Siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty Sparassis Crispa to bardzo ciekawy mieszkaniec naszych lasów. Jeszcze do niedawna był gatunkiem chronionym. Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów lista grzybów chronionych została zaktualizowana i siedzunia sosnowego wyjęto spod prawnej ochrony. Co nie znaczy jednak, że można go niszczyć. Przypominam, że za bezmyślne niszczenie grzybów albo ściółki można dostać wysoki mandat. Moje dania z siedzuniem sosnow... czytaj dalej...
Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
I znowu szczęka mi opadła... podziwiam że zjadłaś takiego dziwoląga. Ja nie miałabym odwagi :(
Jestem zachwycona tym artykułem i przepisem na szmaciaka.Bardzo milo tu zagląda się.
a mnie bardzo miło Cię gościć :) zapraszam częściej - będzie dużo grzybów !
Iza zabierz mnie kiedyś ze sobą do lasu :) naucz troszkę o grzybach :) ja jadę jutro - będą w koszyczku znane mi podgrzybki, prawdziwki, panienki i zobaczymy co jeszcze ( pod warunkiem, że grzyby jakieś w lesie będą )
Anonimowy przecież Iza napisała to - Ona na grzyby jeździ również na Słowację - a tam już ten okaz pod ochroną nie jest
można - po prostu oczyścić dokładnie, połamać na mniejsze kawałki, obgotować przez chwilkę we wrzątku, ułożyć w słoiczkach i zalać gorącą zalewą octową
Anonim, przecież w poście wyraźnie napisałam, że wszystkie siedzunie są w Polsce pod ochroną - może tak czytać dokładniej ? Blog czytają nie tylko osoby mieszkające w Polsce a na Słowacji czy w Niemczech można ten gatunek zbierać
i tutaj się mylisz - w niektórych rejonach Polski na szmaciaka mówi się właśnie kozia broda. Ciekawa jestem jakiego grzyba u Ciebie nazywa się kozią brodą ? napisz coś więcej, proszę :)
Kasiu, żebyśmy bliżej siebie mieszkały .... sama wiesz jak jest...
Doskonaly grzyb, doskonale przepisy, we Francji nie jest pod ochrona wiec tym bardziej smakuje,doskonaly suszony do przyprawiania dan podstawowych, pozdrowienia Dabrowski Marek
dziękuję, Marku, za info - mało jest informacji jakie grzyby są w konkretnych miejscach chronione lub nie a czytelników mam z całego świata :) Pozdrawiam serdecznie !
duże mogą być już za stare i niesmaczne a poza tym jeśli nie ma pewności co do gatunku to lepiej niech sobie zostaną w lesie :)
w Szwecji nie jest pod ochrona wysmienity grzyb najlepiej lubie na grzance ,smazony:-)
ja niestety w tym roku nawet go nie spotkałam żeby popatrzeć i sfotografować :)
Ja go właśnie mam i nie mam pojęcia jak go zrobić (dolnośląskie) :(
przypominam, że w Polsce jest pod ochroną, ale skoro już jest w domu to trudno... Na początku wpisu podałam linki do kilku przepisów, w którym go wykorzystałam, może coś Cię zainspiruje :) Jest delikatny więc nie trzeba go długo gotować czy dusić, wystarczy kilka chwil. Nadaje się też do marynowania - trzeba sparzyć przez minutkę a potem nałożyć do słoików i zalać marynatą.
Witam ja ostatnio włąsnie takie coś widziałem z daleka wyglądał jak mózg i zastanawiałem sie co to takiego a teraz już wiem że to pyszny grzyb
"Wszystkie siedzunie są w Polsce pod ochroną chociaż sosnowy jest już gatunkiem dość pospolicie występującym i traktowanym przez leśników jako chwast i bardzo groźny szkodnik niszczący drzewostan." - tzn co masz na myśli mówiąc traktują jako chwast - bo jeśli go niszczą to należy to zgłosić do RDOŚ lub innym służbom odpowiedzialnym za ochronę przyrody. To że nie jest gatunkiem wymierającym, a jego populacja w Polsce ma się coraz lepiej, chociażby na Kaszubach, nie oznacza to, że nie należy go już chronić. Dokładnie tak samo jest np. z bielikami. ...Poza tym skoro siedzuń nadal jest na liście gatunków chronionych, niedopuszczalnym jest proponowanie dań z tym grzybem. Może i to również należałoby zgłosić odpowiednim służbom...
uważają za chwasta, ale to nie znaczy, że niszczą - nie niszczą ! między innymi dlatego, że jest pod ochroną. O tym, że ma być zniesiona ochrona na ten gatunek na razie krążą plotki chociaż z ust specjalistów więc coś na rzeczy jest - być może naukowcy dochodzą do wniosku, że gatunek jest na tyle pospolicie występujące, że już nie trzeba go specjalnie chronić - zresztą w przypadku grzybów dużo ważniejsze jest chronienie środowiska w którym rosną niż konkretnego owocnika.... Co do dań z siedzuniem to zauważ, że blog nie dociera tylko i wyłącznie do odbiorców w Polsce a na Słowacji, w Niemczech czy w Szwecji ten gatunek ochronie nie podlega i można go sobie swobodnie zbierać i gotować. Ja, chociaż bardzo go lubię, zbieram też tylko będąc u naszych południowych lub zachodnich sąsiadów bo szanuję nasze prawo. I jeszcze jedno - dlaczego pisząc taki konkretny, pzremyślany post, wyrażając swoje zdanie, nie masz odwagi pod nim się podpisać ? Na donosie pewnie widniałby podpis "Życzliwy"....
Taki kraj, u nas bardzo dużo "ŻYCZLIWYCH" którzy strzegą prawa innym
Można go kupić w sklepach z azjatycką żywnością https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/1472798_10201635187816215_320556571_n.jpg a tutaj jest z kurczakiem w sosie śliwkowym.