zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:133/230)

Kurczak w sosie grzybowym 99

kurczaka w potrawce, Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu , Zupa z kurczaka i warzyw . Tym razem wpadłam na pomysł aby na poniedziałkowy obiad zrobić kurczaka w sosie grzybowym , gdyż sezon grzybowy trwa jeszcze w najlepsze. W sobotę Piotrek nazbierał sporo podgrzybków, część zrobiłam w occie , a resztę grzybów pokroiłam w plastry i obgotowałam. Obgotowane grzyby stały w lodówce

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa paprykowa z klopsikami 154

mamy jesień. Kocham tę porę roku...to czas zbierania grzybów, spacerów podczas których można obrzucać się kolorowymi liśćmi. Jeśli chodzi o kuchnię sezonową to właśnie jesienną kuchnię cenię najbardziej. Jest pełna sezonowych warzyw i owoców , które mogłabym jeść bez końca. Gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza często przygotowuję zupy gęste i sycące- cudownie rozgrzewają i rozpieszczają nasze podniebienia. Sami spróbujcie

Pobite gary Barbary
Zupa z łososiem, batatem i dynią na mleku kokosowym 113

Pyszna i sycąca zupa na bazie mleka kokosowego, kolendry i kurkumy z dodatkiem łososia, batata, dyni, papryki, glonów wakame, grzybów shitake i makaronu ryżowego. Uwielbiam kuchnię orientalną, tak mocno aromatyczną, dlatego to danie idealnie wpisuje się w jedno z moich ulubionych dań. Jest przy tym szalenie proste i szybkie do wykonania, co ostatnio bardzo sobie cenię.  Składniki(...)gram łososia  1 batat  400 gram dyni  1 czerwona cebula  1 ząbek czosnku  1 papryczka chili  garść suchych glonów wakame  kilka grzybów shitake  100 gram makaronu ryżowego  1 czerwona papryka  kawałek cukinii  przyprawy: sos sojowy, mielona kolendra, curry, kurkuma, wędzona papryka  kiełki jarmużu do dekoracji  oliwa

Mango Papaja
Zupa migdałowa z żurawiną 157

Jest już jakiś czas po świętach, ale warto jeszcze stworzyć sobie coś przypominającego nam święta. Zupa migdałowa jest jednym z dań wigilijnych, jednak nie zyskała takiej popularności jak barszcz czy rybna, grzybowa. A szkoda bo jest przepyszna i szybka w zrobieniu.  SKŁADNIKI: - 1 litr mleka - 100 g płatków migdała - laska wanilii - 3 łyżki cukru - szczyptę soli(...)nich skórkę, posiekać i zmielić w blenderze (ja mieliłam w młynku do kawy) - do mleka wsypać cukier, szczyptę soli wrzucić migdały i wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i zagotować zupę - można ją podawać na ciepło jak i na zimno - szybka, pyszna i coś innego, ja ją też często robię na niedzielny obiad jako pierwsze danie. Smacznego

Basia w kuchni
Sos grzybowy z mięsem wieprzowym z szynki 165

wieprzowym z szynki Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Sos grzybowy Składniki :    30 dag mięsa wieprzowego  3 średniej wielkości cebule pół miseczki grzybów (prawdziwki) 3 łyżki mąki 1,5 szklanki wrzątku 2 łyżki śmietany (proponuje śmietanę do zup) sól i pieprz Vegeta  olej(smalec) Przygotowanie(...)kostkę. Wrzucamy do garnka. Dusimy na oleju(smalcu) pod przykryciem Cebulę kroimy w grubszą kostkę Po 30 min wrzucamy cebulę Wrzucamy odpowiednio przygotowane grzyby Po uduszeniu mięsa i grzybów. Zagęszczamy całość dodając wrzątku i mąki. Należy szybko mieszać podczas zagęszczania Na koniec dodajemy 2-3 łyżki śmietany. Mieszamy całość. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Sos zjadamy z ziemniaczkami

Sprawdzone przepisy kulinarne
Nietypowe przepisy świąteczne – pomysły na oryginalne potrawy wigilijne 60

innych zakątkach Polski . Potrawa jest niezwykle prosta w przygotowaniu, gdyż do wywaru warzywnego wystarczy dodać kilka prostych składników. Oprócz obgotowanych wcześniej suszonych grzybów potrzebna Ci będzie ugotowana i podsmażona na maśle kasza gryczana. Na koniec do zupy dolej trochę soku z kiszonych ogórków i zapraw całość łyżką chrzanu. Piernikowe ciasto bananowe Na stole oprócz wytrawnych dań nie może także zabraknąć

Słodkie okruszki
Spaghetti Carbonara – przepis 154

talerze, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy pozostałym serem parmezan. Spaghetti Carbonara – przepis Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Gnocchi w sosie serowym Gnocchi w sosie grzybowym Artykuł Spaghetti Carbonara – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Makaraon z boczkiem i borowikami z mascarpone 117

solą, pieprzem i szczyptą suszonego rozmarynu. Na sam koniec sos zagęścić serkiem mascarpone. Najlepiej zrobić to w taki sposób, jak zagęszczamy zupy i inne sosy, w oddzielnym garnuszku, mieszając mascarpone z kilkoma łyżkami gorącego sosu grzybowego. Boczek kroimy w paski, podsmażamy na patelni. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzony i wykładamy na talerz. Polewamy sosem borowikowym, wykładamy

Raj dla Podniebienia
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 28.10.2016r. 160

Zapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 1 2 przepisów.  Arek Zupa z bocznikami   Joanna  Błyskawiczna pasta z kurczaka alla dip Diana  Kopytka z sosem grzybowym   Marta  Deser budyniowy z bitą śmietaną   Kasia Kaszotto pomidorowe z tuńczykiem   Magdalena  Ciastka francuskie z jabłk iem Agnieszka  Bananowo - cynamonowe

Magiczne Życie Marty
Barszcz wigilijny 176

wigilijny 2,5 litra wody 1 kg buraków 100 g suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka ćwierć (lub połówka, jeśli jest mniejszy) selera por (biała część) 3 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe sok z pół cytryny sól, szczypta cukru do smaku Przygotować dwa garnki. Jeden większy na zupę, a mniejszy na grzyby. Grzyby w całości zalać 2 szklankami wrzątku(...)barszczu, a grzyby użyć jako farszu do uszek**. Do garnka na zupę wlać wodę, włożyć obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa, ziele angielskie i listek laurowy. Zagotować. Gotować na małym ogniu około godziny. Przecedzić, dodać łyżkę soku z cytryny. Wywar z buraków połączyć z wywarem z grzybów i doprawić solą, jak trzeba to dodać jeszcze soku z cytryny

Posadzone i zjedzone
Kwas z grzybami – kuchnia podkarpacka 28

kwas przygotowywany jest na wywarze warzywnym, natomiast przy okazji innych okoliczności gotuje się wywar warzywno-mięsny. Zupa jest smaczna, aromatyczna, a przy okazji też zdrowa. Takie danie to doskonały wstęp do świątecznej uroczystości :) Kwas z grzybami – kuchnia podkarpacka Składniki: 100 g suszonych grzybów 100 g kaszy jęczmiennej 500 g kapusty kiszonej (wykorzystywana tylko du ugotowania kwasu) 1,5 l wywaru(...)innego dania. Kwas zachowujemy. Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko. Do wywaru warzywnego dodajemy wywar grzybowy i część kwasu z kapusty. Jeśli danie jest mało wyraziste, dodajemy więcej kwasu. Dodajemy też grzyby i kaszę. Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, przekładamy ją do zupy, a na pozostałym tłuszczu robimy zasmażkę z mąki, którą również dodajemy do zupy. Dodajemy

Trzeci talerz
Gołąbki z wołowiną i grzybami 187

rozpływające się w ustach i aromatyczne. Przepyszne z sosem grzybowym ;) ok 12 liści kapusty włoskiej 1 cebula 1 marchewka 300 g mięsa mielonego wołowego 200 g grzybów ( podgrzybki, borowiki) 1 szklanka ryżu sól pieprz czarny mielony pieprz ziołowy papryka słodka mielona 1 łyżka masła 3 szklanki wody przyprawa do zup olej rzepakowy do smażenia Ziarna ryżu przepłukać parę razy(...)liśćmi kapusty, całość zalać 1 szklanką wody, skropić maggą (przyprawą do zup) Można też na wierzch dołożyć parę plasterków masła lub smalcu. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Piec około 1,5 godziny, aż kapusta będzie wystarczająco miękka. Podawać gorące z sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Zupa krem z ziemniaków 161

Przyznam trafiłam w dziesiątkę, nie w setkę :) Pyszna, sycąca zupa, z prażonymi migdałami to uczta dla wzroku i podniebienia. Od dawna wiadomo, że jemy najpierw oczyma. Składniki: 1/2 porcji rosołowej 1 kg ziemniaków 4 ząbki czosnku kawałek selera naciowego marchew pietruszka zielona część pora 2 kostki grzybowe 50 gram płatków migdałowych śmietana 18% sól(...)natka pietruszki Wykonanie: W garnku gotuję porcję rosołową z marchewką,pietruszką i  porem. Potem dodaję kostki grzybowe i dotuję, aż warzywa zmiękną. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiam solą i gotuję do miękkości. Z zupy wyjmuję porcję rosołową, dodaję śmietanę i wszystko miksuję na gładki krem. W razie konieczności dolewam ciepłej, przegotowanej wody

Bea(u)ty kitchen
Chińska zupa Funghi ze strzępielem 181

Chińska zupa Funghi ze strzępielem Strzępiel to mało znany u nas w kraju grzyb . Raczej sprowadza się go w formie suszonej z Chin . Można go, bez problemu nabyć, przez internet lub w sklepach z orientalną żywnością . Nie będę się tu rozwodzić nad jego magicznymi zdolnościami , ani nad ich brakiem – to nie blog dietetyka , ani botanika " class="wp-smiley" style(...)niego uwagę ,ze względu na smak i wygląd , a także wspaniałą chrupką teksturę-zupełnie inną , niż u większości znanych mi grzybów – bardzo przyjemną i zaskakującą . To niekwestionowanie bardzo egzotyczny i ciekawy dodatek i urozmaicenie codziennego menu . Sama zupa jest bardzo smaczna i przypomina lekko pikantny rosół , w zasadzie po części nim jest , ale dzięki przyprawom ma swój niepowtarzalny smak

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania