ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:120/497)

Pieczony łosoś z sosem chrzanowym i pieczonymi warzywami 147

Łosoś to bogactwo zdrowych dla organizmu kwasów omega-3. Powinniśmy z tego właśnie powodu jeść go 2-3 razy w tygodniu. Tym razem przepis na pieczonego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drobiowe burgery z mega chrupiącymi ziemniaczkami 141

garnka, zalewamy je świeżą wodą i gotujemy 4 minuty od chwili zagotowania, w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy. W międzyczasie, nagrzewamy piekarnik na 200° oraz przygotowujemy dużą blachę do pieczenia, wykładamy ją folią aluminiową. Do odcedzonych, gorących ziemniaków dodajemy olej, roztarty w dłoniach rozmaryn, czosnek granulowany oraz pieprz i sól do smaku. Bardzo delikatnie, ale dokładnie wszystko mieszamy. Przekładamy ziemniaki

Smaczna Strona
Piersi kurze w sosie musztardowo serowym 146

Przykryć mają być ciepłe.   Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C, najlepiej termoobieg. Włożyć naczynie z mięsem do piekarnika i przykryć folią aluminiową. Piec tak 10 minut. Następnie zdjąć folię i rozłożyć na górze ziemniaki. Piec następne 20 minut. Można dodatkowo podać z świeżymi pomidorkami lub ugotowanym brokułem lub kalafiorem. Danie smaczne

Kuchnia Pokoleń
Talarki ziemniaczane zapiekane z sosem cebulowym 227

ognia. Ziemniaki wyłóż na naczynie żaroodporne. Polej sosem. Resztki sosu z patelni możesz wypłukać niewielką ilością wody i polej nim ziemniaki. Przykryj naczynie folią aluminiową matową stroną do góry, tak, by nie dotykała potrawy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170stC. Piecz pod folią ok 30-35 minut.Potem usuń ją i piecz dalej przez kolejne 30-35 minut, aż ziemniaki będą

Anioszek w kuchni
Gnocchi na bazie pieczonych buraków z orzechami i jogurtem. 154

mąki -> 1 łyżka tartego parmezanu ( można pominąć) -> sól, pieprz, tymianek, -> garść orzechów włoskich -> jogurt naturalny Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy buraka owiniętego w folię przez około godzinę. W tym czasie gotujemy ziemniaki w mundurkach ( dzięki czemu wchłoną one mniejszą liczbę wody i zredukuje to ilość użytej mąki). Buraka obieramy ze skórki i blendujemy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Danie jednogarnkowe i rosołek 230

coś innego...skrzydełka ugotowałam..ziemniaki obrałam..i już chwilę gotowały się w garnku...ale postanowiłam zrobić danie jednogarnkowe..a raczej blaszkowe...lekko ugotowane ziemniaki przełożyłam na blaszkę , dodałam ugotowane skrzydełka..trochę zieleniny, warzywka i do piekarnika..a rosołek był też...i był pyszny..z resztkami makaronów..chyba ze trzy rodzaje.. skrzydełka  2 marchewki 1 cebula (opalona w całości

Moje domowe kucharzenie
Najlepsza focaccia z warsztatów kulinarnych w Umbrii - z oliwą, ziołami i ziemniakami 205

dodatki: garść świeżych ziół takich jak bazylia, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, wiosną polecam również liście rzodkiewki oraz czosnek niedźwiedzi 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy Monini Classico 1 średni ziemniak (najlepsza jest odmiana z czerwoną skórką) sól morska do posypania Przygotowanie najlepszej focacci: 1. Zacznij od przygotowania ciasta na focaccię i najlepiej zrób to dzień wcześniej. Do miski wsyp(...)focaccią, niech jego wiórki pokryją całą jej powierzchnię. Na koniec posyp focaccię solą morską. Wstaw ją do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piecz przez ok. 20 minut. Na ostatnią minutę możesz włączyć opcję górnej grzałki, aby nieco bardziej przyrumienić ziemniaka. Podawaj na ciepło lub na zimno. Wpis powstał we współpracy z  Monini

Chilli Czosnek i Oliwa
Kotlety wołowe z marchewką z piekarnika 205

formujemy okrągłe kotlety, które obtaczamy w bułce tartej, lekko je spłaszczamy. Kotlety mielone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni C. Podajemy upieczone kotlety z ziemniakami posypanymi koperkiem i dowolną sałatką lub surówką, ja podałam do mięsa sałatkę z kolorowych pomidorów ze śmietaną i szczypiorkiem. Smacznego. The post Kotlety

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Obiad, który robi się sam. 3224

wody ze świeżymi ziołami i czosnkiem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10-15 minut. Odcedzamy. Wrzucamy na blache i wkładamy do piekarnika. Ok 200 stopni, ok  20-30 minut, w zależności od kondycji i wielkości ziemniaków - trzeba sprawdzać widelcem, czy sa już miękkie w środku.Prawda, że  zrobiło się prawie samo? ;) U mnie jako dodatki wystąpiły

Z butelką mleczka w tle
KartofLove Story 180

dodałam starty żółty ser. Mieszałam, aż do jego rozpuszczenia. Całość wylałam na przygotowane warzywa. Naczynie przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do nagrzanego piekarnika (180st.) na 30min. Po tym czasie (jeśli warzywa są już dość miękkie, szczególnie ziemniaki) zdjęłam folię, zapiekankę oprószyłam gałką i dodatkowo zapiekłam przez 15min. zmniejszając temp. do 150st. Serwowałam 5-7min. po wystudzeniu.  Przepis

bastalena
Mięso z Udek z Kurczaka Pieczone na Warzywach - Szybki Obiad 409

standardowych naczyniach czy patelniach. Mogłabym to danie nazwać daniem "wrzucanym", bo tylko dorzucałam to co wpadło mi w dłonie. Ziemniaki i marchewki nie obierałam, bo wg mnie porządnie wyszorowane ze skórką smakują lepiej. Czas pieczenia przyspieszyłam bawiąc się temperaturami w piekarniku, ale Wy możecie spokojnie upiec w jednej :) Składniki: 5 kawałków mięsa z udka z kurczaka bez kości (można kupić(...)klonowego, 2 łyżki oleju, imbir, sól, estragon. Marchewki wrzuciłam do miseczki i wymieszałam, aby marynata dokładnie pokryła każdy kawałeczek. Teraz już była szybka akcja, na dno patelni ułożyłam połówki ziemniaków spryskane olejem, posolone i posypane suszonym majerankiem. Na każdą połówkę położyłam kawałek gałązki świeżego majeranku. Na środku poukładałam marchewki, a między warzywa wcisnęłam główkę czosnku przekrojoną na pół, jak widać

Blondynka Gotuje
Pizza fusion na cieście "neapolitańskim" 125

rodzaju pizzach, dostępny prawie wszędzie - cebula - nikt w naszym kraju nie wyobraża sobie pizzy bez cebuli. Złośliwi twierdzą, że nikt w naszym kraju nie wyobraża sobie niczego bez cebuli :) - ziemniaki - typowy składnik dla tej części świata, właściwie niespotykany tutaj na pizzach. Zupełnie inaczej niż bardziej na zachód gdzie jest uznawany jako warzywo, a nie dodatek węglowodanowy. - zielenina - np. szpinak - można(...)ziół robimy sos, który łączymy z makaronem. Tak powstałe spaghetti po neapolitańsku umieszczamy w okrągłej formie i wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Grzyby, po wszystkich niezbędnych zabiegach w zależności od rodzaju grzybów, podsmażamy, a ziemniaki obieramy i gotujemy w całości. Po ugotowaniu kroimy w plasterki, tak jak i cebulę. Jak się nam trochę podpiecze spód, czytaj: będzie

Kryzysowa Książka Kucharska
Musaka 149

musimy do niej dodać należy do nas. Po górze musaka polana jest sosem beszamelowym i posypana żółtym serem. Całość trafia do piekarnika. Kiedy robię musakę zawsze sięgam po sprawdzoną selekcję warzyw. Zwykle wybieram marchew, pieczarki, ziemniaki i cebulę. Wiem, iż dużo osób decyduje się również na dodanie cukinii. Z jakiegoś powodu smak cukinii tutaj mi nie pasuje więc ja osobiście(...)posmarować odrobiną sosu beszamel. Na sos wyłożyć warstwę ziemniaków, na ziemniaki sos mięsny, który posypać częścią podsmażonych pieczarek. Na pieczarkach ułożyć część plastrów podsmażonego bakłażana. Powtórzyć te same kroki kilka razy. Na wierzchu musaki ułożyć plastry bakłażana, polać je sosem beszamelowym i posypać tartym żółtym serem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Po wyjęciu musaki

mecooks
Pieczony kurczak z pikantnym sosem tzatziki, czyli pomysł na rodzinny obiad w stylu greckim 365

skórka nie chrupie)Składniki: 4 całe nogi kurczaka ze skórą i kością (lub 8-12 udek lub podudzi) sok z 1 cytryny 4 łyżki oliwy sól i pieprz ziemniaki do upieczenia (opcjonalnie) na pikantne tzatziki: 500 ml naturalnego jogurtu greckiego 4 cebulki dymki, pokrojone w drobną kostkę 1 ząbek czosnku, rozgnieciony 1 czerwona lub zielona papryczka chilli, pokrojona w drobną(...)posyp solą i pieprzem, polej sokiem z cytryny i oliwą. Dokładnie rozprowadź marynatę rękoma. Jeżeli podajesz kurczaka z ziemniakami, pokrój je na kawałki i powtykaj na blasze w wolne miejsca. Posyp solą i pieprzem, polej odrobiną oliwy. Wstaw blachę do piekarnika i piecz ok. 1,5 godziny (lub aż skórka będzie rumiana i chrupiąca, a mięso na tyle miękkie

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierś kacza w pomarańczach z pieczonymi ziemniakami 120

oleju 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu pieprz,sól do smaku Dodatkowo kilka łyżek oleju 500 g obgotowanych ziemniaków ( ok 10 minut w osolonej wodzie) tymianek, sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, lub zestaw innych dowolnych przypraw do ziemniaków Piersi kacze opłukać. Składniki marynaty wymieszać, polać mięso, przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie lekko(...)smażyć 2 minuty.Przełożyć do naczynia do zapiekania. Pomarańcze umyć dokładnie, pokroić na cząstki. Ułożyć wokół mięsa. Sokiem skropić mięso po wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut, pod przykryciem. Ziemniaki podzielić na cząstki, skropić oliwą, posypać przyprawami, wymieszać, 15 minut przed końcem pieczenia ułożyć wokół mięsa w naczyniu i zapiekać bez przykrycia. Przed końcem

gotuj ze mną

Proponowane wyszukiwania