ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:146/497)

PAŁECZKI Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 125

kilka godz pod przykryciem.  *Ziemniaki obieramy , kroimy na połówki. Cebulę obieramy, kroimy również na połówki.  * Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy ziemniaki, cebule, na tym układamy pałeczki, spryskujemy olejem. Wstawiamy przykryte do nagrzanego piekarnika. Po ok 50 minutach odkrywamy, zapiekamy jeszcze 15 minut do zrumienienia. * Upieczone danie podajemy z zielonymi oliwkami, posypaną posiekaną natką pietruszki. Można również posypać

Z Majeczką w kuchni
Ziemniaczana zapiekanka z aromatycznym łososiem 148

pokrojoną  w kostkę i całość chwilkę dusić. Doprawić solą i pieprzem. 5.  Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć liśćmi pora, przełożyć podduszone ziemniaki, podsmażone warzywa a na wierzchu ułożyć zamarynowanego łososia. 6.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni  na około 25-30 minut. 7.  Upieczoną zapiekankę polewać z sosem czosnkowym

Szalona Kuchnia Eweliny
PIECZONE PAŁKI Z KURCZAKA 160

Kurczak z piekarnika - is always good idea! ;) dowolna ilość pałek z kurczaka 3 duże ziemniaki 2 duuuże marchewki  przyprawy Kurczak - przyprawianie go to często improwizacja - tak było i tym razem. Z dwoma łyżkami oliwy wymieszałam przyprawy, które miałam "pod ręką" - czosnek, paprykę - słodką i ostrą, suszoną natkę pietruszki i sól. Ziemniaki pokroiłam w ćwiartki,posypałam bezglutenową przyprawą do ziemniaków

BezglutenowaIzabela
Fritatta z młodych ziemniaków, kiełbasek i szczypiorku! 133

wierzch plasterki kiełbasek. Całość polej oliwą z oliwek i zalej 100 ml wody, przykryj pokrywka i smaż przez 35 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wlej masę z jajek i mleka i wstaw do piekarnika na 15 minut temp. 200 stopni C.  Całość posyp posiekanym szczypiorkiem. Życzę Wam smacznego! Pyszne! Wpis powstał we współpracy z Henryk Kania Maestro

SMYKWKUCHNI
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM 123

wierzch posypać paprykę czerwona pokrojoną w kostkę. Następnie układamy warstwę sera. Na to ułożyć kolejną warstwę pozostałych ziemniaków (znów można posypać przyprawą do ziemniaków) i na końcu znów warstwa sera. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i zapiekać około 45 minut pod przykryciem. P/S Przepraszam Was za jakość zdjęć upieczonej już zapiekanki, ale zdjęcie zrobione

Zrób to smacznie
Żeberka z miodem 212

metalową ( taki jak ten ) odpadło nam też... zmywanie patelni. Żeberka z wolnowaru są znacznie lepsze, bardziej soczyste i aromatyczne, niż te pieczone w piekarniku, a mięso bez problemu odchodzi od kości. Wspaniale smakują z opiekanymi ziemniakami.  Ps. Jeżeli szukacie więcej informacji na temat wolnowarów - czym są, jak  działają i do czego można je wykorzystać, to tutaj znajdziecie przygotowany

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bakłażanowe roladki z paprykowym mielonym mięsem 168

połowie pieczenia można włączyć termoobieg. Upieczone roladki mają dość dużo wody, która jednak szybko zostaje wchłonięta przez mięso. Wystarczy po wyjęciu z piekarnika pozostawić na kilka minut przed nałożeniem na talerz. Podawać z ryżem, ziemniakami lub chrupiącym pieczywem. Ja dodatkowo przygotowałam dip paprykowy. Składniki dipu paprykowego: ok. 130 g sera typu feta (to jest ok. 1/2 standardowego opakowania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Faszerowne bataty 164

każdej strony. 3. Farsz połączyć z fetą, czosnkiem  przeciśniętym przez praskę, zioła i przyprawy. 4. Całość wymieszać i napełnić łupiny ziemniaków, wcześniej "wyścieloną" żółtym serem. 5. Na wierzchu ułożyć oliwki, wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 15min. Smacznego

FITBUuK
Nogi kaczki z pieczarkami 135

zapiekania. Następnie na rozgrzanej patelni lekko podsmażyć pieczarki. Przełożyć do naczynia. Dodać przyprawy, włożyć kaczkę, wlać 150 ml wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Podałam z pieczonymi ziemniakami. *może być tymianek lub rozmaryn, można również dać oba zioła zastawa

królestwo garów
Pierś gęsia pieczona 129

piekarnika. Pieczemy ok 1,5 godz (moja pierś ważyła 1,3 kg ). Podczas pieczenia podlewamy gąskę wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjmujemy gęś z piekarnika, zostawiamy ok 15 minut i kroimy na kawałki. Podajemy np. z ziemniakami oraz sosem żurawinowym

Państwo Wojtczuk gotują
Zimowy kociołek z piekarnika 173

Dzisiaj chciałam zaprosić was na bardzo zimowe danie. Skład garnka może się zmieniać w zaleznosci od tego co akurat znajdziecie w swojej lodówce i spiżarni. Jeżeli

Polska Zupa
Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą i kiełbasą. 510

szczypt soli. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać w nim warstwami: ziemniaki (na małą zakładkę), kapustę i kiełbasę. Powtórzyć i zakończyć warstwą ziemniaków. Zapiekankę zalać sosem (pozwolić mu wpłynąć do wnętrza) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 45 minut pod przykryciem (folia aluminiowa), a na ostatnie 5-10 minut odkryć

zadanie-gotowanie
Gołąbki bez zawijania 528

złoty kolor. Przekładamy kotleciki do naczynia żaroodpornego bez przykrycia. Zalewamy sosem pomidorowym przygotowanym z powyższych składników (gotowany przez 10 minut). Wstawiamy gołąbki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Podajemy same lub z ziemniakami. Pyszne. Dzieci sądzą, że to zwykłe, pyszne kotlety, i kapusty nikt nie dostrzega   Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna

MojaQchnia.pl
Rozmarynowe frytki z piekarnika. 137

Któż z nas nie lubi frytek?! no ale jest jedno ale... są bardzo kaloryczne niestety! ja postanowiłam przygotować je w piekarniku, trochę mniej kaloryczna wersja. Wyszły super... Więc zapraszam! Składniki; 1 kg ziemniaków 2-3 łyżki oleju ok, pół łyżeczki soli, rozmarynu a także czerwonej papryki i pieprzu do smaku dowolny sos do podania   Przygotowanie; Ziemniaki obieramy, myjemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Zimowy kociołek z piekarnika 181

Dzisiaj chciałam zaprosić was na bardzo zimowe danie. Skład garnka może się zmieniać w zaleznosci od tego co akurat znajdziecie w swojej lodówce i spiżarni. Jeżeli

Polska Zupa
PIECZONA KIEŁBASA Z WARZYWAMI 212

gorącej wody. Umyć cukinię i pora. Pokroić na kawałki. Kiełbasę pokroić w krążki,a cebulę obrać i pokroić w pióra. Do formy z ziemniakami dodać margarynę i wrzucić warzywa oraz kiełbasę. Posypać przyprawami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190º z funkcją termoobigu. Po 10 minutach formę wyciągnąć, dolać resztę wody, przemieszać. Piec jeszcze około 20 minut. 5 minut przed końcem

kuchniabellissima.wordpress.com
Babeczki z ziemniaków i sera 329

koszt to ok. 3 zł. 70 gr. Składniki: ziemniaki gotowane i potłuczone 750g jajko 1 sztuka ser żółty ok. 50g pęczek szczypiorku Wykonanie: Ziemniaki mieszamy z jajkiem, tartym serem (ok. 3/4) i posiekanym szczypiorkiem. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Formę smarujemy delikatnie tłuszczem i wykładamy masę ziemniaczaną. Babeczki pieczemy ok. 35 minut. Posypujemy serem i pieczemy jeszcze ok. 3 minut

rabarbarowo
Perunalaatikko - fiński placek 140

tarce o małych oczkach. Na taki okrągły placek o średnicy 25 cm używamy około szklanki wiórków. Grzyby podsmażamy i mieszamy razem z utłuczonymi ziemniakami i burakami. Dodajemy trochę mąki, gałki muszkatołowej. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika na około 180 stopni do momentu aż się zarumieni z wierzchu

Kryzysowa Książka Kucharska
Sznycle z indyka faszerowane bazylią, oliwkami i mozzarellą zawijane w szynkę parmeńską 201

obieramy, kroimy, na dno naczynia żaroodpornego dajemy troszkę oleju, wsypujemy ziemniaki, oprószamy solą, pieprzem i suszonymi pomidorami, mieszamy drewnianą łyżką i zapiekamy. Takie ziemniaki muszą się piec około 1 godzimy, więc wkładamy je wcześniej do piekarnika niż roladki. Podajemy z roladkami i ulubionym dodatkiem

kruche babeczki
Zapiekanka nelsońska 124

powinny stanowić ziemniaki.  Śmietanę wymieszać z mąką, jajkiem, dodać pół szklanki wywaru z grzybów (lub wody) doprawić solą i pieprzem i zalać ziemniaki. Posypać serem wstawić do nagrzanego do 160 st.C piernika na 30 piekarnika na 30 minut. Podać z surówką.    Czas przygotowania - ok. 1 godz. 15 min. Inspirowana dokumentem źródłowym

Z notatnika
Zapiekane grillowane papryki z mięsnym farszem 127

faszerujemy przygotowaną masą. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i układamy w nim papryki. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku przez około 1 ½ godz. W temp. 190 o C. Podajemy w ziemniakami lub kaszą. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Focaccia z ziemniakami 143

pokroić w cienkie plastry. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każdą część rozwałkować na blasze i ponakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć pokrojone plastry ziemniaków, posypać rozmarynem, serem i polać oliwą z oliwek. Focaccie piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 30-40 minut, aż będzie miała złoty kolor

Kuchnia Bon Appetit
Dorada z ziołami i pomidorami koktajlowymi 189

wkładamy świeże zioła, plastry czosnku i cytryny. Czosnek dajemy również w nacięcia skóry. W naczyniu żaroodpornym układamy ryby, pomidorki koktajlowe i wcześniej podgotowane ziemniaki. Całość skrapiamy oliwą   z oliwek i posypujemy częścią ziół. Pieczemy w piekarniku z funkcją grilla przez 20 minut w 200 stopniach

Kuchnia Bon Appetit
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i fetą 292

ceramicznej, rozkładamy połowę pokrojonych na grube plastry ziemniaków, oprószamy je lekko rozmarynem. Na ziemniaki wykładamy masę z mięsem i szpinakiem, przykrywamy resztą pokrojonych ziemniaków, zalewamy masą jajeczną z fetą. Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, zapiekamy do momentu aż wierzch się przyrumieni. Podajemy gorącą

Wanilia i Kardamon
Jarmuż – właściwości zdrowotne 209

Jarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pałki z kurczaka z miodem. 166

kurczaka. Odstaw na całą noc w chłodnym miejscu, niechaj mięso nasiąknie przyprawami. Zamarynowane mięso włóż do rękawa do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut w temperaturze 180 C. Podawaj gorące z ziemniakami i surówką

Przepisy i porady kulinarne
Mocno orzechowe ciasteczka. Ciasteczka idealne na majówkę. 215

starczyć). Orzechowe kulki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Następnie każdą kulkę spłaszczamy ręką lub np. przy użyciu tłuczka do ziemniaków (nada to naszym ciasteczkom ciekawą strukturę). Ciasteczka pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Czas pieczenia jest zależny od wielkości ciastek. Duże (jak moje) pieczemy około 20-23 minut, małe około 10-12 minut

Słodkie okruszki
Shepards Pie czyli zapiekanka pasterska 131

Podobno ile gospodyń, tyle przepisów. Przyznam szczerze, że do tej pory robiłam już nie raz i za każdym razem coś zmieniałam. Nie mniej zawsze mi smakowało

Polska Zupa
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pomidorami suszonymi 136

jedna paczka świeżego szpinaku, ok. 150 g 2 ząbki czosnku połowę słoika pomidorów suszonych 2 łyżki masła ser feta (opcjonalnie) sól pieprz DODATKI: ziemniaki w mundurkach rzodkiew ogórek zielony ulubiona sałata/ surówka świeży szpinak Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Szpinak opłukać, wysuszyć. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojony w drobna kosteczkę czosnek i podsmażyć z 1-2 min. Dodać

Calzonella.com
Zapiekanka mięsna. 126

wysmarowanej masłem/margaryną tortownicy (24 cm średnicy) na mięso układamy ziemniaki posypujemy czosnkiem i papryką, kładziemy ser - potem drugą połowę mięsa, ziemniaki, ser posypujemy czosnkiem i papryką. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 50 minut

Moje-pitraszenie
Karkówka w kapuście kiszonej 151

lubimy. Do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem wykładamy kolejno: kapustę, plastry karkówki, kapustę, karkówkę i na wierzch znów kapustę. Wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy przez 1,5 godziny w 180 stopniach C. Podajemy z ziemniakami lub chlebem z masłem. Danie przygotowane przez Hannę  Smacznego

kgwjanczewo
filet pod paprykową pierzynką 163

rozdrobnionym czosnkiem. Papryki pokroić w drobną kosteczkę. Mięso umieścić w blaszce do pieczenia, przykryć kosteczkami papryki, lekko docisnąć. Posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ŁOSOŚ PIECZONY W ZIOŁACH ZE SZCZYPIORKACH 187

łososia po stronie bez skóry, przykryć plastrami cytryny.  Folię posmarować oliwą i na nią położyć łososia. Zawinąć i zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 min. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami ale wcześniej należy odciąć skórę, wystarczy podważyć nożem i sama schodzi :-)  Udanego dnia

pieprzny smaczek
Maślane ziemniaki zapiekane z kolendrą i podawane z cebulowym twarożkiem 115

oliwa z oliwek - kolendra  - sól Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy w dość grube plastry i układamy na wysmarowanej tłuszczem folii. Na ziemniakach kładziemy cienki plasterek masła. Całość posypujemy solą i kolendrą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut. Składniki na cebulowy twarożek: - 200 gram twarogu - 200 gram jogurtu - 1 mała cebula - biały pieprz

Życie zamknięte w smaku
Tort Mięsny 274

papryka będzie miękka a nadmiar płynu odparuje. Gotowe mięso przełożyć do miski i dodać ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Całość dokładnie wymieszać. Po dodaniu ziemniaków warto spróbować farsz i ewentualnie doprawić go jeszcze solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temperatury190°C. 2/3 ciasta rozwałkować w kształt koła i wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę (spód i brzegi). Formę wypełnić mięsnym farszem a następnie

Mama Gotuje
Faszerowana kaczka barbarie 156

nicią, przełożyć do zakrywanego naczynia żaroodpornego i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie kaczkę lekko posmarować oliwą i piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni przez  około 2 godziny. Podawać gorącą z ziemniakami lub pieczywem.Smacznego

Gosia gotuje
Kaczka pieczona z karmelizowanymi gruszkami i cydrem lubelskim 194

gruszek ostudzoną kaczkę nadziewamy gruszkami, jeśli zostaną- wkładamy je razem z kaczką do rękawa i wstawiamy do nagrzanego do 200"C piekarnika. pieczemy około 30 minut podajemy z fasolką szparagową lub pure z ziemniaków i selera Smacznego!! P.S. Zamiast całej kaczki, możecie użyć tylko udek lub piersi:) będą tak samo pyszne

Luźna Kuchnia
Schab pieczony 156

czasie dolewamy do mięsa bulion, zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy od 45 do 60 minut - trzeba obserwować, gdyż każdy piekarnik inaczej się zachowuje Do obiadu, tak przygotowany schab, podałam z zapiekanymi ziemniakami i kalafiorem.  A na drugi dzień pokroiłam w grubsze plastry i zrobiłam kanapki do pracy.  Pychota!  Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Rolada z mięsa mielonego 130

skleić, aby nie wypłynęło nadzienie. Roladę przekładamy bez folii do wysmarowanej masłem i posypanej pozostałą bułką tartą foremki. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku w 190 stopniach. Roladę kroimy w plastry i podajemy np do ziemniaków. Posypujemy z wierzchu pokrojoną zieloną cebulką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczone ziemniaki 158

drobno pokrojoną cebulą. Przyprawić w razie potrzeby do smaku solą i pieprzem. Wlać mleko i dokładnie wymieszać.  Nadzienie umieścić w wydrążonych połówkach ziemniaków i zapiec ok 10 min w nagrzanym do 190 st C piekarniku... Smacznego

Gaździnka warzy
FASZEROWANA CUKINIA 148

plasterki ser feta, a następnie nakładam farsz. Wszystko przykrywam pokrojonym w plasterki żółtym serem. Zawijam cukinię w folie aluminiową i wkładam do nagrzanego piekarnika na około 20min. Moją cukinię podałam z ugotowanymi, a potem upieczonymi ziemniakami. SMACZNEGO

Zdrowo i kolorowo
PIECZONE ZIEMNIAKI Z KURCZAKIEM 282

jednej strony układamy nasze dwa udka posypane z obu stron przyprawą "Kucharek", czerwoną papryką słodką mieloną. Z drugiej strony blachy wysypujemy przygotowane wcześniej ziemniaki, które przyprawiamy przyprawą "Kucharek", otartym lubczykiem oraz bazylią. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy do miękkości. Smacznego

Mentor Smaku
KOLOROWA ZAPIEKANKA RYBNA 240

czasie naczynie wyjmujemy - odlewamy wodę, którą puściły nam filety podczas zapiekania (niepotrzebnie rozrzedziłaby nam sos) i zalewamy rybę przygotowanym sosem. Wstawiamy ponownie do piekarnika dosłownie na 10 minut, aby ryba przeszła smakiem sosu. Podajemy z ziemniakami albo pieczywem.Dla urozmaicenia możemy przełożyć rybę ugotowanym na sypko ryżem i wtedy całość zalać sosem

Walijskie Pichcenie
Żeberka z ziemniakami-pieczone 239

sobą składników.Żeberka dokładnie posmarować z obu stron marynatą i odstawić do lodówki.Ziemniaki  i marchewki obrać i pokroić.Żeberka wraz z ziemniakami , cebulą i marchewką ułożyć na blaszce lub naczyniu żaroodpornym.Wstawić do piekarnika i piec 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni.Jeżeli pieczemy w naczyniu z pokrywą po godzinie i 15 minutach należy zdjąć pokrywę

Moje domowe kucharzenie
Gratin... Gratin... I feel you 183

wysmarowanym masłem ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. W miseczce wymieszałam śmietanę, musztardę, sprasowany czosnek. Doprawiłam solą, pieprzem oraz szczyptą gałki i ową miksturą zalałam ziemniaki. Wierzch oprószyłam ulubionymi ziołami (u mnie zioła prowansalskie). Umieściłam w rozgrzanym piekarniku (180st.) i pozostawiłam w nim dobrą godzinę.  Mnie się ciut spiekło, jak zawsze z resztą. Ale w niczym nie ujmowało to smakowi zapiekanki

bastalena
Zapiekanka ” Boryny „ 209

naczyniu żaroodpornym , wysmarowanym olejem , układamy warstwami ( najlepiej podzielić składniki na dwie części ) : najpierw ziemniaki , dociskamy , następnie mięso mielone ,pomidory z puszki i tak dwukrotnie , na ostatnią warstwę pomidorów układamy cieniutko pociętą cebulę – solimy , doprawiamy chilli . Całość, przykrywamy jogurtem greckim, wymieszanym z tartym serem . Wkładamy do piekarnika ( bez wcześniejszego nagrzewania ) i pieczemy w temperaturze 150 C , przez około 60 minut

Ogrodnik w podróży
Szparagi uczta smakosza. 251

zapiekania. Z masła, mąki, mleka i wywaru ze szparagów, zrobić sos podobny do beszamelowego, polać nim szparagi, posypać startą mozzarellą i zapiec w piekarniku pod grillem około 10 minut. Dodałem do naczynia do zapiekania ugotowane młode ziemniaki, posypane koperkiem i kilka ciemnych winogron

Kulinarny karnet Christophera
Pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem 272

portugalskie; 200 ml) 1 łyżka zimnego masła listki z dużej gałązki świeżego rozmarynu oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Ziemniaki obieramy. Jeśli są duże, kroimy je na mniejsze części i gotujemy (ok. 20 minut od momentu zagotowania się wody) w osolonym wrzątku. Odlewamy je, dodajemy 2-3 łyżki oliwy aromatyzowanej(...)pieczenia (tym razem skórą do góry). Jarmuż mieszamy z łyżką oliwy czosnkowej, posypujemy solą i rozkładamy obok gęsi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy wszystko 10 minut. W tym czasie z patelni zlewamy tłuszcz (jest wprost stworzony do pieczonych ziemniaków, wystarczy go trzymać w lodówce, aby czekał na odpowiedni moment). Wlewamy porto i podgrzewamy, aż się zagotuje (alkohol wyparuje). Wrzucamy listki

Poezja smaku
Placki ziemniaczane z piekarnika 204

ziemniaków, cebulę oraz czosnek starł w półtorej minuty. Oczywiście można użyć tarki czy co tam macie pod ręką, a nawet wykorzystać Męża, by własne ręce nie bolały, ale ja już na szczęście takiej potrzeby nie mam. Bo innych to ohoho :P Od groma ;) Choćby nowe buty... Dobra wróćmy do tematu. Zapraszam więc na placki ziemniaczane, chrupiące, ale z piekarnika. Pieczone(...)pieczenia, nakładamy porcję masy ziemniaczanej i delikatnie rozpłaszczamy. Pieczemy przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st C. W trakcie obracamy placki na drugą stronę, by się równomiernie zezłociły. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i szczypiorkiem.  W przypadku braku „pomocnika”, ziemniaki ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę drobno siekamy. Płatki owsiane mielimy lub zamieniamy

Kuchnia w czekoladzie
Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym 183

pyszną wołowinę z patelni zapiekaną z warzywami. Jako dodatek zasmażane buraczki i najprostszy na świecie sos koperkowy.  Składniki: gruby plaster giczy wołowej (około 400 g), 4-6 średnich ziemniaków , około 10 cm białej części pora , pomidorki koktajlowe , kilka pieczarek , 3 średnie ząbki czosnku , odrobina oleju . Gicz wołową opłukać w zimnej wodzie, osuszyć dobrze papierowym ręcznikiem. Oprószyć grubo mielonym pieprzem(...)kawałkiem folii aluminiowej (niezbyt szczelnie i błyszczącą stroną do dołu)  i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.  Mięso piec prawie do miękkości, odwracając co jakiś czas na drugą stronę. Pod koniec pieczenia wyjąć patelnię i dołożyć warzywa: - ćwiartki obranych i opłukanych ziemniaków (osuszonych papierowym ręcznikiem), - połówki koktajlowych pomidorków, - kawałki pora, - ząbki czosnku, - połówki pieczarek.  Warzywa

Codzienna kuchnia niecodzienna
PieczonyKurczak&Szpinak&DomoweFryty 308

paski, zalewamy łyżką oliwy z oliwek, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, curry, papryki ostrej, czosnku oraz pietruszki. Odstawiamy na ok. 20 minut.Nagrzewamy piekarnik na 180'C. Pieczemy na papierze przez ok. 15 minut, aby nie zrobił się suchy.Ziemniaki: Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.Wkładamy je do zimnej wody na ok. 10 minut. (Czytałam gdzieś, że pozwala to pozbyć

Kitchens Alphabet
Pieczone warzywa 144

Warzywa można wybrać dowolne. U mnie są to warzywa korzeniowe-marchewka, seler i pietruszka oraz cebula i ziemniaki. Do tego zestawu można dorzucić także bataty lub pasternak. Upiec można takżę dynię, cukinię, bakłażana czy paprykę ale te warzywa trzymamy nieco krócej w piekarniku. Czas pieczenia może być różny w zależności od tego jakich warzyw użyjemy i na jak duże kawałki(...)pokroimy. składniki: 1 nieduży seler 3-4 średnie marchewki 2 duże cebule 2 małe pietruszki 4 średnie ziemniaki tymianek majeranek sól ziołowa słodka papryka olej rzepakowy Wszystkie warzywa obrać i dokładnie umyć. Cebule pokroić na ćwiartki a ćwiartki jeszcze na pół. Resztę warzyw pokroić w paski mniej więcej tej samej grubości (takie grube frytki). Pokrojone warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej

Monia miesza i gotuje
Chipsy ziemniaczane pieczone – sól i ocet 199

użyciu butelki ze spryskiwaczem – wtedy zużyjecie tylko tyle tłuszczu, ile naprawdę potrzeba. Posólcie olej na papierze, rozłóżcie dokładnie osuszone ziemniaki w jednej warstwie, posmarujcie je lub spryskajcie olejem i posypcie bardzo delikatnie solą. Jeśli macie suszony koperek – będzie idealny! Piekarnik rozgrzany na 180 z termoobiegiem. Chipsy tak cieniutkie jak moje pieczemy 10-12 minut, do czasu jak lekko się zrumienią(...)Pilnujcie ich i wyłączcie piekarnik gdy tylko zrobią się rumiane. Przegapiłam ten moment bo akurat wieszałam pranie i trochę za mocno się spiekły, ale i tak były pycha. Nie czuć w nich octu – ja marynuję ziemniaki w zalewie tylko 20-30 minut. Ocet odparowuje podczas pieczenia, kuchnia lekko cuchnie, ale na szczęście tylko przez moment. Chipsy są bardzo chrupiące

Karo in the Kitchen
OWSIANE CIASTECZKA 147

Bardzo polecam SKŁADNIKI 7 dojrzałych bananów 300g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych) 100g rodzynek lub żurawiny WYKONANIE  Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem aby namokły (nie mogą pływać) Banany obieramy,przekładamy do miski i tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy na gładką masę. Rodzynki oraz żurawinę także moczymy we wrzątku aby zmiękły. Następnie mieszamy wszystkie składniki razem.i wykładamy

Mała w garnku miesza

Proponowane wyszukiwania