ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:98/497)

Młode ziemniaki, jajka i szparagowa fasolka 238

wrzucam ją na sito i przelewam najpierw gorącą bieżącą wodą, potem świeżo zagotowanym wrzątkiem. Dokładnie fasolkę odsączamy z wody. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Czosnek obieramy, pietruszkę drobniutko siekamy. Boczek kroimy w poprzek plastrów na cieniutkie centymetrowe kawałki. Ziemniaki, fasolkę i boczek wrzucamy do formy do zapiekania (ta ze zdjęć ma wymiary 28/22/5cm). Na małej patelni lub w rondelku rozpuszczamy(...)Smażymy razem minutę na małym ogniu, wyłączamy gaz, do masła dorzucamy pietruszkę. Masło z dodatkami wlewamy do formy, mieszamy dokładnie z ziemniakami, fasolką i boczkiem – wszystko powinno być równomiernie rozłożone i pokryte przyprawami. Wstawiamy blachę do już rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy blachę, zawartość mieszamy, wkładamy znowu na 15 minut do piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy blachę

Karo in the Kitchen
Orientalne kotlety z komosy ryżowej i batata z miętowym sosem jogurtowym 87

tradycje Wschodu z własnymi. Na poniższe kotlety składa się ugotowana komosa ryżowa i upieczony słodki ziemniak – przygotowanie tych dwóch składników jest najbardziej czasochłonne, niemniej mając je już w zanadrzu, masę na kotlety można ugnieść w mgnieniu oka. Po dwóch kwadransach jakie kotlety spędzą w piekarniku, Wasze kuchnie wypełni cudowny aromat pikantnych przypraw, a Wy raczyć się będziecie ich wyjątkowym smakiem(...)wyszorować pod zimną wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o  i piec do miękkości (około 35 – 45 minut, zależnie od wielkości ziemniaka) – wykałaczka lub cienki nożyk powinien z łatwością wbić się w upieczony ziemniak. Batata odstawić do wystudzenia, po czym obrać go ze skóry i zblendować na gładkie purée. Przyprawy delikatnie podprażyć na suchej patelni przez około minutę

Even Better Food
Orientalne kotlety z komosy ryżowej i batata z miętowym sosem jogurtowym 86

tradycje Wschodu z własnymi. Na poniższe kotlety składa się ugotowana komosa ryżowa i upieczony słodki ziemniak – przygotowanie tych dwóch składników jest najbardziej czasochłonne, niemniej mając je już w zanadrzu, masę na kotlety można ugnieść w mgnieniu oka. Po dwóch kwadransach jakie kotlety spędzą w piekarniku, Wasze kuchnie wypełni cudowny aromat pikantnych przypraw, a Wy raczyć się będziecie ich wyjątkowym smakiem(...)wyszorować pod zimną wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o  i piec do miękkości (około 35 – 45 minut, zależnie od wielkości ziemniaka) – wykałaczka lub cienki nożyk powinien z łatwością wbić się w upieczony ziemniak. Batata odstawić do wystudzenia, po czym obrać go ze skóry i zblendować na gładkie purée. Przyprawy delikatnie podprażyć na suchej patelni przez około minutę

Even Better Food
Orientalne kotlety z komosy ryżowej i batata z miętowym sosem jogurtowym 181

tradycje Wschodu z własnymi. Na poniższe kotlety składa się ugotowana komosa ryżowa i upieczony słodki ziemniak – przygotowanie tych dwóch składników jest najbardziej czasochłonne, niemniej mając je już w zanadrzu, masę na kotlety można ugnieść w mgnieniu oka. Po dwóch kwadransach jakie kotlety spędzą w piekarniku, Wasze kuchnie wypełni cudowny aromat pikantnych przypraw, a Wy raczyć się będziecie ich wyjątkowym smakiem(...)komosa wchłonie cały płyn (około 20 minut). Ugotowaną komosę pozostawić do wystudzenia. Batata dokładnie wyszorować pod zimną wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o i piec do miękkości (około 35 – 45 minut, zależnie od wielkości ziemniaka) – wykałaczka lub cienki nożyk powinien z łatwością wbić się w upieczony ziemniak. Batata odstawić do wystudzenia, po czym obrać go ze skóry

Even Better Food
C - Dwie pieczenie na jednym ogniu;) 282

sprawami, bez konieczności cyklicznego mieszania w rondlu;)Dzisiejszego popołudnia upiekłam dwie pieczenie przy jednym ogniu;)Zapakowałam do piekarnika dwa dania: Kurczaka w ketchupie z pieczarką i papryką na  kolację i  kurczaka w zapiekance z cukinią, porem i ziemniakami dedykowanego na jutrzejszy obiad.Szczegóły poniżej: Kurczak w ketchupie z pieczarką i papryką Składniki: 1 szt filet(...)zasiadamy do stołu!Wspomniane danie obiadowe zostawiłam w piekarniku jeszcze na 10 minut, bo było trochę większe objętościowo. Kurczak w zapiekance z cukinią, porem i ziemniakami Składniki: 2 szt filet z kurczaka, 1 szt por, 1 szt cukinia, 10 szt ziemniaki, 10 dag ser żółty (gouda), 6 łyżek majonez, do smaku Sól, do smaku pieprz, do smaku

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Brukselka, ziemniaki i kiełbasa – tani obiad w luksusowym wydaniu 139

nieco inaczej i ciekawie, proponuję podpiec kiełbasę w piekarniku. Ale za nim to zrobicie najlepiej naciąć ją dosyć głęboko, posmarować musztardą i posypać serem. W ten sposób całkiem zwykła kiełbasa po upieczeniu wygląda nietypowo i smacznie. Jako dziecko nie lubiłam ziemniaczanego puree. Teraz lubię ale z kolei nie jem często ziemniaków. Mimo wszystko zwykłe ziemniaczane puree można również przyrządzić ciekawiej(...)plasterki ale nie do końca. Posmaruj plastry musztardą, szczeliny napełnij utartą mozzarellą. Włóż kiełbasę do żaroodpornego naczynia i piecz przez 30 minut w piekarniku nastawionym na 180ºC. Vzas pieczenia zależy od rodzaju kiełbasy. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedź, włóż masło i zmiksuj na puree. Na koniec wlej gorące mleko i zmiksuj jeszcze raz. Boczek usmaż

codojedzenia
Patatas bravas - hiszpańskie "frytki" 164

wędzona w proszku olej Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na blachę, polać olejem i wymieszać, by równomiernie pokryły się tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. ok. pół godziny. Po upieczeniu ziemniaki posypać grubą solą i wędzoną papryką. Podawać samodzielnie lub polane ostrym sosem pomidorowym jako przekąska lub dodatek do obiadu. Przy dzisiejszej szarudze przyjemnie jest

Weekendy w domu i ogrodzie
Lekkie frytki 361

myjemy, następnie nasze ziemniaki kroimy w plastry i następnie w paski, dodajemy wszystkie przyprawy, bardzo dokładnie mieszamy, wykladam na blaszkę wyłożone papierem. Rozgrzewamy piekarnik na 170 stopni,  frytki pieczemy pod przykryciem około godziny kiedy ziemniaki będą miękkie, odkrywamy, i pieczemy z 15 minut  ,i są gotowe do podania

Mój Smak
Pieczone ziemniaki z twarogiem, cheddarem i wędzonym pstrągiem 218

sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki kroimy w grube plastry. Układamy na folii aluminiowej i szczodrze posypujemy wiórkami masła. Szczelnie zawijamy folię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Pieczemy 40-50 minut, do miękkości ziemniaków. W międzyczasie łączymy śmietanę, twaróg, ser i czosnek, doprawiamy solą i dużą dawką pieprzu. Odstawiamy do lodówki do czasu, aż ziemniaki będą gotowe

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Ziemniaki z piekarnika z pysznymi dodatkami 129

boczku 4 plastry szynki 2 cebulki szalotki 150 ml kwaśnej śmietany 2-3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sucha cebulka prażona masło sól, pieprz WYKONANIE: ziemniaki wyszorować, zawinąć w folie aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na blaszce, piec do miękkości około ser,śmietanę dobrze wymieszać, dodać drobno posiekaną 1 szalotkę, sól i pieprz do smaku(pierwszy dodatek(...)posiekaną drobno szalotkę, masło i smażymy na złoty kolor(drugi dodatek), czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, 1 łyżkę śmietany, sól i pieprz, mamy sos czosnkowy do polania ziemniaków z wędliną, ziemniaki podajemy na dużym talerzu, a dodatki na miseczkach,smacznego

Kuchnia Beaty
Łosoś pod pierzynką śmietanowo-chrzanową podany z pieczonymi ziemniakami i smażonymi szparagami 118

szparagów 2 łyżki masła szczypta soli Na samym początku przygotować ziemniaki: dokładnie wyszorować, przeciąć wzdłuż na 4 części i przyprawić solą oraz chilli. Polać odrobiną oleju i dokładnie wymieszać. Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem około 25 minut w 210ºC. W międzyczasie przygotować rybę. Filet z łososia umyć, osuszyć, przełożyć na małą blaszkę do pieczenia i delikatnie(...)rozsmarować na wierzchu łososia. Blaszkę z łososiem wstawić do piekarnika i piec około 17 minut, aż do zmiany koloru łososia. Uwaga: podczas wkładania łososia do piekarnika, z naczynia żaroodpornego (tam, gdzie pieką się ziemniaki) należy zdjąć pokrywkę - i piec je jeszcze razem z łososiem, aż do lekkiego przypieczenia .  Upieczonego łososia delikatnie przekroić wzdłuż nacięcia, zdjąć skórkę, a sam filet

Ugotować
Baba ziemniaczana radrużanka – kuchnia podkarpacka 196

radrużanka to kolejny podkarpacki pomysł na obiad lub kolację. Tym razem skorzystałam z przepisu gospodyń z Horyńca-Zdroju. Surowe starte ziemniaki połączone z ugotowanymi ziemniakami oraz pokrojonym w kostkę boczkiem i cebulą, zapieczone w piekarniku i pokrojone w plastry, oto właśnie radrużanka. Do tego pikantny sosik… Jest swojsko i jest smacznie. Przepis pochodzi z publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej(...)przeciśnięte przez praskę ziemniaki, boczek, cebulę, kaszę mannę, jajka oraz sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy. Foremkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą (można wyłożyć ją wcześniej papierem do pieczenia, żeby babę łatwiej było wyciągnąć). Do środka przekładamy ziemniaczaną masę, wyrównujemy jej wierzch, skrapiamy go olejem i lekko oprószamy bułką tartą. Babę ziemniaczaną pieczemy w piekarniku nagrzanym

Trzeci talerz
Zupa krem z pieczonego selera i marchewki z bazylią 138

wody świeża bazylia Przygotowanie: Obrać warzywa. Seler i marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć  solą i wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika na 1h.  Po tym czasie upieczone warzywa oraz ziemniaka pokroić na jeszcze mniejsze kawałki, wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać wszystkie przyprawy. Gotować ok. 15 minut. Potem zmniejszyć gaz i gotować

wegujemy
Tortilla de patatas 63

wspólnego ze zwiniętym w rulon ciastem z dowolnym farszem. Podstawą są ziemniaki oraz mleko i jajka. Z tych 3 składników, odrobiny przypraw jesteśmy wstanie wyczarować smaczny obiad/kolację lub przekąskę w bardzo korzystnej cenie. To kolejne danie, które robi się samo. Do przygotowania tortilla de patatas potrzebujemy: 6 ziemniaków 2 czerwone papryki (ale możecie je pominąć, wykorzystać to co aktualnie(...)płatki chili garść kaparów Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę obieramy (usuwamy gniazda nasienne), kroimy w grubą kostkę i myjemy. Cebulę obieramy i kroimy. Na rozgrzanej patelni dodajemy oliwę i podsmażamy ziemniaki, paprykę oraz cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Przenosimy do naczynia żaroodpornego, do którego wlewamy mieszaninę jajek i mleka. Zapiekać w piekarniku +/- 30 minut

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania