ceni je nawet bardziej od borowików. Do słoików przeznaczamy grzyby małe, takie na jeden kęs. Będą najbardziej jędrne i będą się ładnie prezentować(...)jako dodatek do pieczonych mięs czy wędlin. Kołpaki go grzyby blaszkowe i miejscami dość pospolite. Można je nie tylko marynować, ale też dusić, gotować i smażyć. Zupa z płachetkami jest bardzo smaczna. Jednak kołpaki można pomylić z niektórymi niejadalnymi zasłonakami więc trzeba być pewnym co się zbiera. Najlepiej, przynajmniej pierwszy raz, zbierać je pod okiem kogoś kto je dobrze

Smaczna Pyza
Krupnik na zimę, Moon 140

Dziś mocno rozgrzewająca zupa z trzema rodzajami kaszy, warzywami, grzybami i mnóstwem przypraw i ziół. Smacznego! Składniki: 3 łyżki masła 3 łyżki oleju 1 większa marchew 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 1 mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki 1 większa cebula 2-3 ząbki czosnku 4-5 łyżek kaszy jaglanej 4-5 łyżek kaszy gryczanej 4-5 łyżek(...)kaszy jęczmiennej drobnoziarnistej 1 duża garść pokruszonych suszonych grzybów, namoczonych przez noc (mogą być też mrożone) lubczyk, 3 ziarna jałowca, 3 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego wędzona papryka, słodka papryka, pieprz cayenne, czarny pieprz sos sojowy Obierz warzywa i drobno pokrój lub zetrzyj na tarce. Rozgrzej tłuszcz. Podsmaż na nim warzywa. Dolej wody, wrzuć kasze, grzyby, jałowiec, ziele

Qlinarnie i Qlinarnie

Proponowane wyszukiwania