ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:128/497)

Wołowina duszona z marchewką 205

wrzucamy na gorący olej. Smażymy dodajemy cukier I masło. Dusimy ok 5 min.. Dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy  na ogniu. Wyciągamy mięso z piekarnika I dodajemy cebulę. Mieszamy . I gotowe :) Podałam z duszonymi ziemniakami z koperkiem. I obiad w koncu gotowy :)Smacznego

Smaki Edyty
Szaszłyki z klopsikami i cukinią 174

przedtem patyczki od szaszłyków należy moczyć w wodzie przez ok. 30 minut). Układamy na blaszce do pieczenia i skrapiamy oliwą. Obok układamy ugotowane wcześniej ziemniaki, które posypujemy pieprzem, słodką papryką i tymiankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy przez 30-40 minut

Delicious Titbits
Ziemniaki, bakłażan, szpinak, pieczarki i jajka – zapieczone 173

żółtko jaj. Nie potrzeba już żadnych dodatków – a w dodatku to wszystko z jednego naczynia! Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Szykujemy sobie głęboką patelnię lub szeroki rondel, który można w nim bez szwanku umieścić. Pokrywki nie będą potrzebne. Ziemniaki i bakłażana obieramy, kroimy w równą, półtoracentymetrową kostkę, jak do zupy. Ziemniaki mieszamy z 2 łyżkami(...)się ściąć, żółta pozostać płynne, a ser całkowicie się rozpuści. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika. Ta porcja jako obiad nakarmi do syta dorosłą parę lub posłuży za lunch dla czterech osób. Całkowicie wegetariański, mocno aromatyczny, lekki i do pełna! ;) SKŁADNIKI 400g ziemniaków, typu C lub B 1 mały bakłażan 300-350g 250g drobnych pieczarek 100g liści szpinaku

Karo in the Kitchen
"Tosty" z ziemniaków z pieczarkami i serem 201

wykorzystałam te placki do zrobienia a`la tostów z farszem pieczarkowym, które zapiekłam z żółtym serem w piekarniku. Wyszło bardzo sycąco i  pysznie.   Na 16 placków (czyli 8 gotowych "tostów") użyłam: 50 dkg surowych, obranych ziemniaków 25 dkg ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 jajko łyżka kopiata mąki pszennej łyżka płaska mąki ziemniaczanej poł łyżeczki soli (lub więcej(...)Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, przełożyć na bardzo gęste sito i dokładnie wycisnąć płyn, który należy wylać. Pozostałe składniki  dokładnie wymieszać. Usmażyć 16 placuszków. Połowę z nich ułożyć  na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każdym rozłożyć farsz i przykryć drugim plackiem. Posypać  startym serem  i zapiekać ok 7-10 w nagrzanym piekarniku

Maślane ciasteczko
Przepyszna komosa z karmelizowaną brukselką, batatami i zielonym groszkiem! 85

gości często w naszym jadłospisie. Kiedy pierwszy raz przygotowałam brukselkę właśnie ją karmelizując, pokochałam to warzywo na dobre.  Brukselkę możecie przygotować na kilka sposobów m.in w piekarniku lub na patelni. Ja używam patelni żeliwnej, do tej pory miałam jedną teraz mam już dwie duże i polecam każdemu, kto kocha gotować lub piec. Niezastąpiona rzecz w mojej kuchni! Ale wracając(...)ząbki czosnku - 2 małe bataty - masło/ oliwa z oliwek - przyprawa do ziemniaków lub do kurczaka - syrop klonowy lub z agawy - łyżeczka mąki ziemniaczanej Bataty obierz ze skórki, pokrój w grubą kostkę. Oprósz przyprawą do kurczaka lub do ziemniaków, oprósz mąką ziemniaczaną. Wstaw do nagrzanego do 190 -200°C piekarnika. Pieczemy 20 minut - im większa kostka tym dłużej. W rondelku nastaw

SMYKWKUCHNI
Złociste pieczone ziemniaki z kminkiem 144

wlać oliwę i dodać przyprawy. Ziemniaki pokroić na kawałki według uznania. Wrzucić ziemniaki do miski i dobrze wymieszać, by pokryły się przyprawami. Przełożyć ziemniaki na blachę i polać resztą oliwy. Piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W zależności od piekarnika przemieszać w połowie pieczenia i odwrócić. Podawać samodzielnie lub jako część dania głównego

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami 132

pokrojonego na mniejsze kawałki brokuła i zalać roztrzepanymi z mlekiem, śmietaną, gałką muszkatołową, pieprzem i solą jajkami. Na brokuła wyłożyć pozostałe ziemniaki i oprószyć kminkiem, pieprzem i solą, a na wierzchu poukładać równomiernie plastry sera. Piec w piekarniku nagrzanym góra- dól do 190 stopni C przez około godzinę. Jeśli wierzch zapiekanki zbyt mocno się przypieka, można przykryć folią aluminiową. Przed

Kuchcik gotuje
Sałatka ziemniaczana z łososiem 131

średnią kostkę. Umieszczamy w formie do pieczenia, skrapiamy olejem. Solimy i pieprzymy, dodajemy zioła prowansalskie. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20-25 min, aż będą całkowicie upieczone i zrumienione.  W między czasie póki ziemniaki się pieką, gotujemy jajka na półtwardo. W rondelku umieszczamy jajka, zalewamy wodą i ustawiamy na ogniu. Po tym jak woda zacznie

Kuchnia Łukasza
Zapiekanka ziemniaczana z cheddarem boczkiem 209

ziemniaczana z cheddarem boczkiem 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula pokrojona w piórka 800 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków po 1 łyżce listków tymianku i natki pietruszki 50 ml mleka 100 g startego cheddara Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Boczek wkładamy na patelnie i wysmażamy na rumiano i chrupiąco. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę. Boczek i cebulę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zdrowe frytki, czyli frytki fit 429

naturalnego (może być grecki) Pieprz czarny grubo mielony Sól Papryka słodka mielona Kurkuma 2 ząbki czosnku Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ugnieść. Odstawić do ostygnięcia. Masę ziemniaczaną wymieszać z jogurtem, czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Blachy o wielkości piekarnika (otrzymałam 3 blachy) wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę ziemniaczaną przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego. Na blachy(...)może być grecki Pieprz czarny grubo mielony Sól Papryka słodka mielona Kurkuma 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ugnieść. Odstawić do ostygnięcia. Masę ziemniaczaną wymieszać z jogurtem, czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Blachy o wielkości piekarnika (otrzymałam 3 blachy) wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę ziemniaczaną przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego. Na blachy

Przepisy Babci
Udka pieczone 149

Proste klasyczne udka pieczone w piekarniku. łatwe do przygotowania, ale bardzo smaczne. Można podawać z frytkami, ziemniakami, ryżem lub kaszą. Do tego polecam bardzo szybką sałatkę obiadową  . I obiad gotowy. Jeśli macie ochotę na inne dania mięsne to zapraszam do zakładki mięsa, gdzie znajdziecie wiele pomysłów na różne rodzaje mięs. Składniki 4 udka z kurczaka 2 łyżki masła(...)nasmarować udka bardzo dokładnie. a resztę zalewy wlać na blaszkę z mięsem. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce, a następnie na każde udko nałożyć plaster masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 1,5 godziny od czasu do czasu polewać udka sosem z pieczenia. Gdy udka będą się zbyt mocno rumienić można nakryć folią aluminiową. udka

O kuchni z uczuciem
Ziemniaczano – kalafiorowa zapiekanka 122

warstwę ziemniaków , solimy , sypiemy połową gałki i czosnku , oraz pieprzem do smaku . Następnie układamy całego poszatkowanego kalafiora , solimy . Teraz reszta ziemniaków , solimy , sypiemy pozostałymi przyprawami , pokrywamy wiórkami masła i polewamy śmietanką . Zakrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika . Zapiekamy w temperaturze 160 C przez około 1,5 godziny . Po tym czasie zdejmujemy folię i pozwalamy zrumienić się górze zapiekanki

Ogrodnik w podróży
Rösti-szwajcarskie placki z podgotowanych ziemniaków na ostro z chilli... 144

podsmażyć na lekko rumiany na każdy placek położyć plaster boczku - cebuli- pomidora- sera ja zapiekłam w mikrofali 10 minut na 450Wat Combi - w piekarniku z 20 minut w 180C placki Rösti są narodową potrawą Szwajcarów z ziemniaków podgotowanych, podawane są jako duże placki z różnymi dodatkami lub bez, ja usmażyłam małe placuszki bo nam takie lepiej smakują i podsumowując

W Mojej Kuchni Lubię
Karkówka kebabowa z piekarnika 255

Karkówka kebabowa z piekarnika to szybki przepis na soczystą, pyszną i aromatyczną wieprzowinę na rodziny obiad. Podajemy z ziemniakami albo kluskami śląskimi i ulubioną surówką. Taką karkówką nie pogardzą żadni mięsożercy, mięso wręcz rozpływa się w ustach. Przygotowanie nie wymaga wiele pracy, wystarczy tylko zamarynować mięso i upiec w piekarniku, a efekt wychodzi zadziwiająco smaczny. Ogólnie karkówka jest jednym

e-PrzepisyKulinarne
Mintaj pływajacy w porach 140

warstwą pora i papryki pod śmietanowo serową pierzynką To propozycja na smaczny obiad. Przepis jest prosty i z pewnością zachęci nie jedną osobę do przygotowania. Polecam podawać z pieczonymi ziemniakami. Składniki: 1 kg fileta z mintaja przyprawa do ryb pieprz cytrynowy 1 duży por lub 2 mniejsze ½ czerwonej papryki 15 dag sera żółtego Sos: 3 jajka 200 ml śmietanki słodkiej(...)smaku solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, dodajemy starty ser na tarce jarzynowej i mieszamy, zalewamy rybę .Pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 30 minut.Ciepłe danie posypujemy natką i podajemy z ziemniakami

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania