orzeźwi smak zupy. Polecam smaczną i zdrową zupę, szczególnie z myślą o najmłodszych (dla nich odpowiednio mniej doprawiamy:). Smacznego! SKŁADNIKI: 3 marchwie 2 pietruszki 2 ziemniaki ćwiartka selera ćwiartka kapusty 1 mała opalona w piekarniku cebula 1,5 szklanki mrożonego groszku 3 łyżki ryżu 1 łyżka śmietany 18% 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy płaska łyżeczka vegety natur
Zasmakuj KuchniŚwietny dodatek do dań głównych. Składniki: 800 g ziemniaków 50 ml oleju słonecznikowego 1 łyżka pieprzu białowieskiego 1 łyżeczka czerwonej mielonej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2
R'n'G Kitchenżaroodpornym naczyniu ułóż warstwami: połowę plastrów ziemniaków, połowę plastrów cukinii, połowę kawałków papryki, całe mięso, resztę papryki, resztę cukinii i resztę ziemniaków. Wierzch zapiekanki posyp pokruszonym w dłoniach serem Feta. Wstaw na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40 min. (ser Feta powinien się lekko roztopić i zarumienić, a ziemniaki powinny być miękkie
Chilli Czosnek i Oliwaminut. Nagrzewamy piekarnik na 160 stopni (termoobieg). Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewam marynatą i obkładamy pozostałą cytryną pokrojoną na kawałki. Umieszczamy w piekarniku na około 40 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami doprawionymi np. rozmarynem. Smacznego
Kolizje Smakówłyżeczka miodu 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Umyj bataty, buraki i brukselkę i zostaw do obeschnięcia. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Włóż warzywa do pieca. Pilnuj czasu pieczenia: po 10 minutach wyciągnij brukselki. Ziemniaki słodkie pieką się 30-40 minut. Najwięcej czasu potrzebują buraki – około godziny. Krok 3 Wyciągnij warzywa do ostygnięcia. Krok 4 Rozmroź krewetki(...)ładne sześciany o boku 1 cm. Podobnie buraki. Dodaj brukselkę. Podawaj wymieszane razem z krewetkami i dresingiem. Smacznego! Zobacz nasze menu – ziemniak kontra makaron, w którym użyliśmy tego przepisu, by zobaczyć jak lepiej wykorzystać raz nagrzany piekarnik. Artykuł Wtorek: Sałatka z pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzszklance przyprawy: po pół łyżeczki soli ziołowej, czosnków i pieprzu ziołowego, po 1 łyżeczce pieprzu ziołowego, koperku i papryki. Przyprawy wsyp do ziemniaków i marchewek i dokładnie wymieszaj, poruszając woreczkiem. Zamknij go klipsem żaroodpornym i włóż do piekarnika nagrzanego do 150stC. Zamrożoną rybę opłucz, aby usunąć nadmiar lodu. Posyp niewielką ilością soli ziołowej, pieprzu ziołowego, zwykłego i cytrynowego oraz większą(...)drugiego woreczka do pieczenia. Na każdym filecie połóż plasterek masła. Zamknij worek. Po 15 minutach od włożenia warzyw, wstaw do piekarnika rybę. Całość piecz jeszcze 20-25 minut (zależy tez od grubości ryby). W ten sposób ziemniaki i marchewki nie przejdą zapachem ryby, a wszystko będzie gotowe w tym samym czasie. Jeśli chcesz mieć bardziej przypieczone i chrupiące ziemniaki, zwiększ
Anioszek w kuchniPrzygotowaną rybę smażymy po 2 minuty z każdej strony na maśle klarowanym. Odkładamy na pergamin. Układamy na rybie masę z orzechów i migdałów. Wkładamy do piekarnika na 10-15 minut w temperaturze 170 stopni. Ziemniaki kroimy w płatki i wraz z ciecierzycą gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu dodajemy czosnek, masło, oregano, sól i pieprz biały. Ucieramy
BaRepaspodgotować przez 10 minut aż lekko zmiękną, pokroi w ćwiartki lub połówki, wymieszać z oliwą, solą i pieprzem i wstawić do piekarnika ok 30 minut przed wstawieniem ryby. Dzięki temu będziemy mogli zjadać sandacza z pięknie upieczonymi, gorącymi ziemniakami. Polecam! Sandacz pieczony z porami - przepis składniki ( 2 porcje ) 2 filety sandacza ze skórą- każdy po ok 250g
Stare Garysłodkiej w proszku 1 łyżeczka kurkumy w proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 3 ząbki czosnku, utarte 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Ziemniaki: 600 g ziemniaków 3 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki przyprawy curry w proszku sól pieprz czarny mielony(...)natrzyj mięso przyprawami, odstaw na 2-3 godziny ale marynata jest tak intensywna, że 30 minut w zupełności wystarczy. Piekarnik rozgrzej do 190°C tryb „góra-dół”. Ziemniaki obierz, obtocz w przyprawach. Udka i ziemniaki równomiernie ułóż na blasze do pieczenia. Piecz przez 45-50 minut
kuron.com.plprzez praskę ząbki czosnku i posypujemy solą i pieprzem. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy 45 minut. Opcjonalnie, po wyjęciu z piekarnika posypujemy zmielonym sezamem. Pyszka! Rada: Wykorzystaj o połowę mniej ziemniaków. Dodaj dwa razy więcej czosnku niedźwiedziego. Tak uczynię następnym razem. Chociaż tarta była pyszna! Ale w polecanej formie będzie jeszcze znakomitsza
Jeść, by żyć w zdrowiuszczypta pól szklanki soku z pomarańczy łyżka miodu płatki migdałów- 4 łyżki Wykonanie: Marchewki obieramy, cebulę kroimy w piórka. Marchew spryskujemy olejem, zapiekamy w piekarniku. Cebulę szklimy na oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy kawałki ziemniaków, wlewamy bulion, dodajemy przyprawy do smaku. Gotujemy do miękkości warzyw ok 20 minut, po tym czasie dodajemy upieczoną marchew. Wszystko razem blenderujemy, dodajemy sok pomarańczowy
Z Majeczką w kuchnioliwą, masłem i ziołami i podała mi z sosem z serka białego i śmietany. Zaskoczył mnie smak tych warzyw. Zapiekanie ich w piekarniku z ziołami wydobyło z nich niesamowity smak i aromat. Wersja Madzi zawierała ziemniaki, seler, pietruszkę i buraki. Pycha. Pewnego dnia zamarzyło mi się to danie i użyłam tych warzyw, które miałam akurat w lodówce. Nie miałam buraków(...)kroimy w kosteczkę. Marchewkę i seler drobniej a ziemniaki i dynię grubiej. Czosnek obieramy i dodajemy w całości (większe ząbki możemy przekroić na pół). Blaszkę smarujemy oliwą i wrzucamy wszystkie warzywa, dodajemy przyprawy, polewamy trochę oliwą i wrzucamy kawałeczki masła. Pieczone warzywa z ziołami - pyszne Pieczemy ok 30 minut w piekarniku najlepiej na termoobiegu w 180 stopniach. Możemy podawać
Pyza i Surówkasera 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego SKWORCU 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki keczupu 1 łyżka masła Masa ziemniaczana: 7 ugotowanych ziemniaków 6 łyżek mleka 1 czubata łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy (można dać troszkę więcej jeśli lubimy ostrzejsze smaki) 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanej papryki czerwonej 1. Cebulę(...)lekko rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 40 minut. Wyłączyć grzanie i zostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku aby mięso "odpoczęło". 3. W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną: gorące ziemniaki zmiksować blenderem z mlekiem, majonezem i musztardą (ziemniaki mogą być z poprzedniego dnia, ale trzeba je wtedy podgrzać, np. wrzucić na chwilę na gotującą się
Kto ugości moich gości?ziemniaków. Ziemniaki ostudź, obierz ze skórki i pokrój na talarki. Przystąp do przyrządzenia ciasta na spód tarty. Zimne masło posiekaj z mąką nożem. Kiedy już zacznie się tworzyć kruszonka dodaj zimną wodę i zagnieć szybko lekkie ciasto, zbytnio nie ugniatając. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim dno formy. Brzegi równo przytnij i wstaw do lodówki na godzinę. Nastaw piekarnik na 200ºC(...)wyjmij z lodówki i nakłuj widelcem. Brzegi ochroń folią dobrze dociskając. Zapobiegnie to obniżaniu się brzegu podczas pieczenia. Teraz podpiecz tartę w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Wyjmij, lekko przestudź i ułóż na dnie plasterki ziemniaków. Na wierzchu rozprowadź podsmażoną cebulę i posyp solą i białym pieprzem. Na wierzchu rozprowadzić rozdrobniony cheddar. W naczyniu wymieszaj creme fraiche, jajka, mleko. Dopraw
codojedzeniaposypujemy kolendrą wcześniej lekko utłuczoną w moździerzu i przyprawiamy odrobiną czosnku. Zapiekamy przez temp 180 o C, przez ok 10 minut na górze piekarnika ( warto sprawdzać jak wyglądają ). Po wyjęciu przed podaniem, na każdy ziemniak położyć niewielką ilość masła i posolić. SMACZNEGO
Smaki Ewy