zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:85/230)

Piernikowy prezent 195

piękne pierniki w kształcie gwiazdek, grzybów i to piernikowe serce dostałam w upominku świątecznym. Chciałam Wam pokazać jak zdolni cukiernicy amatorzy są wśród nas :) Dziękuję! A może te wypieki staną się inspiracją dla  Waszych świątecznych wypieków

Proste Potrawy
Grzyby suszone 181

skarby pochodzą z tegorocznego grzybobrania :)  Część grzybków została zamarynowana w occie , a nadmiar wysuszyłam.  Zostaną przechowane w szczelnych słojach, dołożę je do bigosu ,   zupy grzybowe j   lub sosu grzybowego

Proste Potrawy
Bielaczek pozrastany - Naziemek ceglasty 321

Naziemek ceglasty Albatrellus confluens to brat Naziemka zielonawego o jakim już Wam pisałam . Oba gatunki są wpisane na Czerwoną Listę Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem E czyli wymierające. Czy wiesz skąd się wzięły grzyby w lesie ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Odkwaszanie Organizmu 220

ospałość, problemy z koncentracją i pamięcią, bóle, problemy skórne, złe trawienie, opuchnięcie, przybieranie na wadze, nadciśnienie, depresja, zaparcia, osteoporoza, choroby reumatyczne, cukrzyca, miażdżyca. Zakwaszony organizm jest podatny na atak grzybów, bakterii i wirusów. W kwaśnym środowisku rozwijają się szybciej komórki rakowe. Jak sobie pomóc? Przede wszystkim zmieniamy dietę... Warzywa to podstawa, ponieważ mają właściwości odkwaszające, ale gdy zamierzamy je gotować

NaKońcuJęzyka
Risotto z grzybami podane z mintajem *BEZGLUTENOWE* 233

chociaż zrobiłam małą porcję. Sama byłam zdziwiona. ;) Składniki: 150g ryżu Arborio 850 ml bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler, pieprz, sól, jarzynka, liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżka masła) garść grzybów cebula mrożona kostka mintaja Sposób przygotowania: Na samym początku przygotowujemy bulion ze składników podanych powyżej. Po przygotowaniu bulionu (ok.20 minut) na patelni z 2 łyżkami oleju lub oliwy wrzucamy drobną

Truskawkowa Fiesta
Pierogi smażone 184

zakręciłam miską i prawie gotowe..tylko pozostało ciasto rozwałkować itd..  70 dag mąki 1 jajko 3 łyżki oleju ½ łyżeczki soli ok. 1,5 szklanki wrzątku nadzienie z grzybów i cebuli Mąkę, jajko, sól, olej i wrzątek zamknąć w misce do ciasta i energicznie zamieszać. Otworzyć miskę, łyżką do ciasta oddzielić ciasto od mąki, powtórnie energicznie zamieszać .Ciasto rozwałkować

Moje domowe kucharzenie
Grzybolubka purchawkowata - nicniczka purchawkowata 213

gatunek grzyba rośnie sobie na drugim. Małe, podobne do drobnych purchaweczek grzybolubki porastają jako pasożyt kapelusze owocniki rozkładających się mleczajów albo gołąbków. Ten gatunek jest wpisany na Czerwoną Listę Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem R czyli rzadkie. Znasz Trzęsaka listkowatego ? to ciekawy grzybek - poszukaj go w lesie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Naziemek zielonawy - bielaczek grzebieniasty 187

Naziemek zielonawy Albatrellus cristatus - kolejny rzadki grzyb jaki znalazłam na Orawie. Ten gatunek znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem E czyli wymierający. W lasach orawskich na szczęście raczej nie jest rzadki i często mogłam go oglądać. Zobacz jakie stwory spotkałam podczas wędrówek po Orawie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Twardówka anyżkowa - twardówka muszlowata 171

Twardówka anyżkowa, twardówka muszlowata, Lentinellus cochleatus wyróżnia się charakterystycznym, anyżowym zapachem. Ma także wyraźnie ząbkowane blaszki co jest jej znakiem rozpoznawczym razem z aromatem. Skąd czerpać wiedzę na temat grzybów ? Nieodzowne są atlasy, ale przede wszystkim wycieczki do lasu z osobami, które znają grzyby bardzo dobrze i mogą nam je pokazać w naturalnym środowisku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 376

smakowało, ale obraz tej kompozycji pozostał mi w pamięci. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła sobie tego dania skoro już tak za mną chodziło. A że mamy pełnię sezonu grzybowego – postanowiłam okrasić danie prawdziwkami i moją pikantną ogródkową rukolą. Wybrałam ładny kawałek wołowiny – rostbef. Inspiracją do sposobu jego przygotowania był przepis* (na antrykot akurat) z książki Hanny Szymanderskiej

OstryKęs
Zupa krem z kurek 218

Poranki już chłodne, coraz wcześniej zachodzi Słońce i coraz częściej pada. To znaczy, że jesień zbliża się wielkimi krokami. Szczerze jesieni nie lubię, co ciemno, zimno

Wyprawy kulinarne
Grzybiec purpurowozarodnikowy 344

Grzybiec purpurowozarodnikowy Porphyrellus porphyrosporus - nieczęsto spotykany grzyb z rodziny borowikowatych. Gatunek wpisany na Czerwoną Listę Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem R czyli rzadkie. Grzybiec to o kuzyn także gorzkiego w smaku Goryczaka żółciowego , ale ze względu na bardzo ciemne ubarwienie całego owocnika raczej ciężko go pomylić z prawdziwkiem . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Toskania: Zapraszam na toskański targ! 193

tylko do 14.00 i mieści się w pobliżu stacji kolejowej, dlatego skierowaliśmy tam nasze pierwsze kroki w czasie zwiedzania Florencji. Kremy z trufli i oliwy truflowe dla koneserów najdroższych grzybów świata. Ja jednak nie jestem fanką tego smaku i ze stoiska wyszłam z octem balsamicznym z nutą chilli.  Wspaniałe sery! Ich wybór był oszałamiający, a ceny przystępne. Wiecie

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak uczyć się rozpoznawać grzyby ? Z czego korzystać ? 199

Często dostaję w mailach albo wiadomościach prywatnych pytania o to w jaki sposób nauczyłam się rozpoznawać tyle gatunków grzybów ? Otóż na początek sprostowanie - znam ich bardzo mało w stosunku do tego ile ich występuje w przyrodzie i ciągle się uczę. Ubolewam nad faktem, że życia mi nie wystarczy żeby poznać dobrze przynajmniej część mykologicznego światka. Ale człowiek powinien uczyć

Smaczna Pyza
Tarta z grzybami leśnymi 175

gościł w moim domu zawsze po grzybobraniu. Składniki: ciasto 260 g mąki 125 miękkiego masła 1 żółtko szczypta soli ok 20 ml zimnej wody farsz: 300 g grzybów leśnych  1 łyżka masła pęczek świeżej pietruszki 1 cebula 200 g piersi indyka łyżka masła 2 łyżeczki tymianku 1 jajko 2 łyżki mleka pieprz i sól do smaku

Niezły Młynek

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję