Siedzuń vel szmaciak

Siedzuń vel szmaciak

Siedzuń vel szmaciak

Siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty Sparassis Crispa to bardzo ciekawy mieszkaniec naszych lasów. Jeszcze do niedawna był gatunkiem chronionym. Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów lista grzybów chronionych została zaktualizowana i siedzunia sosnowego wyjęto spod prawnej ochrony.  Co nie znaczy jednak, że można go niszczyć. Przypominam, że za bezmyślne niszczenie grzybów albo ściółki można dostać wysoki mandat.  Moje dania z siedzuniem sosnow... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

świderki, sosy, cukinia, grzyby, ciekawe przepisy, karczek, zupa, zupa grzybowa, sos z grzybów

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
NG, 9 września 2013 20:31:07

I znowu szczęka mi opadła... podziwiam że zjadłaś takiego dziwoląga. Ja nie miałabym odwagi :(

Krystyna Melita Egretta, 11 września 2013 04:25:17

Jestem zachwycona tym artykułem i przepisem na szmaciaka.Bardzo milo tu zagląda się.

Iza Kulińska, 11 września 2013 12:24:28

a mnie bardzo miło Cię gościć :) zapraszam częściej - będzie dużo grzybów !

Anonymous, 15 września 2013 22:01:59

a mozna go zrobic w occie??jezeli tak to poprosze o przepis.

Anonymous, 17 września 2013 17:28:32

Ten grzyb jest POD OCHRONĄ!!!! nie można go zbierać!!!!!!!!!!

Katarzyna Biegańska, 18 września 2013 11:42:00

Iza zabierz mnie kiedyś ze sobą do lasu :) naucz troszkę o grzybach :) ja jadę jutro - będą w koszyczku znane mi podgrzybki, prawdziwki, panienki i zobaczymy co jeszcze ( pod warunkiem, że grzyby jakieś w lesie będą )

Katarzyna Biegańska, 18 września 2013 11:42:59

Anonimowy przecież Iza napisała to - Ona na grzyby jeździ również na Słowację - a tam już ten okaz pod ochroną nie jest

Anonymous, 22 września 2013 19:56:52

szmaciak to nie kozia brodato dwa różne grzyby

Iza Kulińska, 28 września 2013 19:33:15

oj tam, jakbyś miała pewność, że jadalny to zjadłabyś :)

Iza Kulińska, 28 września 2013 19:35:11

można - po prostu oczyścić dokładnie, połamać na mniejsze kawałki, obgotować przez chwilkę we wrzątku, ułożyć w słoiczkach i zalać gorącą zalewą octową

Iza Kulińska, 28 września 2013 19:42:24

Anonim, przecież w poście wyraźnie napisałam, że wszystkie siedzunie są w Polsce pod ochroną - może tak czytać dokładniej ? Blog czytają nie tylko osoby mieszkające w Polsce a na Słowacji czy w Niemczech można ten gatunek zbierać

Iza Kulińska, 28 września 2013 20:13:52

i tutaj się mylisz - w niektórych rejonach Polski na szmaciaka mówi się właśnie kozia broda. Ciekawa jestem jakiego grzyba u Ciebie nazywa się kozią brodą ? napisz coś więcej, proszę :)

Iza Kulińska, 28 września 2013 20:15:33

Kasiu, żebyśmy bliżej siebie mieszkały .... sama wiesz jak jest...

MAREK DABROWSKI, 29 września 2013 20:34:34

Doskonaly grzyb, doskonale przepisy, we Francji nie jest pod ochrona wiec tym bardziej smakuje,doskonaly suszony do przyprawiania dan podstawowych, pozdrowienia Dabrowski Marek

Iza Kulińska, 29 września 2013 20:45:41

dziękuję, Marku, za info - mało jest informacji jakie grzyby są w konkretnych miejscach chronione lub nie a czytelników mam z całego świata :) Pozdrawiam serdecznie !

Magdalena M, 5 października 2013 17:08:13

Bardzo ciekawie wygląda ten grzyb, nigdy go nie spotkałam.

Anonymous, 9 października 2013 22:07:40

spotkalem dosc okazale egzemplarze ale skonsumowac sie boje

Iza Kulińska, 10 października 2013 00:06:13

duże mogą być już za stare i niesmaczne a poza tym jeśli nie ma pewności co do gatunku to lepiej niech sobie zostaną w lesie :)

Anonymous, 10 października 2013 18:44:59

w Szwecji nie jest pod ochrona wysmienity grzyb najlepiej lubie na grzance ,smazony:-)

Iza Kulińska, 10 października 2013 19:48:26

ja niestety w tym roku nawet go nie spotkałam żeby popatrzeć i sfotografować :)

Anonymous, 11 października 2013 12:15:04

A ja spotkałam w kuj.- pomorskim

Anonymous, 12 października 2013 17:56:46

wczoraj zjadlam i żyję i tez był w kuj. pomorskim

Iza Kulińska, 12 października 2013 22:24:06

dawno nie jadłam więc trochę zazdroszczę :)

Anonymous, 13 października 2013 15:22:21

Ja go właśnie mam i nie mam pojęcia jak go zrobić (dolnośląskie) :(

Iza Kulińska, 13 października 2013 18:44:56

przypominam, że w Polsce jest pod ochroną, ale skoro już jest w domu to trudno... Na początku wpisu podałam linki do kilku przepisów, w którym go wykorzystałam, może coś Cię zainspiruje :) Jest delikatny więc nie trzeba go długo gotować czy dusić, wystarczy kilka chwil. Nadaje się też do marynowania - trzeba sparzyć przez minutkę a potem nałożyć do słoików i zalać marynatą.

Anonymous, 15 października 2013 17:15:49

Witam ja ostatnio włąsnie takie coś widziałem z daleka wyglądał jak mózg i zastanawiałem sie co to takiego a teraz już wiem że to pyszny grzyb

Iza Kulińska, 15 października 2013 19:50:07

człowiek się uczy całe życie :)

Anonymous, 17 października 2013 18:41:53

"Wszystkie siedzunie są w Polsce pod ochroną chociaż sosnowy jest już gatunkiem dość pospolicie występującym i traktowanym przez leśników jako chwast i bardzo groźny szkodnik niszczący drzewostan." - tzn co masz na myśli mówiąc traktują jako chwast - bo jeśli go niszczą to należy to zgłosić do RDOŚ lub innym służbom odpowiedzialnym za ochronę przyrody. To że nie jest gatunkiem wymierającym, a jego populacja w Polsce ma się coraz lepiej, chociażby na Kaszubach, nie oznacza to, że nie należy go już chronić. Dokładnie tak samo jest np. z bielikami. ...Poza tym skoro siedzuń nadal jest na liście gatunków chronionych, niedopuszczalnym jest proponowanie dań z tym grzybem. Może i to również należałoby zgłosić odpowiednim służbom...

Iza Kulińska, 17 października 2013 23:27:19

uważają za chwasta, ale to nie znaczy, że niszczą - nie niszczą ! między innymi dlatego, że jest pod ochroną. O tym, że ma być zniesiona ochrona na ten gatunek na razie krążą plotki chociaż z ust specjalistów więc coś na rzeczy jest - być może naukowcy dochodzą do wniosku, że gatunek jest na tyle pospolicie występujące, że już nie trzeba go specjalnie chronić - zresztą w przypadku grzybów dużo ważniejsze jest chronienie środowiska w którym rosną niż konkretnego owocnika.... Co do dań z siedzuniem to zauważ, że blog nie dociera tylko i wyłącznie do odbiorców w Polsce a na Słowacji, w Niemczech czy w Szwecji ten gatunek ochronie nie podlega i można go sobie swobodnie zbierać i gotować. Ja, chociaż bardzo go lubię, zbieram też tylko będąc u naszych południowych lub zachodnich sąsiadów bo szanuję nasze prawo. I jeszcze jedno - dlaczego pisząc taki konkretny, pzremyślany post, wyrażając swoje zdanie, nie masz odwagi pod nim się podpisać ? Na donosie pewnie widniałby podpis "Życzliwy"....

Anonymous, 28 października 2013 11:22:57

i głupim umiera ;)

Anonymous, 28 października 2013 11:26:08

Taki kraj, u nas bardzo dużo "ŻYCZLIWYCH" którzy strzegą prawa innym

Anonymous, 7 grudnia 2013 15:47:26

Można go kupić w sklepach z azjatycką żywnością https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/1472798_10201635187816215_320556571_n.jpg a tutaj jest z kurczakiem w sosie śliwkowym.

Iza Kulińska, 7 grudnia 2013 20:15:19

o popatrz, nawet nie wiedziałam !