zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:83/230)

Bigos z cukinii 188

SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 3 litrów bigosu. Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Pieczarki można zastąpić 100 g suszonych grzybów (wcześniej namoczonych, do bigosu dodać bez wody z moczenia), a kiełbasę - dobrej jakości wędliną. Wykonanie bigosu jest dość pracochłonne, więc zamiast ścierać cukinię można ją pokroić w kostkę, przy czym

Gospodyni Miejska
Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym 189

Danie na obiad lub kolację Czas przygotowania: 25 minut   Składniki: •    150 g makaron Pappardelle (lub penne,tagliatelle, farfalle, fusilli…), •     250 g świeżych grzybów, •     200 g młodej dyni Hokkaido lub piżmowej (ze skórą), •     150 g serka Almette śmietankowy, •     2 łyżki masła

SzczyptaSmaQ
Racuszki INDIA z passatą z pieczonych pomidorów i papryki 150

otarta z jednej cytryny, ½ łyżeczki kurkumy, gałka muszkatołowa,  Sól i pieprz Cayenne do smaku, Oliwa do smażenia. SOS: 4 dojrzałe pomidory, 2 czerwone papryki, 2 łyżki suszonych grzybów zmielonych na pył, 4 ząbki czosnku w łupinkach, 10 małych cebulek, Garść oliwek 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka cukru, ½ łyżeczki Hot Madras Curry, Kilka gałązek tymianku

SzczyptaSmaQ
Sajgonki party 151

wziąć w dłoń i maczać w miseczce z sosem.  Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 10     Składniki: Newella wędzona 200 g, 2 marchewki, 4 liście jarmużu, 10 grzybów shitake, 10 płatów różowych, 2 łyżki soku z buraka, Świeża kolendra, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki cukru, Sezam do przybrania. SOS: Ok. 3 cm kawałek imbiru, 1 chili, 2 ząbki czosnku

SzczyptaSmaQ
Pasztet z gęsich wątróbek 187

chcemy wiedzieć co jemy, zróbmy go sami. Składniki : 40 dag wątróbek gęsich - myślę, ze z powodzeniem da się je zastąpić wieprzowymi duża cebula pieprz, sól, gałka muszkatołowa kilka suszonych grzybów 20 dag gotowanego mięsa drobiowego, najlepiej gęsiego lub z kurczaka ewentualnie kilka suszonych śliwek wcześniej lekko namoczonych smalec gęsi, masło Przygotowanie : Umytą wątróbkę pokroiłam dość drobno, podobnie cebulę i przesmażyłam

Proste Potrawy
Bigos Świąteczny i nie tylko 436

zjedzony podczas Świąt, rewelacyjnie sprawdza się jako obiad . Serdecznie polecam bigos ze świeżej kapusty- jest lekki i pyszny. Zaczynamy: Składniki: 2 duże kapusty- biala 1,5 - 2 szklanki suszonych grzybów około 100-150 gr chudego boczku 4 kiełbasy 1 puszka pokrojonych pomidorów 200 ml włoskiej passaty- można użyć koncentrat pomodorowy oliwa do smażenia  sól, pieprz, papryka. Wykonanie: Grzyby obgotowujemy

Smaki Edyty
Łazanki Świąteczne i nie tylko 404

Wigilijny stół.  Rewelacyjne też, wtedy gdy nie mamy obiadu lub goście zaglądają nam do drzwi :) Zaczynamy Składniki: 2 małe główki białej kapusty 1-1,5 szkl suszonych grzybów 400 gr makaronu łazankowego sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Skroiłam dwie małe główki kapusty, gotuje ją do miękkości, co jakiś czas zmieniając wodę 2-3 razy, około

Smaki Edyty
Gołąbki z włoskiej kapusty z pieczarkami 152

Podobno pieczarki to nie grzyby, nie wiem czy się z tym zgadzacie czy nie ale ja tak. Nie lubię grzybów a pieczarki ostatnio bardzo mi posmakowały także zgadzam się z tą teorią wymyśloną oczywiście przez smakoszy i kucharzy. Postanowiłam je wykorzystać, do gołąbków. Nic specjalnego ale dobrze zrobione potrafią zrobić wrażenie na gościach. W związku z tym, że na bazarze

pieprzny smaczek
GULASZ WIEPRZOWY Z GRZYBAMI 191

może niektórym wydać się ... profanacją, bo prawdziwy gulasz podobno powinien być z wołowiny.  Składniki: 1.5kg mięsa wieprzowego (u mnie 1kg łopatki i 1/2kg szynki) garść suszonych grzybów 2 cebule 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól pieprz mielona papryka słodka i ostra majeranek 2 ząbki czosnku olej 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w kostkę posypujemy

Walijskie Pichcenie
Proste i pyszne sajgonki z warzywami i mięsem 155

czosnku 10 sztuk małego papieru ryżowego 3 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka natki pietruszki 1/4 pora 200 g makaronu sojowego lub ryżowego 10 suszonych grzybów mun (gotowane około 6-7 min) Przygotowanie: Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulkę, dodać drobno posiekany czosnek, imbir, startą ta drobnych oczkach tarki marchewkę, oraz pokrojonego w cieńke paski pora

cooklife
MARYNOWANE KURKI 135

Grzybów w brud i tych jesiennych typowo i kurek, wiec warto je zamknąć w słoiczki na zimę. Taka zalewa pasuje do wszystkich grzybków Składniki: kurki ok 2 kg   łyżka octu  łyżka soli  zalewa: 3,5 szkl wody  1 szkl octu  1 łyżka soli  1 łyżka cukru  na każdy słoiczek

Z Majeczką w kuchni
KASZOTTO Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI W DYNI 173

jesienny obiad, fajnie smakuje,ale też ładnie wygląda podane na stół Składniki: 25 dag kaszy gryczanej 500 g piersi z kurczaka 15 dag wędzonego boczku  40 dag grzybów- leśne,ale moga być też pieczarki 1 cebula 1 por- zielona część 1 szklanka bulionu warzywnego 1 dynia sól,pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, odrobina papryczki chili, rozmaryn ząbek czosnku Wykonanie

Z Majeczką w kuchni
ŻEBERKA NA KAPUŚCIE 122

żeberka. A do tego koniecznie ziemniaczki w mundurkach Składniki: 1 kg kapusty 1/2 kg kapusty kiszonej 20 dag boczku wędzonego pętko kiełbasy 5 żeberek 4 marchwie garść suszonych grzybów 3 liście laurowe Kamis 5 ziaren angielskich Kamis 4 pieprze ziarniste Kamis sól do smaku Wykonanie: Grzyby moczymy najlepiej na noc. Kapustę szatkujemy wrzucamy do garnka,dodajemy umytą i wyciśniętą kapustę

Z Majeczką w kuchni
Normandzki chleb jabłkowy (bezcydrowy) wg Hamelmana 178

papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nastawionego na temperaturę 120 °C. Jabłka powinny być suszone dopóty, dopóki nie będą suche, ale sprężyste. Możesz też wysuszyć w suszarce do grzybów i owoców, ale trwa to o wiele dłużej. Odmierz 155 g soku. Rozpuść w nim drożdże. W pozostałej części soku rozpuść sól. W dużej misce wymieszaj dokładnie mąkę i słód

Grahamka, weka i kajzerka
ZAPIEKANKA Z GRZYBAMI 215

cukru - 4 mini bagietki - 1 łyżeczka masła - ketchup Sposób przygotowania: Grzyby czyścimy i kroimy na plastry. Pokrojone grzyby podsmażamy maśle. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę - dodajemy do grzybów i posypujemy cukrem. Dodajemy pozostałe przyprawy i smażymy do miękkości. Bagietki kroimy na ćwiartki. Na każdą ćwiartkę nakładamy grzyby z cebulą. Następnie na grzybach umieszczamy dwa plastry żółtego sera

Mentor Smaku