ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:140/497)

Barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbaską 95

włożyć do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. (ok. 180st.) 2 cebule (odkroić najpierw 2 większe kawałki, odstawić) pokroić w drobną kostkę. Pozostawione 2 większe kawałki cebuli opalić nad gazem. Opalone kawałki cebuli przełożyć do gotującego się wywaru z boczkiem i gotować mniej więcej 5 minut. Następnie wyjąć ugotowany boczek z garnka, do garnka wrzucić ziemniaki. Ugotowany boczek pokroić(...)przelać do barszczu. wymieszać. Do barszczu dodać pokrojone białka. Na samym końcu dodać chrzan i wymieszać. Wyjąć kiełbasę z piekarnika, barszcz doprawić solą i mielonym białym pieprzem. Zagotować.  Na dno talerza wyłożyć kiełbasę i cebulę, zalać barszczem razem z ziemniakami, skwarkami. Na wierzch dodajemy świeży majeranek. Smacznego

Zielona Kuchnia
Kaczka pieczona z jabłkami i majerankiem 212

czego spodziewać się po upieczeniu kaczki - czy będzie nam smakowało kacze mięso, czy w ogóle pomysł napychania jej jabłkami jest dobry, czy ptak za bardzo się nie wysuszy w piekarniku. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Po prostu orgazm na podniebieniu :) A najlepszy z tego wszystkiego był sos. Po wyjęciu kaczki z blachy i przełożeniu jej na półmisek(...)kuprze. 5. Przekładamy kaczkę na blachę do pieczenia ( piersiami na dół, aby nie wyschły podczas pieczenia ) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 2 godziny. 6. Godzinę przed końcem pieczenia dokładamy na blachę umyte ziemniaki. 7. W trakcie pieczenia co jakiś czas wyciągamy z pieca kaczkę i polewamy ją tłuszczem, który się z niej wytapia. Pieczoną

W kuchni Katie
Ziemniaczana rolada z pietruszkowym farszem 201

mąki 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka gęstej śmietany 12 % masło do wysmarowania formy FARSZ: 150 g słoniny 150 g boczku pęczek natki pietruszki 2 cebulki sól pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będą miękki odcedzamy i mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Zostawiamy do ostygnięcia. Słoninę drobno kroimy i wytapiamy na wolnym ogniu. Kiedy zaczną tworzyć(...)piórka cebulę i szklimy. Na końcu wrzucamy posiekaną pietruszkę i doprawiamy solą i pieprzem. Dno brytfanki lub naczynia żaroodpornego wysmarowujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem, lub 190 góra - dół. Teraz przechodzimy do ciasta. Do przestudzonych ziemniaków wbijamy kolejno jajka. Muszą mieć one na tyle niską temperaturę, aby nie zrobiła się jajecznica. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy powoli

Kuchnia od dwojga
Lekko pikantne żeberka w miodzie i ketchupie oraz pieczone ziemniaczki 159

ketchup, doprowadzamy do wrzenia (nie przestajemy mieszać). Tak przygotowanym sosem zalewamy żeberka. 3. Żeberka pieczemy przez 120 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Możemy podać z pieczonymi ziemniaczkami (przepis poniżej). Smacznego! :) Składniki na pieczone ziemniaczki: 6 równej wielkości ziemniaków oregano, papryka ostra, sól, majeranek kilka łyżek oleju Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki. Przekładamy do miski, polewamy olejem

My Culinary Art
Zapiekanka ziemniaczana z brokułem, mięsem mielonym i sosem beszamel 295

doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową; cały czas mieszać i gotować, aż do utworzenia się gęstego sosu). Zapiekankę wstawić do piekarnika i piec w 195ºC przez około 30 minut (do lekkiego zarumienienia).  Układanie warstw zapiekanki: ziemniaki, brokuł, mięso mielone, ser i sos beszamel

Ugotować
Ziemniaki faszerowane kaszanką 126

była nowość, czyli przyprawa do kaszanki . Po chwili tępego wgapiania się w opakowanie olśniło mnie… Polska, Polacy, sezon grillowy… ziemniaki faszerowane kaszanką z dużą ilością CEBULI, które zarówno nadadzą się na grilla, jak i do piekarnika. Przyprawowy miks można sporządzić samodzielnie z przypraw, które są na odwrocie opakowania, ale ja wychodzę z założenia, że jeśli jest coś dobrego

Blendman
Wtorek: Krem z pieczonej cieciorki i kalafiora 141

czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) 2 średniej wielkości ziemniaki 4 szklanki bulionu warzywnego ½ szklanki śmietany 18 proc. 2 łyżki siekanego szczypiorku Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Odcedź cieciorkę, przepłucz na sicie, ususz. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem(...)kuminem, papryką i pieprzem kajeńskim, polej łyżką oliwy posól i popierz. Dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 30 minut. W połowie pieczenia przemieszaj składniki., żeby równo się upiekły. Krok 2 W międzyczasie wlej do rondla 3 łyżki oliwy. Obierz i pokój w kostkę ziemniaki. Wysyp do rondla i smaż 2-3 minuty. Zalej bulionem, doprowdź do wrzenia, zmniejsz temperaturę

Niedzielny kucharz
Fritatta z chorizo i halloumi 196

ciepłą kolację. Fritatta z chorizo i halloumi kawałek ok 15 cm chorizo 1 łyżka oliwy 8 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków 8 jajek 2 łyżeczki papryki mielonej 2 łyżki śmietany kilka plasterków sera halloumi natka pietruszki korniszony lub ogórki kiszone Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojone w pól plasterki chorizo. Zdejmujemy z patelni. Dolewamy łyżkę oliwy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Udka z kurczaka pieczone w garnku rzymskim 302

wiele pracy, a efekt końcowy jest pyszny. Pamiętajcie tylko, że garnek rzymski wkładamy do zimnego piekarnika ! Udka z kurczaka pieczone  w garnku rzymskim Czas przygotowania: 140 minut Składniki: 8 udek 2 cebule 1 marchewka 6 ziemniaków papryka sól cytrynowa pieprz Wykonanie: Mięso dokładnie oprószamy przyprawami i odstawiamy na 60 minut. Garnek wraz z przykrywką namaczamy(...)zimnej wodzie. Warzywa obieramy, marchewkę kroimy w grube plastry, cebule w ósemki. Ziemniaki na ćwiartki, lub jeśli są małe na pół. Garnek wyjmujemy z wody, układamy w nim mięso i warzywa, które posypujemy przyprawami. Garnek przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy przez godzinę, od momentu osiągnięcia tej temperatury

Kulinarne przygody Gatity
Żeberka w ketchupie 148

pomysł bo było smacznie. Ja podałam je po prostu z pieczywem bo tak nam najlepiej smakuje. Ale jeżeli lubicie to możecie podać z ziemniakami czy innymi dodatkami. Jeśli się nie zje to śmiało można odgrzać w piekarniku i mieć na kolacje czy drugi dzień. Żeberka w ketchupie

Ewa w kuchni
Ziemniaki Hasselback z bekonem 224

końca). Tak przygotowanego smarujemy dokładnie pędzelkiem oliwą. Posypujemy solą, pieprzem oraz rozmarynem. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 60 minut. W połowie pieczenia delikatnie wyjmujemy naczynie żaroodporne i między przecięcia wkładamy pokrojone plastry boczku oraz wykładamy na ziemniaki wcześniej przygotowane masło. Smacznego

ChilliJemy
Klopsy w bułce – z piwem Guinness i warzywami 153

mieszanego mięsa, skąpane w gęstym, piwno-jarzynowym sosie. I to wszystko w bułce do hot-dogów. Żyć nie umierać! KLOPSY Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Mielone mięso przekładamy do miski. Ziemniaka obieramy i ścieramy do mięsa na tarce o dużych oczkach. Po co ziemniak? Spaja mięso, nie pozwala mu wyschnąć przy pieczeniu, świetnie pochłania(...)lepka i spoista. Formujemy 24 malutkie klopsy, wielkości orzecha włoskiego. 3 z nich odkładamy – wykorzystamy je do sosu. Resztę układamy na wysmarowanej olejem blaszce i wkładamy do już rozgrzanego piekarnika na środkową półkę, na 25 minut. SOS Obieramy i drobno siekamy cebulę. Łodygi selera również jak najdrobniej kroimy. Rozgrzewamy w szerokim rondlu olej – wrzucamy cebulę i seler, smażymy razem

Karo in the Kitchen
Bataty ze szpinakiem i twarożkiem 149

pieczenia. Umieszczamy w nagrzanym do 160/170 stopni piekarniku i pieczemy do miękkości. W tym czasie przygotowujemy maszę szpinakową. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulkę aż się zeszkli, dodajemy umyty szpinak i gotujemy ok 15/20 minut na bardzo małym ogniu. Gdy będzie miękki doddajemy twarożek i jeszcze chwile gotujemy. Na miękkie ziemniaki nadkładamy szpinak z twarożkiem (ok 2 łyżki

Szybko Tanio Smacznie
Szynka wieprzowa zapiekana z warzywami w sakiewce z ciasta (a'la kleftiko) 160

odpoczywania ciasta, przygotowujemy resztę składników. Marchew obieramy i kroimy w talarki lub kostkę. Podsmażamy ją na niewielkim ogniu na maśle razem z groszkiem, po czym odstawiamy do przestudzenia. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Do lekkiego zrumienienia podsmażamy je na głębokim tłuszczu. Ser ścieramy na drobnej tarce. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pomidora kroimy w grube plastry(...)włożeniu do środka farszu, nie porwało się dno. Przygotowujemy naczynie do zapiekania, które smarujemy odrobiną oleju rzepakowego. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Każdy płat ciasta smarujemy roztopionym masłem, nakładamy na nie odpowiednią ilość mięsa, marchewki z groszkiem oraz ziemniaków. Na wierzch układamy plaster pomidora, który zasypujemy serem. Sakiewki zamykamy ścisło u góry i polewamy je również z wierzchu, równomiernie roztopionym

Kuchenna Kontrrewolucya
Pieczony boczek z fenkułem 138

ziemniaków nie obieramy, kroimy w ćwiartki i obgotowujemy, trwa to około 10 min. Po tym czasie ziemniaki lądują na blaszce, oblane oliwą, oprószone solą i bazylią. Pod naszym boczkiem i razem z nim pieką się ostatnią godzinę. Możecie je parę razy przemieszać w piekarniku. Po wyjęciu z pieca boczek wyglądać będzie cudownie brązowa chrupiąca skóra kryjąca rozpływające się w ustach(...)gąbka, wystarczy dosłownie zetrzeć chlebem tłuszcz z powierzchni płynu, a resztę przelewamy do rondelka, dodajemy śmietankę, odrobinę pieprzu, podgrzewamy i odcedzamy. Powstały sos jest idealnym dodatkiem zarówno do ziemniaków jak i samego mięsa.  Pod warunkiem, że nie przesolicie mięsa, bo w tym wypadku sos będzie niezbyt zjadliwy. Smacznego i powodzenia

Kuba Gotuje

Proponowane wyszukiwania