zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:98/230)

Przypalanka (zupa ziemniaczana na żeberkach) – kuchnia podkarpacka 247

Przypalanka (zupa ziemniaczana na zeberkach) - kuchnia podkrpacka Na terenach Kolbuszowszczyzny bardzo często gotuje się zupy z dodatkiem suszonych grzybów. Wynika to z tradycji regionu położonego na południowych krańcach dawnej Puszczy Sandomierskiej. Przypalanka to właśnie jedna z takich zup z grzybowym akcentem. Jej bazę stanowi wywar z żeberek, a głównym składnikiem są ziemniaki. Suszone grzyby są zaledwie dodatkiem, jednak(...)smak nadaje przypalance charakter. A skąd nazwa? Mogę tylko zgadywać, że pochodzi ona od złotej zasmażki, która razem z grzybami nadaje zupie złoto brązowy kolor. Przypalanka najlepiej smakuje po ponownym odgrzaniu, kiedy przejdzie aromatem grzybów. Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Nowej Wsi (gmina Kolbuszowa), a znaleźć go można w publikacji LGD Siedlisko  „Smaki Kolbuszowszczyzny”. Składniki

Trzeci talerz
Zupa krem z suszonych grzybów 85

Zupa krem z suszonych grzybów to doskonały sposób na sycący i aromatyczny posiłek. Bez wątpienia kojarzy się też ze Świętami Bożego Narodzenia, dlatego sprawdzi się również jako przystawka podczas wigilijnej kolacji z rodziną i przyjaciółmi. Jej głęboki, kremowy smak z pewnością zachwyci wszystkich gości. Prosty przepis: Zupa krem ze świeżych pomidorów Składniki: 80 g suszonych podgrzybków lub borowików (można dać(...)wraz ze śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem zupy na stół kroimy jedną pieczarkę w plasterki i smażymy ją na maśle na złocisty kolor. Na wierzch zupy kładziemy też listki pietruszki lub innych świeżych ziół. Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego! Artykuł Zupa krem z suszonych grzybów pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurkowa z kaniami 85

wegetariańska z kurkami i kaniami. Uwielbiam takie zupy, zrobimy je w 30 minut a przyjemność jedzenia to dopiero uczta. Obowiązkowo do zupy musi być natka albo koperek świeży.                 2 ziemniaki 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 kawałek korzenia seler 100 g kurek 5 grzybów kani  1 kawałek por biała część sól(...)umyte kurki, pokrojone grzyby sowy. Całość przesmażam chwilę. Wykładam na talerz. Do garnka przekładam warzywa, dodaję sól, i gotuję warzywa do miękkości. Dokładam grzyby, doprawiam pierzem, kurkumą, papryką wędzoną. Zupę podaję z natką pietruszki

wesoła kuchnia
Grzybowa z ,,kopczykiem" 210

zdarza jesienią .Ale co ja na to poradzę , że jestem meteopatką ? Pewnie nic. I jak mi się raptem ze słonecznej wiosny robi zima to tylko miseczka aromatycznej zupy pomoże . Jesienią gotowałam grzybową to może i wiosną pomoże. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zupa pieczarkowa z koprem włoskim 30

Zupa pieczarkowa z dodatkiem pieczarek, tymianku, a także startych warzyw, zacierki i kwaśnej śmietany. ZUPA PIECZARKOWA Z KOPREM WŁOSKIM SKŁADNIKI 1,5 litra domowego bulionu drobiowego

Kuchnia Tomka
Zupa grzybowa z suszonych grzybów 36

Ostatnio naszła mnie ochota na grzyby więc powstała zupa z suszonych grzybów. Użyłam suszonych podgrzybków, maślaków i prawdziwków.  Zupa jest z dodatkiem ziemniaków bo taka nam smakuje najbardziej. Jeśli wolicie makaron wystarczy pominąć ziemniaki. składniki: ok 40 g suszonych grzybów ok 2,5 l bulionu 2 marchewki 1 cebula 600 g obranych ziemniaków 2 garście posiekanej natki(...)grzyby zmiękną. W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w niedużą kostkę. Gdy grzyby zmiękną wrzucić ziemniaki. Gotować dalej aż ziemniaki będą miękkie, do smaku doprawić solą. Jeśli zupa ma mało intensywny smak grzybów można dolać trochę wody w której się moczyły. Pod koniec gotowania dorzucić posiekaną pietruszkę. Gotową zupę zabielić śmietanką. Zamiast słodkiej śmietanki można także użyć kwaśnej śmietany

Monia miesza i gotuje
Kluski grzybowe 90

zupy ;) Ma być barszcz czerwony czy grzybowa? Owszem inne zupy również się zdarzają, ale do pominięcia ;) Są zagorzali zwolennicy barszczu z buraków lub barszczu z grzybów . Niektórzy dla pogodzenia „zwaśnionych” stron, przygotowują obie zupy do wyboru :) To może do barszczu czerwonego kluski grzybowe? Kto przystaje na taki kompromis? ;) 50 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki), 1 cebula

królestwo garów
Kluski grzybowe 83

zupy ;) Ma być barszcz czerwony czy grzybowa? Owszem inne zupy również się zdarzają, ale do pominięcia ;) Są zagorzali zwolennicy barszczu z buraków lub barszczu z grzybów . Niektórzy dla pogodzenia „zwaśnionych” stron, przygotowują obie zupy do wyboru :) To może do barszczu czerwonego kluski grzybowe? Kto przystaje na taki kompromis? ;) 50 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki), 1 cebula

królestwo garów
Kwasówka grzybowa – kuchnia podkarpacka 261

szczególne właściwości uzdrawiające. Szczególnie uzdrawia kaca, ale dobrze też wpływa na odporność i trawienie :) Zupa ma zdecydowanie kwaśny smak, z lekką grzybową nutą. Swoją przyjemną konsystencję i kolor zawdzięcza natomiast śmietanie i żółtkom. W kuchni podkarpackiej można spotkać wiele odmian kwasówki. Kwasówka grzybowa jest postna. Przygotowuje się ją na wywarze z warzyw i grzybów. W wielu(...)Smaki Dorzecza Wisłoka”. Kwasówka grzybowa - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 litr wywaru warzywnego 1 szklanka kwasu z kiszonej kapusty 3 żółtka 2 łyżki słodkiej śmietany kilka suszonych grzybów (najlepiej podgrzybków lub prawdziwków) sól pieprz Gotujemy wywar z warzyw (np. 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek pora i selera, 1 opalona na ogniu cebula) i grzybów. Kiedy grzyby zmiękną wyciągamy

Trzeci talerz
Zupa krem z kurek 132

bardzo rozgrzewająca. Sukcesem tej zupy jest minimalizm składników, dzięki któremu w kremie triumf święcą kurki ze swoim lekko pikantnym i bardzo wykwintnym smakiem. Najlepszy smak zupy jest wtedy, kiedy używamy świeżo zebranych grzybów. Jednak takie rarytasy mogą trwać maksymalnie do późnej jesieni, ale to już zależy od pogody i ich urodzaju. Jednak kiedy nadejdzie nas ochota na zupę poza sezonem(...)minut. Pod koniec gotowania przyprawiamy solą i kurkumą. Zdejmujemy garnek z ognia i całość miksujemy blenderem na gładki krem. Następnie dodajemy śmietanę i ponownie całość mieszamy. Gotową zupę podajemy z dodatkiem odłożonych grzybów oraz z posiekaną natką pietruszki. Artykuł Zupa krem z kurek pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Żurek grzybowy 101

Żurek grzybowy, tradycyjny, barszcz biały a może chrzanowa? Która zupa rozpocznie świąteczny obiad u was? Mam dla as przepis na pyszny wegetariański żurek grzybowy – ugotowany na bulionie warzywnym, zaprawiony zakwasem żytnim, podany z jajem na twardo . Wart jest spróbowania – polecam! Ile dni wcześniej można ugotować żurek? Jeśli(...)macie czasu by ugotować go na świeżo (1-2 dni przed świętami), możecie ugotować go nawet 1-2 tygodnie wcześniej i zawekować (zobacz wpis Jak wekować zupy ). PRZEPIS NA ŻUREK GRZYBOWY Składniki na żurek grzybowy: 1 słoik (300g) zakwasu z mąki żytniej 5 dag suszonych borowików 500g ziemniaków 1 cebula 2 marchewki 2 korzenie pietruszki plaster selera korzeniowego 2 ząbki

Dorota Smakuje
Aromatyczna zupa grzybowa 137

Rozgrzewająca, aromatyczna zupa wprost idealna na zimowe dni. Do tego jest dobrą alternatywą kiedy wiemy, że w najbliższych dniach nie będziemy mieli zbyt dużo czasu na gotowanie. Taka zupa to pełnowartościowy obiad dzięki temu, że dodamy do niej solidną porcję mięsa z indyka, na którym przygotujemy bulion. Składniki: - szyja z indyka - marchewka - pietruszka - spora cebula - 2 ząbki czosnku - 5 ziemniaków(...)śmietany 12% - natka pietruszki - sól, pieprz czarny mielony, maggi, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu kolorowego, 2 kostki rosołowe - ok 10 średnich, suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki) Przygotowywanie zupy należy rozpocząć przynajmniej 6 godzin wcześniej, od namoczenia grzybów w niewielkiej ilości wody (takiej, by pokryła wszystkie grzyby). Grzyby do namoczenia można zostawić również na całą

Cook&Love
Zupa krem ze świeżych borowików 73

Sezon grzybowy jeszcze trwa - pogoda na grzyby na szczęście jeszcze jest. Dziś polecam Wam mój przepis na zupę ze świeżych borowików, jest pyszna i mega aromatyczna :)  SKŁADNIKI 300 g świeżych borowików                           1 marchewka  3 ziemniaki 1 l bulionu 1/2 cebuli sól, pieprz(...)dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Zabielamy śmietanką, całość miksujemy. Podajemy np. z grzankami. Posypujemy natką pietruszki.  Zupę można przygotować również z grzybów suszonych - należy je tylko wcześniej namoczyć. Zapraszam do polubienia mojej  strony na Facebooku  oraz śledzenia na  Instagramie   Możecie też dołączyć do grupy

Moje Kuchenne Rewelacje
Fit wigilia- odchudzamy potrawy wigilijne 233

dania wigilijne? Oto kilka ciekawych propozycji:) 1. Pierogi i uszka Najbardziej kaloryczne jest ciasto (z mąki pszennej), dlatego warto ją zastąpić np. mąką orkiszową lub razową. Sam farsz z grzybów i kapusty może być lżejszy, jeżeli smażenie zastąpimy duszeniem. 2. Barszcz To najbardziej fit danie wigilijne. Możemy jednak jeszcze je odchudzić: zastąpmy uszka np. buraczkami, na których został ugotowany(...)grochem Zrezygnuj z zasmażki, już sam groch z kapustą jest wystarczająco kaloryczny. 7. Kompot z suszu Nie dosładzaj, ewentualnie użyj odrobiny miody zamiast tradycyjnego cukru. 8. Zupa rybna lub grzybowa Zrezygnuj z zabielania zup. Sam wywar z ryb i grzybów jest wystarczająco aromatyczny i pyszny; nie potrzebuje dodatkowego wzbogacenia smaku

Tradycyjna Kuchnia