ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:108/497)

ZAPIEKANKA WIEJSKA / COTTAGE PIE 95

sycące. Często przygotowuje ja na dwa dni. Świetnie smakuje odgrzewana. Naprawdę jest to rewelacyjny obiad z mielonego mięsa. SKŁADNIKI: 500 G MIELONEGO MIĘSA WOŁOWEGO 1 KG ZIEMNIAKÓW 50 G MASŁA 1/2 SZKLANKI ZIEMNIAKÓW 3 – 4 MARCHEWKI POKROJONE W KOSTKĘ 1 DUŻA CEBULA POKROJONA W KOSTKĘ 2 ŁODYGI SELERA NACIOWEGO POKROJONEGO W PLASTERKI 2 STARTE ZĄBKI CZOSNKU OKOŁO(...)PRZYKRYWAĆ , SOS POWINIEN SIĘ TROCHĘ ZREDUKOWAĆ. GOTOWE MIĘSO WYŁOŻYĆ DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO. NASTĘPNIE NA WARSTWĘ MIĘSA WYŁOŻYĆ UBITE ZIEMNIAKI. ZIEMNIAKI WYRÓWNAĆ A NASTĘPNIE WIDELCEM UTWORZYĆ NA ZIEMNIAKACH DOWOLNE WZORY. NA ZIEMNIAKACH UŁOŻYĆ KILKA WIÓRKÓW MASŁA. PIEC W NAGRZANYM PIEKARNIKU W 180 ST. C. 25 MINUT. GOTOWE DANIE PODAWAĆ NA CIEPŁO Z ZIELONYM GROSZKIEM. SMACZNEGO

Pani M - kuchnia smakowita
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i suszonymi grzybami 125

następny ;) Zapiekankę robię na ta zwane oko, a zawsze wychodzi naprawdę pyszna. Podaję orientacyjne proporcje, które można troszkę zmieniać. Najlepsza jest następnego dnia, jak porządnie się „przegryzie”. 2 kg ziemniaków (najlepiej sałatkowe), 1 kg cebuli, 120 g suszonych grzybów: podgrzybki, prawdziwki, 700 g boczku surowego z dzika, 1 jajko, 200 ml śmietany 18%, sól, pieprz, ziele angielskie, tymianek, bulion, tłuszcz(...)wodą. Można lekko podgotować ziemniaki i pokroić w plasterki, wówczas zapiekanką upiecze się szybciej. Formę (foremki) do zapiekania wysmarować tłuszczem, ułożyć warstwę ziemniaków,  warstwę cebuli z grzybami, boczek, warstwę cebuli,  przykryć ziemniakami. Jajko wymieszać ze śmietaną, posolić, dodać trochę gałki muszkatołowej i polać nią ziemniaki. Przykryć. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec godzinę lub troszkę

królestwo garów
Ziemniaczane muffiny z pikantnym sosem pomidorowym 166

oliwek Przygotowanie Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i gotuj we wrzątku osolonej wody. Kiedy będą miękkie, odlej wodę, dodaj śmietanę, sól, pieprz i dobrze ugnieć. Kiedy lekko przestygną, dodaj połowę sera i dobrze wymieszaj. Nałóż mieszankę ziemniaczaną do połowy foremki, dodaj trochę sera cheddar, ponownie nałóż ziemniaki i ponownie posyp serem. Wstaw foremki do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni

RafalCook
Zapiekane ziemniaki w śmietanie 100

małym ogniu około 10 minut od zagotowania. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, resztę po prostu zostawiamy na dnie. Następnie przelewamy do naczynia ziemniaki wraz z mlekiem ze śmietanką. Rozkładamy równomiernie i posypujemy startym serem. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C z termoobiegiem (200° bez termoobiegu) przez około 40-45 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a ser ładnie się

PatiGotuje
Środa: Gołąbki bez zawijania 187

odrobiną cukru. Wymieszaj. Na dno żaroodpornego naczynia wylej kilka łyżek sosu i rozprowadź równomiernie. Połóż na nim gołąbki i zalej resztą sosu. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 45-60 minut. Podawaj z ziemniakami pure! Artykuł Środa: Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym 168

starty ser i wymieszać. Żaroodporne naczynie o wymiarach około 20x30 cm wysmarować masłem. Do naczynia włożyć po kolei: - połowę ziemniaków, - mięso z cebulą, - drugą połowa ziemniaków, - sos beszamelowy. Wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180˚C (grzanie góra-dół). Podawać zaraz po upieczeniu. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Pulpeciki mięsno ryżowe w sosie pomidorowym otulone cukinią. 167

obieraczką do warzyw. Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki, owijamy paskiem cukinii, spinamy wykałaczką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 30min w 180C.  Podajemy z ziemniakami, kaszą lub po prostu z kromką chleba.... Smacznego! #zdrowaradośćżycia  #kupiec

Radość kipiąca uśmiechem.
Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie pomysł na obiad 174

sosu ostrygowego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z limonki por ( biała część ) pokrojony w plasterki ugotowana kukurydza ( podana w plasterkach ) młode ziemniaki ugotowane w skórce ( dokładnie umyte wcześniej )   Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. W międzyczasie w miseczce łączymy starty na tarce imbir, czosnek, sos sojowy, sos ostrygowy oraz miód. Na formie rozkładamy papier do pieczenia

Kuchnia na wzgórzu
Udka pieczone po amerykańsku 551

serii zamarynuj, odstaw na kilka godzin (lub całą noc), włóż do rozgrzanego piekarnika i wyjmij gotowe! Uwielbiam takie przepisy, zwłaszcza że razem z mięskiem do piekarnika wrzuciłam również pokrojone, naoliwione i przyprawione ziołami ziemniaki, które pięknie się upiekły i cały obiad praktycznie zrobił się sam :D Składniki na ok. 4 porcje: (Inspiracja: " Przyślij Przepis ") ok. 1 kg podudzi/udek z kurczaka

Simply Food
Faszerowane słodkie ziemniaki – pomysł na mięso mielone 191

podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Zalej pomidorami i dodaj mięso mielone. Gotuj aż sos się zredukuje. Dopraw do smaku. Tak przygotowanym sosem faszeruj ziemniaki. Na wierzch wyciśnij słodkie pure. Zapiecz w piekarniku (około 15 minut

wysmienity
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pomidorami 148

zapiekania wysmarować odrobiną masła lub oleju. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków posypać je 1/4 startego sera. Kolejno wyłożyć farsz mięsny z pomidorami. Przykryć kolejna warstwą ziemniaków. Posypać pozostałą częścią sera. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ( bez termoobiegu) ok 25 minut w naczyniu z przykryciem lub wyłożonym folią aluminiową. Ostatnie 10 minut piec przez przykrycia.Smacznego

Kulinarne przygody
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami 226

kroimy w plastry. Połowę z nich układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie wykładamy pieczarki z cebulą i surową paprykę. Posypujemy przyprawami. Wykładamy drugą warstwę ziemniaków. Całość posypujemy żółtym serem. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 C na około pół godziny. Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka szparagowo-ziemniaczana 157

boczek i dusić chwilę, po czym dodać ugotowane szparagi, chwilę podsmażać, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego. Połączone z boczkiem i cebulą szparagi wymieszać z ziemniakami i brokułem. Podlać śmietanką i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok 20 minut. Po tym czasie posypać serem i piec jeszcze 5-10 minut. Smacznego

Trufelkowo
Cygańska potrawka ze skrzydełkami 166

oraz przypraw przygotować sos,dokładnie wymieszać. Sosem zalać skrzydełka i pozostałe składniki. Naczynie z potrawką przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego do około 200 stopni piekarnika. Piec około 70 - 80 minut. Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub chlebkiem - co kto woli :). Smacznego

Nie tylko w kuchni
FRYTKI Z PIEKARNIKA 395

Zdrowsza wersja frytek, bo nie są smażone, ale pieczone w piekarniku, a smakują równie dobrze. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków, 3 łyżki oleju, 1 łyżka papryki, sól o'Sole, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka oregano, szczypta cukru WYKONANIE   Ziemniaki kroimy grubsze frytki, przekładamy do miski, posypujemy papryką, oregano, solą, szczyptą cukru i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy olej, mieszamy, przekładamy

słodki bratek
Zapiekane kotleciki mielone 142

wysmaruj tłuszczem - włóż usmażone kotlety i przykryj je farszem. Całość zapiekaj (pod przykryciem) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - ok. 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp startym serem. Kotleciki podajemy z frytkami, ziemniakami lub z grzankami. Bardzo dobrze smakują z dodatkiem sosu czosnkowego ( przepis). PS: Danie możesz przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki a podgrzać dopiero przed przyjściem

Alutka-Gotuje
Węgierska zapiekanka ziemniaczana. Rakott krumpli. 268

trzy porcje, a jajka, kiełbasę i śmietanę na dwie. Układać w formie w kolejności: ziemniaki - jajka - kiełbasa - śmietana. Powtórzyć i na końcu ułożyć trzecią porcję ziemniaków. Całość przykryć warstwą startego sera. Wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni i zapiekać 45 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 20 minut. Pozwolić zapiekance ostygnąć, a przed

zadanie-gotowanie
Błyskawiczny piątek - podsumowanie wpisów z 5. sierpnia 197

ziemniaczano-porowy chłodnik Wegańskie ciasteczka kokosowe z płatkami zbożowymi Ziemniaczana focaccia Placki z kabaczka Makaron z borówką amerykańską Risotto na sposób francuski z brokułami gałązkowymi Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem i kukurydzą Kotlety mielone z czarnym ryżem Owsiane placuszki na słodko Placuszki bananowe Domowa tortilla z wołowiną Śledzie po kaszubsku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczone ziemniaki z gruszką w ziołach 140

olejem, przypraw wedle uznania, wymieszaj. Umytą gruszkę, po wydrążeniu środka, także pokrój w ćwiartki. Ułóż ją na ziemniakach, dodaj łyżkę masła układając ją gdzieniegdzie na ziemniakach. Piecz w temp. 200C na środkowej półce piekarnika z grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Piecz około 40 minut, sprawdzaj widelcem co i raz czy są miękkie. Co kilkanaście minut łyżką przemieszaj je w środku

Zasmakuj Kuchni
Woll Saphir Lite Induction – recenzja nadzwyczajnej patelni 125

GUSTUS Na czym polega jej nadzwyczajność? Smaży w małej ilości tłuszczu, nie dymi, nie kopci, można w niej piec ciasta nawet. Zapiekane pod pokrywką ziemniaki z patelni ,będą miały smak ziemniaczków z piekarnika. Na początek jednak trochę danych. Zapraszam do lektury, gdyż warto! Linia Indukcja to produkty najnowszej generacji przeznaczone do użytku na płytach indukcyjnych, które pozostają zimne przez cały

Z Kuchni Do Kuchni
Ryba na 2 sposoby 204

oliwą i doprawiam przyprawą do ziemniaków oraz pieprzem i chilli. Rękoma obtaczam dokładnie i przekładam na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Staram się, by wszystkie ziemniaki były odwrócone skórką do dołu. Wkładam do piekarnika w tym samym czasie co rybę. * My lubimy ostre dodatki do ryby, ale oczywiście możecie użyć dowolnych przypraw np. tymianku, papryki słodkiej czy czosnku. :) Ryba

Cooking Monster
18 najczęściej popełnianych błędów kulinarnych 168

przykład to gotowanie zupy ogórkowej: kwaśne ogórki dodaje się dopiero, gdy ziemniaki w pełni się ugotują. W przeciwnym razie będą twarde, bo różnica odczynu uniemożliwi ziemniakom ugotowanie się do miękkości. 16. Otwieramy drzwiczki piekarnika podczas pieczenia ciasta- straty ciepła, w efekcie zakalec lub nierównomierne wypieczenie 17. Odchodząca panierka z mięsa- aby temu zapobiec należy obtoczyć mięso najpierw w mące albo

Tradycyjna Kuchnia
Pieczone ziemniaczki z curry i musztardą piripiri 138

niej ziemniaki i posypujemy ziołami i chilli. W szklance mieszamy oliwę z curry i musztardą piripiri na jednolity płyn, dokładnie oblewamy nim uszykowane ziemniaki.   Ziemniaczki wstawiamy do nagrzanego do 210*C piekarnika i pieczemy przez 15-18 minut na opcji grill.  Na zdjęciach: półmisek Porto – Ambition

Gotowanie i blogowanie
Ziemniaki faszerowane 96

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ziemniaki nacieramy solą i pieczemy przez godzinę w piekarniku w 190 0 .  Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, przecinamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wybieramy z połówek miąższ i rozgniatamy w miseczce na masę. W małym

Gotowanie moimi oczami
Kurczak w ziołach, ziemniaki i dynia hokkaido z piekarnika 132

części i wydrążyć gniazda nasienne. Ziemniaki skropić oliwą, posypać solą i pieprzem, dynię również skropić oliwą i posypać przyprawami. Kurczaka ułożyć w brytfance razem z ziemniakami, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 190 st na ok 40 min, Po tym czasie zdjąć folię, obok wstawić jeszcze dynię hokkaido i piec wszystko jeszcze

Gotowanie jest łatwe
Frittata z ziemniakami i łososiem 135

wysmarować olejem. Na spód wyłożyć 3 ziemniaki pokrojone na plastry, zalać połową masy jajecznej. Następnie na całości rozłożyć plastry łososia. Ponownie ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki. Wylać pozostałą masę jajeczną. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 30 minut. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Przepis na… – Salmone al forno, pieczonego łososia 271

biała część) kilka ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 25 g masła kilka listków mięty cytryna/limonka 60 g parmezanu pieprz kolorowy, grubo mielony sól Ziemniaki gotujemy wraz z porem 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Odcedzone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy częścią ziół. Polewamy oliwą z oliwek uprzednio wymieszaną z czosnkiem. Pieczemy

Bon Ton Italia
PIKANTNE KALMARY I MŁODE ZIEMNIAKI PIECZONE 155

Karmele-on się tym zajął ;p ). Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby plastry ziemniaków nie nachodziły na siebie, skrapiam oliwą z oliwek, doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawiam do piekarnika na 20 minut i piekę w 180 stopniach do chwili, aż ziemniaczki się zezłocą. Kiedy ziemniaki się pieką, czas na kalmary. Jeśli są mrożone - mniej pracy czeka

W kuchni Karmel-itki
KACZE UDKA W TYMIANKU I CEBULI 225

patelnię 1/4 szklanki wody, całość zagotowujemy i przelewamy do naczynia żaroodpornego z udkami. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, gałązki świeżego tymianku, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na 1h. Podajemy z ziemniakami, kopytkami lub  kluskami i buraczkami lub modrą kapustą

Walijskie Pichcenie
Łosoś z cytryną i koperkiem 153

powinno być dużo. Obsypujemy solą, pieprzem i koperkiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.  4. Filety smażymy na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub piekarniku do zarumienienia. Podajemy z surówką i pieczonymi ziemniakami

Szefowa kuchni
Ziemniaki faszerowane 201

ugotowaniu i ich ostudzeniu łyżką wydrążamy wgłębienia. Mielone mięso przesmażamy na patelni z drobno poszatkowaną cebulą i startą na tarce marchewką. Mięso doprawiamy przyprawami. Wydrążone ziemniaki nadziewamy przesmażonym mięsem. Przed podaniem podgrzewamy w piekarniku ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Salonik smaków
Brokuły i kalafior zapiekane z serem i ziemniakami 384

serem. Kolejna warstwa to kalafior i brokuły. I znowu posypujemy serem. Kolejna warstwa ziemniaków. Następnie pokrojone na 4 części kulki mozzarelli. Całość posypujemy przyprawą do ziemniaków. Ostatnia duża warstwa sera żółtego i do piekarnika o średniej temperaturze na 15-20 min :) I możemy zajadać :) Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u -   klik

Kolejny blog o gotowaniu
Tarta farmerska 172

rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart. Ciasto dokładnie ponakłuwać widelcem.Na ciasto wyłożyć farsz kapuściano - kiełbasiany i zalać masą śmietanowo-jajeczną.Na wierzch ułożyć plasterki ziemniaków i posmarować je olejem.Tartę piec w piekarniku nagzranym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 35 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z dodatku tymianku można zrezygnować.Ciasto dość ciężko się

Gospodyni Miejska
Schabowy z parówką. 179

mące, jajku i bułce tartej. Obsmażyć z każdej strony na patelni. Przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić na 8 minut do nagrzanego 190oC piekarnika. Podawać z młodą kapusta zasmażaną i młodymi ziemniakami z koperkiem. Młoda kapusta  z pomidorami i boczkiem. Składniki. 1 młoda kapusta 1,5 szt. cebula 15 dag boczek wędzony 2 pomidory 5 dag masło

Kulinarny karnet Christophera
Pomidory na zimę 232

wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na maksymalnie 130 C i piec słoiki przez 50 minut. Wyłączyć piec i pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.     Od kilku dni moja Pociecha próbuje marchewki, ziemniaków, dyni, za jakiś czas pewnie dojdziemy do pomidora. Ale zimowy pomidor jest bez smaku, jest z waty, dlatego chce mi się je robić jeszcze bardziej

Matka Żywicielka
Domowy obiad- karkówka pieczona z ziemniakami 290

płuczemy pod zimna wodą kroimy w plastry około 2 cm grubości. mieszamy wraz z ziołami i olejem. Ziemniaki kroimy w ósemki. Do rękawa wkładamy karkówkę ziemniaki, rozgnieciony czosnek. Zaciskamy rękaw i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę w tem. 160 st. następnie rozcinamy worek i pieczemy około 30 min w tem. 200st.  Mięso wyszło kruche, delikatne i soczyste.Polecam zamiast

NaKońcuJęzyka
Zapiekanka z mięsem pod pierzynką z purée 258

gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy mleko, masło, gałkę muszkatołową i ugniatamy. Przeciskamy przez praskę bezpośrednio nad żaroodpornym naczyniem lub przekładamy ugniecione ziemniaki łyżką. Całość posypujemy natką pietruszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut. Po tym czasie zapiekankę wyjmujemy, odstawiamy na bok żeby "odetchnęła" (na około 10 minut) i podajemy. Smacznego

My Culinary Art
Ostatni weekend przed świętami. 149

pojawienie się gości odsmażamy ziemniaki oraz smażymy karpie. Możemy to zrobić nawet z pół godziny wcześniej. Daje nam to chwile czasu dla siebie. Ryby i ziemniaki trzymamy w nagrzanym na około 40 stopni piekarniku wówczas nie ostygną. POWODZENIA

Kolizje Smaków
Gnocchi z warzywami zapiekane w piekarniku 121

podgrzybków 1 brokuł podzielony na mniejsze różyczki 3 małe marchewki pokrojone w plasterki ½ szklanki mrożonego groszku Odrobina wegańskiej margaryny (ALSAN-bio) lub oliwy Piekarnik rozgrzej do 230°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, porozkładaj na niej ziemniaki i piecz 45-60 minut, aż będą miękkie. Odczekaj 15 minut, aż nieco przestygną, następnie obierz, a miąższ przełóż do dużej miski(...)kawałki. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Porcjami wrzucaj gnocchi, poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię i gotuj 2-3 minuty. Odcedź kluski i przelej je zimną wodą.  Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć podgrzybki i duś 5 minut. Dodaj brokuły, marchewkę oraz groszek i pod przykryciem gotuj przez kolejne 5 minut.  Warzywa oraz gnocchi

Roślinna - blog wegański
Sałatka z pieczonych ziemniaków i kalafiora z musztardowym pesto z orzechów laskowych 149

oliwy 2 łyżki uprażonych orzechów laskowych 1 łyżka gruboziarnistej musztardy 1 łyżeczka octu winnego 0,5 pęczka koperku 1 łyżka kaparów sól pieprz 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Ziemniaki gotujemy. 2. Ugotowane ziemniaki kroimy ćwiartki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W misce mieszamy kalafiora z dodatkiem ziemniaków i łyżką oliwy. Wykładamy na blaszkę

kruche babeczki
Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem 309

wysmarować masłem. Układać warstwami ziemniaki i podsmażony boczek z cebulką. Całość zalać sosem mleczno jajecznym. Na górze posypać wiórkami masła.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni góra-dół i zapiekać około 30-40 minut aż ziemniaki się zrumienią. Po wyjęciu przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy gorące z zimnym kefirem lub maślanką

Ala piecze i gotuje
Sałatka śledziowa z burakami 82

kminek mielony cukier sól, pieprz Wykonanie: Filety wymoczyć w wodzie przez 2 godziny.   Buraki umyć, owinąć w folię aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 °C i pieczemy przez 60-70 minut.  Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić i obrać.  Filety, ogórki oraz ziemniaki pokroić w kostkę .  Jabłko, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę

magiczna kuchnia Kasi
EKSPRESOWY WEGAŃSKI BURGER 217

bułki układamy plastry pomidorów, ogórki, pieczarki z cebulką lub tofu, na to leci ketchup, musztarda i jeśli mamy jakiś ser w lodówce (np. z ziemniaka albo gotowiec), - zamykamy bułki i wkładamy je ponownie do piekarnika, myjemy szybko kilka listków sałaty, - po 3-5 minutach wyciągamy burgery, otwieramy, wkładamy liść sałaty, zamykamy, gotowe do jedzenia. Robiąc burgery w ten sposób unikamy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Jarmarczna zapiekanka 115

kukurydzy 1 cebula kawałek pora 3 łyżki pasty z pieczonych warzyw ( cukinia , cebula , papryka ,czosnek upieczone w piekarniku z oliwą i zmiksowane. ) 3 łyżki passaty pomidorowej 1/2 średniej bulwy kopru włoskiego 1/2 papryki czerwonej, grubościennej kawałek dyni ( niezbyt duży , wielkości 1 dużego ziemniaka ) 1 małe ,świeże chilli 1 łyżkę brązowego cukru 1 łyżka przyprawy garam masala 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)wylewamy trochę śmietany ( kremówka , zastąpi nam tłuszcz ) na niej warstwa ziemniaków , solimy , doprawiamy czosnkiem . Wykładamy mięso mielone z warzywami . Ponownie warstwa ziemniaków , doprawiamy solą i czosnkiem . Na wierzchu układamy kawałki masła , polewamy resztą śmietany i wstawiamy do piekarnika . Zapiekamy około 1,5 godziny w temperaturze 180 C . W razie potrzeby można osłonić wierzch folią aluminiową , gdyby zbytnio się przypiekał . Jarmarczna

Ogrodnik w podróży
Golonka w piwie 172

angielskim i liśćmi laurowymi. Całość zalewamy 500 ml piwa. Zamykamy naczynie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Dusimy/pieczemy do miękkości mięsa przez ok. 90 minut, w międzyczasie odwracając mięso kilka razy na drugą stronę. Golonkę podajemy na ciepło z warzywami oraz pieczonymi ziemniakami i/lub duszoną kapustą. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-80 {margin: auto;} #gallery-80 .gallery(...)cfcfcf;} #gallery-80 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Golonkę nacieramy przyprawami Po odstaniu umieszczamy na 20 min. w piekarniku Pokrojone warzywa Golonka i warzywa zalane piwem gotowe do duszenia Gotowa golonka w piwie Golonka w piwie z ziemniakami i kapustą Post Golonka w piwie pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z opiekanymi ziemniaczkami 105

szorujemy. Podgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 minut, a następnie kroimy w łódki. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. Przekładamy mięso. Pieczemy w piekarniku przez ok. 40 min w 180 stopniach. Następnie dorzucamy na blaszkę ziemniaki, resztę rozmarynu i podpiekamy aż ziemniaki będą zarumienione

Czarnawisienka
Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z opiekanymi ziemniaczkami 140

szorujemy. Podgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 minut, a następnie kroimy w łódki. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. Przekładamy mięso. Pieczemy w piekarniku przez ok. 40 min w 180 stopniach. Następnie dorzucamy na blaszkę ziemniaki, resztę rozmarynu i podpiekamy aż ziemniaki będą zarumienione

Czarnawisienka
Placek z obierków i kompot z ziemniaków 193

czynnik sklejający obierki ze sobą. Możemy dodać groszku. Mieszamy wszystko i wkładamy do formy na placek. Umieszczamy ją w nagrzanym do 150 stopni piekarniku i pieczemy 30 - 45 min. Wodę po gotujących się ziemniakach chłodzimy. Doprawiamy solą i ulubionymi przyprawami Ja dodałem soku z cytryny. Polecam

Kryzysowa Książka Kucharska
Ziemniaki zapiekane z serem / Cheesy scalloped potatoes 212

Składniki: 2 łyżki masła 1 kg ziemniaków, obranych i częściowo ugotowanych w osolonej wodzie przez 10 minut, pokrojonych w cienkie plasterki 1 szklanka śmietanki 36% 150 g serka śmietankowego 1 łyżka drobno posiekanych: rozmarynu, tymianku i oregano 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól i pieprz 1/2 szklanki startego parmezanu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Nasmaruj(...)sosu, dopraw solą i pieprzem do smaku. Włóż pokrojone ziemniaki do dużej miski, wlej śmietankę i delikatnie wymieszaj. Następnie przełóż plastry ziemniaków do naczynia do zapiekania i zalej resztą śmietanki. Przykryj naczynie folią aluminiową, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Zdejmij folię, piecz następne 15 minut, po czym posyp parmezanem i piecz kolejne 15 minut, do ładnego

karmelowy
Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym 208

miski wlewamy jedną szklankę wody dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego „Pudliszki”, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy klopsiki, ziemniaki i pomidory ułożone w naczyniu żaroodpornym. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 o C i pieczemy przez jedną godzinę, 15min przed końcem pieczenia z naczynia zdejmujemy pokrywkę, aby mięso i warzywa mogły się

Księga-Smaku
ZAPIEKANKA Z SOCZEWICĄ I PUREE ZIEMNIACZANYM 166

łyżeczki gałki muszkatołowej. Do naczynia żaroodpornego wykładamy soczewicę z mięsem na wierzchu układamy puree  i układamy plastry sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy  40 minut bez przykrycia. Ziemniaki i ser pięknie się zarumienią Smacznego

KuchcikoweLove

Proponowane wyszukiwania