ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:100/497)

Zapiekanka ziemniaczana 155

przywarło i kolejno warstwy - 1/3 pokrojonych ziemniaków , 1/3 boczku i pora , 1/3 sosu i tak kolejne 3 warstwy. Na samej górze starty ser. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 ° C opcja termoobieg. Zapiekankę pieczemy około godzinki - aż ziemniaki zmiękną.  Smacznego !!!! Wartości odżywcze oraz kalorie: Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Propozycja obiadu jednogarnkowego lub zapiekanka ziemniaczana po prostu 200

Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni. Ser starty na grubej tarce wymieszałam ze śmietaną i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Po ok. 30 minutach zapiekania, ser ze śmietaną wyłożyłam na ziemniaki i rozprowadziłam. Posypałam odrobiną świeżego szczypioru. Zapiekałam jeszcze kilka minut - do roztopienia sera. Danie gotowe. Mężowi bardzo smakowało. Syn też podjadał mimo, że wcześniej swój obiad zaliczył

Kuchnia po mojemu
Tarta z ziemniakami i białą kiełbasą z sosem o smaku wielkanocnego żurku 178

Wymień danie kojarzące się z Wielkanocą 🙂 Żurek? A co powiesz na to, żeby ten klasyk podać w zupełnie szalonej formie? Zapiekanka z ziemniakami i białą kiełbasą zalana aromatycznym sosem o smaku żurku, posypana świeżym majerankiem jest po prostu obłędna Propozycja ma niestety spory minus – wcinać ją można tylko na tzn. cheat day ;p *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie(...)majeranek, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj z masą żurkową. Na upieczony wcześniej spód tarty wylej kilka łyżek masy, potem ułóż plasterki ziemniaków, pomiędzy nie powciskaj plasterki kiełbasy. Całość zalej pozostałą masą. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na ok. 35 minut. Po upieczeniu możesz posypać świeżym majerankiem lub tymiankiem. Składniki WYPEŁNIENIE TARTY 1 kg niedużych ziemniaków (przed obraniem

Eat me! Fit me!
Frytki warzywne 99

ziemniaków, ale można też je zrobić z mieszanki różnych warzyw. Dzisiaj mam dla was taką propozycję. Chrupiące frytki warzywne pieczone w piekarniku mogą być samodzielnym posiłkiem lub przekąską na imprezie. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki 1/2 średniego selera 2 łyżki oleju sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać, pokroić w słupki (jak frytki

Danka Pichci
PLACKI CUKINIOWO-ZIEMNIACZANE (z piekarnika) 111

musimy stać i ich pilnować. Minusem natomiast jest to, że trzeba na nie długo czekać. Ale warto! Placuszki wyszły pyszne i ledwo wyciągnęłam je z piekarnika, a wszystkie zniknęły 😉 Składniki: 1 duża cukinia 2 ziemniaki 1 cebula 1 jajko 5-6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej sól, pieprz odrobina oleju Wykonanie: Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych(...)kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy cukinię, ziemniaki, cebulę i dodajemy jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą pędzelka silikonowego smarujemy papier olejem, aby placki do niego nie przywarły. Następnie wykładamy ciasto, formując placuszki dowolnej wielkości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około

Kuchnia MagdaLeny
Udziec indyka w warzywach 177

Udziec indyka w warzywach Piękna pogoda za oknem nie zachęca do spędzania czasu przy garach. Ale obiad przecież zrobić trzeba...Wrzuciłam więc ziemniaki, mrożone warzywa i mięso na blachę i do piekarnika. Wyszło szybko, sprawnie i bardzo aromatycznie. Indyk soczysty, warzywa miękkie i nasączone przyprawami i ziołami. A jak zostanie Wam indyka, to zimny można pokroić na kanapkę. Też będzie

na moim stole...
Czwartek: Marokańska zupa z pieczonych warzyw 159

internecie. Przepis na zupę pochodzi z BBCFood.com Składniki: 300 g marchewki (4 średniej wielkości) 300 g pietruszki (4 korzonki średniej wielkości) 300 g dyni 1 czerwona cebula 1 ziemniak 2 ząbki czosnku 2 łyżki ras el hanout* Sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy 6 szklanek bulionu warzywnego lub wody 6 łyżek gęstego jogurtu *Ras el hanout: 1 łyżeczka mielonego(...)łyżeczki ziela angielskiego – mielonego lub utartego w moździerzu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonych goździków lub utartych w moździerzu Przygotowanie: Krok 1 Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Marchew, pietruszki, dynię i ziemniaka umyj, obierz i pokrój jak na frytki, cebulę na płowy, czosnek tylko obierz. Skrop oliwą, posyp mieszanką i dokładnie wymieszaj. Przełóż na blaszkę do pieczenia. Piecz

Niedzielny kucharz
Faszerowane piersi z kurczaka 378

dokładnie ) , a następnie spinamy długimi wykałaczkami.Owijamy 3 plastrami boczku i wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną folią aluminiową.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.25 minut.Podajemy gorące z ziemniaczkami!ZIEMNIAKI :Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki podgotowujemy kilkanaście minut , a następnie smażymy kilka minut w głębokim obficie posypując czosnkiem niedźwiedzim i szczyptą soli

Ostra na Słodko
Ziemniaki zapiekane z rybą 306

jest miłośniczką ryb, zjadła ze smakiem. Może skusicie się na taki obiadek. Jednak nie przy takich upałach, ale w chłodniejsze dni, kiedy można odpalić piekarnik. Składniki 700 g ryby (filet) 5-6 średnich ziemniaków 1 cebula 1 duży pomidor przyprawa do ryb 200 ml śmietany (dałam 18%) sól pieprz Ziemniaki ugotować na półmiękko, a następnie pokroić w plastry o grubości

O kuchni z uczuciem
Zapiekanka pasterza 157

Magda Zapiekanka pasterza to dwie przepyszne warstwy zapieczone razem w piekarniku – pierwsza to soczysta mięsna potrawka, z cebulą i warzywami, a druga to kremowe w środku a chrupiące i złociste z wierzchu ubite ziemniaki. Zestaw warzywny podany w przepisie poniżej to tylko sugestia – tak naprawdę do mięsa można dodać mniej lub więcej warzyw, wybrać swoje ulubione lub zrobić(...)minuty. Do tego dolewamy bulion, wsypujemy mrożony groszek, przykrywamy i dusimy przez 5 minut.   W tym czasie do ziemniaków dodajemy 2 łyżki masła, doprawiamy pieprzem i jeśli jest potrzeba także solą. Ubijamy na gładko.   Nagrzewamy piekarnik do 200°.   Potrawkę z patelni ściągamy z ognia, próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość wykładamy równą warstwą

Smaczna Strona
Capuns podane z rosti i sosem śmietanowym czyli przenosimy się do Szwajcarii! 159

czosnkiem. Liście botwiny rozkładam i nakładam niewielką ilość farszu. Zawijam gołąbki, które następnie układam w naczyniu żaroodpornym. Przygotowane gołąbki zalewam bulionem i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Gołąbki piekę przez 25 minut.  Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Dodaję mąkę, natkę pietruszki, jajko i sól. Dokładnie mieszam. Rozgrzewam olej i smażę na nim placki

Mango Papaja
Pstrągi z masłem koperkowym pieczone na ziemniakach 132

wkładam do naczynia żaroodpornego, dodaję 2 łyżki oliwy, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w plasterki czosnek, przyprawiam solą, pieprzem i tymiankiem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie). W tym czasie myję pstrągi, w razie potrzeby oczyszczam z łusek. Nacieram go z każdej strony (także, a nawet przede wszystkim w środku

Cook&Love
Tarta ziemniaczana 136

wyłożyć na formie podpiec ok 15 minut. W między czasie cebule pokroić w kostkę i udusić na maśle. Gdy ciasto się podpiecze wyjąć go z piekarnika i wyłożyć na nie cebulę oraz plasterki ugotowanych ziemniaków. Z żółtka, mleka, soli, ziół prowansalskich i pieprzu zrobić zawiesinę a następnie polać nią tartę. Całość piec jeszcze 5 minut

Pychotkaaa

Proponowane wyszukiwania