zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:85/230)

Ananasowe żeberka na pikantnie 194

Przyzwyczailiśmy się do wieprzowych żeberek duszonych w sosie z dużą ilością cebuli , czasem grzybów , gotowanych, pieczonych lub z grilla. A przecież wieprzowina to mięso bardzo popularne na całym świecie i czasem przyrządzana jest w zupełnie egzotyczny dla nas sposób. Wypróbowałam pomysł na połączenie duszonych żeberek ze smakiem ananasa .Przyprawy takie jakie z orientalnych akurat miałam. Polecam- doprawienie można modyfikować. Czytaj

Buniabaje w kuchni
Pierogi z leśnymi grzybami 189

wodę, zagniatając ciasto.  Ciasto musi być elastyczne.  Rozwałkować ciasto na placek, za pomocą szklanki lub specjalnej foremki do pierogów, wykrawać krążki. Na każdy krążek kłaść nadzienie z grzybów, dobrze zlepiać pierogi.  Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia pierogów na wierzch, gotować jeszcze przez 4 minuty.  Wybierać pierogi łyżką cedzakową.  Podawać polane tłuszczem

Kuchnia Danusi
Kapusta z grzybami 101

Nasza propozycja wigilijnej kapusty z grzybami:))) Smacznego:))) Składniki; 1 i 1/2 kg kapusty kiszonej, 5-6 dkg suszonych grzybów, 1 cebula, masło klarowane, sól, pieprz, sos sojowy, Wykonanie; Kapustę ugotować. Cebulę obrać, zeszklić na maśle klarowanym. Grzyby oczyścić i namoczyć na noc, ugotować. Nastepnie pokroić drobno.Do zeszklonej cebuli dodać grzyby i chwilę podsmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić

Anioły w kuchni
Filet z indyka nadziewany grzybami i pestakmi słonecznika 202

Składniki: 800 gram filetu z indyka (lub więcej, w zależności od tego jakiej wielkości jest cały, duży filet) 300 gram suszonych grzybów pół szklanki pestek słonecznika sól pieprz 2 łyżki musztardy dijon majeranek Filet rozcinamy w połowie wzdłuż, lecz nie do końca i otwieramy (jak się książkę), delikatnie rozbijamy jeśli jest za gruby. Najlepiej żeby całkowita jego grubość nie była

Mango Papaja
Ziemniaki z kominka. 153

Vegety, świeżo zmielony pieprz. Grzyby suszone zalać zimną wodą i zagotować. Pozostawić w wodzie do następnego dnia. Kapustę wyłożyć na deskę , trochę pokroić. Włożyć do garnka, zalać wodą z grzybów. Jeżeli jest za mało uzupełnić wodą do poziomu kapusty. Część się wygotuje. Kapusta nie powinna być zbyt sucha. Grzyby pokroić w paski i dodać do kapusty. Cebulę pokroić w półplasterki

Kulinarny karnet Christophera
Pizza ziemniaczana z leśnymi grzybami. 145

mushrooms. Składniki. 125 ml ciepłego mleka 50 g drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru 170 g ziemniaków tłuczonych 125 g mąki 2 łyżki posiekanego oregano sól, pieprz Wierzch. 500 g grzybów leśnych 1 cebula 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej 1-2 łyżki oleju sól, pieprz 2 łyżki keczupu 2 łyżki sera mozzarella Wykonanie. Z mleka, drożdży cukru i szczypty soli

Kulinarny karnet Christophera
Zraz zawijany z mielonego. 169

jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% sól pieprz świeżo zmielony majeranek maggi 4 plastry szynki wędzonej 1 ogórek kiszony 1 cebula Sos. 3 dag grzyby suszone 1 kostka bulion grzybowy 100 ml. śmietana kremówka 36% pieprz mąka ziemniaczana Wykonanie. Sos. Grzyby zalać wodą, zagotować, odstawić do ostygnięcia, przecedzić, wywar pozostawić, grzyby posiekać i dodać z powrotem  do wywaru. Mięso

Kulinarny karnet Christophera
Sos chiński z kurczakiem (bez glutenu, jajek i mleka) 429

minut.  Paprykę pokroić w wąskie  paski,marchewkę i kalarepkę w słupki (jak zapałki) Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Jeśli używamy suszonych grzybów mun, trzeba namoczyć je we wrzątku i gdy zmiękną pokroić w paski.  Warzywa i grzyby podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć warzywa do garnka. Na gorący olej wrzucić mięso, smażyć do momentu

głodny alergik
Sos z soczewicy z kurkami (bez glutenu, mleka i jajek) 187

czosnek z nasionami czarnej gorczycy, postanowiłam trochę zmodyfikować przepis i dodać grzyby. Kurki tak świetnie wkomponowały się w smak, że nie dodawałam już innych warzyw aby nie przytłoczyć grzybowego aromatu. Składniki: soczewica (czerwona lub żółta) 200 g cebula 2 szt czosnek 2 ząbki kurki około 300 g przyprawy: czarna gorczyca, kurkuma, papryka słodka, pieprz czarny, kolendra, kumin sól mąka ryżowa

głodny alergik
Kaczka duszona z kapustą i grzybami 111

niż w wydaniu z kaczką i suszonymi grzybami:) Składniki: mięso z kaczki ok 60 dag 60 dag kiszonej kapusty 4 ząbki czosnku 3 suszone prawdziwki ok 3/4 szklanki suszonych grzybów 1 cebula 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju majeranek pieprz szczypta soli Grzyby zalać ciepłą wodą, odstawić na 3-4 godziny. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić

Apetyczna babeczka
Postna kapusta z grzybami 372

wszystkie dania podawane na wieczerzy smakują wyjątkowo w ten jeden jedyny wieczór w roku.... Składniki : 1,5 kg kapusty kiszonej - najlepiej z beczki, robioną domowym sposobem  Szklanka suszonych grzybów oliwa z oliwek  sól pieprz 2 cebule 3-4 łyżki mąki  listek laurowy  ziele angielskie Grzyby najlepiej zalać wodą i zostawić na noc do namoknięcia. W garnku

Apetyczna babeczka
Paszteciki, kapuśniaczki, w cieście drożdżowym 144

Przepis od mojej kuzynki Betti, sprawdzony, modyfikowany i dopieszczony do granic smaku!. Ciasto...bajka..., a nadzienie to już inna sprawa :). Wegetarianie zrobią farsz z kapusty i grzybów, a mięsożercy ....wiadomo...z mięsa :).    Farsz mięsny polecam zrobić z mięsa z golonki, żeby nie był zbyt suchy. Warto dodać ugotowaną marchewkę i pietruszkę i razem zmielić, zdecydowanie poprawi smak

Apetyczna babeczka
Sajgonki z wieprzowiną i makaronem chińskim 205

każdą porę roku , można je dowolnie komponować , jak tylko chcecie! . Różnorodność składników do kuchni orientalnej znajdziecie na stronie www.sklep.naSushi.pl . Składniki na ok 20-24 sztuki : 6-7 suszonych grzybów mun 12-15 dag makaronu chińskiego 2 ząbki czosnku 1 duża marchew lub dwie małe 40 dag mielonej wieprzowiny 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego świeży imbir

Apetyczna babeczka
Grzyby z miodem gryczanym i gorczycą 158

szklanki wody 2 łyżki miodu prawdziwego, polecam gryczany 2 łyżeczki gorczycy 1 łyżka cukru liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty 2 cebule 1 łyżka soli do obgotowania grzybów 1. Grzyby dokładnie oczyścić, umyć gąbeczką i wodą jeśli potrzeba. Obgotować w osolonej wodzie przez ok.30 minut, odcedzić na sicie.  2. Zagotuj składniki zalewy. 3. Przestudzone grzyby przełóż do słoików

Apetyczna babeczka