zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:127/230)

AROMATYCZNA GRZYBOWA. Z ZIEMNIAKAMI 79

Składniki: bulion  (u mnie z udek kurczaka + warzywa: marchewka, seler, pietruszka, por, seler naciowy) warzywa z bulionu: marchewka, pietruszka 3 średnie ziemniaki 2 łyżki klarowanego

Walijskie Pichcenie
szybkowar-gołąbki z suszonymi prawdziwkami... 157

jajka 2 sztuki, cebula podsmażona 4 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, prawdziwki 5 łyżek/mielone, woda 6 szklanek SOS: wywar grzybowy - z gołąbków gotowania, prawdziwki 2 łyżki/zmielone, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, mąka pszenna 5 łyżek, woda 1/2 litra ryż ugotować w nie solonej wodzie, odsączyć z wody woreczki, wsypac

W Mojej Kuchni Lubię
Krem kurkowy 153

Dziś przedstawiam prosty przepis na pożywny i aromatyczny krem z kurek :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4-5 porcji: 500 ml intensywnego bulionu warzywno-mięsnego 1

My Culinary Art
Spaghetti bolognese 217

łyżki koncentratu pomidorowego; 250 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 duża cebula; 1 średnia, czerwona papryka; 250 g pieczarek; 5 suszonych grzybów; 100 ml gorącej wody; 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ lub 1/2 kostki rosołowej; 3 ząbki czosnku; 2 łyżki oleju; 1 łyżeczka oregano; 1 łyżeczka bazylii; 3 łyżki startego parmezanu; Sól; Pieprz. Sposób

Gospodyni Miejska
Zupa kukurydziana z grzankami 181

chłodniejsze dni polecam zupy z aromatycznymi, rozgrzewającymi przyprawami. Zupy kremowe lubię szczególnie, bo szybko się je przygotowuje. Dotąd w mojej kuchni królowały grzybowe, brokułowe, groszkowe i cukiniowe. Wczoraj ugotowałam pierwszą w tym sezonie dyniową - wyszła rewelacyjna w smaku za sprawą magicznego składnika, ale o tym za jakiś czas.... Dzisiaj jednak chciałabym się z Wami podzielić przepisem na zupę kukurydzianą

Czerwień i błękit
Koźlarze czyli babka i krewni 147

mniej lub bardziej czerwonym poświęcę osobny wpis. Wszystkie koźlarze, niezależnie od koloru kapelusza, są jadalne . Moje dania z koźlarzami : - Grzyby duszone, pasteryzowane - Salceson grzybowy, domowy - Kozackie klopsiki - Grzyby marynowane - Warkocz indyczy z grzybami - Zupa wielogrzybowa z makaronem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Domowy zakwas na żurek 159

wprawy można zacząć eksperymentować. Dobrym pomysłem jest ukisić z resztą składników kilka suszonych grzybów lub nasypać odrobinę czarnuszki.   Tak przygotowany zakwas na żurek Wielkanocny to gwarancja sukcesu, nie zapomnijcie o dobrej białej kiełbasie do zupy . Możecie skorzystać z mojego przepisu. DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA   Domowy zakwas na żurek(...)sól. Ewentualnie dodaj kilka suszonych grzybów, zakwas nabierze niepowtarzalnego leśnego aromatu.   Całość zalej wodą, przykryj gazą lub bawełnianą ściereczką. Odstaw w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej na 4-5 dni, aż pojawi się kwaśny zapach oraz smak oczywiście. Można od razu wlać go do zupy lub przechowywać przez 2 tygodnie

kuron.com.pl
Kotleciki z kaszy z sosem grzybowym 104

grzybowy: wywar z ugotowanych suszonych grzybów 200 ml gęstej śmietany 18% 1 czerwona posiekana cebula 500 g małych podgrzybków  sól pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku świeży tymianek  Wykonanie: Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 godzin do namoczenia. Następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Odcedzamy, wywar powstały podczas gotowania grzybów(...)możemy zamrozić lub wykorzystać od razu do przygotowania sosu lub zupy. Ugotowane grzyby bardzo drobno siekamy. Cebulę kroimy w  drobniutką kostkę i przesmażamy na rozgrzanym maśle. Gdy będzie szklista dodajemy do niej posiekane grzyby i smażymy razem przez 3-4 minuty. W międzyczasie gotujemy kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. W misce mieszamy ugotowaną kaszę

Kulinarne przygody Gatity
Pikantna zupa po syczuańsku 233

Składniki: 1 filet z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 marchewka kawałek pora garść grzybów mun 1/2 papryki 1 litr bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego … Czytaj dalej Pikantna zupa po syczuańsku

czarrna od kuchni
Zupa pieczarkowa Prezydentowej 169

pomidorową, ogórkową, krupnikiem, rosołem, barszczem... Przepis wypracowany od lat, od jakiegoś czasu niezmienny. Uważałam, że to taka zwykła zupa, którą raczej nie częstuje się gości. Nie to, żeby była niedobra, wręcz przeciwnie jest bardzo smaczna, delikatnie grzybowa, ale jednak nie wydawała się specjalnie reprezentacyjna - taka przaśna, zwykła, trochę szara, jak jej kolor...  Zdanie zmieniłam, kiedy(...)razy trafili się niezapowiedziani goście (też z dziećmi), a u mnie akurat był tylko garnek pieczarkowej. Goście byli zachwyceni, a dzieci, które nie cierpiały pieczarek i nie jadły zup, prosiły o dokładkę! :) Jeśli zrobicie sobie moją zupę lub macie swoje sposoby na dobrą pieczarkową, dajcie znać! :) Zupa pieczarkowa Prezydentowej Składniki: 300-400 g pieczarek 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego

Kuchnia Prezydentowej
Grzyby w cieście 81

wodzie, następnego dnia gotować je do miękkości (około godziny) w wodzie, w której były namaczane. Odcedzić, wywar wykorzystać do sosu lub zupy. Z mąki, mleka i jajka przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Dobrze odciśnięte kapelusze grzybów posolić i oprószyć pieprzem, namaczać w przygotowanym cieście, smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie połączonej z masłem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł

niecodziennikpary