zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:153/230)

Barszcz z suszonych grzybów 120

razie potrzeby uzupełniać wodę. W bogatszej wersji zamiast wody do grzybów dodajemy wywar na wędzonce lub rosół czy inny bulion. 3. Grzyby wyjąć - przeznaczyć na farsz na uszka lub jako dodatek np. do farszu na paszteciki. Do gotującego się wywaru dodać zakwas na żurek - ilość wedle uznania - zależy, czy zupa ma być mniej czy bardziej kwaśna. Doprawić do smaku pieprzem

Kuchnia domowa Ani
Barszcz biały czy żurek? 209

zakwas stosuje się wodę z kiszonych ogórków. Ja zrobię żur rumuński z dodatkiem otrąb pszennych i bardzo dużej ilości rumuńskiego czosnku. Żur   (żurek, zakwaszona  zupa   mączna) –  zupa   przyrządzana na bazie  zakwasu   z razowej  mąki   żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność regionalnej  kuchni polskiej , białoruskiej ( жур, кісяліца ), czeskiej i słowackiej oraz innych(...)północnych . Bywa zabielana  mlekiem   albo  śmietaną   (żur  postny ), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z  kości   i jarzyn, z dodatkiem  suszonych grzybów . Albo też gotowana z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami,  ogonem   wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu  szynki   lub  białej kiełbasy . Składniki -wędzona kiełbasa wiejska

Z Kuchni Do Kuchni
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 163

serami, wędlinami i innymi aromatycznymi dodatkami, stanowi też doskonałą bazę dla toskańskich kanapeczek crostini . Chleb bez soli szybko czerstwieje, dlatego Toskańczycy znaleźli dla niego wiele zastosowań. Robią z niego zupę z dodatkiem pomidorów - pappa al pomodoro , albo sałatkę panzanellę . Ja zajadałam się pane toscano polanym lokalną oliwą i posypanym szczyptą soli (jednak), lub robiłam "alla panzanellę", podsmażając chleb na oliwie(...)lardo ) lub wędlin z dziczyzny. A jak Was najdzie ochota na zupę... to koniecznie spróbujcie jednej z poniższych. Pappa al pomodoro to zupa zrobiona ze świeżych pomidorów, chleba, oliwy, czosnku i bazylii, często serwowana na zimno. Pyszna, idealna na posiłek w upalny dzień. Ribollita z kolei to gęsta zupa z fasoli, kapusty (klasyczna z miejscową odmianą cavolo nero ) i czerstwego

Chilli Czosnek i Oliwa
Rosol z rosolu z wczoraj 140

wykorzystaliśmy m.in. podudzia z kurczaka, które posłużyły, jako farsz do pierożków. ZUPA: PIEROŻKI:  ok. 1 l rosołu  1 średnia marchew  mięso z rosołu - u nas z 3 podudzi  ok. 1 l wody  seler - tyle ile marchwi  1/2 łyżeczki mielonego imbiru  5 cm skórki z imbiru  2 łyżki grzybów mung*  sól   1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej  100 g makaronu(...)temu będzie miał bardzo intensywny aromat. Doprowadzamy szybko do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 min, max. 1 h. Po tym czasie przecedzamy zupę. Kroimy marchew i selera i wrzucamy do czystego bulionu, wciąż gotując. Po 15 min lub dłużej, jeżeli warzywa jeszcze nie zmiękły, dodajemy grzyby i bambusa.  Makaron dorzucamy dopiero

Kuchnia od dwojga
Barszcz czerwony z malinami bez zakwasu 209

Chociaż ja uwielbiam barszcz czerwony za zakwasie to wiem, że nie wszyscy taki preferują. Nie wszyscy też tolerują dodatek grzybów w potrawach, choćby tylko w postaci wywaru. Każda gospodyni ma swój sposób na świąteczny, wyjątkowy barszczyk i ja też nie zawsze robię swój tak samo bo potrawy można modyfikować wedle własnego smaku w danym momencie i aktualnych możliwości. Nastawiony zakwas(...)wzbogaca go o owocową nutę. Podać go można z uszkami, pasztecikami albo z kluskami makowymi czyli też troszkę inaczej. Czasami robię też na Święta barszcz czerwony w postaci kremowej zupy , który naszej rodzinie bardzo smakuje. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zupa tajska. 337

tutaj , a drugą tutaj . Zawsze robiąc zupę tajską kombinuję, wymyślam dorzucam, próbuję. Nigdy nie korzystam z gotowych przepisó tym większą mam radochę gdy smakuję efekt końcowy. Zawsze wychodzi rewelacyjnie!  Składniki: 1l bulionu drobiowego 1 puszka mleczka kokosowego 1 pierś z kurczaka 2 nieduże marchewki 1 mała pietruszka 4 listki limonki kafir 10 grzybów mung 1,5 łyżki zielonego curry(...)łyżki zielonego curry i liście limonki. Obieramy i kroimy w paski mrchewki i pietruszkę, wrzucamy do garnka. Namaczamy grzyby przez 5 min następnie kroimy i dorzucamy do zupy. Oczyszczamy pierś z kurczaka, kroimy w kostkę, opruszamy solą i pieprzem, dorzucamy do zupy. Dodajemy sos sojowy i rybny, posiekany drobno czosnek, garść kolendry, 1/3 pęczka szczypiorku. Ścieramy do zupy imbir, wyciskamy

Brzuszki Łakomczuszki
Krupnik z kurkami 105

Kurki pojawiają się w sklepach i na straganach. Więc jest okazja aby ugotować mega smaczny krupnik z dodatkiem tych pysznych i aromatycznych grzybów.  200 gramów kurek 60-70 gramów kaszy jęczmiennej Użyłam Mazurską 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka korzeń kawałek ok. 10 cm  pora średniej grubości 2 średniej wielkości ziemniaki 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego(...)zmiękną. Kurki dokładnie opłukać na sicie i osuszyć na ręczniku papierowym. osuszone kurki przesmażamy na odrobinie masła i szczyptą soli do momentu aż woda nieco odparuje i dodajemy do zupy. Całość gotujemy jeszcze na wolnym ogniu ok 5-10 minut. Smacznego

Andzia Pichci
Kapuśniak z wieprzowiną i pieczarkami 147

Jeżeli macie ochotę na konkretną rozgrzewającą zupę to polecam dzisiejszy przepis. Kapuśniak z mięsem i pieczarkami z powodzeniem zastąpi cały obiad. Składniki: 500 g szynki wieprzowej 250 g kiszonej kapusty 250 g pieczarek 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula kilka suszonych grzybów 3 średnie kremowe ziemniaki 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka(...)Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę podawać gorącą

Czerwień i błękit
Sałatka jarzynowa po żydowsku 79

odnaleziona na targach antykwarycznych. Polecam bardzo tą pozycję. Znajdziemy tu przepisy na sałatki, zupy, kotlety, naleśniki, omlety, kasze, kugle, czulenty, latkes, desery. Wydawnictwo Znak.     PRZEPIS SAŁATKA JARZYNOWA PO ŻYDOWSKU Składniki: 500g ziemniaków 3 ogórki kiszone 4 jaja 2 marchewki 1 mały seler 10 marynowanych grzybów 50g groszku 200g bobu 1 cytryna sól majonez   Jak zrobić sałatka jarzynowa

Dorota Smakuje
Fasolka po myśliwsku 266

jest bogata w potas, wapń i fosfor. Można przyrządzić z niej pyszny krem lub zupę fasolową . Tym razem wypróbowałam przepis na fasolę po myśliwsku. Danie wyszło przepyszne. Ma wyrazisty, ostry smak. Będziecie nim zachwyceni, przekonajcie się sami. Składniki: 50 dag fasoli "Jaś" 2 garście suszonych grzybów 15 dag wędzonego boczku 25 dag wędzonej kiełbasy 1 duża marchew 1 duża pietruszka

Pobite gary Barbary
Staropolska ściągawka wigilijna 165

zabawnie brzmiącej dziś lektury kilku wigilijnych definicji, zaczerpniętych z Leksykonu Sztuki Kulinarnej (1983) Barszcz - zupa sporządzana na wywarze z buraków i często kości, zakwaszana kwasem burakowy; b. może być czysty i zabielany; czysty może być postny, podawany tradycyjnie na wieczerzę wigilijną, przyprawiony wywarem z suszonych grzybów (zwykle borowiki) i podawany z uszkami nadziewanymi farszem z grzybów lub ryby. Według Glogera

Tradycyjna Kuchnia
Tatar czyli befsztyk tatarski 139

głodne) łyżka oleju sól, pieprz 3 ogórki konserwowe ok. 10 pieczarek konserwowych lub marynowanych grzybów leśnych 1 słodka cebula musztarda Dijon żółtka – 3 sztuki (każde osobno) opcjonalnie – marynowany pieprz, anchois, kapary Posiekane lub zmielone mięso doprawiamy olejem, solą i pieprzem. Nie maltretujcie mięsa przyprawą do zupy, tą na M. O niebo lepszy jest w tym wypadku świeży lubczyk. Mięso jest

ladykitchen
Sojowy kebab – gyros i z OpenCard w Kyoto Sushi 136

ciasto, wyglądem przypomina ciasto francuskie kampyo suszona tykwa kabayaki węgorz japoński   miso tradycyjna zupa japońska, w składzie: bulion dashi, pasta miso, wodorosty wakame, tofu oshinko marynowana rzepa sashimi sposób serwowania ryb i owoców morza, pokrojonych w płatki lub kostkę z dodatkiem przypraw shiitake gatunek grzybów japońskich tempura warzywa, owoce morza lub owoce smażone w specjalnym cieście teriyaki rodzaj japońskiego

Qlinarnie i Qlinarnie
Nie wyrzucam jedzenia! Zamrażam. Co można mrozić? Zaskoczę Cię tymi 8 produktami! 104

wykorzystać np. do zupy. Natomiast owocowy to świetna alternatywa dla lodów, wystarczy przed zamrożeniem wbić do pojemniczka patyczek. Jest to również świetny pomysł na serwowanie lodów latem naszym dzieciom. 4. Grzyby – niektóre gatunki, świetnie nadają się, aby je mrozić . Najlepiej sprawdzą się te o zwartym miąższu – podgrzybki, kozaki, maślaki, kurki i rydze. Jednak przed zamrożeniem grzybów, należy je dokładnie(...)razu mrozić . Grzybki aby nie straciły swoich walorów, warto na wpół zamrożone wrzucić do garnka, do gotowanej potrawy lub na patelnię. 5. Sos – mój ulubiony sos do zupy pomidorowej lub spaghetti przygotowuję jesienią do słoików i zagotowuję. Zwykle wlewam gotowy sos do słoików litrowych (polecam przepis na najlepszy sos pomidorowy ). Jednak bywają sytuacje, że potrzebuje połowy zawartości. W takiej

W Kawiarence
Jesienna zupa nie tylko z dyni 186

zatem wybaczcie mi te przestoje ;) Z uściskami przesyłam pyszną jesienną zupę nie tylko z dyni. Składniki na 4-5 porcji Czas przygotowania : 40 min 1 dynia hokkaido 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 batat 1 czerwona cebula ok 4 szt. suszonych pomidorów bez zalewy Kilka suszonych grzybów 3 liście laurowe Sól, pieprz 1 łyżeczka wędzone ostrej papryki 2 łyżeczki wędzonej(...)razem z pomidorami i grzybami usuwamy jedynie liście laurowe 8. Dolewamy mleko kokosowe, doprawić do smaku 9. Po upieczeniu ścinamy jeszcze ciepłe ziarna kukurydzy nożem, podajemy gorące wraz z zupą

Słodki Kompromis