ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:119/497)

Pączki z ziemniakami 199

Mam już na swoim blogu przepis na chleb z ziemniakami, na sernik z ziemniakami, teraz przyszedł czas na pączki z ziemniakami ;). Wiem jak to brzmi - jakby

Opowieści z piekarnika
zapiekanka z wołowiną 98

cebulę ,pędzelkiem posmarować, połową sosu. Posypać całość zielonym koperkiem i plasterkami pieczarek. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości 3-4 milimetry. Ułożyć plastry ziemniaka na mięso i ponownie posmarować sosem jogurtowym. Rozgrzać piekarnik do 180 °C,form ę umieścić w piekarniku na około 25-35 minu t. Po tym czasie posypać zmielonym serem i ponownie do piekarnika

mojej kuchni
KOTLETY DE VOLAILLE Z MASŁEM 132

maśle klarowanym. gdy się zarumienią, zmniejszyć ogień i dosmażyć po 5 minut z każdej strony. Kotlety de volaille można także podpiec kilkanaście minut w piekarniku. Kotlety de volaille podawać z sosem pieczarkowym i ziemniakami tłuczonymi lub z wody. Dewolaje świetnie smakują z zielonym groszkiem i sosem koperkowym lub mizerią . Smacznego :) Kotlety de volaille

Moja Książka Kucharska
Sałatka z pieczonych ziemniaków z groszkiem i fasolką szparagową 143

kroimy na cienkie plasterki. Polewamy je niewielką ilością oleju, a następnie oprószamy roztartym w dłoniach suszonym tymiankiem oraz solą morską (użyłam ziołowej), mieszamy. Talarki ziemniaków rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-30 minut – do lekkiego zrumienienia (najlepiej sprawdzać pod koniec pieczenia; u mnie były mięciutkie po niespełna(...)ocet winny oraz musztardę. Potrząsamy dokładnie aż do uzyskania sosu o gładkiej, jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekane anchois, mieszamy. W misce umieszczamy upieczone ziemniaki, rukolę, groszek oraz fasolkę. Całość skrapiamy przygotowanym dressingiem, mieszamy. Wykładamy na talerze od razu po przygotowaniu. Podajemy z jajkiem przekrojonym na części. Źródło

Smaki Na Talerzu
zapiekanka z wołowiną 160

cebulę ,pędzelkiem posmarować, połową sosu. Posypać całość zielonym koperkiem i plasterkami pieczarek. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości 3-4 milimetry. Ułożyć plastry ziemniaka na mięso i ponownie posmarować sosem jogurtowym. Rozgrzać piekarnik do 180 °C,form ę umieścić w piekarniku na około 25-35 minu t. Po tym czasie posypać zmielonym serem i ponownie do piekarnika

w mojej kuchni
Ziemniaki pieczone z rokpolem 124

garnuszku roztop masło. Do ciepłego dodaj przeciśnięty czosnek oraz wszystkie przyprawy i zioła, wymieszaj. Obtaczaj każdego ziemniaka, trochę mikstury wlej też pomiędzy warstwy. Ułóż ziemniaki rozcięciami ku górze w naczyniu żaroodpornym.  Piecz w piekarniku w temp. około 200°C przez godzinę (w połowie  czasu posmaruj pozostałą miksturą - bo mam nadzieję, że trochę Ci zostało). Wyjmij

Delicious Place
Dorsz pieczony w folii 123

każdy na folię aluminiową. Posypać mieszanką ziół do ryb, skropić delikatnie olejem rzepakowym, obficie posypać posiekanym koperkiem. Zawinąć szczelnie folią i wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ) na 20-25 minut. Podawać z ziemniakami z wody i buraczkami lub dowolną surówką

Kulinarne przemyslenia
Pałki z kurczaka pieczone z warzywami 180

jutrzejszy obiad proponuję pyszne podudzia z kurczaka pieczone z warzywami. Potrawa nie wymaga dużego nakładu pracy. Mięso i warzywa po zamarynowaniu wystarczy włożyć do piekarnika i upiec. SKŁADNIKI: 8 podudzi z kurczaka, 500g ziemniaków, 2 marchewki, 1 cebula, 200g pieczarek, 2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej, 1 łyżeczka tymianku, 1,5 łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki soli, 5 łyżek oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zapiekana kalarepa w sosie serowym 139

serki topione, dodaję śmietanę, paprykę wędzoną i podgrzewam na wolnym ogniu aż ser się rozpuści. Wylewam do naczynia do zapiekania. Układam pionowo na przemian plaster ziemniaka, kalafiora, bakłażana i tak dalej. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół, i piekę 30-40 minut. W trakcie pieczenia można przykryć folią aluminiową jak za bardzo się spieką warzywa. Podaję

wesoła kuchnia
Piersi kurze z pysznym nadzieniem 134

wylać wszystko do żaroodpornego naczynia. Cały smak z patelni będzie dodany do potrawy. Tak obsmażone mięso włożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 30 minut. Podawać z ziemniakami, kaszą i warzywami. Obiadek naprawdę pyszny

Kuchnia Pokoleń
Bitki schabowe z gruszkami 188

zapiekania. Na każdym kotlecie ułóż połówkę świeżo obranej gruszki śmietankę połącz z winem, dopraw do smaku, dodaj zioła i zalej mięso potrawę zapiekaj w piekarniku 20 minut pod przykryciem podawaj z surówką i ziemniakami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ziemniaki i kalafior z mozzarellą... 188

naczynia żaroodpornego z olejem, delikatnie przemieszać, posypać przyprawą shoarma ugotowany kalafior w osolonej wodzie odcedzić dobrze na durszlaku, podzielić na drobne cząstki i rozłożyć na ziemniakach, posypać papryką ostrą na wierzchu ułożyć kulki mozzarelli, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, kroić lekko przestudzone - pyszne danie i na obiad i na kolację..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ziemniaczana sałatka remontowa z groszkiem 182

dolna grzałka w ciągu 5 lat użytkowania pieca, maskara!), mogę piec tak jak lubię! Ta sałatka to efekt szybkiego przeglądu lodówki i sprawnie działającego piekarnika :) polecam serdecznie! Ziemniaczana sałatka remontowa z groszkiem 2 ziemniaki łyżka oliwy sól, pieprz, kilka listków rozmarynu 100 ml zielonego groszku pół małej cebulki 1/4 czerwonej papryki sos: po łyżeczce musztardy, oliwy i soku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zajączki w sosie z pomidorów – kuchnia podkarpacka 264

stron na złoto i układamy w naczyniu żaroodpornym. Kotlety zalewamy sosem i przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Zajączki podajemy z ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Zajączki w sosie z pomidorów - kuchnia podkarpacka Inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ

Trzeci talerz
Quiche ze szparagami i bazylią -Krucha tarta ze szparagami 128

młodego sera koziego (+50) - startego garstka listków świeżej bazylii 125 ml śmietany kremówki dodatkowo: prostokątna forma o wym. ok. 20x40 cm malakser Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do tmp. 200*C Szparagi obrać obieraczką do ziemniaków zaczynając od ok. połowy szparaga ścinając zdrewniałą skórkę w dół. To jest konieczna strata. Zdrewniała część po ugotowaniu wciąż będzie i tak łykowata. Po obraniu odciąć

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sznycle z mięsa wołowego z serem 123

drugiej strony w ten sam sposób. Zdjąć sznycle z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Do każdego wgłębienia włożyć krążek sera. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika do 220 C na 10 minut. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka z ziemniakami, indykiem, brokułem, cukinią i kukurydzą 216

spód układamy warstwę z ziemniaków, na ziemniaki, indyka, brokuła, cukinię i kukurydzę. Kolejna warstwa tak samo - ziemniaki, indyk, brokuł, cukinia i kukurydza i kończymy na ziemniakach. Całą zapiekanką polewamy sosem (jajko, ser, śmietanka). 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy całość 30 minut. Smacznego

kruche babeczki
Apetyczne zapiekanki chłopskie o smaku pesto i rukoli 200

śmietany, na nich układamy cebulę, 1 łyżkę sosu, następnie powtarzamy układanie warstw: boczek,ziemniaki,cebula, wlewamy resztę sosu.  Na wierzchu układamy plasterki ziemniaków bez sosu i smarujemy je oliwą.  Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok. 45 minut

Bon appetit mon amie
Golonki indycze pieczone 178

angielskie, dwa liście laurowe, kilka plasterków czosnku. Do mięsa dodajemy dwie pokrojone w krążki cebule  i wszystko wkładamy do foliowego rękawa wraz z przygotowanymi ziemniakami wg. przepisu: ziemniaczki pieczone W zależności od rodzaju piekarnika pieczemy w 200 stopniach od 1-1,5 godziny. Podajemy z mieszanką sałat z sosem jogurtowym, wg. przepisu:  sałata do obiadu

Kulinarne przemyslenia
Kurcze pieczone 89

Pokrojoną w piórka cebulę – część do środka kurczaka, część na wierzch. Dolewam na dno naczynia żaroodpornego dodatkowo 1/4 szkl wody. Piekę przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podaję z kaszą lub ziemniakami.   Artykuł Kurcze pieczone pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Szczytowanie z bananem 134

Ziemniaki pokroić. Mogą być plasterki, a mogą być "ósemki". Banany w takie części na jakie pozwoli ich stan. Układać warstwami tak, aby u góry były ziemniaki. Na warstwę bananów sypiemy chilli i zapiekamy w piekarniku, aż zrobi się na ładna brązowa skórka. Bez niej to będzie zwykła zapiekanka, a nie gratin

Kryzysowa Książka Kucharska
Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem i pomidorem 124

plastry. • Układać w naczyniu do zapiekania zaczynając od ziemniaków, następnie warstwa jajek, pomidory, znów jajka i na koniec ziemniaki. Każdą warstwę posypać solą i pieprzem. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 15 minut. • Następnie zalać śmietaną doprawioną solą i pieprzem i dalej zapiekać przez 15-20 minut. • Przed

To co kocham
Babeczki ziemniaczane 144

czosnkiem, olejem. Doprawić pieprzem. • Wgłębienia w blasze na muffinki wyłożyć dwoma paskami papieru do pieczenia każdy. • Do wgłębień włożyć plastry ziemniaków lekko ubijając. • Przykryć blachę folią aluminiową. • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 40 minut

To co kocham
Polędwica wieprzowa z ziemniakami i purée brokułowym z tajina 198

układamy najpierw pokrojone ziemniaki i zalewamy po 200 ml (do każdego tajina - u mnie 3 naczynia) wywaru brokułowego. Solimy Na ziemniaki układamy po 3-4 plastry polędwicy Na mięso posypujemy zioła i przykrywamy kominami Wkładamy tajiny do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 160 stopni C i pieczemy ok. 1,5 h Teraz robimy purée brokułowe: ubitego ziemniaka z koperkiem mieszamy

Szczęśliwa kuchnia
Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym 258

posypania na wierzchu), koper (podobnie jak z serem), maggi, sól, pieprz, paprykę słodką oraz zawartość patelni.  Dokładnie wszystko ze sobą mieszam.  Wydrążone ziemniaki nadziewam farszem, wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypuję startym żółtym serem. Na talerzu posypuję koperkiem. Smacznego

Cook&Love
Kurczak w jogurcie z pesto z suszonych pomidorów 170

przygotowaną masą jogurtową. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190°C. Następnie posypać oliwkami i pokrojonymi na połówki pomidorami. Piec kolejne 20 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać posiekaną bazylią. Podawać np. z opiekanymi ziemniakami lub bagietką

Bullio
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami w sosie serowo-śmietanowym. 552

niego śmietanę. Do gotującej śmietany dodajemy starty ser żółty. Zagęszczamy odrobiną mąki i doprawiamy do smaku. Mieszankę warzywną gotujemy. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ziemniaki, warzywa, sos z mięsem, starty ser. Zapiekamy w piekarniku. Smacznego

Magia jedzenia.
Frittata z piekarnika z młodymi ziemniakami i pomidorami 139

sera i całą szynkę dodaj wraz z kukurydzą do pomidorów z cebulką. Wbij jajka, dodaj przyprawy i dokładnie roztrzep widelcem. Masę jajeczną przelej do ziemniaków. Przemieszaj. Na górę rozsyp resztę sera. Wstaw na piekarnika i piecz ok 20 minut w 200°C. W połowie czasu dobrze jest przykryć folią aluminiową. Jajko szybciej dojdzie w środku, a frittata nie przypali się

Anioszek w kuchni
Zapiekanka ziemniaczano kapuściana. 215

porozkładać na kapuście. W szklance wymieszać ze sobą koncentrat pomidorowy i ketchup i wylać na mięso. Na sam wierzch poukładać resztę ziemniaków. Posypać przyprawą do ziemniaków. Wierzch naczynia przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, piec około 1 godz. w temp. 180C. Chwilę przed wyjęciem zdjąć folię.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
PIECZONE KAWAŁECZKI SCHABU Z WARZYWAMI 156

Nastaw piekarnik na 220 st. C. Przygotuj folię spożywczą, wyłóż na nią mięso i warzywa, skrop olejem. Zawiń szczelnie i wstaw do piekarnika na ok. 20 min. SMACZNEGO! Dodatki: mały młody ziemniak z koperkiem i mizeria z jogurtem naturalnym Wartość energetyczna* bez dodatków: 232 kcal 20,9 g białka 13,9 g tłuszczów

Vroblewska-fitlife
Kurczak w jogurcie z pesto z suszonych pomidorów 335

przygotowaną masą jogurtową. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190°C. Następnie posypać oliwkami i pokrojonymi na połówki pomidorami. Piec kolejne 20 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać posiekaną bazylią. Podawać np. z opiekanymi ziemniakami lub bagietką

Bullio
Zapiekanka z kurczakiem i dynią 265

puree z dyni, natką pietruszki i posiekaną suszoną chilli. Doprawić solą i pieprzem. Wylać masę na mięso i pieczarki.   Na górę rozłożyć ugotowane ziemniaki i przekrojone na pół. Piec zapiekankę w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 35-40 minut. Jeśli nie macie puree z dyni można je bardzo szybko przygotować. Oskrobać dynie ze skóry, usunąć gniazda nasienne

Kuchnia Pokoleń
świnskie uszy z kapustą 171

uszy, ziele, listek laurowy. Razem dusić 2 minuty. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć połowę kapusty, na niej połowę ziemniaków, cebulę z uszami, przykryć resztą ziemniaków i kapusty. Zalać bulionem. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.   zastawa

królestwo garów
Skrzydełka po azjatycku, z ziemniakami i warzywami. Danie z piekarnika. 140

mnie marchewka, kalafior,brokuł Dzień wcześniej przygotowujemy skrzydełka, myjemy je i wkładamy do worka z marynatą, zamykamy. Ja marynowałam całą noc. Na drugi dzień obieramy ziemniaki. Wkładamy do brytfanny , całość posypujemy ziołami. Wkładamy do piekarnika. Na 15 min. Przed końcem pieczenia dodajemy nasze mrożonki. Sprawdzamy czy brokuł jest miękki. Jeśli tak, to ..obiad gotowy. Obiad dla całej rodziny! Palce lizać

Z Kuchni Do Kuchni
Schabowe roladki 165

Zawinąć boki i zrolować , zapiąć wykałaczką . Tak przygotowane roladki , podsmazyć z każdej strony na gorącym tłuszczu.  Przełożyć do żaroodpornego naczynia i podpiekać w piekarniku  30 minut w temperaturze 180 st Podaję z ziemniakami i surówką

Eli Gotowanie
Szparagi w dwóch odsłonach 152

podsmażać ok 5 min. Na wierzchu obsypać parmezanem i ewentualnie podsmażonym boczkiem.  Zapiekane piec około 10-15 min w nagrzanym na 180*C piekarniku. Można je wcześniej delikatnie blanszować. Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub z jajkiem w koszulce. ( przepis w poprzednich postach) Smacznego

Jemy Pijemy
Rozmarynowy kurczak z morelami 186

jesteś kulinarnym wirtuozem a klasyczny schaboszczak nie cieszy jak dawniej. Przygotowanie dania zajmie ci 5 minut. Potem tylko siup na grilla lub do piekarnika i gotowe. Danie możesz podać z chrupiącym pieczywem, ziemniakami czy ryżem w każdej odsłonie, z warzywami lub bez towarzystwa. Daj znać jak smakował, bo jestem ciekawa czy u Ciebie w domu też zrobi taką furorę. Składniki

Wielki apetyt
Pojednawczy stek wołowy z rostbefu. Hitowy obiad na niedzielę. Mało pracy a efekt wielki 135

Worcester - doskonałego do wołowiny. Mięsko zostało natarte marynatą i wylądowało w lodówce na ok godzinę. W tym czasie ja obrałam ziemniaki. Podgotowałam na pół miękko w bulionie i oliwie. Pokroiłam w ćwiartki, zasypałam ziołami prowansalskimi i wstawiłam do piekarnika z funkcją opiekania na ok 20 minut. Następnie przygotowałam naszą ulubioną surówkę na bazie mieszanki sałat. Kiedy ziemniaki zaczęły się rumienić

Kuchnia po mojemu
Szynka w czosnku i majeranku otulona warzywami 170

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plastry. Cebule kroimy w piórka, paprykę w kosteczkę. W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone ziemniaki, następnie szynkę. Wszystko przykrywamy pozostałymi warzywami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 1 godzinę 10 minut

VioletoweKucharzenie
Pierś kurczaka z porem 331

doda smaku, ale również ochroni mięso przed wysuszeniem. Ułożyć na porach. Skropić oliwą z oliwek, umieść kilka całych gałązek tymianku na górze, wstawić do piekarnika i  piec 25 do 35 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego

Stare Gary
Polędwica wieprzowa z ziemniakami i purée brokułowym z tajina 221

układamy najpierw pokrojone ziemniaki i zalewamy po 200 ml (do każdego tajina - u mnie 3 naczynia) wywaru brokułowego. Solimy Na ziemniaki układamy po 3-4 plastry polędwicy Na mięso posypujemy zioła i przykrywamy kominami Wkładamy tajiny do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 160 stopni C i pieczemy ok. 1,5 h Teraz robimy purée brokułowe: ubitego ziemniaka z koperkiem mieszamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
ZIEMNIAKI FASZEROWANE FETĄ 253

misce mieszamy fetę, z przesmażoną wcześniej zawartością patelni. Dodajemy pieprz i słodką paprykę (sól pomijamy, ze względu na słoną fetę). Na każdej połówce wydrążonego ziemniaka układamy nasz farsz.  Posypujemy koperkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st na 15 minut

Walijskie Pichcenie
Jagnięcina podhalańska z sosem balsamicznym, szparagami i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem 164

lodówki.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy z dwóch stron zamarynowane kotlety jagnięce. Wyjmujemy i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Ziemniaki:Ziemniaki dokładnie myjemy (młodych nie trzeba obierać), osuszamy i kroimy na ćwiartki (lub ósemki w zależności od wielkości ziemniaków). Przekładamy do miski, dodajemy rozmaryn, oliwę

Oryginalny smak
Słodko -kwaśne szaszłyki rybne. 151

przesmażyć, ostudzić. Majonez wymieszać z ketchupem, dodać zioła prowansalskie i cząber do smaku, dodać przesmażoną cebulę i wszystko wymieszać. Uzyskaną pastę rozłożyć na przygotowanych ziemniakach i posypać startą mozzarellą. Zapiec 10 minut w piekarniku pod grillem

Kulinarny karnet Christophera
Ryba w sosie koperkowym 167

naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z kurkumą, winem,posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałym sosem zalewamy rybę. Zapiekamy przez pół godziny w piekarniku nagrzanymdo 190 stopni. Podajemy według upodobania: z ziemniakami,frytkami lub ryżem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Pstrąg z warzywami 123

jajko4 łyżki bułki tartejPrzyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, masala fish, bazylia, oreganoPrzepis:Warzywa obieramy (skrobiemy), kroimy, mieszamy je w oliwie i przyprawach do ziemniaków, bazylii i oregano itd. Układamy na blaszce w piekarniku (nagrzanym do 180C) i pieczemy ok. 20 minut. W międzyczasie pstrąga myjemy, nacieramy masalą do ryb  i obtaczamy w rozbełtanym jajku i następnie w bułce

Emcia Pichci
Dorada w sosie śmietanowym z zapiekanką cukiniowo - ziemniaczaną 187

naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy plasterki ziemniaków, oprószamy solą, układamy startą cukinię wymieszaną z jajkiem i doprawioną solą i pieprzem, ponownie układamy plasterki z ziemniaków, skrapiamy oliwą z oliwek posypujemy solą. Zapiekamy w piekarniku około 50 minut.     Doradę układamy w drugim naczyniu, wysmarowanym oliwą z oliwek, posypujemy przyprawą do ryb, skrapiamy cytryna i oliwą, zapiekamy około 20 minut

SMYKWKUCHNI
Ryba pieczona w warzywach w sosie czosnkowo ziolowym 186

zabki czosnku, ziola- majeranek, bazylia, oregano, tymianek I pietruszka.Mieszamy I dodajemy ok 100 gr sera mozzarellaZalewamy rybe. Pieczemy ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 CJa podalam z pieczonymi ziemniakami Smacznego

Smaki Edyty
Proste obiady na 7 dni # 4 (PDF do pobrania) 119

zrobiłam ją w piekarniku. Sięgnęłam po pyszne i łatwo dostępne pstrągi, ale może być też np. dorada czy okoń morski). Składniki / na 2 porcje: 1 duży pstrąg o wadze 350-400 g (lub dwa mniejsze), sprawiony łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz 150 g pomidorków koktajlowych 1/2 cytryny oliwa ev. 400 g młodych ziemniaków 200 g fasolki szparagowej Przygotowanie: Rybę opłucz(...)rybę. Skrop wszystko odrobiną oliwy. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15 minut. Na ostatnie 5 minut przestaw piekarnik na funkcję grilla, wtedy ryba trochę się przyrumieni.  Upieczoną rybę podawaj z ugotowanymi ziemniakami i fasolką szparagową.  Niedziela - Falafele z bobu Zaczął się już sezon na bób i można go kupić w bardzo dobrej cenie

Chilli Czosnek i Oliwa
Dyniowe Gnocchi z Rukolą i Marynowaną Dynią 132

Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Układamy ją na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy rozmarynem. Pieczemy ją w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę. Następnie blendujemy przestudzoną dynię na mus i dodajemy go do do lekko ciepłych

Taste Therapy
Kolejne roladki, tym razem z mięsa mielonego 226

pewno powtórzę to danie nie raz i nie dwa, a może pojawią się jakieś nowe warianty ;) Jeśli chcecie go wypróbować, to wystarczy tylko chwilka pracy, hop do piekarnika i danie gotowe. Żeby też wszystko było takie proste ;) Roladki z mięsa mielonego z warzywami (przepis na 12 niewielkich roladek) Do przygotowania roladek będziemy potrzebować: 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka/indyka(...)natłuszczając folię. Zwinięte roladki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez ok. 35 min. W trakcie pieczenia można je raz odwrócić, by równomiernie się zrumieniły. Ja roladki podałam z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami. Ziemniaki pokroiłam wcześniej w ósemki, skropiłam oliwą, posypałam solą i ziołami, wymieszałam, ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem

Ratunku obiad
Kasza gryczana po gospodarsku – kuchnia podkarpacka 219

wysmarowania formy i bułka tarta do jej wysypania 1 białko Kaszę wysypujemy do naczynia, mieszamy z białkiem i wysuszamy w średnio nagrzanym piekarniku, często mieszając łyżką. Wodę zagotowujemy, solimy i gotujemy w niej kaszę. Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie tłuczemy. Cebulę i słoninę kroimy w kostkę i podsmażamy. Jabłka obieramy i również kroimy w kostkę. Kaszę mieszamy z ziemniakami

Trzeci talerz
Pieczone ziemniaki z pastą z tuńczyka 164

tuńczyka. Składniki: 3 duże ziemniaki 2 puszki tuńczyka w oleju 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu mała czerwona cebulka pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w mundurkach. Przekroić na pół, posmarować olejem i wstawić do piekarnika i piec do momentu aż się ładnie zarumienią. Ja ustawiłam swój piekarnik na najwyższą temperaturę (220 º C) i piekłam 15 minut. Tuńczyka odcedzić

wysmienity
Kurczak pieczony w bekonie z ziemniaczkami i młodą kapustą 160

ziemniaczkami i młodą kapustą Łatwy, prosty i szybki w przygotowaniu obiad z piekarnika. Soczyste i aromatyczne kawałki kurczaka pieczone z wędzonym boczkiem i ziemniaczkami na młodej kapuście. Palce lizać!     Składniki: 2 filety z kurczaka 10dkg boczku wędzonego – w cieniutkich plasterkach 1/2 kg ziemniaków 1/2 główki młodej kapusty Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek 1 łyżka(...)kroimy w plastry *** *** Mięso nacieramy z każdej strony przyprawami *** *** Kapustę kroimy w kostkę i przekładamy do żaroodpornego naczynia *** *** Na kapuście układamy ziemniaczki *** *** Między ziemniakami wykładamy przyprawione mięso *** *** Na mięsie układamy plasterki wędzonego boczku *** *** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 45 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY

Blog z Apetytem
Pierś z gęsi w sosie śliwkowym 200

solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy czosnek, skrapiamy oliwą i mieszamy. Ziemniaki pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni. Podczas pieczenia 2 razy mieszamy ziemniaki, żeby się równo upiekły.W dużym żaroodpornym naczyniu, które następnie wstawimy do piekarnika podsmażamy piersi z obu stron zaczynając od skóry. Wytapiamy tłuszcz z piersi gęsi i odlewamy go. Nie będzie nam dalej potrzebny. Ważne, żeby(...)żeby zostało go tylko trochę na dnie. Wkładamy ponownie piersi i wstawiamy całość do piekarnika na 20 minut, 180 stopni.Po tym czasie wyjmujemy naczynie, do sosu dodajemy śmietanę i mieszamy. Gęś musi odpocząć 7 minut.Kroimy pierś w plasterki, polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami

W kuchni wieczorem
Smażone ziemniaki z puree z groszku, czyli o niedoskonałości w kuchni 163

ziemniaki ugotowałam, jakby to określić, al dente;)? Jak pomyślałam o czekaniu kolejnych 10 minut (wersja optymistyczna, gotowanie było na wyjeździe, gdzie piekarnik mocno nie dopieka... na wszystko potrzebuje dwa razy więcej czasu) zrezygnowałam z planu idealnego. Pokrojone ziemniaki w towarzystwie przypraw trafiły na gorącą patelnię z olejem, a obiad przypominał obiad w wykwintnej restauracji pod jednym względem - mała ilość

Corner With Recipes
Gulasz wołowy z pieczonymi w ziołach ziemniakami 115

Umyte ziemniaki kroimy na grube plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, oregano, majerankiem i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 40 min.PODANIE Gulaszu:Na płaskim talerzu układamy upieczone ziemniaki. Obok nakładamy porcję gulaszu posypanego świeżo posiekaną natką pietruszki. Świetnym dodatkiem będzie ogórek kiszony z tegorocznych zbiorów

kulinarnyJa

Proponowane wyszukiwania