zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:171/230)

Boeuf Stroganow 151

Danie znane i lubiane! W sam raz na zimowe dni, które mamy za oknem :) Rozgrzeje nawet największych zmarzluchów. Pyszna i pożywna zupka. Uwielbiam! Można również dodać

Krokusowy Dom
czerwony barszcz 113

Bagienny barszcz z buraków. przepis na trzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1,5 litra wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar

na gazie
Uszka z grzybami 162

ruskie. A Wy, lepicie dużo uszek? :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (najlepsza T500) 250 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki oleju 3/4 łyżeczki soli Farsz: 100 g suszonych grzybów 1 duża cebula sól, pieprz 1,5 łyżki bułki tartej olej lub masło do smażenia Przygotowanie: Przygotować farsz: grzyby suszone zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia na godzinę(...)przykrycia i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Gotuję zawsze w szybkowarze 15 min na wysokim ciśnieniu. Ugotowane grzyby odcedzić (wodę można zachować do podlania pieczeni, czy do zupy) i drobno posiekać. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na złoto. Do podsmażonej cebulki dodać posiekane grzyby i chwilkę razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed lepieniem uszek

Kocham..lubię..gotuję..
Kapuśniak na golonce z wolnowaru 254

Wolnowar nadal sprawdzamy . Tym razem kapuśniak na małej golonce. Golonka wyszła miękka, wystarczyło wyłowić ją z zupy, podzielić na mniejsze kawałki (po usunięciu skóry, bo tej nie jedliśmy). Oczywiście taki sam kapuśniak można przygotować metodą tradycyjną . Kapuśniak wyszedł bardzo smaczny, wolnowar po raz kolejny zdał egzamin. składniki 230 -250g golonka parzona, peklowana(...)kapusty kiszonej (zależy czy bardzo kwaśna) 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę  1 duża cebula pokrojona w kostkę 50 - 60 g wędzonego boczku pokrojony w kostkę kilka suszonych grzybów 1500 ml bulionu mięsnego 1 listek laurowy kilka ziarenek pieprzu po kilka  ziarenek jałowca i ziela angielskiego olej do smażenia przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Boczek podsmażyć, zdjąć

Stare Gary
Żurek 93

hour Total Time 1 hour 20 minutes Author Anna Ingredients 1 średnia marchew 1 mała pietruszka kawałek selera 2 duże ziemniaki 1 średnia cebula 5 sztuk kapeluszy suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku zakwas na żurek 300 do 500 ml 1,5 l wody sól do smaku pieprz do smaku tarty chrzan do smaku olej jajka ugotowane(...)patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, cebulka powinna podsmażyć się na złoty kolor pod koniec dodać posiekany czosnek, smażyć 30 sekund, zdjąć z ognia dodać do zupy. Zakwas wlewać porcjami do zupy w ten sposób będziecie mogli idealnie doprawić żurek do własnego smaku, dodać majeranek, łyżkę chrzanu, sól i pieprz. Jeśli lubicie, to żurek można zabielić kwaśną

SprawdzonaKuchnia.pl
Grzybowe żółte tajskie Curry - Pychotka :) 98

fajne grzybki. Jakkolwiek by to nie zabrzmiało hehehe. Zobaczcie co przygotowaliśmy dla Was i jak prosto jest to zrobić. Porcja na 2 osoby.   Składniki :  2 pęczki grzybów Shimeji (brązowe i białe) 4 grzyby shitake 2 średnie pieczarki brązowe lub białe 1/2 młodej cukinii 1/2 średniej cebuli 4-5 młodych kukurydz z zalewy 2 łyżki mrożonego zielonego groszku(...)rzepakowy lub oliwa z oliwek Zacznijmy przygotowanie od pokrojenia cukinii w półkrążki, cebuli w dużą kostkę, a kukurydzek na małe kawałki. Od grzybów Shimeji odkrawamy dolną cześć (korzeń) i wyrzucamy. Pieczarki i shitake kroimy na plasterki. My grzybów nie myjemy tylko oczyszczamy, żeby nie nasiąkały wodą. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej, jak wolicie. My preferujemy oliwę

vegetanie
Rosół z kurczaka z ( domowym ) makaronem . 146

 T akim rosołkiem się doskonale rozgrzejesz. Wspaniale smakuje. Zapraszam po przepis. :)   Składniki : Rosół : 50 dkg kurczaka ( skrzydełka, szyja, piersi ) około 3 l zimnej wody

Przepisy i porady kulinarne
Rosół z kurczaka 120

moim blogu były przepisy na wszystkie popularne zupy, ale nie było klasycznego rosołu. Czas nadrobić zaległości. Zwykle gotuję rosół na samym kurczaku, ale lepszy według mnie jest taki z dodatkiem wołowiny. Zwyklę kupuję szponder wołowy, a mięso po ugotowaniu obieram z kości i skór i wykorzystuję do krokietów bądź pierogów. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka ew. kawałek wołowiny (szponder(...)marchewki 1 duży seler 1 pietruszka 1/2 pora 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego pęczek natki pietruszki lub lubczyku sól i pieprz 1 łyżka przyprawy warzywnej maggi Umyte ćwiartki z kurczaka (i wołowinę), obrane warzywa (selera przekroić na pół), natkę, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą

Czerwień i błękit
Krokiety z kapustą i czerwony barszczyk 202

Krokiety lubi cała moja rodzina. Przygotowuję je często na Wigilię lub Sylwestra ze znajomymi jako jedno z dań gorących. Polecam :) Naleśniki: 500ml mleka 400g mąki pszennej

Smakołyki Asi
Paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami. 221

     Dziś przedstawiam przepis na pyszne paszteciki z mięsem i suszonymi grzybami. Idealne do barszczyku lub jako ciepła przekąska na śniadanie. Pyszne zarówno na

Rozpustne gotowanie
Zupa. Grzyby. Flaczki z żółciaka siarkowego 219

O żółciaku siarkowym pisałam dokładnie już dawno. Teraz jest doskonała pora na szukanie jego owocników a ponieważ mają intensywny kolor więc wcale nietrudno go wypatrzeć. Do

Smaczna Pyza
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW 398

ćwiartka małej główki kapusty włoskiej/białej 2 szt.cebuli 2-3 szt. ziemniaków 2-3 szt. kiszonych buraków 3-4 szklanki soku z kiszonych buraków 4-6 szt. suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szt. goździku łyżka masła łyżeczka cukru sól pieprz śmietana (opcjonalnie do podania)   Jeśli korzystamy z suchej fasoli(...)jedną nieobraną cebulę z wbitym goździkiem i suszone grzyby.   Gotowałam wszystko na niewielkim ogniu przez około 40 minut. Wywar przecedziłam.    Grzyby pokroiłam. Stwierdziłam,że dodam do zupy również mięso z ugotowanych wędzonych żeberek. Obrałam je i pokroiłam. Obraną cebulę posiekałam i zeszkliłam na maśle. Kapustę poszatkowałam. Kapustę włoską można z powodzeniem zastąpić zwykłą, białą. Dodałam

potrawyregionalne
Barszcz grzybowy na zakwasie. 106

stać koło kuchenki gazowej, bądź na lodówce lub nawet na szafce kuchennej. Potrzymaj tak minimum 3 dni, ja trzymam około 5 dni, bo lubię bardzo kwaśny. Składniki na barszcz grzybowy: -200 ml lub więcej zakwasu na barszcz -4 ząbki czosnku, rozgniecione lub pokrojone w cienkie plasterki -150 ml śmietany 18% -3 ziarnka ziela angielskiego -sól i pieprz do smaku Najpierw(...)garnuszku. Dodać do garnuszka ziele angielskie i gotować całość, aż grzyby będą zupełnie miękkie . Odcedzić grzyby, przelewając wywar do większego garnka. Dodać do wywaru rozbełtany zakwas i gotować, aż zupa będzie gęstnieć. Jeśli będzie za gęsta można dolać wody. Ugotowane grzyby pokroić, dodać do wywaru, nadal gotować całość, żeby smaki się połączyły .Pod koniec gotowania zahartować śmietanę, mieszając z kilkoma

Z Kuchni Do Kuchni
Fasola Mung z grzybami 136

pokarmowych, zatruć ołowiem i pestycydami, czyraków i udarów słonecznych, zapalenia spojówek i obrzęków – szczególnie kończyn dolnych. Wykorzystywana jest również w leczeniu wysokiego ciśnienia, kwasicy oraz owrzodzeń żołądkowo-jelitowych. Wykonanie zupy z fasoli Mung jest genialnie proste. Składniki fasola mung Skworcu przyprawa do fasolki Skworcu liście kolendry Skworcu marchewka czosnek ugotowane do miękkości grzyby Umyj fasolę Mung , wypłukaj.  Zalej wodą(...)przykryciem dątąd, aż fasola kompletnie zmięknie, pęknie i zrobi się z niej krem. Dodaj przyprawę do fasolki oraz liście kolendry.  Gotuj. Dopraw pieprzem, oliwą z oliwek, solą. Dodaj grzybów jak lubisz. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
STEK CIELĘCY Z GNOCCHI I GRZYBAMI 63

Krótko grillowane jędrne mięsko, niesamowicie leśny i smaczny sos grzybowy z brązowymi całymi kapeluszami i gnocchi! Stek cielęcy z gnocchi i grzybami to przesmaczna podróż do pachnącego lasu. Stek cielęcy krótko grilluje, gnocchi podsmażam a z grzybów przygotowuje przepyszny sos. Dodaję nieco sosu sojowego dla wyostrzenia koloru i smaku i nie mogę oderwać się od talerza. INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE(...)KURCZAKIEM INACZEJ     CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM     CALAMARI Z SOSEM ALFREDO     TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO     LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU     ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM     PAD THAI Z KURCZAKIEM     FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI   Stek cielęcy z gnocchi i grzybami: – Krótko grillowane jędrne mięsko – Przesmaczna

globuskulinarny