Aromatyczna i smaczna zupa z kurkami będzie wyborną potrawą dla wielbicieli grzybów. Ta prosta i szybka w wykonaniu zupa podana z ziemniakami lub makaronem doskonale zaspokoi nasz apetyt i będzie doskonałym daniem obiadowym dla całej rodziny. składniki na 3 porcje 400 g kurek 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki masła 200 g śmietany 18% 1 litr rosołu 2 gałązki
Smakowite Daniasmak grzybów, ich cudowny zapach oraz wyrazisty i kwaskowy smak żuru to zniewalające połączenie do wypróbowania w te święta Wielkiej Nocy. Gęsta od warzyw zupa jest bardzo sycąca, ale przede wszystkim pyszna. W wersji wegańskiej zabieliłam zupę wegańskim jogurtem, w wegetariańskiej polecam kleks kwaśnej śmietany. Można też w ogóle zupy nie zabielać i cieszyć się jej wyrazistym, grzybowym smakiem(...)opcjonalnie Przygotowujemy warzywa – marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Dodajemy do nich kawałek cebuli oraz przygotowane grzyby suszone i mrożone – przed gotowaniem zupy nie trzeba suszonych moczyć, a mrożonych nie musimy odmrażać. Doprawiamy wszystko sosem sojowym, odrobiną soli i pieprzem. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i zalewamy taką ilością wody, aby przykryć wszystkie
Smaczna Stronamarchewki kolendra 200g cukinii 150g ciecierzycy I kilka nowych składników: pierś z kurczaka kilka grzybów mun 2 limonki 1-2 papryczki chilli świeży imbir cukier kokosowy Skworcu papryka zielona płatki (suszona) Skworcu szczypiorek sól i pieprz No dobrze w związku z tym, że zupa była jedną wielką improwizacją postaram się odtworzyć jak to wszystko wyglądało co nie będzie łatwe(...)cieniutkie paseczki, więc nie trwało to długo). Następnie kroimy w drobne paseczki. Sos warzywny przekładam do garnka zalewam wodą (na oko tak aby uzyskać konsystencję zupy). Ja wykorzystałam wodę po moczeniu grzybów. Siekam drobno papryczkę chilli i wrzucam do garnka (bez pestek). Obieram imbir, przeciskam przez praskę i do zupy. Kroję limonki na pół wyciskam sok i do zupy (skórka
Brzuszki ŁakomczuszkiGrzybowy żurek przygotowany na esencjonalnym grzybowym wywarze i domowym zakwasie żurkowym to pyszna, super zdrowa i rogrzewająca zupa. Z dodatkiem tłuczonych ziemniaczków i białej kiełbasy syte danie jednogarnkowe. W niektórych regionach Polski postny żur grzybowy to danie wigilijne. Nie znam tej tradycji, ale z ogromnym apetytem mogę taką zupę jeść bardzo często przez cały okrągły rok. Przepis na domowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!będą same suszone, czy marynowane, czy przeznaczone na zupę.... Dzisiaj zajmę się suszeniem grzybów. Grzyby można suszyć pokrojone na mniejsze kawałki i rozwieszone na nitce nad kuchenką, można ususzyć je w piekarniku przy odpowiedniej temperaturze, można suszyć na słońcu, rozwieszone na sznureczkach. Ja suszę grzyby w suszarce przeznaczonej do suszenia grzybów, owoców, warzyw... Wszystkie grzyby przeznaczone do suszenia kroję(...)wystawić jeszcze na słońce. Osobno prawdziwki, osobno podgrzybki... Teraz już można grzyby przełożyć do szklanych słoików. Kolejne słoiki stanęły w mojej spiżarni. Jeśli pogoda dopisze, myślę, że sezon grzybowy trochę potrwa. Mam nadzieję, że zachęciłam Was do tego, żeby samemu suszyć grzyby a w zimie cieszyć się ich wspaniałym zapachem i smakiem, kiedy dodane zostaną do barszczu
Kuchnia u Krysidużo na raz. Z chrupi ącą bagietką czosnkową stworzyła bardzo zgrany duet. :-) Rozgrzeje zimą a latem... a lat em o niej zapomnijmy na rzecz lekkich, warzywnych zup. ;-) 700 ml bulionu grzybowego 700 ml mleka 2% 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 cebule 50 dag sera żółtego długodojrzewającego sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa(...)rozmieszaną mąką. 3. Ser ścieramy na duży oczkach tarki. 4. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i wrzucamy ser. Czekamy aż całkowicie się ser rozpuści. Od czasu do czasu mieszamy zupę. 5. Doprawiamy według uznania solą, pieprzem i przyprawą chili oraz szczyptą gałki muszkatołową. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki
Szefowa kuchnikanie to na stole królowała zupa maślakowa. Jest przepyszna! To bardzo prosta zupa, ale naprawdę niezwykle smaczna i delikatna. Dobrze czuć w niej smak grzybów, jest gęsta i pożywna. W taki sposób można ugotować też zupę z innymi grzybami - jednym ich gatunkiem albo mieszanką różnych. Zobacz przepis na kartoflankę-trąbczankę ! Ciągle kto mnie pyta jak radzę sobie z obieraniem maślaków
Smaczna Pyzafont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} W zasadzie z maślaków pierwszy raz robiliśmy taką zupę. Jednak ze świeżych grzybów jest najlepsza. Polecamy, palce lizać. Składniki 500 g maślaków (grzyby) 1 cebula 1 marchew 1 kawałek selera korzeniowego 1 pełna łyżka mąki 50 ml mleka 1 łyżka masła 2 łyżki(...)całości, wrzucamy kaszę, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez kwadrans (co jakiś czas mieszamy). Do smaku doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy liść lubczyku. Śmietanę hartujemy z niewielką ilością gorącej zupy, wlewamy i dokładnie łączymy z zupą. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G KitchenSzybka, prosta zupa ale flaczki z kani. Jest bardzo dobra. Moje kanie zebrałam w lesie ale jeżeli nie jesteśmy pewni grzybów lepiej jak je kupimy. Zupę zrobimy w 15 minut. Moja rodzina uwielbia te grzyby zbierałam je już w dzieciństwie. 4 kapelusze kani duże 1 marchewka 1 kawałek selera 1 cebula 1 papryka pomarańczowa 1/4 papryczki chili 750 ml bulionu
wesoła kuchniapodniebienie degustacji wstępnie przygotowanego wywaru z dodatkiem chili. Tajska zupa krewetkowa 2015-06-30 14:10:02 Łatwa w przygotowaniu, oryginalna w smaku i wyglądzie, pikantna tajska zupa krewetkowa z dodatkiem grzybów shitake i pszennego makaronu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 250g dużych krewetek (mogą być mrożone, obrane z samymi ogonkami) 2 kawałki trawy cytrynowej 1/2 średniej papryczki(...)duży ząbek czosnku 2-3 cm świeżego imbiru 2 liście kafiru 4 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki oleju sezamowego 50g pszennego chińskiego makaronu 100g grzybów shitake Do podania i dekoracji świeża kolendra (nać) Instrukcje Krewetki obieramy ze skorupek (w przypadku mrożonych będą one zapewne tylko na ogonkach), zachowując je. W razie potrzeby usuwamy również ciemne
Kulinarna Pokusajeden z tych kapeluszy, ukazują mi się kolejne egzemplarze grzybów. Bo to poszukiwanie jest właśnie najlepsze i ta cisza wokół! Wspaniały relaks i kosz wypełniony po brzegi grzybami. Podczas gotowania zupy, pachnie cały dom. Aż ciepło robi mi się na sercu. Przede wszystkim dlatego, że grzybowa kojarzy mi się z Wigilią. U mnie w domu to podstawowa(...)zupa na Święta. I tak rzadko się ją robi... Na samą myśl zatęskniłam. Przepis, który Wam niżej przedstawię różni się od tego Wigilijnego. Jest dużo domowej śmietany, świeże, a nie suszone grzyby i obowiązkowo pietruszka! Składniki na 4 porcje: 400g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki i koźlaki) 1 gałązka lubczyku 2 łyżki gęstej domowej śmietany 1 łyżka mąki natka pietruszki
Kuchnia Pani Wiosnypaszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu, najlepszą przekąskę na zimno i na ciepło. Paszteciki pasują nie tylko do czerwonego barszczu, ale też do niemal wszelkich czystych zup np. rosołu czy grzybowej. Paszteciki są bardzo łatwe do zrobienia, musiałam więc wypróbować nowy przepis z książki Tadeusza Borowicza pod tytułem Ciasto drożdżowe słodkie i wytrawne Przepis na paszteciki drożdżowe wymaga
Cztery FajeryPrzepyszne, pikantne paszteciki to doskonała przekąska zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pasują nie tylko do czerwonego barszczu, ale też do niemal wszelkich czystych zup np. rosołu czy grzybowej. Musiałam więc wypróbować nowy przepis z książki Tadeusza Borowicza "Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne" Do wyboru miałam co prawda kilka różnych przedstawionych przez Autora wariantów pasztecików (m.in. paszteciki ziemniaczane
Kulinaria - potrawy z różnych stron światailości aby grzyby były przykryte, następnie wrzucamy kilka ziarenek czarnego pieprzu i wsypujemy niewielką ilość soli. Grzyby gotujemy do miękkości, po czym odcedzamy i studzimy ( wywar z grzybów możemy użyć do zupy). Do głębokiego talerza wbijamy jajko rozkłócamy je widelcem. Odsączone z wody grzyby obtaczamy w mące, moczymy w jajku a następnie panierujemy w bułce tartej. Tak przygotowane grzyby smażymy
Smakowite DaniaTradycyjna potrawa wigilijna- w nieco nietypowej odsłonie- ugotowana na wywarze grzybowym. Składniki: 1 główka kapusty 2 ½ szklanki wywaru grzybowego sól do smaku cukier do smaku
Tradycyjna KuchniaJesień ubiera się w piękne, ciepłe kolory. Moje ulubione. Cudownie szeleści i pachnie ogniskiem. Zakłada czerwone korale z jarzębiny i zaprasza na szarlotkę. Pachnie powidłami, rozgrzewa ciepłą zupą, uwodzi koszykiem leśnych grzybów. Szukam miękkiego koca i ciepłego swetra. Doglądam nalewki. Układam drewno do kominka. Jestem gotowa na spotkanie. A jesień? A jesień jeszcze nie... Koniec lata
KUCHARNIA