zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:83/230)

Łazanki Świąteczne i nie tylko 415

Wigilijny stół.  Rewelacyjne też, wtedy gdy nie mamy obiadu lub goście zaglądają nam do drzwi :) Zaczynamy Składniki: 2 małe główki białej kapusty 1-1,5 szkl suszonych grzybów 400 gr makaronu łazankowego sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Skroiłam dwie małe główki kapusty, gotuje ją do miękkości, co jakiś czas zmieniając wodę 2-3 razy, około

Smaki Edyty
Gołąbki z włoskiej kapusty z pieczarkami 165

Podobno pieczarki to nie grzyby, nie wiem czy się z tym zgadzacie czy nie ale ja tak. Nie lubię grzybów a pieczarki ostatnio bardzo mi posmakowały także zgadzam się z tą teorią wymyśloną oczywiście przez smakoszy i kucharzy. Postanowiłam je wykorzystać, do gołąbków. Nic specjalnego ale dobrze zrobione potrafią zrobić wrażenie na gościach. W związku z tym, że na bazarze

pieprzny smaczek
GULASZ WIEPRZOWY Z GRZYBAMI 206

może niektórym wydać się ... profanacją, bo prawdziwy gulasz podobno powinien być z wołowiny.  Składniki: 1.5kg mięsa wieprzowego (u mnie 1kg łopatki i 1/2kg szynki) garść suszonych grzybów 2 cebule 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól pieprz mielona papryka słodka i ostra majeranek 2 ząbki czosnku olej 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w kostkę posypujemy

Walijskie Pichcenie
Proste i pyszne sajgonki z warzywami i mięsem 173

czosnku 10 sztuk małego papieru ryżowego 3 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka natki pietruszki 1/4 pora 200 g makaronu sojowego lub ryżowego 10 suszonych grzybów mun (gotowane około 6-7 min) Przygotowanie: Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulkę, dodać drobno posiekany czosnek, imbir, startą ta drobnych oczkach tarki marchewkę, oraz pokrojonego w cieńke paski pora

cooklife
MARYNOWANE KURKI 148

Grzybów w brud i tych jesiennych typowo i kurek, wiec warto je zamknąć w słoiczki na zimę. Taka zalewa pasuje do wszystkich grzybków Składniki: kurki ok 2 kg   łyżka octu  łyżka soli  zalewa: 3,5 szkl wody  1 szkl octu  1 łyżka soli  1 łyżka cukru  na każdy słoiczek

Z Majeczką w kuchni
KASZOTTO Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI W DYNI 185

jesienny obiad, fajnie smakuje,ale też ładnie wygląda podane na stół Składniki: 25 dag kaszy gryczanej 500 g piersi z kurczaka 15 dag wędzonego boczku  40 dag grzybów- leśne,ale moga być też pieczarki 1 cebula 1 por- zielona część 1 szklanka bulionu warzywnego 1 dynia sól,pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, odrobina papryczki chili, rozmaryn ząbek czosnku Wykonanie

Z Majeczką w kuchni
ŻEBERKA NA KAPUŚCIE 137

żeberka. A do tego koniecznie ziemniaczki w mundurkach Składniki: 1 kg kapusty 1/2 kg kapusty kiszonej 20 dag boczku wędzonego pętko kiełbasy 5 żeberek 4 marchwie garść suszonych grzybów 3 liście laurowe Kamis 5 ziaren angielskich Kamis 4 pieprze ziarniste Kamis sól do smaku Wykonanie: Grzyby moczymy najlepiej na noc. Kapustę szatkujemy wrzucamy do garnka,dodajemy umytą i wyciśniętą kapustę

Z Majeczką w kuchni
Normandzki chleb jabłkowy (bezcydrowy) wg Hamelmana 191

papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nastawionego na temperaturę 120 °C. Jabłka powinny być suszone dopóty, dopóki nie będą suche, ale sprężyste. Możesz też wysuszyć w suszarce do grzybów i owoców, ale trwa to o wiele dłużej. Odmierz 155 g soku. Rozpuść w nim drożdże. W pozostałej części soku rozpuść sól. W dużej misce wymieszaj dokładnie mąkę i słód

Grahamka, weka i kajzerka
ZAPIEKANKA Z GRZYBAMI 224

cukru - 4 mini bagietki - 1 łyżeczka masła - ketchup Sposób przygotowania: Grzyby czyścimy i kroimy na plastry. Pokrojone grzyby podsmażamy maśle. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę - dodajemy do grzybów i posypujemy cukrem. Dodajemy pozostałe przyprawy i smażymy do miękkości. Bagietki kroimy na ćwiartki. Na każdą ćwiartkę nakładamy grzyby z cebulą. Następnie na grzybach umieszczamy dwa plastry żółtego sera

Mentor Smaku
Pasterski sos do makaronu 126

smażymy pieczarki na tej samej patelni. NIE SOLIMY .  Możemy dodać liścia laurowego. Podsmażamy na złoty kolor, jeżeli trzeba dodajemy odrobinę tłuszczu. Gdy już pieczarki są gotowe, dodajemy do grzybów szynkę, sos pomidorowy, śmietanę i pietruszkę. Wszystko mieszamy, chwilę  gotujemy , smakujemy,doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą jeżeli nam tego brakuje po czym SOS GOTOWY

Pasje Jolki
Pierogi z grzybami i mozzarellą z nutą wędzonego boczku 155

innych. Grzyby czyścimy,kroimy, myjemy i obgotowujemy w osolonej wodzie minimum 10 min. Na farsz przygotowujemy - jedną dużą cebulę - 200 g mozzarelli - 100 g twarogu opcjonalnie - 500-600 g grzybów - sól, pieprz, liść laurowy, olej do smażenia Cebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy z pieprzem czarnym ( 1 łyżeczka) i z 2-3 listkami laurowymi. Grzyby siekamy na drobno

Pasje Jolki
Placuszki z kaszy gryczanej z kabanosami i serkiem czosnkowym 149

przystawkę lub przekąskę w ciągu dnia. Tym razem chrupiące placuszki z kaszy gryczanej, kabanosami i czosnkowym serkiem. Placki również doskonale sprawdzają się jako danie główne, z dodatkiem np. sosu grzybowego. Dzisiaj jednak proponuję coś na ząb Składniki: 100 g kaszy gryczanej 2 jajka 1 łyżka bułki tartej 250 g twarogu 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany około

Oryginalny smak
Pieróg biłgorajski z kaszą gryczaną 767

potrawa regionalna Lubelszczyzny. W 2005 roku potrawa ta została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych tego regionu. Można go jeść  z masłem, z mlekiem, ketchupem , z sosem z grzybów, zarówno na ciepło i na zimno, jak kto woli. Ja najbardziej lubię z masełkiem jak widać na załączonym foto. Czas pieczenia

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Wytrawne bułeczki drożdżowe 202

wyciśniecie bułeczki starczą na dwie lub trzy blachy ciastek. . Składniki: 2 szklanki mąki 50 g drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru sól 1 cebula 50 g suszonych grzybów (jeśli wigilijne uszka wyczerpały domowe zapasy możecie użyć pieczarek) 100 g kiszonej kapusty 1 jajko siemię lniane lub sezam Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę, rozpuszczamy w niej cukier

Ciastkozercy
Najprostszy gulasz wieprzowy 230

cebulę, również ją wkładamy do garnka. Mięso w garnku  zalewamy gorącą wodą, tak aby przykrywała mięso z 2 centymetrowym zapasem. Możemy też wykorzystać wodę z  grzybów. Dodajemy marchewkę, grzyby i przyprawy. Dusimy na małym ogniu około 30 minut. W miseczce mieszamy mąkę i śmietanę z odrobiną zimnej wody. Gdy powstanie nam jednolita

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania