Poranki już chłodne, coraz wcześniej zachodzi Słońce i coraz częściej pada. To znaczy, że jesień zbliża się wielkimi krokami. Szczerze jesieni nie lubię, co ciemno, zimno
Wyprawy kulinarneGrzybiec purpurowozarodnikowy Porphyrellus porphyrosporus - nieczęsto spotykany grzyb z rodziny borowikowatych. Gatunek wpisany na Czerwoną Listę Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem R czyli rzadkie. Grzybiec to o kuzyn także gorzkiego w smaku Goryczaka żółciowego , ale ze względu na bardzo ciemne ubarwienie całego owocnika raczej ciężko go pomylić z prawdziwkiem . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzatylko do 14.00 i mieści się w pobliżu stacji kolejowej, dlatego skierowaliśmy tam nasze pierwsze kroki w czasie zwiedzania Florencji. Kremy z trufli i oliwy truflowe dla koneserów najdroższych grzybów świata. Ja jednak nie jestem fanką tego smaku i ze stoiska wyszłam z octem balsamicznym z nutą chilli. Wspaniałe sery! Ich wybór był oszałamiający, a ceny przystępne. Wiecie
Chilli Czosnek i OliwaCzęsto dostaję w mailach albo wiadomościach prywatnych pytania o to w jaki sposób nauczyłam się rozpoznawać tyle gatunków grzybów ? Otóż na początek sprostowanie - znam ich bardzo mało w stosunku do tego ile ich występuje w przyrodzie i ciągle się uczę. Ubolewam nad faktem, że życia mi nie wystarczy żeby poznać dobrze przynajmniej część mykologicznego światka. Ale człowiek powinien uczyć
Smaczna Pyzagościł w moim domu zawsze po grzybobraniu. Składniki: ciasto 260 g mąki 125 miękkiego masła 1 żółtko szczypta soli ok 20 ml zimnej wody farsz: 300 g grzybów leśnych 1 łyżka masła pęczek świeżej pietruszki 1 cebula 200 g piersi indyka łyżka masła 2 łyżeczki tymianku 1 jajko 2 łyżki mleka pieprz i sól do smaku
Niezły Młynekprowansalskich 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki wody Mieszamy ze sobą składniki sosu w misce. DODATKI DO PIZZY 300 g szynki 160 g salami 500 g pieczarek lub grzybów leśnych 1 duża cebula 400 g sera żółtego 1 słoiczek papryki konserwowej (ok.300g) 1/2 słoiczka czarnych oliwek (75g) Kiedy ciasto już wyrośnie smarujemy blaszkę do pizzy (34 cm) oliwą
Moje Kuchenne RewelacjePrzepyszne polędwiczki wieprzowe z własnoręcznie nazbieranymi borowikami szlachetnymi :) Pysznie smakują z makaronem tagliatelle SKŁADNIKI 500g polędwiczek wieprzowych 300g świeżych lub mrożonych borowików 3 ząbki czosnku 1
Moje Kuchenne RewelacjePierwszy raz od kilku lat mam kurki ! Sezon grzybowy w tym roku obfity :) Kurki zawędrowały do tarty. A wraz z grzybami powędrowały jeszcze orzechy włoskie. Miękkie grzyby i chrupiące orzechy - cudowne. Składniki: ( na blachę do tarty średnicy około 25 m ) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
kolorowotorcikowoczęsto mieszając składniki. Siekamy na plasterki duży ząbek czosnku i dorzucamy na patelnie. Pora kroimy wzdłuż na pół, a potem na ćwiartki, myjemy i kroimy na kawałki. Dorzucamy do grzybów, mieszamy. Pory pozbawiamy wilgoci by uzyskać intensywny smak. Dolewamy trochę bulionu z kury. Kiedy odparuje połowa rosołu to dorzucamy kilka łyżek śmietany. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu około
Kolizje SmakówDuszone grzyby i makaron to dobre połączenie a całe to gotowanie trwało nie więcej jak 10-15 minut. W taki sam sposób możecie przygotować sobie danie z innych, świeżych grzybów - większe trzeba pokroić, ale nie za drobno bo grzyby kurczą się mocno podczas obróbki cieplnej. Jeśli nazbierasz kurek to koniecznie przyrządź je z czosnkiem i pietruszką - są pyszne ! ROZWIŃ
Smaczna Pyzastopni C. Mamy piękne Babie Lato, najpiękniejszy moment w roku. Ja jeszcze nie myślę o jesiennej szarudze i na moim blogu nie zobaczycie na razie potraw z dyni i grzybów! Będzie za to więcej przepisów z pomidorów, papryki i bakłażanów. Takich, jak moja dzisiejsza propozycja - briami , czyli grecki gulasz warzywny. Wiele krajów śródziemnomorskich ma w swoim repertuarze podobne dania
Chilli Czosnek i Oliwaczęść na suszarkę. Trochę trąbek wykorzystałam od razu, na świeżo, do pysznej kartoflanki bo uwielbiam takie szybkie zupy. Zobacz przepis na inną kartoflankę - z gąsówkami . A może wolisz Zupę grzybową z makaronem ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazadomowiła się u nas na dobre, były już naleśniki jaglane, chlebki, ciasteczka, bywa często jako dodatek do obiadu ale jeszcze nigdy nie była dodatkiem do dań z grzybów. Wyszło tak w sumie przypadkiem, a okazało się iż jest to połączenie bajeczne. Przypadkiem bo po grzybobraniu i szybkim przygotowywaniu obiadu z darów lasu jakoś tak nie chciało się nikomu gotować makaronu
Smaczne Zdrowegrzybiarz szybko zauważy pomyłkę. Goryczak popularnie nazywany szatanem jest niejadalny . Przeczytaj i obejrzyj jak dokładnie wygląda i nie daj się oszukać w lesie ! W atlasie znajdziesz opisy wielu innych grzybów - zarówno tych jadalnych jak i nie nadających się do spożycia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawspaniałym sosem. Idealnym dodatkiem będą pyzy przygotowane na parze. Nic tylko zajadać! Czas przygotowania: 1h 40 Ilość porcji: 6 Składniki: 1,5 kg karkówki z kością 10g suszonych grzybów np. borowików cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego kostka rosołowa przyprawy: zioła prowansalskie, słodka papryka, gorczyca, sól, pieprz Mięso nacinamy w plastry, uważając by nie rozciąć
Kolizje Smaków