Golonki indycze w miodowo-musztardowej marynacie 226Golonki pieczone w takiej marynacie są smaczne, soczyste i aromatyczne, najlepiej smakują podane z pieczonymi ziemniakami surówką. Składniki: 2 golonki indycze Marynata: 1 łyżka musztardy miodowej Roleski 1 łyżka miodu prawdziwego 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka ziół do drobiu 1 łyżka przyprawy złoty grill Rafex 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Do miski wlewamy olej(...)osuszone golonki nacieramy marynatą, przekładamy do miski, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1-1,5 godziny pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubiona surówką
Bajeczna Kuchnia
Karkówka z warzywami pieczona w rękawie 247właściwie sam się robi, wystarczy tylko pokroić składniki, przyprawić je, umieścić w foliowym rękawie do pieczenia i wrzucić do piekarnika. Pyszny i łatwy obiad za jednym zamachem Składniki: ok 0,5 kg karkówki ok 0,5 kg ziemniaków 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 cebula 2-3 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka oleju Przyprawy: sól(...)cienkie plastry, obsypujemy przyprawami, polewamy ketchupem i mieszamy *** *** Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki lub w ćwiartki – w zależności od wielkości *** *** Cukinię myjemy i kroimy w kawałki wielkości ziemniaków *** *** Cebulę kroimy w piórka, paprykę w dużą kostkę, a marchewkę w słupki *** *** Wszystkie warzywa mieszamy razem, polewamy olejem i obsypujemy delikatnie przyprawami. Ponownie mieszamy *** *** Do warzyw dodajemy przyprawione mięso
Blog z Apetytem
Niedziela: Hamburger idealny ze stoutem 253niepotrzebny zabieg, przez który kotlet robi się za tłusty i jeszcze bardziej kaloryczny. Dlatego polecamy Wam przepis na równie smakowitego burgera, bez niepotrzebnych kalorii. Burgery podaliśmy z pieczonymi w piekarniku grubo krojonymi frytkami. Robi się je w mega prosty sposób, a smakują doskonale. Składniki: Na kotleta: 500 g mielonej wołowiny 1 średniej wielkości cebula Szklanka stouta 2 łyżeczki bułki tartej(...)oregano 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Krok 1 Nieobrane ziemniaki kroimy w grube talarki wzdłuż bulwy (trzy z jednego ziemniaka), a te na grube frytki. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy na pół godziny. Krok 2 Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyciągamy frytki z wody, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, skrapiamy olejem i obtaczamy w tłuszczu. Następnie posypujemy oregano. Rozkładamy
Niedzielny kucharz
Kurczak pieczony w winogronach 170kolendrę, płatki chili, pieprz i sól (niecałą łyżeczkę) ze sobą. Następnie natrzyj nią kurczaka, pamiętając, aby część wetrzeć pod skórę. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą (nie obieraj), marchew i cebulę obierz i pokrój na mniejsze części, np. na ćwiartki. Ząbki z jednej główki czosnku oddziel. Drugą natnij w poprzek. Na patelni(...)złoto-brązowo i odwróć na drugą stronę i ponownie podsmaż. Kurczaka przełóż na dużą blachę. Podlej tłuszczem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez 20 minut, podlewając często tłuszczem. A następnie wrzuć pozostałe warzywa: ziemniaki, cebulę, marchew, przeciętą główkę, ząbki czosnku oraz kilka gałązek rozmarynu i piecz przez kolejne 30 minut, podlewając często winem. Po tym czasie
Food Square
Zapiekanka ziemniaczano-selerowa 239120ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone 1 liść laurowy 400g selera 400g ziemniaków sól morska, świeżo mielony pieprz 1-2 łyżki oleju (np. oleju orzechowego – użyłam oleju sezamowego) 70g sera Cheddar, starego na tartce Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 180C. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Do rondelka wlej mleko, śmietanę. Dodaj liść laurowy i czosnek. Doprowadź
Moja Delicja
Pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z twarogiem 222Pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z twarogiem to danie typowe dla kuchni wielkopolskiej. Są to ziemniaki gotowane w skórce podane z twarogiem. Ziemniaki mogą być gotowane
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
polędwica nadziana rukolą 227cebulą na złoty kolor , blendujemy dodając śmietanę i przyprawy . ZIEMNIAKI 2 średnie ziemniaki oliwa rozmaryn czosnek Ziemniaki gotujmy al dente , następnie smarujemy oliwą , układamy obok i na nich czosnek oraz rozmaryn i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 10 minut do uzyskania spieczonej skórki . Dzielimy na porcje i podajemy z resztą składników. DODATKOWO
na gazie
Wiosenna fritata z kiełkami strączków, młodymi ziemniakami i twarożkiem. 166pory ukazały się dwie odsłony tego włoskiego przysmaku. Niewtajemniczonym dodam, że jest to rodzaj omletu z piekarnika z różnymi dodatkami. Do dzisiejszego wydania tegoż dania wykorzystałam kiełki ciecierzycy, soczewicy oraz fasoli mung, a także pyszne młode ziemniaki. W potrawie nie mogło zabraknąć oczywiście świeżych ziół, więc w środku znajdziecie również świeżą kolendrę a na wierzchu sporą dozę szczypiorku. Proste(...)Wykonanie: 1. Ziemniak myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry ok. 2 mm grubości.Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy ziemniaki ok. 3-5 minut aż lekko się zaczną rumienić posypujemy odrobiną soli i dorzucamy kiełki oraz cebulę. Całość podsmażamy przez ok 2 minuty na wolnym ogniu. 2. Jajka wbijamy
vaniliowoczekoladowa
Kurczak w jogurtowo-orzechowej panierce z puree ziemniaczano-brokułowym z pieczonymi warzywami 259wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Warzywa pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Ciecierzycę wkładamy do miseczki, dodać przyprawy i olej, a następnie dokładnie wymieszać. Kiedy minie czas pieczenia marchewek i cebuli dodajemy nich ciecierzycę i pieczemy dalej przez 15-20 minut. Ziemniaki obrać i umieścić w garnku, ugotować do miękkości. Brokuły podzielić(...)brokuły i chwilę mieszamy. Tak przygotowane brokuły przekładamy do ziemniaków i przy pomocy tłuczka do ziemniaków robimy puree. Na koniec dodajemy starty parmezan. Przygotowanego wcześniej kurczaka wyjmujemy z lodówki i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron do zrómienienia, a następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 10-12 minut. Upieczone piersi wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka
Plate of Joy
Pieczone bataty z Apetiną i suszonymi pomidorami 497czarnych oliwek 1 łyżeczka tartego parmezanu 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika sól pieprz czarny oliwa spod suszonych pomidorów świeża rukola Ziemniaki przekroić na pół, natrzeć oliwą spod suszonych pomidorów i oprószyć solą. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Piec ok 1 godziny w zależności od tego jak duże mamy bataty. Najlepiej sprawdzić wbijając widelca(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Zapiekać przez około 20 min. Przed podaniem posypać startym parmezanem i świeżą rukolą. Smacznego :) Przepis bierze udział w konkursie organizowanym na Durszlaku :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania wegetariańskie , Na specjalne okazje , Obiad , Przystawki i przekąski Tagged: oliwki , parmezan , rukola , serek kremowy , suszone pomidory , słonecznik , ziemniaki
https:KKuchniaMniam
Zapiekanka z bakłażanem i sosem mięsnym pod beszamelem 177Danie z cyklu nie wygląda ale smakuje bosko czyli zapiekanka z bakłażanem, ziemniakami i sosem mięsnym pod beszamelem. Coś na kształt greckiej mousaki. Podczas pieczenie wszystkie smaki się mieszają i łączą, całość smakuje świetnie. Trochę z nią pracy jest - bakłażana trzeba podsmażyć albo upiec, ziemniaki lekko podgotować i przygotować oddzielnie sos - ale zdecydowanie warto. Nie jest to danie na szybki(...)parmezan, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki pokroić w plastry. Formę do zapiekania lekko wysmarować oliwą, ułożyć na spodzie pokrojone ziemniaki. Na ziemniaki wyłożyć 1/2 sosu mięsnego, zalać kilkoma łyżkami beszamelu, na to ułożyć połowę plastrów bakłażana, resztę sosu mięsnego, kilka łyżek beszamelu, na to resztę bakłażana, i na wierzchu resztę beszamelu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 minut, piec
Smaczny zeszyt
Kaczka pieczona z jabłkami 115świeżego rozmarynu Przygotowanie : Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 o C. Kaczkę wyjmij z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej. W miseczce wymieszaj sól, pieprz oraz majeranek. Kaczkę natrzyj w pierwszej kolejności olejem lub oliwą, a następnie dodaj wymieszane przyprawy i nasmaruj nimi całą kaczkę. Kaczkę włóż do brytfanny piersiami ku górze i na początku wstaw do piekarnika bez pokrywki(...)aromat. Po upieczeniu daj mięsu odpocząć przez 10-15 minut, nie zdejmując w tym czasie pokrywki z brytfanny po wyjęciu jej z piekarnika. Kaczkę podawaj z upieczonymi jabłkami, dodatkową konfiturą z żurawiny. Do kaczki możesz przygotować ziemniaki, frytki lub gratin ziemniaczane. Mięso kaczki bardzo dobrze komponuje się także z kaszami. SMACZNEGO! Na zdjeciu brytfanna valdinox rock NA ZDJECIU BRYTFANNA VALDINOX
nietylkopasta.pl
Kotleciki mielone z dorsza w sosie koperkowym 153Kotleciki mielone z dorsza to prosty i smaczny obiad. Od klasycznych mielonych rybnych różni je dodatek gotowanego ziemniaka, który sprawia, że łatwiej je formować i są stabilniejsze. Swoje kotleciki upiekłam w piekarniku, także są super fit. Nic nie stoi na przeszkodzie, by usmażyć je na patelni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Karkówka z borowikami 167prawdziwkami które praktycznie robi się samo, wystarczy tylko podsmażyć grzyby z cebulką, natrzeć mięso przyprawami i całość włożyć do piekarnika. Po 1,5 godzinie pieczenia mamy gotowe danie . Najlepiej smakuje z dodatkiem gotowanych ziemniaków i dowolną surówką. Mięso jest mięciutkie i aromatyczne. W ten sam sposób można przygotować nieco chudszą szynkę. Do dania można użyć dowolnych grzybów leśnych. Składniki
Wanilia i Kardamon
KREM Z PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW Z PROSCIUTTO DI PARMA 186ziemniaki 1 kg bazylia, tymianek wedle uznania olej rzepakowy 20 ml. sól do smaku prosciutto di parma 80 g Sposób wykonania Obrane ziemniaki obtaczamy w oleju z ziołami wedle uznania i solimy. Pieczemy do miękkości w piekarniku. Dodajemy do bulionu i miksujemy na gładką masę. Na suchej, rozgrzanej patelni smażymy szynkę przez 3-4 minuty na stronę. Wykończenie dania
chefintheforest