ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:153/497)

Dorsz w pomidorach 83

dusiłam na wolnym ogniu ok. 10 minut. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam przygotowanego wcześniej dorsza i zalałam sosem pomidorowym. Naczynie wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp 170 ºC. Dorsza w pomidorach polecam do ryżu, ziemniaków lub do pieczywa

nietadieta
Pierś z kurczaka w ciecierzycy i pomidorach. 127

mieszamy. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Kiedy ciecierzyca już będzie miękka odcedzamy ją, dodajemy do pomidorów, mieszamy. Warzywa przekładamy na kurczaka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Podajemy z ziemniaczkami. Ziemniaczki: Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki, gotujemy do miękkości, odcedzamy i przekładamy na patelnię z oliwą - posypujemy bazylią i smażymy na złoty kolor. Smacznego

Moje-pitraszenie
Zapiekanka ziemniaczana 217

praskę czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, nałożyć połowę ziemniaków, przykryć połową boczku, ponownie ułożyć pozostałe ziemniaki, boczek, polać sosem i posypać startym serem żółtym.          Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Smacznego

paapilotkaa
Ziemniaczki nadziewane hummusem 133

łódeczki. Łódeczki układamy skórką w dół na blaszce polanej oliwą lub wyłożonej papierem. Kropimy oliwą. Solimy. pieczemy w temperaturze 200 stopni. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie wyjmujemy je i napełniamy hummusem. Następnie ponownie wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez

Weganka gotuje
Karkówka w keczupie 265

naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć cebulę pokrojoną w półplastry. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na minimum godzinkę. Potem naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać przez godzinę. Gotową karkóweczkę podałam z ziemniakami i mizerią

Monia miesza i gotuje
Pałki kurczaka w sosie Tikka Masala 166

Przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać ziele angielskie, liść laurowy, po kilka kropli magii i oleju lub oliwy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec pod przykryciem około 40 – 45 minut. Podawać z ryżem lub ziemniakami

Nie tylko w kuchni
Szaszłyki z kurczakiem i cukinią z pieczonymi ziemniaczkami 172

osuszamy i kroimy w spore kwadraty. Tak samo postępujemy z papryką, cukinią oraz cebulą. Warzywa kroimy. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i mieszamy. Ziemniaki wyjmujemy, posypujemy tymiankiem i wykładamy na blachę przykryta papierem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 30-40 minut ( w międzyczasie obracamy). Warzywa i kurczaka nadziewamy na patyczki od szaszłyków i posypujemy przyprawą

ChilliJemy
Pstrąg pieczony w ziołach 155

świeżo mielonym pieprzem. Nie użyłam soli !!! Tak przygotowane zawinęłam w folię aluminiową i włożyłam na 25 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. W tym czasie ugotowałam na parze brokuły, marchew (około 15 min) i ziemniaki ( 20-25 min). Warzywka na talerzu polałam masełkiem z czosnkiem i cebulką.  Jak ktoś lubi bardziej chrupiące pstrągi musi je po prostu dłużej

Jemy Pijemy
Koszyczki ziemniaczane z twarożkiem, rzodkiewką i wędzonym pstrągiem 230

jajka, suszony czosnek, kminek oraz pieprz i ewentualnie sól. Masę zagęścić bułką tartą. Foremkę na babeczki wysmarować olejem i wyłożyć masę z tartych ziemniaków, lekko ugniatając na spodzie i po bokach. Wstawić do nagrzanego do 190° piekarnika na ok. 30 minut do zrumienienia. Wyjąć i przestudzić. Twaróg rozgnieść, wymieszać ze śmietaną, posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w kostkę rzodkiewką. Doprawić

Czerwień i błękit
Karp zapiekany w śmietanie 92

spróbujcie przyrządzić go na kilka ciekawych sposobów. Oprócz klasycznego czyli smażenia karpia możecie też przyrządzić na zimno w galarecie lub zapiec go w piekarniku z ulubionymi dodatkami. Tutaj karpia najpierw podsmażyłam a następnie zapiekłam z kawałkami ziemniaków, śmietaną i parmezanem. Minusem są oczywiście ości, na które trzeba uważać

Milion Smaków
Zapiekanka z mięsa mielonego oraz tłuczonych ziemniaków. 327

oregano. Mięso z sosem pomidorowym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło, śmietanę oraz koperek i wszystko razem tłuczemy. Wykładamy ziemniaki na mięso i wyrównujemy, na wierzch posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, do zrumienienia sera. Smacznego

Symfonia smakowa
Witam robaczki moje drogie . 309

gory), układamy piersi i przykrywamy druga czescia foli ( blyszczaca strona do piersi), formujemy „koperte” zwijając szczelnie brzegi . Na kopercie nacinamy dziurki , wkladamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny . Do tak przyzadzonej piersi pasuja nie tylko ziemniaki ale i rozne kasze, czy tez ryz . Ja dzisiaj zjadlam  taka bez ziemniakow czy kaszy, ale jako dodatek  zrobilam duszone warzywa

PychaDania
Pierś z gęsi z figami 100

odwrócić na drugą stronę. Piersi przełożyć na blachę i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut i dopiero kroić w plastry. Podałam z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy

królestwo garów
Zapiekanka ziemniaczano-jaglana i kalendarz filmowy WDK 145

jednak z tego zrezygnowałam – i tak było pyszne. Składniki: 5 ziemniaków 1 filiżanka kaszy jaglanej 2 łyżki masła, 1 duża cebula olej, sól Ziemniaki obierz, ugotuj i rozdrobnij na puree. Ugotuj kaszę jaglaną z masłem. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż na oleju. Wymieszaj puree ziemniaczane, kaszę i cebulę. Przypraw do smaku solą. Zapiekaj w żaroodpornym

Qlinarnie i Qlinarnie
Róża z ziemniaków 143

Plasterki ziemniaków oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, solą prowansalską i ostrą papryką w proszku. Kokilki wysmarować olejem, a następnie układać w nich pionowo plasterki ziemniaków, jeden obok drugiego tworząc różę. Z wierzchu skropić delikatnie olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 50 minut do godziny (w zależności od wielkości kokilek). Przed podaniem posypać jeszcze delikatnie solą prowansalską z młynka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki