ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:105/497)

Kapusta zapiekana z ziemniakami i boczkiem 368

nawet 6 osób. Na szczęście jest to jedna z tych potraw, które w ostateczności można ponownie odgrzać w piekarniku bez dużej straty dla walorów smakowych. Czy to zdrowe jedzenie? Zależy jak na to spojrzeć. Kapusta i ziemniaki są na pewno wartościowe, jednak „przerośnięty boczek” może niektórych odstraszyć. Ale bez przesady – na tak dużą ilość warzyw potrzebne jest po prostu trochę(...)razem z wytopionym tłuszczem), a u góry kapustę. Ziemniaki i kapustę przesypujemy dodatkowo solą, pieprzem i siekaną natką pietruszki. Na koniec przykrywamy wszystko dokładnie luźnymi liśćmi kapusty. Brytfannę możemy przykryć pokrywką, lepiej jednak starannie (!) owinąć jej górną część folią aluminiową (zwykle będzie szczelniejsza niż pokrywka). Tak zamknięte naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekamy przez 90 minut

Kulinarna Pokusa
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i suszonymi grzybami 132

następny ;) Zapiekankę robię na ta zwane oko, a zawsze wychodzi naprawdę pyszna. Podaję orientacyjne proporcje, które można troszkę zmieniać. Najlepsza jest następnego dnia, jak porządnie się „przegryzie”. 2 kg ziemniaków (najlepiej sałatkowe), 1 kg cebuli, 120 g suszonych grzybów: podgrzybki, prawdziwki, 700 g boczku surowego z dzika, 1 jajko, 200 ml śmietany 18%, sól, pieprz, ziele angielskie, tymianek, bulion, tłuszcz(...)wodą. Można lekko podgotować ziemniaki i pokroić w plasterki, wówczas zapiekanką upiecze się szybciej. Formę (foremki) do zapiekania wysmarować tłuszczem, ułożyć warstwę ziemniaków,  warstwę cebuli z grzybami, boczek, warstwę cebuli,  przykryć ziemniakami. Jajko wymieszać ze śmietaną, posolić, dodać trochę gałki muszkatołowej i polać nią ziemniaki. Przykryć. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec godzinę lub troszkę

królestwo garów
Ziemniaczane muffiny z pikantnym sosem pomidorowym 170

oliwek Przygotowanie Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i gotuj we wrzątku osolonej wody. Kiedy będą miękkie, odlej wodę, dodaj śmietanę, sól, pieprz i dobrze ugnieć. Kiedy lekko przestygną, dodaj połowę sera i dobrze wymieszaj. Nałóż mieszankę ziemniaczaną do połowy foremki, dodaj trochę sera cheddar, ponownie nałóż ziemniaki i ponownie posyp serem. Wstaw foremki do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni

RafalCook
Zapiekane ziemniaki w śmietanie 106

małym ogniu około 10 minut od zagotowania. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, resztę po prostu zostawiamy na dnie. Następnie przelewamy do naczynia ziemniaki wraz z mlekiem ze śmietanką. Rozkładamy równomiernie i posypujemy startym serem. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C z termoobiegiem (200° bez termoobiegu) przez około 40-45 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a ser ładnie się

PatiGotuje
Środa: Gołąbki bez zawijania 191

odrobiną cukru. Wymieszaj. Na dno żaroodpornego naczynia wylej kilka łyżek sosu i rozprowadź równomiernie. Połóż na nim gołąbki i zalej resztą sosu. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 45-60 minut. Podawaj z ziemniakami pure! Artykuł Środa: Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym 173

starty ser i wymieszać. Żaroodporne naczynie o wymiarach około 20x30 cm wysmarować masłem. Do naczynia włożyć po kolei: - połowę ziemniaków, - mięso z cebulą, - drugą połowa ziemniaków, - sos beszamelowy. Wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180˚C (grzanie góra-dół). Podawać zaraz po upieczeniu. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Pulpeciki mięsno ryżowe w sosie pomidorowym otulone cukinią. 175

obieraczką do warzyw. Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki, owijamy paskiem cukinii, spinamy wykałaczką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 30min w 180C.  Podajemy z ziemniakami, kaszą lub po prostu z kromką chleba.... Smacznego! #zdrowaradośćżycia  #kupiec

Radość kipiąca uśmiechem.
Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie pomysł na obiad 182

sosu ostrygowego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z limonki por ( biała część ) pokrojony w plasterki ugotowana kukurydza ( podana w plasterkach ) młode ziemniaki ugotowane w skórce ( dokładnie umyte wcześniej )   Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. W międzyczasie w miseczce łączymy starty na tarce imbir, czosnek, sos sojowy, sos ostrygowy oraz miód. Na formie rozkładamy papier do pieczenia

Kuchnia na wzgórzu
Udka pieczone po amerykańsku 555

serii zamarynuj, odstaw na kilka godzin (lub całą noc), włóż do rozgrzanego piekarnika i wyjmij gotowe! Uwielbiam takie przepisy, zwłaszcza że razem z mięskiem do piekarnika wrzuciłam również pokrojone, naoliwione i przyprawione ziołami ziemniaki, które pięknie się upiekły i cały obiad praktycznie zrobił się sam :D Składniki na ok. 4 porcje: (Inspiracja: " Przyślij Przepis ") ok. 1 kg podudzi/udek z kurczaka

Simply Food
Faszerowane słodkie ziemniaki – pomysł na mięso mielone 198

podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Zalej pomidorami i dodaj mięso mielone. Gotuj aż sos się zredukuje. Dopraw do smaku. Tak przygotowanym sosem faszeruj ziemniaki. Na wierzch wyciśnij słodkie pure. Zapiecz w piekarniku (około 15 minut

wysmienity
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pomidorami 154

zapiekania wysmarować odrobiną masła lub oleju. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków posypać je 1/4 startego sera. Kolejno wyłożyć farsz mięsny z pomidorami. Przykryć kolejna warstwą ziemniaków. Posypać pozostałą częścią sera. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ( bez termoobiegu) ok 25 minut w naczyniu z przykryciem lub wyłożonym folią aluminiową. Ostatnie 10 minut piec przez przykrycia.Smacznego

Kulinarne przygody
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami 230

kroimy w plastry. Połowę z nich układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie wykładamy pieczarki z cebulą i surową paprykę. Posypujemy przyprawami. Wykładamy drugą warstwę ziemniaków. Całość posypujemy żółtym serem. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 C na około pół godziny. Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka szparagowo-ziemniaczana 160

boczek i dusić chwilę, po czym dodać ugotowane szparagi, chwilę podsmażać, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego. Połączone z boczkiem i cebulą szparagi wymieszać z ziemniakami i brokułem. Podlać śmietanką i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok 20 minut. Po tym czasie posypać serem i piec jeszcze 5-10 minut. Smacznego

Trufelkowo
Cygańska potrawka ze skrzydełkami 170

oraz przypraw przygotować sos,dokładnie wymieszać. Sosem zalać skrzydełka i pozostałe składniki. Naczynie z potrawką przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego do około 200 stopni piekarnika. Piec około 70 - 80 minut. Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub chlebkiem - co kto woli :). Smacznego

Nie tylko w kuchni
FRYTKI Z PIEKARNIKA 398

Zdrowsza wersja frytek, bo nie są smażone, ale pieczone w piekarniku, a smakują równie dobrze. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków, 3 łyżki oleju, 1 łyżka papryki, sól o'Sole, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka oregano, szczypta cukru WYKONANIE   Ziemniaki kroimy grubsze frytki, przekładamy do miski, posypujemy papryką, oregano, solą, szczyptą cukru i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy olej, mieszamy, przekładamy

słodki bratek

Proponowane wyszukiwania