Szybka propozycja obiadowa. Usmażyłam talarki z ziemniaków, przełożyłam usmażonym mięsem mielonym, a wierzch posypałam serem żółtym. Zapiekłam i wyszło pysznie. Przepis zapisuję, bo będę do niego wracać. Może i Wam się przyda :) Składniki: 1 kg.ziemniaków 500 g. mięsa mielonego (miałam szynkę) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szklanka przecieru pomidorowego (miałam swojski) sól, pieprz, papryka słodka, bazylia(...)uznania. Wlać przecier pomidorowy. Smażyć, około 10 minut. Jeśli jest potrzeba, to jeszcze doprawić. W naczyniu żaroodpornym, ułożyć warstwę ziemniaków i posolić. Następnie, ułożyć warstwę mięsa. Ponownie warstwę ziemniaków i znów warstwę mięsa. Wierzch posypać utartym serem żółtym. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i piec 20-25 minut
Agusiowe smakołykimięso na patelnię. Schab lekko przydusić żeby był w sosie. Zagotować i włożyć wszystko do żaroodpornego naczynia. Na górze rozłożyć szpinak. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 15 minut. Podawać z ryżem makaronem lub ziemniakami. Pycha , smacznego
Kuchnia Pokoleńmięsie wykładamy piórka cebuli, następnie pokrojone pieczarki, kawałki papryki i na wierzchu ogórki kiszone. Całość zalewamy sosem i przykrywamy naczynie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1,5 godz. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub innymi dodatkami
Kuchnia MagdaLenymięsie wykładamy piórka cebuli, następnie pokrojone pieczarki, kawałki papryki i na wierzchu ogórki kiszone. Całość zalewamy sosem i przykrywamy naczynie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1,5 godz. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub innymi dodatkami
Kuchnia MagdaLenyZawijamy roladki, smarujemy je musztardą i posypujemy przyprawą uniwersalną. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem ze słoika z pomidorów. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok godzinę czasu, w międzyczasie podlewając olejem z naczynia. Podajemy z ziemniakami, sosem i ulubioną surówką ( w moim przypadku były to buraczki
Moje Wyrobygodzin. Zamarynowane mięso wyjąć z lodówki a następnie włożyć do rękawa do pieczenia. Rękaw ułożyć na blasze do pieczenia. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 1,5 godziny. Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą czy samo z sałatą. Pieczone udka z kurczaka O czym warto pamiętać przygotowując pieczone w miodzie udka z kurczaka. Do pieczenia użyłam udek
mecooksFormujemy okrągłe kotleciki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i robimy wgłębienie. Nadziewamy przygotowanym farszem i posypujemy startym serem. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170⁰C przez 30 minut. Podajemy na ciepło z ziemniakami i surówką
Kuchnia w czekoladziechwilę. Dodajemy mięso, smażymy aż będzie prawie „sypkie”, zalewamy sokiem. Chwilę dusimy pod przykryciem, by smaki połączyły się. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki, sos, parmezan…sos ma być ostatnim składnikiem zapiekanki. Całość przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 50 min, po czym posypujemy wierzch startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze
R'n'G Kitchenkilka godz pod przykryciem. *Ziemniaki obieramy , kroimy na połówki. Cebulę obieramy, kroimy również na połówki. * Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy ziemniaki, cebule, na tym układamy pałeczki, spryskujemy olejem. Wstawiamy przykryte do nagrzanego piekarnika. Po ok 50 minutach odkrywamy, zapiekamy jeszcze 15 minut do zrumienienia. * Upieczone danie podajemy z zielonymi oliwkami, posypaną posiekaną natką pietruszki. Można również posypać
Z Majeczką w kuchnipokrojoną w kostkę i całość chwilkę dusić. Doprawić solą i pieprzem. 5. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć liśćmi pora, przełożyć podduszone ziemniaki, podsmażone warzywa a na wierzchu ułożyć zamarynowanego łososia. 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25-30 minut. 7. Upieczoną zapiekankę polewać z sosem czosnkowym
Szalona Kuchnia EwelinyKurczak z piekarnika - is always good idea! ;) dowolna ilość pałek z kurczaka 3 duże ziemniaki 2 duuuże marchewki przyprawy Kurczak - przyprawianie go to często improwizacja - tak było i tym razem. Z dwoma łyżkami oliwy wymieszałam przyprawy, które miałam "pod ręką" - czosnek, paprykę - słodką i ostrą, suszoną natkę pietruszki i sól. Ziemniaki pokroiłam w ćwiartki,posypałam bezglutenową przyprawą do ziemniaków
BezglutenowaIzabelawierzch plasterki kiełbasek. Całość polej oliwą z oliwek i zalej 100 ml wody, przykryj pokrywka i smaż przez 35 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wlej masę z jajek i mleka i wstaw do piekarnika na 15 minut temp. 200 stopni C. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem. Życzę Wam smacznego! Pyszne! Wpis powstał we współpracy z Henryk Kania Maestro
SMYKWKUCHNIwierzch posypać paprykę czerwona pokrojoną w kostkę. Następnie układamy warstwę sera. Na to ułożyć kolejną warstwę pozostałych ziemniaków (znów można posypać przyprawą do ziemniaków) i na końcu znów warstwa sera. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i zapiekać około 45 minut pod przykryciem. P/S Przepraszam Was za jakość zdjęć upieczonej już zapiekanki, ale zdjęcie zrobione
Zrób to smaczniemetalową ( taki jak ten ) odpadło nam też... zmywanie patelni. Żeberka z wolnowaru są znacznie lepsze, bardziej soczyste i aromatyczne, niż te pieczone w piekarniku, a mięso bez problemu odchodzi od kości. Wspaniale smakują z opiekanymi ziemniakami. Ps. Jeżeli szukacie więcej informacji na temat wolnowarów - czym są, jak działają i do czego można je wykorzystać, to tutaj znajdziecie przygotowany
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata