stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki ziemniaczane przekładamy na ręczniki papierowe w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Placki możemy poda ć z dowolnym sosem (u mnie grzybowy) jednak same - bez dodatków, również smakują wyśmienicie. Moje posty
Słodka Stronamięsa i warzyw. Sajgonki - Składniki: (na ok. 28 sajgonek) 350 g mięsa mielonego 100 g makaronu chińskiego średnia marchew średnia cebula 5 liści kapusty pekińskiej (zielona część) 10 grzybów mun (bez nóżek) ok. 20 kiełków fasoli mung jajko 3 łyżki sosu sojowego 100 g papieru ryżowego (ok. 2 opakowania) Sajgonki - Sposób przygotowania: Grzyby mun zalewamy wrzątkiem
Słodka Stronakiedyś i zawijałam w pekińską :) Wyszły takie malutkie, na jeden kęs :) Zwieńczeniem gołąbka jest sos. Tutaj też możemy zaszaleć i podać pomidorowy, koperkowy, śmietanowy (lub zwyczajną dobrą, gęstą śmietanę), grzybowy, mięsny (z pieczonego mięsa) i tak dalej... Gołąbki dają pole do popisu naszej kreatywności :) Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami takim moim najprostszym, podstawowym przepisem. Nie mam sztywnych proporcji, gdyż
Codzienna kuchnia niecodziennażyczę, aby przełamali się i udowodnili sobie, że jednak potrafią :) Trzymam za Was kciuki :) Składniki farszu: 200 gramów kaszy gryczanej , 1 większa cebula , 3 ząbki czosnku , pół szklanki suszonych grzybów , 100 gramów wędzonego boczku , sól , pieprz - do smaku. Grzyby namoczyć przynajmniej 2-3 godziny wcześniej. Kaszę ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Cebulę i czosnek obrać i drobno
Codzienna kuchnia niecodziennaproszku, którego unikam oraz do składnika konserwującego E 202. Poszukałam trochę informacji na temat E 202 i znalazłam, że jest to oznaczenie sorbinianu potasu, składnika blokującego rozwój grzybów, pleśni i sporej grupy bakterii. Konserwant ten należy jednak do grupy bezpieczniejszych składników konserwujących. Jak widać skład kremu jest "przyzwoity". Mleka w proszku unikam, to fakt. Są jednak produkty, gdzie jego
Codzienna kuchnia niecodziennaNasza propozycja wigilijnej kapusty z grzybami:))) Smacznego:))) Składniki; 1 i 1/2 kg kapusty kiszonej, 5-6 dkg suszonych grzybów, 1 cebula, masło klarowane, sól, pieprz, sos sojowy, Wykonanie; Kapustę ugotować. Cebulę obrać, zeszklić na maśle klarowanym. Grzyby oczyścić i namoczyć na noc, ugotować. Następnie pokroić drobno.Do zeszklonej cebuli dodać grzyby i chwilę podsmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić
Anioły w kuchnipomagał mój smakosz oczywiście wyszło nam bardzo dużo, ale n astępnego dnia gorący włożyłam do słoików i mieliśmy na zapas :). Nie jest to bigos tradycyjny (nie ma suszonych grzybów, śliwek itd.), ale jest to mój sposób na bigos , który najbli żsi chwalą :) A h i dałam kiedyś spróbować zarówno kapusty kiszo nej jak i bigosu rodowitym B rytyjczykom , bardzo
NA MOIM TALERZUScroll down for recipe in English Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami (słoiczek ok. 400 ml) przygotowanie. 1 godzina Składniki: 6 płatów śledzia matias w oleju 50 g suszonych grzybów 2 cebule, pokrojone w plasterki 3 suszone śliwki, pokrojone w paski 2 łyżki oleju kujawskiego z czosnkiem i bazylią 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe ½ łyżki suszonego majeranku
karmelowyszansę wyjść na jaw ;). Serdecznie polecam! Składniki (na 6 porcji): 400 g makaronu z fasoli mung lub sojowego 300 ml sosu sojowego (przynajmniej) 100 g masła 50 g suszonych grzybów mun lub shitake 4 filety z kurczaka 3 papryki (zielona, żółta, czerwona) 6 marchewek 3 pietruszki 1 duży seler 1 por 1 brokuł szczypiorek 4 ząbki czosnku 2 łyżki
Food Squarecoś pysznego. Wybór padł na klasyczne risotto, pachnące grzybami i rozmarynem. Bardzo smaczny i domowy przepis na cudowne danie na koniec lata. Składniki (4-5 porcji) : 400 g leśnych grzybów (świetnie się sprawdzą borowiki i prawdziwki) 500 g ryżu arborio 150 ml białego wytrawnego wina ok. 800 ml bulionu warzywnego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka świeżego rozmarynu
Food Squaregotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół. My do wody dodajemy: -jedną marchewkę -opaloną cebulę -ząbek czosnku -warzywko -ziele angielskie -liść laurowy -natkę pietruszki -kilka suszonych grzybów Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa. Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkę i cebulę i wszystko mielimy. Do zmielonego mięsa dodajemy -jedno jajko -pieprz
Maminek kulinarnyzamrażarce. Oczywiście są to opieńki, ale mogą być każde inne. Najpierw przygotowujemy ciasto jak na sakiewki z kaszanką. Następnie przygotowujemy farsz. -ok. 0,5 kg gotowanych grzybów -1 jajko -1 sucha bułka -1 duża cebula -bułka tarta -warzywko -pieprz Cebulę kroimy w grube półplastry i rumienimy na patelni. Suchą bułkę moczymy i odciskamy. Grzyby, cebulę i namoczoną bułkę
Maminek kulinarnynasze dzieci. Do farszu, który jest bardzo ważny wykorzystamy grzyby przez nas zebrane, czyli: -0,5 kg odgotowanych mrożonych opieniek ( jeśli ich nie mamy możemy wykorzystać pieczarki) -5 dkg grzybów suszonych a do tego: -3 cebule -sól, pieprz i olej Na ciasto: -4 szklanki mąki i dodatkowo mąka do posypywania -1,5 szklanki ciepłej wody -jedno żółtko -2 łyżki oleju
Maminek kulinarnyróżni się tym, że nie ma w nim ani odrobiny mięsa, za to obfituje w suszone grzyby. Składniki: -1 kg białej kapusty -2 kg kapusty kiszonej -5 dkg suszonych grzybów -200 ml oleju -przyprawa barbecue lub przyprawa do bigosu -cukier -woda Białą kapustę szatkujemy. Płuczemy grzyby a następnie moczymy je w gorącej wodzie
Maminek kulinarnyćwiartki z kurczaka więcej. Dla przypomnienia: -układamy w garnku ćwiartki z kurczaka i zalewamy zimną wodą, aby je przykryła -dokładamy 2 marchewki, pietruszkę, seler, por, opaloną cebulkę, kilka suszonych grzybów, kilka ząbków czosnku, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe i wstępnie solimy Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy ewentualną pianę i gotujemy na małym ogniu ok. 60 minut. W trakcie
Maminek kulinarny