zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:127/230)

Uszaki bzowe kiszone z papryką 238

orientalnej nucie, na którą postawiłam. Uszaki po ukiszeniu są miękkie, delikatne i smaczne. Razem z papryką tworzą ciekawy dodatek do obiadu jako taka grzybowo warzywna sałatka. Można też wykorzystać je, razem z zalewą, do jakiejś zupy. I pewnie tak zrobię gdy ukiszę ich więcej. Kliknij TU i zobacz pomysły na inne, domowe kiszonki ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Grzybowa pieczeń z warzywami i czerwoną soczewicą 135

niedobitki. W tym roku grzybów było niesamowicie dużo i można było zrobić spore zapasy na zimę. Ja najwięcej mam grzybów mrożonych. Po rozmrożeniu są niemal identyczne jak świeże. Nie jestem wielbicielką suszonych, które mimo pięknego zapachu i smaku idealnego do zup i sosów, dla mnie są mniej atrakcyjne w kuchni niż grzyby świeże. No ale każdy ma prawo do swoich(...)zmielone, więc nie jest to pasta. Myślę, że zasmakuje wielbicielom i soczewicy, i grzybów. Przepis na bezmięsną pieczeń z grzybów, warzyw i czerwonej soczewicy Składniki: 700 g świeżych grzybów (można użyć surowych mrożonych) 3 łyżki oleju  1 średnia cebula 1/4 niedużego selera 3-4 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 3 nieduże ziemniaki 1 płaska łyżeczka grubo mielonego pieprzu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 161

grzyby :) Spacerując po lesie (lub targowisku) możemy upolować dorodne sztuki i zatracić się w jesiennych smakach, a możliwości jest wiele. Risotta, pasty, zupy, sosy, czy też absolutnie wyjątkowy pasztet, bardzo popularny w Belgii i Francji. Wystarczy porcja grzybów, dodatek mięsa i warzyw, dużo świeżych ziół i gotowa bardzo wykwintna przekąska w przystępnej cenie.  Na szybko z chrupiącą bagietką(...)wszelkiego rodzaju konfiturami np. z antonówek i czarnego bzu , z sosem serowym lub chrzanowym, w towarzystwie sałat z orzechami lub żurawiną macerowaną w alkoholu. Składniki: 1 kg grzybów leśnych (różnych), 500 g mięsa z indyka bez kości (użyłam soczystych podudzi), 200 g wędzonego boczku, 200 g wątróbek drobiowych, pęczek włoszczyzny, pęczek natki pietruszki,  1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (można

SzczyptaSmaQ
Krem z kurek i pietruszki 143

Moim zdaniem grzyby lubią dodatek warzyw korzeniowych, dlatego zupa kurkowa z korzeniami pietruszki okazała się być strzałem w dziesiątkę:).  300 g kurek (mogą być mrożone) 3 duże korzenie pietruszki 2 duże ziemniaki 2 marchewki  1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej  1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta pieprzu sól do smaku(...)garnku, zalewamy 1 litrem wody, gotujemy przez 1 godzinę.  2. Całość przestudzamy, miksujemy blenderem do powstania gładkiej masy (odkładamy kilka grzybów do dekoracji). Dodajemy śmietanę i przyprawy. W razie potrzeby dodajemy więcej wody.  3. Zupę przed podaniem posypujemy startym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje z grzankami

Szefowa kuchni
Domowy koncentrat grzybowy 115

spiżarni mamy już zrobiony susz i słoiczki z marynowanymi prawdziwkami czy podgrzybkami. Otóż możemy przygotować domowy koncentrat grzybowy, zresztą opowiadałam o nim w programie  Pytanie na Śniadanie .  Koncentrat zamkniemy w słoiczkach, a potem go wykorzystamy do zup, zapiekanek, gulaszy czy innych potraw. Tutaj ogranicza Was tylko Wasza kulinarna wyobraźnia 😍. Koncentrat możemy także zamrozić w małych porcjach w plastikowych

Kulinarne przygody Gatity
jajeczno-grzybowe kotleciki... 214

wodą, zagotować, zamieszać i wodę z pianą wylać na durszlak, opłukać ponownie grzyby włożyć do garnka, wlać zimnej wody do zakrycia grzybów i gotować z 30 minut, ponownie wylać na durszlak, wywar można zamrozić, użyć do sosu, zupy, bigosu grzyby posiekać na drobno, usmażyć z cebulą na oleju i wystudzić, przecisnąć przez kratkę do jajek jajka na twardo grzyby dobrze(...)jajkami, tartą bułką, bułką wymoczoną w mleku i dobrze odciśniętą, kucharkiem, pieprzem, jajkiem na gorącym oleju smażyć rumiane nie za duże kotlety, odkładać na ręcznik papierowy - pyszne kotlety grzybowo-jajeczne smakują bardzo na ciepły obiad jak również na zimno do bułki a`la burgery........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa wiedeńska 167

Składniki: 200 g karkówki opakowanie suszonych leśnych grzybów kilka kabanosów myśliwskich cebula czerwona i żółta kawałek boczku wędzonego łyżka śmietany kilka ząbków czosnku sól, pieprz, lubczyk ziarenka angielskie, pieprzu, kilka listków laurowych natka pietruszki ziemniaki sos sojowy ciemny i grzybowy marchewka, pietruszka i kawałek selera Przygotowanie: Mięso zalać wodą. Wstawić na ogień, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, czosnek(...)przyprawami, podpaloną na ogniu cebulą i gotować do miękkości. Grzyby podgotować. Boczek z czerwoną cebulą podsmażyć na masełku. ugotowane mięso wyciągnąć z marchewką, pietruszką i selerem. Dodać do zupy pokrojone ziemniaki z podsmażonym boczkiem i grzyby..  Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodać pokrojone mięso z kabanosami i przeciśnięty przez praskę czosnek.. zabielić i  nie zapomnieć

Gaździnka warzy
Zupa grzybowa z łazankami 160

Zbliża się sezon na grzyby, które uwielbiamy zbierać. Z braku laku, wyciągnęliśmy nasze suszone zapasy i przygotowaliśmy tę oto zupę. Pyszna, aromatyczna...świeżości nadały grzyby wpierw moczone w osolonym mleku. Składniki 100 g grzybów suszonych 500 ml mleka 1 mały seler 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 8 ziaren czarnego pieprzu sok z cytryny(...)pieprz i gotujemy 2 godziny na małym ogniu. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Po dwóch godzinach wyławiamy grzyby, kroimy w paski i wrzucamy z powrotem do zupy, ponownie zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do każdego talerza wykładamy porcję łazanek, zalewamy zupą i posypujemy posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

R'n'G Kitchen
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym 189

marchewka opcjonalnie 2 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w kostkę 1 średniej wielkości cebula drobno posiekana 100-150 g śmietankowego lub grzybowego serka topionego 1 łyżka masła natka pietruszki lub koperek do dekoracji sól i pieprz do smaku Przepis na zupę pieczarkową z serkiem topionym Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle, aż się zeszkli. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w cienkie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Lekka pieczarkowa na maśle 139

uwielbiam. Co kilka dni po prostu muszę jakąś pochłonąć. Nic nie koi i nie daje tyle kulinarnego szczęścia, co pyszna ciepła zupa, zwłaszcza w chłodne dni. Dzisiaj nieco mniej klasyczne wydanie pieczarkowej. Kremowa, aromatyczna, mocno grzybowa. Do towarzystwa 700 g pieczarek potrzebujecie także: dwóch ziemniaków dwóch niedużych marchewek pietruszki pora średniej cebuli łyżki lub dwóch masła klarowanego(...)wszystko razem kilka, kilkanaście minut. Doprawiam lubczykiem i tymiankiem, oczywiście pieprzem i solą do smaku. Polecam wykorzystanie białego pieprzu- jest bardziej aromatyczny od czarnego. Zmiksowane warzywa i pieczarki nadają zupie kremowej konsystencji. Nie potrzeba niczym więcej jej zagęszczać. Jeśli chcecie uzyskać bardziej treściwe danie, podajcie zupę z ulubionym makaronem lub kaszą

Pichceniomania
Zupa grzybowa - pyszna 106

same wołają, żeby jechać do lasu. Ostatnio trochę uzbieraliśmy i była już pizza, a teraz czas na zupę. Miałam ochotę na taką już długo. Zupa wyszła pyszna. Jeśli lubicie to polecam, warto zrobić :-) Miłego dnia :-) Składniki: 500 g świeżych grzybów 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 większe marchewki 5-6 większych ziemniaków  2,5 litra bulionu drobiowego świeża(...)praskę czosnek i startą na tarce na grubych oczkach marchewkę. Smażymy około 2 - 3 minuty.  3. Teraz całość zalewamy bulionem. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy. Gotujemy aż będą miękkie.  4. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jak zupa będzie gotowa, zdejmujemy z gazu, dodajemy śmietankę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smacznego

kruche babeczki
Bitki wieprzowe w sosie grzybowym 114

Bardzo lubię grzyby leśne i dania z ich udziałem. Kładę je do każdej zupy, wzbogacam ich smakiem sosy. Na dzisiejszy obiad przygotowałam medaliony wieprzowe w sosie grzybowym. SKŁADNIKI: 0,5 kg. mięsa z szynki lub łopatki 30 dag. świeżych lub mrożonych grzybów kilka suszonych grzybków średnia cebula 2 łyżki mąki 200ml śmietany 30% olej sól,pieprz WYKONANIE: grzybki suszone

Kuchnia Beaty
Zupa z kurkami 113

Zupa z kurek. Prosta i smaczna - obowiązkowo w sezonie, nie tylko dla smakoszy grzybów

Z Hrabiną w kuchni
Puder z kani i borowików 203

Jeśli już macie pełne słoiki marynowanych i suszonych, zamrażarki wypchane grzybami i nie macie pomysłu co dalej - zróbcie puder grzybowy! W zasadzie możecie użyć każdych waszych ulubionych grzybów - my stawiamy na kanie i borowiki, Taki puder dodajcie później do sosów, zup, gulaszów i różnorakich mięs - doskonale "podkręci" smak potraw! SKŁADNIKI kanie, borowiki lub inne grzyby :) PRZYGOTOWANIE Grzyby tniemy na paski/kawa

Moje Kuchenne Rewelacje

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję