wszystkie dania podawane na wieczerzy smakują wyjątkowo w ten jeden jedyny wieczór w roku.... Składniki : 1,5 kg kapusty kiszonej - najlepiej z beczki, robioną domowym sposobem Szklanka suszonych grzybów oliwa z oliwek sól pieprz 2 cebule 3-4 łyżki mąki listek laurowy ziele angielskie Grzyby najlepiej zalać wodą i zostawić na noc do namoknięcia. W garnku
Apetyczna babeczkaPrzepis od mojej kuzynki Betti, sprawdzony, modyfikowany i dopieszczony do granic smaku!. Ciasto...bajka..., a nadzienie to już inna sprawa :). Wegetarianie zrobią farsz z kapusty i grzybów, a mięsożercy ....wiadomo...z mięsa :). Farsz mięsny polecam zrobić z mięsa z golonki, żeby nie był zbyt suchy. Warto dodać ugotowaną marchewkę i pietruszkę i razem zmielić, zdecydowanie poprawi smak
Apetyczna babeczkakażdą porę roku , można je dowolnie komponować , jak tylko chcecie! . Różnorodność składników do kuchni orientalnej znajdziecie na stronie www.sklep.naSushi.pl . Składniki na ok 20-24 sztuki : 6-7 suszonych grzybów mun 12-15 dag makaronu chińskiego 2 ząbki czosnku 1 duża marchew lub dwie małe 40 dag mielonej wieprzowiny 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego świeży imbir
Apetyczna babeczkaszklanki wody 2 łyżki miodu prawdziwego, polecam gryczany 2 łyżeczki gorczycy 1 łyżka cukru liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty 2 cebule 1 łyżka soli do obgotowania grzybów 1. Grzyby dokładnie oczyścić, umyć gąbeczką i wodą jeśli potrzeba. Obgotować w osolonej wodzie przez ok.30 minut, odcedzić na sicie. 2. Zagotuj składniki zalewy. 3. Przestudzone grzyby przełóż do słoików
Apetyczna babeczkaoleju. Później włożyć mięso do garnka posypać majerankiem podlać wodą, (1 kubek) i gotować pod przykryciem około godziny lub 1,5. Można wrzucić do garnka kilka sztuk suszonych grzybów. 3. Kiedy mięso będzie miękkie z powstałego płynu robimy sos, który zagęszczamy mąką. Podajemy mięso pokrojone w plastry polane sosem z dodatkiem ziemniaczków i kapusty. 4. Ziemniaki umyć, nieobrane gotujemy przez
Apetyczna babeczkaRobię różne zalewy do leśnych grzybów. Dzisiaj klasyczna marynata. Marynuje w nich borowiki, kozaki i podgrzybki, są przepyszne :) A żeby było klimatycznie słoiki ubrałam w ręcznie robione nakładki Pani Karoliny , zajrzyjcie na jej stronę. Składniki na zalewę: 3 szklanki wody 2 szklanki octu 10% 1/2 szklanki cukru 1 listek laurowy kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego
Apetyczna babeczkamajeranku sól pieprz 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sezam do posypania oliwa z oliwek Do obgotowania soczewicy: ziele angielskie liść laurowy garść suszonych grzybów 1 łyżeczka soli gruboziarnistej Po przyprawy i dodatki zajrzyjcie na www.Skworcu.com.pl 1. Soczewicę gotować z podanymi przyprawami przez 20-25 minut, aż się dobrze rozgotuje. Odcedzić i wyjąć
Apetyczna babeczkaJesienna obfitość grzybów w naszych Polskich lasach zachęca do robienia zapasów na zimę. Opieńki do marynowania najlepiej wybierać najmniejsze, same główki. Składniki: opieńka - dowolna ilość Marynata ; 3 szklanki wody 2 szklanki octu 10% 3 szklanki cukru 1 listek laurowy kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego cebula pocięta w talarki kilka ziarenek goździków Przyprawy znajdziecie
Apetyczna babeczkakroimy w cienkie plasterki, układamy je pojedynczo na sicie wyłożonym papierem do pieczenia i suszymy w niskiej temperatury ok. 50 stopni przez ok. 4 godziny, jeśli macie suszarkę do grzybów i warzyw suszenie potrwa jednak trochę dłużej. Takimi chipsami jabłkowymi możemy zajadać się do woli bez wyrzutów sumienia i bez liczenia kalorii. Jadłam już chipsy jabłkowe dodatkowo posłodzone przed suszeniem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnatka pietruszki -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Piersi przekroić na pół, cienko roladki rozbić, uważać by nie porwać mięsa. Oczyszczone i opłukane kurki, przełożyć na patelnię z tłuszczem, udusić do miękkości grzybów. Doprawić grzyby wegetą, pieprzem i solą. Uduszone kurki wymieszać z pokrojoną natką pietruszki. Na rozbite piersi kurczaka, położyć plaster sera, kurki. Mięso zwinąć w rulon. Obtoczyć dobrze w mące, przyklepując
Kuchnia DanusiSkładniki: farsz: 1 kg łopatki wieprzowej, 400 g surowego boczku, 500 g kapusty kiszonej, 1 kostka rosołowa, 1 cebula, 1 garść grzybów suszonych, sól, pieprz. pozostałe: 30 naleśników, 3 jajka, 300 g bułki tartej, olej. Przygotowanie: farsz: łopatkę i boczek kroimy w większą kostkę. Gotujemy około godziny w wodzie z kostką rosołową. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną
Aga w kuchniSkładniki: 2 piersi z kurczaka, 1/2 puszki kukurydzy, 2 garści suszonych grzybów, 1/2 słoiczka sosu tatarskiego, 1 cebula, kilka plasterków żółtego sera, przyprawa do drobiu, kolendra w ziarenkach. Przygotowanie: Piersi kurczaka dokładnie myjemy, rozbijamy i kroimy na kawałki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym (ja użyłam pokrywki od naczynia żaroodpornego). Posypujemy przyprawą do drobiu. Grzyby suszone namoczone wcześniej, kroimy
Aga w kuchniwodą i gotujemy ok. godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Grzyby moczymy, jeśli nie mamy czasu to zalewamy je wodą i gotujemy ok. 30 minut. Wodę z grzybów przelewamy do kapusty. Grzyby siekamy drobno i wraz z pokrojoną cebulką podsmażamy na patelni. Podsmażone grzyby przekładamy do kapusty, mieszamy i gotujmy, aż do odparowania większej ilości wody
Aga w kuchniwodą i gotujemy ok. godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Grzyby moczymy, jeśli nie mamy czasu to zalewamy je wodą i gotujemy ok. 30 minut. Wodę z grzybów przelewamy do kapusty. Grzyby siekamy drobno i wraz z pokrojoną cebulką podsmażamy na patelni. Podsmażone grzyby przekładamy do kapusty, mieszamy i gotujmy, aż do odparowania większej ilości wody. Na środek
Aga w kuchniSkładniki: 2 kg kiszonej kapusty, 0,5 kg mięsa gulaszowego, 300 g boczku surowego wędzonego, 300 g kiełbasy, 1 cebula, 2 łyżki oleju, 1 garść suszonych grzybów, 1 łyżka przecieru pomidorowego, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny. Przygotowanie: Kapustę kiszoną płuczemy trzy razy. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą do wysokości kapusty i gotujemy. Dodajemy liście laurowe
Aga w kuchni