Krokiety z kapustą i grzybami (na wigilijny stół) Składniki: (na 20 krokietów) - 1 kg kapusty kiszonej - 200 g suszonych grzybów - 20 usmażonych naleśników - jajko i bułka tarta do panierki Sposób przygotowania: 1. Kapustę i grzyby wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie gotujemy to przez 2 godziny , do czasu kiedy kapusta będzie miękka. Podczas gotowania, przyprawiamy kapustę
Gotuj Z Muzykąwypełniony po samiutkie brzegi – konsystencja : produkt jest posiekany , a nie zmielony na gładką ” breję ” , masę ( jak zwał tak zwał ) – delikatny , ale zarazem wyczuwalny smak zarówno grzybów jak i cebulki. – pojemność – z jednego słoika przyrządziłam obiad dla 6 osób i jeszcze można było sięgnąć po dokładkę - – za szybko znika ;) A teraz przejdźmy do przepisu
Ostra na Słodkojestem wielką naleśnikarą i jest to chyba jedyna rzecz , którą mogłabym zajadać codziennie i bez opamiętania. Nie tylko naleśniki , ale i krokiety. Częstowałam Was już Krokietami z soczewicą Krokietami grzybowo – jajecznymi , a nawet krokietami z parówkami! Dziś mam wersję dla mięsożerców! Obficie nadziane świeżym mielonym mięsem i kapustą są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację na ciepło
Ostra na Słodkoszybki obiad , ale też stanowią świetny dodatek np. do bułki zamiast sklepowej wędliny. Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają. Świetnym dodatkiem jest tutaj sos grzybowy , który zrobi z tego prostego dania iście królewski obiad , który zje z przyjemnością cała rodzina! SKŁADNIKI: * ryż basmati – 200 g * filet z kurczaka – 150 g * cebula
Ostra na SłodkoDodajemy oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki , solimy i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na ulubioną grubość ( ja wolę grubsze ). Rozsmarowujemy grzybowy farsz po całości. Zwijamy roladę ( zwijamy zaczynając od węższego boku ). Kroimy na 6-8 plastrów. Każdy lekko zgniatamy na ukos. Układamy na blasze , smarujemy odrobiną mleka. Wkładamy do nagrzanego
Ostra na Słodkozwykłe danie, ale zapewniam, że smakuje inaczej niż osobno ugotowane ziemniaki i pieczone mięso i jest pyszne. Składniki: 4 udka z kurczaka 1 kg ziemniaków sos pieczeniowy czy grzybowy może być z torebki 1 marchewka koperek Sposób przyrządzenia: Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a następnie umieszczamy w nim zamarynowane dzień wcześniej udka z kurczaka. Na mięsie układamy obrane i pokrojone
upichcicCzas przygotowania: 4 godziny Składniki: 1000 g mięsa (karkówka, łopatka) z dzika 500 g wątróbki z dzika lub wieprzowej 500 g podgardla 1 garść suszonych grzybów 1 pietruszka 2 marchewki 2 cebule 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 6 ziarenek jałowca 2 jajka 2 bułki kajzerki 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki mielonego jałowca 1,5 łyżeczki
Kulinarne przygody Gatityprodukcje uszek już ruszyła...a u Was?? Składniki; Ciasto; 150 g mąki, jajko, ciepła woda, sól, Farsz; 80 g suszonych grzybów, 30 g czerstwej bułki, bułka tarta, cebula, sól, pieprz Wykonanie; Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto wałkujemy i wycinamy literatką małe kółeczka. Grzyby myjemy i moczymy na kilka godzin w wodzie. Po tym czasie gotujemy aż wyparuje wywar. . cebule drobno
Anioły w kuchnioliwa do smażenia Wykonanie naleśników znajdziecie tutaj . Składniki na farsz na około 24 szt krokietów : pół główki białej kapusty 500 gr mięsa mielonego wołowego 1,5 szkl suszonych grzybów sól, pieprz, papryka , suchy czosnek oliwa do smażenia 2-3 jajka bułka tarta Wykonanie: Kapustę szatkujemy. Gotujemy w garnku, 2-3 razy zmieniając wodę- do miękkości. Grzyby obgotowujemy z brudu
Smaki Edytytakiej domowo ukiszonej – jest najlepsza. Postna kapusta wigilijna: 2 kg kapusty kiszonej (najlepiej tej domowej, nie może pachnieć octem!) 2 duże cebule lub 3 średnie 50 g suszonych grzybów (najlepiej połowa borowików) 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 3 suszone liście laurowe (lub 5 świeżych) 8 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego 3/4 szklanki czerwonego (pół
Poezja smakugarnka, zalać wodą i gotować do miękkości przez 1 godzinę. Następnie odcedzić i przestudzić. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze plasterki i podsmażyć na oleju. Do wysmażonych grzybów dodać zimną kapustę i przyprawy. Wszystko razem dusimy jakieś 5-10 minut co chwilę mieszając, doprawiamy do smaku. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Do gorącego odcedzonego makaronu, dodać przygotowaną
kulinarnyswiatdomistron na złoty kolor. Po usmażeniu placki ziemniaczane przekładamy na ręczniki papierowe w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Placki możemy poda ć z dowolnym sosem (u mnie grzybowy) jednak same - bez dodatków, również smakują wyśmienicie. Moje posty
Słodka Stronamięsa i warzyw. Sajgonki - Składniki: (na ok. 28 sajgonek) 350 g mięsa mielonego 100 g makaronu chińskiego średnia marchew średnia cebula 5 liści kapusty pekińskiej (zielona część) 10 grzybów mun (bez nóżek) ok. 20 kiełków fasoli mung jajko 3 łyżki sosu sojowego 100 g papieru ryżowego (ok. 2 opakowania) Sajgonki - Sposób przygotowania: Grzyby mun zalewamy wrzątkiem
Słodka Stronakiedyś i zawijałam w pekińską :) Wyszły takie malutkie, na jeden kęs :) Zwieńczeniem gołąbka jest sos. Tutaj też możemy zaszaleć i podać pomidorowy, koperkowy, śmietanowy (lub zwyczajną dobrą, gęstą śmietanę), grzybowy, mięsny (z pieczonego mięsa) i tak dalej... Gołąbki dają pole do popisu naszej kreatywności :) Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami takim moim najprostszym, podstawowym przepisem. Nie mam sztywnych proporcji, gdyż
Codzienna kuchnia niecodziennażyczę, aby przełamali się i udowodnili sobie, że jednak potrafią :) Trzymam za Was kciuki :) Składniki farszu: 200 gramów kaszy gryczanej , 1 większa cebula , 3 ząbki czosnku , pół szklanki suszonych grzybów , 100 gramów wędzonego boczku , sól , pieprz - do smaku. Grzyby namoczyć przynajmniej 2-3 godziny wcześniej. Kaszę ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Cebulę i czosnek obrać i drobno
Codzienna kuchnia niecodzienna