zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:132/230)

Bitki wieprzowe w sosie grzybowym 82

Bardzo lubię grzyby leśne i dania z ich udziałem. Kładę je do każdej zupy, wzbogacam ich smakiem sosy. Na dzisiejszy obiad przygotowałam medaliony wieprzowe w sosie grzybowym. SKŁADNIKI: 0,5 kg. mięsa z szynki lub łopatki 30 dag. świeżych lub mrożonych grzybów kilka suszonych grzybków średnia cebula 2 łyżki mąki 200ml śmietany 30% olej sól,pieprz WYKONANIE: grzybki suszone

Kuchnia Beaty
Zupa z kurkami 85

Zupa z kurek. Prosta i smaczna - obowiązkowo w sezonie, nie tylko dla smakoszy grzybów

Z Hrabiną w kuchni
Puder z kani i borowików 169

Jeśli już macie pełne słoiki marynowanych i suszonych, zamrażarki wypchane grzybami i nie macie pomysłu co dalej - zróbcie puder grzybowy! W zasadzie możecie użyć każdych waszych ulubionych grzybów - my stawiamy na kanie i borowiki, Taki puder dodajcie później do sosów, zup, gulaszów i różnorakich mięs - doskonale "podkręci" smak potraw! SKŁADNIKI kanie, borowiki lub inne grzyby :) PRZYGOTOWANIE Grzyby tniemy na paski/kawa

Moje Kuchenne Rewelacje
Smażone kurki z pastą tom yum 147

Deszcz pada, słońce świeci. Rymuje się z bawią się dzieci, ale akurat żadnych dzieci nie widać. Za to w lesie sporo kurek. Grzybów znaczy. A jak wiadomo kurka jest pyszna. I ze słoika, i w zupie, i smażona na patelni. … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Zbożowa - restauracja Łódź 134

kukurydzą i nachosami. Był smaczny, ale nie pomyślałam, że będzie raczej słodkawy, chociaż oczywiście można się było tego spodziewać. Dodałabym trochę 'kopa' tej zupie odrobiną chili cayenne, żeby było bardziej po mojemu. Zamówiliśmy jeszcze leśny krem grzybowy, był bardzo dobry, ciekawie przyprawiony. Zdjęcia nie są najlepsze, bo po prostu byliśmy bardzo głodni i naprawdę nie chciało mi się robić zdjęć

Corner With Recipes
Grzyby w zalewie solankowej 159

Grzyby w zalewie solankowej Grzybki te są świetne ponieważ smakują jak świeże grzyby ugotowane, a wodę od nich można dodawać do zup i sosów, bigosu (a nawet zamrozić na potem) i nada ona smaku grzybowego... SKŁADNIKI: kurki/grzyby ile potrzeba, sól WYKONANIE: Kurki oczyścić i zagotować w garnku, gotować z 15 minut na średnim ogniu, potem je wylać na durszlak

Tradycyjna kuchnia inaczej
Kremowa zupa z dyni z suszonymi grzybami 167

wrażenia, że za szybko przyszły chłody? W dodatku dopadł mnie jakiś wirus i trudno poznać mój głos przez telefon... Dlatego zaczęłam częściej gotować zupy, szczególnie te z dodatkiem rozgrzewających przypraw. Dzisiejsza dyniowa pachnie jeszcze aromatem suszonych grzybów, które zebraliśmy, kiedy temperatura powietrza sięgała w dzień 20 o C. Ale to już historia... Składniki: 300 g surowej dyni – wypatroszonej

Czerwień i błękit
Domowe smaki dzieciństwa z restauracji 48

przetworami domowej roboty. Teraz możecie odkrywać je na nowo dzięki produktom, które są gotowe do nabycia za pośrednictwem sklepu internetowego. Sprawdź sam! Wyjątkowe przetwory z owoców, warzyw i grzybów Niestety, pomimo tego, że na sklepowych półkach jest cała masa przetworów, to i tak nie mogą się one równać tym, zrobionym samodzielnie. Jednak i na to znalazł się sposób. W Bukowinie(...)cukrem i kwaskiem cytrynowym, który pozwala utrzymać piękny kolor konfitury, stanowi idealne nadzienie do pączków. W przypadku warzyw i grzybów, oferta jest również zasilona gotowymi włoskimi produktami z importu. Krojone trufle zlane oliwą, przeciery pomidorowe, używane do zupy pomidorowej, lub pasty z papryki i bakłażanów są produktami najwyższej jakości, tylko naturalnie pasteryzowanymi. Wśród polskich produktów znajdują się również naturalnie kiszona

Codogara
Domowe smaki dzieciństwa z restauracji 94

cukrem i kwaskiem cytrynowym, który pozwala utrzymać piękny kolor konfitury, stanowi idealne nadzienie do pączków. W przypadku warzyw i grzybów, oferta jest również zasilona gotowymi włoskimi produktami z importu. Krojone trufle zlane oliwą, przeciery pomidorowe, używane do zupy pomidorowej, lub pasty z papryki i bakłażanów są produktami najwyższej jakości, tylko naturalnie pasteryzowanymi. Wśród polskich produktów znajdują się również naturalnie kiszona

Codogara
FLACZKI Z KANI LUB BOCZNIAKA 147

Grzyby świetnie nadają się na udawanie zupy z flaczków.Jest to danie na wskroś dietetyczny.Jesli nie mamy" KANI" lub innych świeżych grzybów z lasu to użyjmy przepysznych boczniaków ,które są fantastyczne do tej zupy.Polecam!. 50 dag.Kani lub boczniaków  30 dag.startej na tarce marchewki,selera i pietruszki 1.5 litra wywaru mięsnego 2 listki laurowe 4 ziela angielskiego 4 ziarna jałowca(...)Dodac listek laurowy,ziele angielskie i jałowiec.W łożyc starego warzywa,zagotować.Chwilę pogotowac,dodac u.myte i pokrojone w paski grzyby.Zagotować.Pogotowac jeszcze z 15 minut i przyprawić.Zupa musi być pikantna,ale nie przesadzamy z imbirem.Mieszamy , wlać do zrobioną mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody ,pogotowac jeszcze minutę i gotowe.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zalewajka 52

Zalewajka „wiejska zupa” z centralnej Polski, której głównymi składnikami są ziemniaki i żur. 4 – 5 ziemniaków, garść suszonych grzybów, 1- 2 ząbki czosnku, kawałek wędzonki – u mnie skóry z wędzonej szynki, 500 ml żuru, liść laurowy, cebula, kilka ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 500 ml śmietany 18%, 200 g boczku wędzonego surowego, sól, Do garnka wrzucić grzyby i wędzonkę(...)przyprawy (ziele angielskie, listek laurowy, pieprz), czosnek i cebulę. Zalać wodą i gotować, aż grzyby i cebula będą miękkie. Kartofle umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić kartofle do zupy. Lekko posolić. Gotować, aż będą miękkie. Wyjąć cebulę i przyprawy. Wlać żur. Zagotować. Do śmietany wlać trochę gorącej zupy i wymieszać. Wlać śmietanę do zupy i zagotować. Doprawić do smaku

królestwo garów
Barszcz ukraiński przepis 76

Barszcz ukraiński przepis   Barszcz ukraiński czyli barszcz czernihowski, to prosta zupa z dużą ilością warzyw bogata w smak i przeróżne składniki. Przepisów na barszcz ukraiński jest bardzo wiele i trudno znaleźć ten pierwszy podstawowy przepis. Barszcz ukraiński ( борщ чернігівський ) zupa gotowana z buraków, białej kapusty oraz ziemniaków, z dodatkiem fasoli. I choć przyjęło się, że barszcz ukraiński z fasolą(...)ukraiński z ziemniakami, jabłkiem i fasolą ? Jaki barszcz ukraiński lepszy zabielany czy bez śmietany? Czerwony barszcz ukraiński to zupa ludzi biednych i tak naprawdę wrzucało się do garnka co było. Uszlachetnianie przepisu na barszcz ukraiński i mówienie barszcz bez fasoli, bez grzybów nie ma sensu. Bardzo wiekowi ludzie na Ukrainie wspominają, że były czasy kiedy barszcz ukraiński gotowało się

Dieta moja pasja
Drobiowa zupa gulaszowa 155

ziemniaków 25 dag czerwonej papryki 2 cebule 5 dużych pieczarek 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego kostka bulionowa grzybowa 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe przyprawa do kurczaka ostra papryka kminek mielony pieprz przyprawa w płynie do zup np. maggi majeranek lub natka pietruszki (opcjonalnie) Mięso oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawą do kurczaka

talerz przyjemności
Zupa miso 257

Szybka zupa orientalna. Nietrudna do zrobienia a efekt jest zaskakujący. Zwłaszcza jeżeli lubimy zupy miso z restauracji sushi. SKŁADNIKI: * 1 litr wywaru warzywnego * 2 marchewki * 10 cm kawałek pora * 10 grzybów shitake * Garść grzybów mun * 3 łyżki pasty miso * 3 łyżki sosu sojowego * Makaron ryżowy * Sól, pieprz WYKONANIE: Bulion podgrzać z dodanymi grzybami mun i shitake. Jeżeli grzyby shitake były(...)całą noc) i gotujemy do miękkości. Marchewkę pokroimy w słupki i dodajemy do gotującego się bulionu. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy makaron. Po ugotowaniu marchewki ściągamy zupę z ognia i dodajemy miso, por pokrojony w piórka, pieprz i sos sojowy do smaku. Całość podajemy z makaronem

Mohiella
Zalewa octowa 67

Zalewa octowa  Przepis na zalewę octową do ogórków, papryki konserwowej, grzybów, śliwek i ryb.  Zalewa octowa decyduje nie tylko o trwałości, ale także o

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ROSÓŁ GRZYBOWY 94

Przejrzysty, pełen smaku, bez tłuszczu, wegański – idealny rosół grzybowy Składniki (na ok 1-1,5l wywaru): 500g marchewki* 500g pietruszki* 300g selera (korzeń)* 15g suszonych

SandraFrej.com
"Flaczki" z kani 222

Oj nie ma grzybów w lasach, przynajmniej tych w moich okolicznych. Za to jest prawdziwy urodzaj kani. Znudziły mi się kanie opiekane w panierce, dlatego postanowiłam

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa krem z kasztanów 108

1 kg kasztanów, 2 cebule, oliwa, 20 g grzybów suszonych (prawdziwki), 1,5 l bulionu (najlepiej drobiowego – domowego), prażone pestki dyni, sól, pieprz, Kasztany umyć, każdy

królestwo garów
Zupa słodko kwaśna 201

Klasyczna chińska zupa - bardzo smakowity początek posiłku. Wszystkie składniki znajdziecie w sklepie internetowym sklep.na Sushi.pl :) Składniki: 2 dag suszonych grzybów shiitake 2 dag suszonych grzybów mun 8 dag tofu 1/2 szklanki odsączonych pędów bambusa 1 litr wywaru warzywnego 1 łyżka stołowa cukru pudru 3 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego 1 łyżka  łagodnego sosu sojowego lub tyreiaki sól do smaku(...)oleju z chili biały świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej 1 łyżka stołowa zimnej wody 1 białko 1 łyżeczka oleju sezamowego cebula dymka do przybrania zupy 1. Namocz suszone grzyby w wodzie przez ok. 30 minut, muszą być miękkie. Odsącz, odetnij twarde części (nóżki), i pokrój na cienkie kawałki. 2. Tofu pokrój lub pokrusz, pędy babusa

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania