kiszonej kapusty 1,5 kg świeżej kapusty (waga po poszatkowaniu i wycięciu głąba) 40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków) 2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta) 700 g wieprzowiny tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec) 300 g wędzonego boczku 300 g pieczonego mięsa (np. cielęcina, dziczyzna, kaczka) 300 g kiełbasy 150 g koncentratu pomidorowego mały słoiczek powideł śliwkowych ok. 1 łyżeczki soli
Świat Domowej KuchniZima już się zaczęła, oknem mróz a ja podczas obiadu miałam okazję powspominać tegoroczną ciepłą, kolorową jesień. :-) Sos z podgrzybkami Nasza Chata wyszedł pyszny, właściwie taki sam jak z grzybów, które zamroziłam jesienią. Grzyby zamknięte w słoiku w formie sporych kawałków są już doprawione i naprawdę bardzo smaczne. Postanowiłam dodać cebulę, bo w moich przepisach zawsze jest jej więcej niż
Szefowa kuchnikapusty słodkiej po ½ kg wołwiny lub wieprzowiny( u mnie karkówka) ½ kg kiełbasy ¼ kg boczku wędzonego 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 ziarenka jagód jalowca garść grzybów suszonych 10 śliwek suszonych bez pestek 1 mała cebula pieprz, sól, tłuszcz do smażenia Grzyby zalewamy wodą i moczymy ok. 30 min. Kapustę kwaszoną odciskamy z soku(soku nie wylewamy, bo być
Mia Cucina SofietaZawijasy drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną. Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów, dzięki temu bez obaw mogą je jeść dzieci. Składniki: ciasto: 50 g świeżych drożdży, szczypta cukru, 1 jajka, 200 ml wody, 500 g maki pszennej, 1 ½ łyżeczki soli, żółtko do posmarowania, szczypta
Moniki Smakołykikapustą i grzybami Paszteciki z ciasta francuskiego – Składniki: Ciasto francuskie – 275g Kapusta kiszona – 500g Suszone grzyby – 40g Cebula – 1 duża sztuka Wrzątek – do zalania grzybów + do duszenia kapusty Liść laurowy – 1 sztuka Olej – do smażenia Pieprz – do smaku Sól – do smaku Żółtko – 1 sztuka Mleko – 2 łyżki
Kulinarne PrzebojeSkładniki : 200-250g chińskiego makaronu błyskawicznego lub ryżowego mała cebula 3 - 4 jajka kilka suszonych chińskich grzybów mun pół młodej cukinii ze skórką 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego pieprz natka pietruszki, szczypiorek lub kolendra odrobina sezamu do ozdoby (u mnie czarny) Suszone grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz kilogram kiszonej kapusty 10 suszonych grzybów 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz, cukier Farsz: Kapustę drobno kroimy następnie gotujemy w wodzie aż do miękkości. Grzyby moczymy przez pół godziny w zimnej
Bon Appetit Małgorzatyciasto: 250 g mąki 1 jajko 250 ml mleka 50 ml wody gazowanej 1/2 łyżeczki oleju szczypta soli olej dosmażenia Składniki na Farsz: kilogram kiszonej kapusty 10 suszonych grzybów 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz, cukier Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować. Patelnię bardzo dobrze rozgrzać i lekko nasmarować olejem. Smażyć z obu stron, do uzyskania
Bon Appetit Małgorzatycukinii II Dżem z dyni Dżem dyniowo-jabłkowy Cukinia a'la ananas Cukinia waniliowa Inne Keczup z cukinii Leczo z cukinii Przecier pomidorowy szybki Puree z dyni PRZETWORY Z GRZYBÓW Grzyby leśne suszone Marynowane grzyby Turki marynowane PRZETWORY Z ZIÓŁ Syrop miętowy Syrop z kwiatów z dzikiego bzu Konfitura z płatków róży
Kuchnia domowa AniGrzybów u nas co niemiara! W ostatni weekend nazbierałam cały kosz maślaków. Grzyby podzieliłam i przeznaczyłam na sos, suszenie oraz mrożenie. Składniki: ok 1/2 kg maślaków 1 cebula 1 łyżka oleju 1 listek laurowy 3 ziela angielskie sól, pieprz woda 2 łyżki śmietany 18% + 2 łyżki mąki + odrobina zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Grzyby oczyścić i obrać ze śliskiej
Kuchnia domowa Aniłyżki cukru Do każdego słoika: 1-2 krążki cebuli 2-3 ziela angielskie 1 liść laurowy 1/4 łyżeczki ziaren gorczycy Sposób wykonania: 1. Do marynowania wybieram te małe okazy grzybów. Większe kroję na pół, a całkiem duże przeznaczam na suszenie. 2. Oczyszczone grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5-10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wkładamy w słoiki
Kuchnia domowa AniLekko strawne i bez grzybów. Pierożki dla dzieci i osób na lekkich dietach. Ciasto bez mleka i jajek. Na wigilijną kolację, zamiast uszek z grzybami i kapustą, proponuję dla dzieci zgotować słodkie pierożki z jabłkami. Kształt kwadracików specjalnie pomyślany aby nie było wątpliwości. Z podanych składników ulepiłam ponad 50 pierożków. Składniki: 2 szklanki mąki 480 niepełna szklanka gorącej wody łyżka
prawdziwe jedzeniefarsz bardzo zbliżony jak do rogalików z kapustą i grzybami , czy tradycyjnych pasztecikó w, czy krokietów z kapustą i grzybami. Kapusta z grzybami: 500 g kiszonej kapusty 2 garści grzybów suszonych 1-2 cebule 2-3 liście laurowe szczypta kminku, kilka ziaren ziela angielskiego, oraz czarnego pieprzu (roztarte w moździerzu) sól do smaku Dzień wcześniej suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoja Druga Połówka, która kleiła je razem ze mną :)) zrobić wcześniej i zamrozić surowe by w Wigilię tylko ugotować. Składniki (na ok. 100 sztuk): Na farsz: 3 garści suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki) 3 średnie jajka (M) bułka tarta (opcjonalnie) sól, pieprz Na ciasto: 150 g mąki 1 jajko ciepła woda sól Przygotowanie: Grzyby na farsz namaczamy na kilka godzin
Zakręcony Widelec