końca dogotowane . Śmietanę mieszamy z gałką muszkatołową, czosnkiem , cukrem , solą i pieprzem do smaku . Cebulę siekamy najdrobniej jak to tylko możliwe . Ziemniaki układamy warstwowo w formie do pieczenia , każdą warstwę przesypując cebulą . Całość zalewamy śmietanowym miksem . Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temperaturze 180 C , przez około 1,5 godziny . Wierzch można lekko przysłonić jeśli zbytnio się przypieka Serwujemy
Ogrodnik w podróżyJuż kilka razy dodawałem posty, w których były nietypowe dania z piekarnika. Dzisiaj kotlety z mielonej szynki wieprzowej, z nietypowymi dodatkami. Skład: 500 g mielonej szynki, duży surowy i utarty na drobnych oczkach ziemniak, utarta 1 marchewka, pokrojona w kostkę cebula, jajko, duża szczypta soli, szczypta pieprzu, czubata łyżka majeranku, 5-6 łyżek bułki tartej- jak masa(...)funkcji góra/dół, temp. 200 st. C Czas pieczenia zależy od piekarnika, ja mam stary elektryczny. -- Serwujemy jak kto lubi, do obiadu, kolacji... z pieczywem lub z innymi dodatkami. Doskonale sprawdzą się na zimno, nie są tłuste, ale dzięki ziemniakowi są pulchne. Smacznego ! ***pomysł z dodaniem ziemniaka pochodzi od Marty Kowalik
chleba naszegoJednym z dań obowiązkowych w Hiszpanii jest tortilla. Ta hiszpańska potrawa ma niewiele wspólnego ze zwiniętym w rulon ciastem z dowolnym farszem. Podstawą są ziemniaki
Szybko Tanio Smaczniegarść liści bazylii szczyptę soli i pieprzu. O tym, jak przygotować szparagi możecie przeczytać tutaj . Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i wraz z podgotowanymi ziemniakami umieszczamy na blasze. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Blachę wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy, aż warzywa będą jędrne i lekko przyrumienione. Czekając, aż będą gotowe, robimy sos – wszystkie składniki umieszczamy w blenderze
ladykitchenpodlać niewielką ilością wody, okryć folią aluminiową . Żeberka przełożyć również do brytfanki, podlać wodą i okryć folią aluminiową, obie brytfanki wstawić do piekarnika i piec w 200 st ok 1 godziny. Przed upływem tego czasu odkryć ziemniaki by się przyrumieniły. Do tego dania podałam surówkę z kiszonej kapusty z olejem nierafinowanym
Gotowanie jest łatweząbki czosnku 15 cm świeżego ogórka sól do smaku Dodatkowo 200 g angielskiego bekonu, grube plastry Ziemniaki wyszoruj szczoteczką do ziemniaków, nie obierać. Wsyp do żaroodpornego naczynia, polej oliwą, posyp solą i wymieszaj. Wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez 45 minut. Blanszuj groszek w lekko osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedź i opłukaj zimną wodą
codojedzeniasurowo, sałata z czerwoną papryką i zieloną cebulką skropione sokiem z cytryny. Prosty, szybki, pełnowartościowy posiłek, czas przygotowania około 30 minut. 2 . Ziemniaki pieczone - pokrojone w ósemki, obtoczone w przyprawach i oleju, pieczone w piekarniku w czasie przygotowywania dodatków. Szczegółowy wpis znajdziecie na blogu tutaj. Bonus we wpisie - jak przygotować szparagi. 3. Kluski śląskie - z kurkumą i pieprzem , jeszcze smaczniejsze(...)czyli placki nieco podrasowane ;) znajdziecie tutaj . 6. Kartofle z kapustą czyli panczkraut - tak dobre, że aż dziwne, że jeszcze tak słabo znane poza Śląskiem, musicie spróbować tego koniecznie! 7. Ziemniaki z patelni, podsmażane i duszone z pieczarkami i cebulą, przepis podawałam ostatnio tutaj. 8. No i na koniec hit wegańskich internetów, "ser" z ziemniaka, który możecie wykorzystać do pizzy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESkładniki pałki z indyka, 2 szuki ziemniaki, 5-6 sztuk olej, 5 łyżek zioła prowansalskie, 1 łyżeczka przyprawa do mięs/delikat, 3 łyżeczki pieprz ziołowy, 1 łyżeczka gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki czosnek, 5-6 ząbków papryka słodka, 1/2 łyżeczki czosnek granulowany, 1/2 łyżeczki sól, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Pałki myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki. Mięso nakłuwamy nożem(...)Przygotowaną marynatą smarujemy dokładnie mięso. Odstawiamy na noc do lodówki. Przekładamy pałki do rękawa, zamykamy szczelnie, umieszczamy na dużej blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy około 1 godz. W między czasie obieramy ziemniaki, myjemy, suszymy i kroimy w ósemki. Przekładamy ziemniaki do miski, dolewamy olej, wsypujemy zioła prowansalskie, paprykę, czosnek granulowany oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy
Gotowanie moimi oczamicebulą w sosie serowym nie jest trudny w przygotowaniu, a większość czasu obiad “robi się sam”. Wystarczy go wstawić do piekarnika. To propozycja bardzo delikatna, którą można połączyć z makaronem, ryżem czy ziemniakami. Do przygotowania roladek z kurczaka będzie Ci potrzebne małe/średnie naczynie żaroodporne. Ważne jest, aby sos pokrył mięso , wtedy będzie miękkie i pyszne. Jeśli wyjdzie(...)średnie cebule, 300 g śmietany 18%, 100 g sera tartego żółtego (np. mozarella, gouda), olej lub masło do podsmażenia, przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, pietruszka, sól, pieprz, czosnek. Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na początku przygotuj farsz do roladek . Pokrój dwie cebulę (jedną zostaw na później) oraz por na drobne kostki. Podsmaż je na maśle lub oleju, aż się zarumienią
Rozdomowionawykorzystujemy go w naszym domu. Zapraszamy na obiad który został przygotowany w piekarniku :) Szisza kebab z warzywami SKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego (miałam wieprzowe) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oregano przyprawa jarzynka 1 łyżka sosu chili słodko-kwaśny 2 ziemniaki 1 mała marchewka przyprawa do grilla mix sałat do podania kukurydza(...)lodówki. Następnie dodajemy sos chili i wyrabiamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Na długie patyczki do szaszłyków nabijamy ziemniaki oraz marchew i małe kuleczki z farszu mięsnego. Całość przyprószamy przyprawą do grilla, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez około 30 - 35 minut do uzyskania złocistego koloru. Podajemy z sałatami i kukurydza konserwową. Opcja
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCzy macie czasami problem jak zagospodarować resztki obiadowe? Nie jesteście samotni z tym problemem, ale już niedługo. Mam dla Was przepis na fantastyczną zapiekankę, gdzie
Szybko Tanio SmacznieCzy macie czasami problem jak zagospodarować resztki obiadowe? Nie jesteście samotni z tym problemem, ale już niedługo. Mam dla Was przepis na fantastyczną zapiekankę, gdzie
Szybko Tanio SmaczniePraktycznie samo się robi w piekarniku, a ilość ubrudzonych naczyń jest ograniczona do minimum. Polecamy tym, którzy nie mają za dużo wolnego czasu oraz tym którzy nie przepadają za wystawaniem w kuchni :) Czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenie (35 minut) Ilość porcji: 4 Składniki: 2 filety dorsza bałtyckiego (ok. 500g) 500g młodych ziemniaków(...)200g pomidorków koktajlowych Ćwiartka cytryny Olej rzepakowy Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, tymianek Gałązka koperku Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy olejem. Doprawiamy solą, pieprzem i tymianek, a następnie całość mieszamy. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni z termoobiegiem na 25 minut. Ryby myjemy pod bieżącą woda i wyciągamy ewentualne ości
Kolizje SmakówBardzo lubię wszelkiego rodzaju dania przygotowywane w piekarniku. Dlaczego? Ponieważ nie wymagają dużo pracy i zazwyczaj nie trzeba ich pilnować. W czasie, gdy się pieką, można poleniuchować lub poczytać książkę. Dzisiaj zapraszam na kurczaka w ziołach, pieczonego razem z ziemniakami. Kurczak jest pyszny, aromatyczny i bardzo soczysty :) Składniki marynaty do kurczaka: 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku około 6 łyżek(...)naczyń żaroodpornych bez pokrywki (takich, jak na zdjęciu). Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 55 minut. Ja piekłam przez 35 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem), po czym temperaturę zwiększyłam do 200 stopni i włączyłam górną grzałkę. Dzięki temu mięso i ziemniaki ładnie się zrumieniły. Danie już na talerzu posypujemy natką pietruszki. Smacznego
Smak mojego domutwarogu tłustego lub półtłustego ( można użyć zmielonego już sera z wiaderka, pod warunkiem, że będzie to ser bardzo dobrej jakości ) 260 g masła 9 jajek 390 g ugotowanych ziemniaków 2 i 1/4 szklanki cukru pudru ( ja dałam 2 łyżki więcej ) 260 g kwaśnej śmietany 18 % 4 łyżki budyniu waniliowego ( proszku ) opcjonalnie - kilka kropel aromatu pomarańczowego, cytrynowego lub waniliowego ( pominęłam ) opcjonalnie(...)Wstawić no piekarnika i podpiekać przez 12 - 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Podpieczony kruchy spód wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić razem z ugotowanymi i wystudzonymi ziemniakami, przynajmniej dwukrotnie. Masło roztopić i odstawić aby przestygło. Do sera z ziemniakami dodać żółtka, wystudzone masło, cukier
Opowieści z piekarnika