ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:114/497)

Puree-Tłuczone ziemniaki z pieczoną dynią, szpinakiem, serem kozim i chrupiące pestki dyni - Stamppot met pompoen 213

ziemniaki) z czerwoną kapustą i marchewką SKŁADNIKI na 4 porcje : 500 g obranych ziemniaków 400 g obranej dyni butelkowej 600 g świeżego szpinaku lub np. rukoli 5 łyżek oliwy 8 suszonych pomidorków z oliwy czy oleju 125 sera koziego 2 łyżki prażonych pestek dyni Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 200*C Liście szpinaku opłukać pod bierzącą wodą i odstawić do dokładnego(...)obtoczyć w 2 łyżkach oliwy i doprawić solą i pieprzem. Przygotowaną dynię rozłozyc na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec w 200*C przez 25 minut. W międzyczasie ugotować ziemniaki w osolonej wodzie do miekkości i odcedzić. Zachowaj szklankę wody z gotowania ziemniaków. Ziemniaki utłuc lub zmiażdżyć praską na gładkie puree. Dodać następnie łyzkę oliwy

Sztuka gotowania w/g Samiry
PIECZONE ROLADKI INDYCZE Z PIECZARKAMI 132

Roladki z polędwiczek z indyka nadziewane farszem pieczarkowym, pieczone w piekarniku. Znakomita propozycja na ciepło jako wykwintny obiad, np. z ziemniakami i surówką lub ogórkiem kiszonym, ale również dobrze smakują na zimno jako wędlina do pieczywa. Roladki są delikatne w smaku, a to dzięki temu, że przygotowane zostały z mięsa indyczego, które jest dużo lżejsze od wieprzowiny czy wołowiny(...)uznawane za jedno z najzdrowszych mięs, więc takie roladki to zdrowsza alternatywa dla zrazów czy innych dań z mięsa czerwonego. Dodatkowo zamiast smażyć je na tłuszczu, postanowiłam upiec w piekarniku, przez co stały się również mniej kaloryczne. Jednak mięso indycze to ma do siebie, że lubi się przesuszać, dlatego pod przepisem umieściłam radę, jak do tego nie dopuścić 😉 Składniki

Kuchnia MagdaLeny
PIECZONE ROLADKI INDYCZE Z PIECZARKAMI 132

Roladki z polędwiczek z indyka nadziewane farszem pieczarkowym, pieczone w piekarniku. Znakomita propozycja na ciepło jako wykwintny obiad, np. z ziemniakami i surówką lub ogórkiem kiszonym, ale również dobrze smakują na zimno jako wędlina do pieczywa. Roladki są delikatne w smaku, a to dzięki temu, że przygotowane zostały z mięsa indyczego, które jest dużo lżejsze od wieprzowiny czy wołowiny(...)uznawane za jedno z najzdrowszych mięs, więc takie roladki to zdrowsza alternatywa dla zrazów czy innych dań z mięsa czerwonego. Dodatkowo zamiast smażyć je na tłuszczu, postanowiłam upiec w piekarniku, przez co stały się również mniej kaloryczne. Jednak mięso indycze to ma do siebie, że lubi się przesuszać, dlatego pod przepisem umieściłam radę, jak do tego nie dopuścić 😉 Składniki

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekane ziemniaki z wieprzowiną i musztardą 196

Wygodny sposób na obiad, który robi się sam w piekarniku, w czasie gdy my możemy spokojnie zająć się czymś innym. Prosta zapiekanka z kilku składników. ok

Praktyczna pl
Pizza z ziemniakami i rozmarynem 189

łyżeczki cukru, szczypta soli około 180 ml ciepłej wody 2 szklanki mąki 2 łyżki oliwy do smarowania blaszki 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki świeżego rozmarynu 4 małe ziemniaki -pokrojone w plasterki 2-3 ząbki czosnku rozgniecionego i zmieszanego z 3 łyżkami oliwy do posmarowania pizzy Przygotowanie: Drożdże wymieszaj z letnią wodą, dodaj cukier, odstaw w ciepłe miejsce na około(...)wyrośnie i dwukrotnie zwiększy swoją objętość Wyłóż wyrośnięte ciasto jeszcze raz na oprószony blat i rozwałkuj na dwa placki Rozgrzej piekarnik do temp.230-250 stopni C. Na wierzchu każdego ciasta  ułóż warstwę zachodzących na siebie plasterków ziemniaków. Posyp rozmarynem, polej mieszanką oliwy z czosnkiem Piecz na najniższej półce około 15 min., aż ciasto i ziemniaki lekko się zarumienią i staną

Proste Potrawy
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i warzywami 356

boczek z kiełbasą oraz piórka cebuli i paseczki papryki wymieszane z natką pietruszki. Wierzch posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 20-25 minut. Uwagi: połowę warzyw przesmażyłam w kiełbasą i boczkiem. Ziemniaki można rozłożyć podwójną warstwą – jedne na drugich

Smaki Na Talerzu
Tarta z kiszką ziemniaczaną 149

Ciastem wykładamy dno i boki formy na tartę, nakłuwamy widelcem, aby nam się nie podniosło podczas pieczenia. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ziemniaki obieramy i kroimy na jak najcieńsze plasterki - talarki. Z kiszki ziemniaczanej zdejmujemy jelito i rozdrabniamy za pomocą widelca. Masa śmietanowo - jajeczna: Do roztrzepanych jajek

Moniki Smakołyki
Pieczone ziemniaki ze śródziemnomorskim serkiem z chili i świeżym oregano 204

Arla Apetina Snack z Chili . Całość zalewamy olejem ze snacków. Oprószamy kilkoma szczyptami suszonego czosnku i posypujemy listkami świeżego oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35 - 40 minut. Pieczone ziemniaki ze śródziemnomorskim serkiem z chili i świeżym oregano podajemy na gorąco jako przekąskę lub dodatek do dania mięsnego. 100 g ziemniaków to niecałe 100 kalorii

My Chcemy Jeść
Pieczone ziemniaki z nutą cytrynową ze szczypiorem 197

ćwiartki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano. Układamy także plasterki cytryny pokrojone jeszcze na pół i masło - równomiernie. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180C bez termoobiegu. Na środkowej półce układamy naczynie z ziemniakami. Pieczemy 50 minut, co jakiś czas mieszając je po to, by przyprawy i masło było na każdym ziemniaku - sprawiedliwie;) Gotowe posypujemy szczypiorkiem - smacznego

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka z mięsem mielonym 160

jest słynne brytyjskie danie shepherd's pie, czyli zapiekanka pasterska. Opcji jest wiele, często używam składników, które mam w lodówce i ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu. Krojenie zapiekanki najlepiej wychodzi po kilku godzinach od wyjęcia z piekarnika.  Składniki: pół kilograma mięsa mielonego cebula 300 g pieczarek czerwona papryka 2 łyżki sosu/koncentratu pomidorowego 1,5 kg ugotowanych ziemniaków

Na moim talerzu
Zapiekanka z mięsem mielonym 155

jest słynne brytyjskie danie shepherd's pie, czyli zapiekanka pasterska. Opcji jest wiele, często używam składników, które mam w lodówce i ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu. Krojenie zapiekanki najlepiej wychodzi po kilku godzinach od wyjęcia z piekarnika.  Składniki: pół kilograma mięsa mielonego cebula 300 g pieczarek czerwona papryka 2 łyżki sosu/koncentratu pomidorowego 1,5 kg ugotowanych ziemniaków

NA MOIM TALERZU
Omlet z cukinią i z młodymi ziemniaczkami 170

tarce o grubych oczkach i energicznie mieszamy z jajkami. Dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz. Wylewamy masę jajeczną na ziemniaki. Smażymy z obu stron aż jajka się zetną. Ja piekłam omlet w formie silikonowej w piekarniku do ścięcia się jajek więc około 5 minut w 200 stopniach. Dekorujemy świeżym tymiankiem.frittata z cukinią i z ziemniakami

Bon Appetit Małgorzaty
Puree dyniowo-ziemniaczane 125

muszkatołowa, Dynię pokroić na mniejsze kawałki (nie obierać ze skórki) i posmarować oliwą. Jabłko umyć, zawinąć w folię. Dynie i jabłko wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Mają być miękkie. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Dynie obrać ze skórki. Jabłko obrać ze skórki i wyjąć gniazdo nasienne. Ziemniaki odcedzić, odparować, dodać masło

królestwo garów
Pieczony łosoś z pieczonymi ziemniakami i z sosem koperkowym 291

słodką papryką, solą i pieprzem. Dodać oliwę z oliwek i wymieszać. Piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w 220stopniach C przez 40-60minut. Podczas pieczenia dwa razy przemieszać ziemniaki. Sos koperkowy. Do jogurtu dodać posiekany koperek, troszkę soku z cytryny, posolić, popieprzyć i wymieszać. Ze szparagów pourywać twarde końce. Szparagi ugotować w osolonej wodzie, ale uważać(...)położyć po plasterku cytryny i zetrzeć na górę troszkę masła. Przykryć folią aluminiową, ale jej nie dociskać, ma być luźno położona. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 20minut. Podawać z upieczonymi ziemniakami i sosem koperkowym.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Ziemniaczana sałatka z pieczonym morszczukiem 198

Wykonanie: 1. Filety z morszczuka pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z limonki. Następnie owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. 2. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wystudzić, obrać i pokroić w grubszą kostkę. 3. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w grubszą

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania