ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:142/497)

Zapiekanka nelsońska 143

powinny stanowić ziemniaki.  Śmietanę wymieszać z mąką, jajkiem, dodać pół szklanki wywaru z grzybów (lub wody) doprawić solą i pieprzem i zalać ziemniaki. Posypać serem wstawić do nagrzanego do 160 st.C piernika na 30 piekarnika na 30 minut. Podać z surówką.    Czas przygotowania - ok. 1 godz. 15 min. Inspirowana dokumentem źródłowym

Z notatnika
Zapiekane grillowane papryki z mięsnym farszem 150

faszerujemy przygotowaną masą. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i układamy w nim papryki. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku przez około 1 ½ godz. W temp. 190 o C. Podajemy w ziemniakami lub kaszą. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Focaccia z ziemniakami 164

pokroić w cienkie plastry. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każdą część rozwałkować na blasze i ponakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć pokrojone plastry ziemniaków, posypać rozmarynem, serem i polać oliwą z oliwek. Focaccie piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 30-40 minut, aż będzie miała złoty kolor

Kuchnia Bon Appetit
Dorada z ziołami i pomidorami koktajlowymi 208

wkładamy świeże zioła, plastry czosnku i cytryny. Czosnek dajemy również w nacięcia skóry. W naczyniu żaroodpornym układamy ryby, pomidorki koktajlowe i wcześniej podgotowane ziemniaki. Całość skrapiamy oliwą   z oliwek i posypujemy częścią ziół. Pieczemy w piekarniku z funkcją grilla przez 20 minut w 200 stopniach

Kuchnia Bon Appetit
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i fetą 324

ceramicznej, rozkładamy połowę pokrojonych na grube plastry ziemniaków, oprószamy je lekko rozmarynem. Na ziemniaki wykładamy masę z mięsem i szpinakiem, przykrywamy resztą pokrojonych ziemniaków, zalewamy masą jajeczną z fetą. Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, zapiekamy do momentu aż wierzch się przyrumieni. Podajemy gorącą

Wanilia i Kardamon
Jarmuż – właściwości zdrowotne 218

Jarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pałki z kurczaka z miodem. 186

kurczaka. Odstaw na całą noc w chłodnym miejscu, niechaj mięso nasiąknie przyprawami. Zamarynowane mięso włóż do rękawa do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut w temperaturze 180 C. Podawaj gorące z ziemniakami i surówką

Przepisy i porady kulinarne
Shepards Pie czyli zapiekanka pasterska 158

Podobno ile gospodyń, tyle przepisów. Przyznam szczerze, że do tej pory robiłam już nie raz i za każdym razem coś zmieniałam. Nie mniej zawsze mi smakowało

Polska Zupa
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pomidorami suszonymi 154

jedna paczka świeżego szpinaku, ok. 150 g 2 ząbki czosnku połowę słoika pomidorów suszonych 2 łyżki masła ser feta (opcjonalnie) sól pieprz DODATKI: ziemniaki w mundurkach rzodkiew ogórek zielony ulubiona sałata/ surówka świeży szpinak Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Szpinak opłukać, wysuszyć. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojony w drobna kosteczkę czosnek i podsmażyć z 1-2 min. Dodać

Calzonella.com
Zapiekanka mięsna. 149

wysmarowanej masłem/margaryną tortownicy (24 cm średnicy) na mięso układamy ziemniaki posypujemy czosnkiem i papryką, kładziemy ser - potem drugą połowę mięsa, ziemniaki, ser posypujemy czosnkiem i papryką. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 50 minut

Moje-pitraszenie
Karkówka w kapuście kiszonej 172

lubimy. Do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem wykładamy kolejno: kapustę, plastry karkówki, kapustę, karkówkę i na wierzch znów kapustę. Wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy przez 1,5 godziny w 180 stopniach C. Podajemy z ziemniakami lub chlebem z masłem. Danie przygotowane przez Hannę  Smacznego

kgwjanczewo
filet pod paprykową pierzynką 185

rozdrobnionym czosnkiem. Papryki pokroić w drobną kosteczkę. Mięso umieścić w blaszce do pieczenia, przykryć kosteczkami papryki, lekko docisnąć. Posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ŁOSOŚ PIECZONY W ZIOŁACH ZE SZCZYPIORKACH 213

łososia po stronie bez skóry, przykryć plastrami cytryny.  Folię posmarować oliwą i na nią położyć łososia. Zawinąć i zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 min. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami ale wcześniej należy odciąć skórę, wystarczy podważyć nożem i sama schodzi :-)  Udanego dnia

pieprzny smaczek
Maślane ziemniaki zapiekane z kolendrą i podawane z cebulowym twarożkiem 146

oliwa z oliwek - kolendra  - sól Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy w dość grube plastry i układamy na wysmarowanej tłuszczem folii. Na ziemniakach kładziemy cienki plasterek masła. Całość posypujemy solą i kolendrą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut. Składniki na cebulowy twarożek: - 200 gram twarogu - 200 gram jogurtu - 1 mała cebula - biały pieprz

Życie zamknięte w smaku
Tort Mięsny 302

papryka będzie miękka a nadmiar płynu odparuje. Gotowe mięso przełożyć do miski i dodać ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Całość dokładnie wymieszać. Po dodaniu ziemniaków warto spróbować farsz i ewentualnie doprawić go jeszcze solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temperatury190°C. 2/3 ciasta rozwałkować w kształt koła i wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę (spód i brzegi). Formę wypełnić mięsnym farszem a następnie

Mama Gotuje