Mam już na swoim blogu przepis na chleb z ziemniakami, na sernik z ziemniakami, teraz przyszedł czas na pączki z ziemniakami ;). Wiem jak to brzmi - jakby
Opowieści z piekarnikacebulę ,pędzelkiem posmarować, połową sosu. Posypać całość zielonym koperkiem i plasterkami pieczarek. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości 3-4 milimetry. Ułożyć plastry ziemniaka na mięso i ponownie posmarować sosem jogurtowym. Rozgrzać piekarnik do 180 °C,form ę umieścić w piekarniku na około 25-35 minu t. Po tym czasie posypać zmielonym serem i ponownie do piekarnika
mojej kuchnimaśle klarowanym. gdy się zarumienią, zmniejszyć ogień i dosmażyć po 5 minut z każdej strony. Kotlety de volaille można także podpiec kilkanaście minut w piekarniku. Kotlety de volaille podawać z sosem pieczarkowym i ziemniakami tłuczonymi lub z wody. Dewolaje świetnie smakują z zielonym groszkiem i sosem koperkowym lub mizerią . Smacznego :) Kotlety de volaille
Moja Książka Kucharskakroimy na cienkie plasterki. Polewamy je niewielką ilością oleju, a następnie oprószamy roztartym w dłoniach suszonym tymiankiem oraz solą morską (użyłam ziołowej), mieszamy. Talarki ziemniaków rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-30 minut – do lekkiego zrumienienia (najlepiej sprawdzać pod koniec pieczenia; u mnie były mięciutkie po niespełna(...)ocet winny oraz musztardę. Potrząsamy dokładnie aż do uzyskania sosu o gładkiej, jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekane anchois, mieszamy. W misce umieszczamy upieczone ziemniaki, rukolę, groszek oraz fasolkę. Całość skrapiamy przygotowanym dressingiem, mieszamy. Wykładamy na talerze od razu po przygotowaniu. Podajemy z jajkiem przekrojonym na części. Źródło
Smaki Na Talerzucebulę ,pędzelkiem posmarować, połową sosu. Posypać całość zielonym koperkiem i plasterkami pieczarek. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości 3-4 milimetry. Ułożyć plastry ziemniaka na mięso i ponownie posmarować sosem jogurtowym. Rozgrzać piekarnik do 180 °C,form ę umieścić w piekarniku na około 25-35 minu t. Po tym czasie posypać zmielonym serem i ponownie do piekarnika
w mojej kuchnigarnuszku roztop masło. Do ciepłego dodaj przeciśnięty czosnek oraz wszystkie przyprawy i zioła, wymieszaj. Obtaczaj każdego ziemniaka, trochę mikstury wlej też pomiędzy warstwy. Ułóż ziemniaki rozcięciami ku górze w naczyniu żaroodpornym. Piecz w piekarniku w temp. około 200°C przez godzinę (w połowie czasu posmaruj pozostałą miksturą - bo mam nadzieję, że trochę Ci zostało). Wyjmij
Delicious Placekażdy na folię aluminiową. Posypać mieszanką ziół do ryb, skropić delikatnie olejem rzepakowym, obficie posypać posiekanym koperkiem. Zawinąć szczelnie folią i wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ) na 20-25 minut. Podawać z ziemniakami z wody i buraczkami lub dowolną surówką
Kulinarne przemysleniajutrzejszy obiad proponuję pyszne podudzia z kurczaka pieczone z warzywami. Potrawa nie wymaga dużego nakładu pracy. Mięso i warzywa po zamarynowaniu wystarczy włożyć do piekarnika i upiec. SKŁADNIKI: 8 podudzi z kurczaka, 500g ziemniaków, 2 marchewki, 1 cebula, 200g pieczarek, 2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej, 1 łyżeczka tymianku, 1,5 łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki soli, 5 łyżek oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki
Tradycyjna kuchnia Kasiserki topione, dodaję śmietanę, paprykę wędzoną i podgrzewam na wolnym ogniu aż ser się rozpuści. Wylewam do naczynia do zapiekania. Układam pionowo na przemian plaster ziemniaka, kalafiora, bakłażana i tak dalej. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół, i piekę 30-40 minut. W trakcie pieczenia można przykryć folią aluminiową jak za bardzo się spieką warzywa. Podaję
wesoła kuchniawylać wszystko do żaroodpornego naczynia. Cały smak z patelni będzie dodany do potrawy. Tak obsmażone mięso włożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 30 minut. Podawać z ziemniakami, kaszą i warzywami. Obiadek naprawdę pyszny
Kuchnia Pokoleńzapiekania. Na każdym kotlecie ułóż połówkę świeżo obranej gruszki śmietankę połącz z winem, dopraw do smaku, dodaj zioła i zalej mięso potrawę zapiekaj w piekarniku 20 minut pod przykryciem podawaj z surówką i ziemniakami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!naczynia żaroodpornego z olejem, delikatnie przemieszać, posypać przyprawą shoarma ugotowany kalafior w osolonej wodzie odcedzić dobrze na durszlaku, podzielić na drobne cząstki i rozłożyć na ziemniakach, posypać papryką ostrą na wierzchu ułożyć kulki mozzarelli, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, kroić lekko przestudzone - pyszne danie i na obiad i na kolację..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędolna grzałka w ciągu 5 lat użytkowania pieca, maskara!), mogę piec tak jak lubię! Ta sałatka to efekt szybkiego przeglądu lodówki i sprawnie działającego piekarnika :) polecam serdecznie! Ziemniaczana sałatka remontowa z groszkiem 2 ziemniaki łyżka oliwy sól, pieprz, kilka listków rozmarynu 100 ml zielonego groszku pół małej cebulki 1/4 czerwonej papryki sos: po łyżeczce musztardy, oliwy i soku
Dzieje kuchennej Wiewiórystron na złoto i układamy w naczyniu żaroodpornym. Kotlety zalewamy sosem i przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Zajączki podajemy z ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Zajączki w sosie z pomidorów - kuchnia podkarpacka Inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ
Trzeci talerzmłodego sera koziego (+50) - startego garstka listków świeżej bazylii 125 ml śmietany kremówki dodatkowo: prostokątna forma o wym. ok. 20x40 cm malakser Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do tmp. 200*C Szparagi obrać obieraczką do ziemniaków zaczynając od ok. połowy szparaga ścinając zdrewniałą skórkę w dół. To jest konieczna strata. Zdrewniała część po ugotowaniu wciąż będzie i tak łykowata. Po obraniu odciąć
Sztuka gotowania w/g Samirydrugiej strony w ten sam sposób. Zdjąć sznycle z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Do każdego wgłębienia włożyć krążek sera. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika do 220 C na 10 minut. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego
Kuchnia Pokoleńspód układamy warstwę z ziemniaków, na ziemniaki, indyka, brokuła, cukinię i kukurydzę. Kolejna warstwa tak samo - ziemniaki, indyk, brokuł, cukinia i kukurydza i kończymy na ziemniakach. Całą zapiekanką polewamy sosem (jajko, ser, śmietanka). 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy całość 30 minut. Smacznego
kruche babeczkiśmietany, na nich układamy cebulę, 1 łyżkę sosu, następnie powtarzamy układanie warstw: boczek,ziemniaki,cebula, wlewamy resztę sosu. Na wierzchu układamy plasterki ziemniaków bez sosu i smarujemy je oliwą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok. 45 minut
Bon appetit mon amieangielskie, dwa liście laurowe, kilka plasterków czosnku. Do mięsa dodajemy dwie pokrojone w krążki cebule i wszystko wkładamy do foliowego rękawa wraz z przygotowanymi ziemniakami wg. przepisu: ziemniaczki pieczone W zależności od rodzaju piekarnika pieczemy w 200 stopniach od 1-1,5 godziny. Podajemy z mieszanką sałat z sosem jogurtowym, wg. przepisu: sałata do obiadu
Kulinarne przemysleniaPokrojoną w piórka cebulę – część do środka kurczaka, część na wierzch. Dolewam na dno naczynia żaroodpornego dodatkowo 1/4 szkl wody. Piekę przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podaję z kaszą lub ziemniakami. Artykuł Kurcze pieczone pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plZiemniaki pokroić. Mogą być plasterki, a mogą być "ósemki". Banany w takie części na jakie pozwoli ich stan. Układać warstwami tak, aby u góry były ziemniaki. Na warstwę bananów sypiemy chilli i zapiekamy w piekarniku, aż zrobi się na ładna brązowa skórka. Bez niej to będzie zwykła zapiekanka, a nie gratin
Kryzysowa Książka Kucharskaplastry. • Układać w naczyniu do zapiekania zaczynając od ziemniaków, następnie warstwa jajek, pomidory, znów jajka i na koniec ziemniaki. Każdą warstwę posypać solą i pieprzem. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 15 minut. • Następnie zalać śmietaną doprawioną solą i pieprzem i dalej zapiekać przez 15-20 minut. • Przed
To co kochamczosnkiem, olejem. Doprawić pieprzem. • Wgłębienia w blasze na muffinki wyłożyć dwoma paskami papieru do pieczenia każdy. • Do wgłębień włożyć plastry ziemniaków lekko ubijając. • Przykryć blachę folią aluminiową. • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 40 minut
To co kochamukładamy najpierw pokrojone ziemniaki i zalewamy po 200 ml (do każdego tajina - u mnie 3 naczynia) wywaru brokułowego. Solimy Na ziemniaki układamy po 3-4 plastry polędwicy Na mięso posypujemy zioła i przykrywamy kominami Wkładamy tajiny do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 160 stopni C i pieczemy ok. 1,5 h Teraz robimy purée brokułowe: ubitego ziemniaka z koperkiem mieszamy
Szczęśliwa kuchniaposypania na wierzchu), koper (podobnie jak z serem), maggi, sól, pieprz, paprykę słodką oraz zawartość patelni. Dokładnie wszystko ze sobą mieszam. Wydrążone ziemniaki nadziewam farszem, wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypuję startym żółtym serem. Na talerzu posypuję koperkiem. Smacznego
Cook&Loveprzygotowaną masą jogurtową. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190°C. Następnie posypać oliwkami i pokrojonymi na połówki pomidorami. Piec kolejne 20 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać posiekaną bazylią. Podawać np. z opiekanymi ziemniakami lub bagietką
Bullioniego śmietanę. Do gotującej śmietany dodajemy starty ser żółty. Zagęszczamy odrobiną mąki i doprawiamy do smaku. Mieszankę warzywną gotujemy. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ziemniaki, warzywa, sos z mięsem, starty ser. Zapiekamy w piekarniku. Smacznego
Magia jedzenia.sera i całą szynkę dodaj wraz z kukurydzą do pomidorów z cebulką. Wbij jajka, dodaj przyprawy i dokładnie roztrzep widelcem. Masę jajeczną przelej do ziemniaków. Przemieszaj. Na górę rozsyp resztę sera. Wstaw na piekarnika i piecz ok 20 minut w 200°C. W połowie czasu dobrze jest przykryć folią aluminiową. Jajko szybciej dojdzie w środku, a frittata nie przypali się
Anioszek w kuchniporozkładać na kapuście. W szklance wymieszać ze sobą koncentrat pomidorowy i ketchup i wylać na mięso. Na sam wierzch poukładać resztę ziemniaków. Posypać przyprawą do ziemniaków. Wierzch naczynia przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, piec około 1 godz. w temp. 180C. Chwilę przed wyjęciem zdjąć folię. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Nastaw piekarnik na 220 st. C. Przygotuj folię spożywczą, wyłóż na nią mięso i warzywa, skrop olejem. Zawiń szczelnie i wstaw do piekarnika na ok. 20 min. SMACZNEGO! Dodatki: mały młody ziemniak z koperkiem i mizeria z jogurtem naturalnym Wartość energetyczna* bez dodatków: 232 kcal 20,9 g białka 13,9 g tłuszczów
Vroblewska-fitlifeprzygotowaną masą jogurtową. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190°C. Następnie posypać oliwkami i pokrojonymi na połówki pomidorami. Piec kolejne 20 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać posiekaną bazylią. Podawać np. z opiekanymi ziemniakami lub bagietką
Bulliopuree z dyni, natką pietruszki i posiekaną suszoną chilli. Doprawić solą i pieprzem. Wylać masę na mięso i pieczarki. Na górę rozłożyć ugotowane ziemniaki i przekrojone na pół. Piec zapiekankę w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 35-40 minut. Jeśli nie macie puree z dyni można je bardzo szybko przygotować. Oskrobać dynie ze skóry, usunąć gniazda nasienne
Kuchnia Pokoleńuszy, ziele, listek laurowy. Razem dusić 2 minuty. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć połowę kapusty, na niej połowę ziemniaków, cebulę z uszami, przykryć resztą ziemniaków i kapusty. Zalać bulionem. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. zastawa
królestwo garówmnie marchewka, kalafior,brokuł Dzień wcześniej przygotowujemy skrzydełka, myjemy je i wkładamy do worka z marynatą, zamykamy. Ja marynowałam całą noc. Na drugi dzień obieramy ziemniaki. Wkładamy do brytfanny , całość posypujemy ziołami. Wkładamy do piekarnika. Na 15 min. Przed końcem pieczenia dodajemy nasze mrożonki. Sprawdzamy czy brokuł jest miękki. Jeśli tak, to ..obiad gotowy. Obiad dla całej rodziny! Palce lizać
Z Kuchni Do KuchniZawinąć boki i zrolować , zapiąć wykałaczką . Tak przygotowane roladki , podsmazyć z każdej strony na gorącym tłuszczu. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i podpiekać w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 st Podaję z ziemniakami i surówką
Eli Gotowaniepodsmażać ok 5 min. Na wierzchu obsypać parmezanem i ewentualnie podsmażonym boczkiem. Zapiekane piec około 10-15 min w nagrzanym na 180*C piekarniku. Można je wcześniej delikatnie blanszować. Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub z jajkiem w koszulce. ( przepis w poprzednich postach) Smacznego
Jemy Pijemyjesteś kulinarnym wirtuozem a klasyczny schaboszczak nie cieszy jak dawniej. Przygotowanie dania zajmie ci 5 minut. Potem tylko siup na grilla lub do piekarnika i gotowe. Danie możesz podać z chrupiącym pieczywem, ziemniakami czy ryżem w każdej odsłonie, z warzywami lub bez towarzystwa. Daj znać jak smakował, bo jestem ciekawa czy u Ciebie w domu też zrobi taką furorę. Składniki
Wielki apetytWorcester - doskonałego do wołowiny. Mięsko zostało natarte marynatą i wylądowało w lodówce na ok godzinę. W tym czasie ja obrałam ziemniaki. Podgotowałam na pół miękko w bulionie i oliwie. Pokroiłam w ćwiartki, zasypałam ziołami prowansalskimi i wstawiłam do piekarnika z funkcją opiekania na ok 20 minut. Następnie przygotowałam naszą ulubioną surówkę na bazie mieszanki sałat. Kiedy ziemniaki zaczęły się rumienić
Kuchnia po mojemuZiemniaki obieramy i kroimy w plastry. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plastry. Cebule kroimy w piórka, paprykę w kosteczkę. W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone ziemniaki, następnie szynkę. Wszystko przykrywamy pozostałymi warzywami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 1 godzinę 10 minut
VioletoweKucharzeniedoda smaku, ale również ochroni mięso przed wysuszeniem. Ułożyć na porach. Skropić oliwą z oliwek, umieść kilka całych gałązek tymianku na górze, wstawić do piekarnika i piec 25 do 35 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego
Stare Garyukładamy najpierw pokrojone ziemniaki i zalewamy po 200 ml (do każdego tajina - u mnie 3 naczynia) wywaru brokułowego. Solimy Na ziemniaki układamy po 3-4 plastry polędwicy Na mięso posypujemy zioła i przykrywamy kominami Wkładamy tajiny do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 160 stopni C i pieczemy ok. 1,5 h Teraz robimy purée brokułowe: ubitego ziemniaka z koperkiem mieszamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commisce mieszamy fetę, z przesmażoną wcześniej zawartością patelni. Dodajemy pieprz i słodką paprykę (sól pomijamy, ze względu na słoną fetę). Na każdej połówce wydrążonego ziemniaka układamy nasz farsz. Posypujemy koperkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st na 15 minut
Walijskie Pichcenielodówki.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy z dwóch stron zamarynowane kotlety jagnięce. Wyjmujemy i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Ziemniaki:Ziemniaki dokładnie myjemy (młodych nie trzeba obierać), osuszamy i kroimy na ćwiartki (lub ósemki w zależności od wielkości ziemniaków). Przekładamy do miski, dodajemy rozmaryn, oliwę
Oryginalny smakprzesmażyć, ostudzić. Majonez wymieszać z ketchupem, dodać zioła prowansalskie i cząber do smaku, dodać przesmażoną cebulę i wszystko wymieszać. Uzyskaną pastę rozłożyć na przygotowanych ziemniakach i posypać startą mozzarellą. Zapiec 10 minut w piekarniku pod grillem
Kulinarny karnet Christopheranaczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z kurkumą, winem,posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałym sosem zalewamy rybę. Zapiekamy przez pół godziny w piekarniku nagrzanymdo 190 stopni. Podajemy według upodobania: z ziemniakami,frytkami lub ryżem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjejajko4 łyżki bułki tartejPrzyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, masala fish, bazylia, oreganoPrzepis:Warzywa obieramy (skrobiemy), kroimy, mieszamy je w oliwie i przyprawach do ziemniaków, bazylii i oregano itd. Układamy na blaszce w piekarniku (nagrzanym do 180C) i pieczemy ok. 20 minut. W międzyczasie pstrąga myjemy, nacieramy masalą do ryb i obtaczamy w rozbełtanym jajku i następnie w bułce
Emcia Pichcinaczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy plasterki ziemniaków, oprószamy solą, układamy startą cukinię wymieszaną z jajkiem i doprawioną solą i pieprzem, ponownie układamy plasterki z ziemniaków, skrapiamy oliwą z oliwek posypujemy solą. Zapiekamy w piekarniku około 50 minut. Doradę układamy w drugim naczyniu, wysmarowanym oliwą z oliwek, posypujemy przyprawą do ryb, skrapiamy cytryna i oliwą, zapiekamy około 20 minut
SMYKWKUCHNIzabki czosnku, ziola- majeranek, bazylia, oregano, tymianek I pietruszka.Mieszamy I dodajemy ok 100 gr sera mozzarellaZalewamy rybe. Pieczemy ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 CJa podalam z pieczonymi ziemniakami Smacznego
Smaki Edytyzrobiłam ją w piekarniku. Sięgnęłam po pyszne i łatwo dostępne pstrągi, ale może być też np. dorada czy okoń morski). Składniki / na 2 porcje: 1 duży pstrąg o wadze 350-400 g (lub dwa mniejsze), sprawiony łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz 150 g pomidorków koktajlowych 1/2 cytryny oliwa ev. 400 g młodych ziemniaków 200 g fasolki szparagowej Przygotowanie: Rybę opłucz(...)rybę. Skrop wszystko odrobiną oliwy. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15 minut. Na ostatnie 5 minut przestaw piekarnik na funkcję grilla, wtedy ryba trochę się przyrumieni. Upieczoną rybę podawaj z ugotowanymi ziemniakami i fasolką szparagową. Niedziela - Falafele z bobu Zaczął się już sezon na bób i można go kupić w bardzo dobrej cenie
Chilli Czosnek i OliwaDynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Układamy ją na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy rozmarynem. Pieczemy ją w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę. Następnie blendujemy przestudzoną dynię na mus i dodajemy go do do lekko ciepłych
Taste Therapypewno powtórzę to danie nie raz i nie dwa, a może pojawią się jakieś nowe warianty ;) Jeśli chcecie go wypróbować, to wystarczy tylko chwilka pracy, hop do piekarnika i danie gotowe. Żeby też wszystko było takie proste ;) Roladki z mięsa mielonego z warzywami (przepis na 12 niewielkich roladek) Do przygotowania roladek będziemy potrzebować: 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka/indyka(...)natłuszczając folię. Zwinięte roladki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez ok. 35 min. W trakcie pieczenia można je raz odwrócić, by równomiernie się zrumieniły. Ja roladki podałam z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami. Ziemniaki pokroiłam wcześniej w ósemki, skropiłam oliwą, posypałam solą i ziołami, wymieszałam, ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem
Ratunku obiadwysmarowania formy i bułka tarta do jej wysypania 1 białko Kaszę wysypujemy do naczynia, mieszamy z białkiem i wysuszamy w średnio nagrzanym piekarniku, często mieszając łyżką. Wodę zagotowujemy, solimy i gotujemy w niej kaszę. Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie tłuczemy. Cebulę i słoninę kroimy w kostkę i podsmażamy. Jabłka obieramy i również kroimy w kostkę. Kaszę mieszamy z ziemniakami
Trzeci talerztuńczyka. Składniki: 3 duże ziemniaki 2 puszki tuńczyka w oleju 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu mała czerwona cebulka pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w mundurkach. Przekroić na pół, posmarować olejem i wstawić do piekarnika i piec do momentu aż się ładnie zarumienią. Ja ustawiłam swój piekarnik na najwyższą temperaturę (220 º C) i piekłam 15 minut. Tuńczyka odcedzić
wysmienityziemniaczkami i młodą kapustą Łatwy, prosty i szybki w przygotowaniu obiad z piekarnika. Soczyste i aromatyczne kawałki kurczaka pieczone z wędzonym boczkiem i ziemniaczkami na młodej kapuście. Palce lizać! Składniki: 2 filety z kurczaka 10dkg boczku wędzonego – w cieniutkich plasterkach 1/2 kg ziemniaków 1/2 główki młodej kapusty Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek 1 łyżka(...)kroimy w plastry *** *** Mięso nacieramy z każdej strony przyprawami *** *** Kapustę kroimy w kostkę i przekładamy do żaroodpornego naczynia *** *** Na kapuście układamy ziemniaczki *** *** Między ziemniakami wykładamy przyprawione mięso *** *** Na mięsie układamy plasterki wędzonego boczku *** *** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 45 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY
Blog z Apetytemsolą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy czosnek, skrapiamy oliwą i mieszamy. Ziemniaki pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni. Podczas pieczenia 2 razy mieszamy ziemniaki, żeby się równo upiekły.W dużym żaroodpornym naczyniu, które następnie wstawimy do piekarnika podsmażamy piersi z obu stron zaczynając od skóry. Wytapiamy tłuszcz z piersi gęsi i odlewamy go. Nie będzie nam dalej potrzebny. Ważne, żeby(...)żeby zostało go tylko trochę na dnie. Wkładamy ponownie piersi i wstawiamy całość do piekarnika na 20 minut, 180 stopni.Po tym czasie wyjmujemy naczynie, do sosu dodajemy śmietanę i mieszamy. Gęś musi odpocząć 7 minut.Kroimy pierś w plasterki, polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami
W kuchni wieczoremziemniaki ugotowałam, jakby to określić, al dente;)? Jak pomyślałam o czekaniu kolejnych 10 minut (wersja optymistyczna, gotowanie było na wyjeździe, gdzie piekarnik mocno nie dopieka... na wszystko potrzebuje dwa razy więcej czasu) zrezygnowałam z planu idealnego. Pokrojone ziemniaki w towarzystwie przypraw trafiły na gorącą patelnię z olejem, a obiad przypominał obiad w wykwintnej restauracji pod jednym względem - mała ilość
Corner With RecipesUmyte ziemniaki kroimy na grube plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, oregano, majerankiem i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 40 min.PODANIE Gulaszu:Na płaskim talerzu układamy upieczone ziemniaki. Obok nakładamy porcję gulaszu posypanego świeżo posiekaną natką pietruszki. Świetnym dodatkiem będzie ogórek kiszony z tegorocznych zbiorów
kulinarnyJa