ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:164/497)

Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą 193

Cebule kroimy w piórka. Kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach. Śmietanę mieszamy z chrzanem i przyprawami. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki, na nie kiełbasy (w całości), a następnie cebule. Całość zalewamy śmietaną z chrzanem. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około 15 minut, aby całość ładnie(...)zapiekanki ziemniaczane: Zapiekanka Ziemniaczana Z Rybą Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami Zapiekanka Z Puree Ziemniaczanym I Mięsem Mielonym Pyszna Zapiekanka Ziemniaczana Szybka Zapiekanka Ziemniaczana Z Porem I Boczkiem Zapiekanka Z Ziemniakami I Brukselką Zapiekanka Ziemniaczana Z Burakami Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
O kurcze pieczone! Kura pieczona w całości. 294

Przyprawy,olej,sos sojowy i czosnek wymieszaj w małej miseczce/garnuszku. 2.Przygotowaną pastą porządnie natrzyj kurczaka. Popieprz i posól. 3. Odstaw zamarynowane mięso do lodówki na kilka godzin. 4. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. 5. Na lub nad brytfanką ułóż kratkę,a na niej połóż na jednym boku kurczaka. Piecz 25minut. 6. Po tym czasie przewróć kurczaka na drugi(...)tyle ile waży kurczak/kura tyle go piekę 8. Na około 40 minut przed końcem planowanego pieczenia dodaj ulubione warzywa np. ziemniaki, paprykę czy marchewki. Możesz też przykryć kawałkiem foli kurczaka by ustrzec go przed przypieczeniem. 9. Wyjmij mięso z piekarnika, odczekaj 15 minut zanim go pokroisz i podasz

U Fiolki
ZUPA OGORKOWA Z KURCZAKIEM 254

się z Wami przepisem . Litewskie kartacze (cepeliny) pol ecam na drugie danie >>> SKŁADNIKI: ok. 2 litry bulionu drobiowego 1 filet z piersi kurczaka 1 marchew 4 ziemniaki kawałek korzenia pietruszki 6 łyżek ryżu 1 łyżka kaszy jęczmiennej 1 niewielka cebula 4 ogórki kwaszone  ok. 1/2 szklanki kwasu z ogórków (do smaku) po kilka ziarenek ziela(...)Mięso z kurczaka oczyszczam i podsmażam na maśle na złoty kolor - w jednym kawałku (kurczaka możecie również podpiec w piekarniku nacierając go wcześniej niewielką ilością masła ). Krok 2. W garnku zagotowuję bulion, wrzucam pokrojone w niewielką kostkę (ważne!) ziemniaki, starte na tarce do jarzyn marchew oraz pietruszkę, dodaję ryż, kaszę, przyprawy oraz podsmażonego kurczaka (w jednym kawałku ) - gotuję 15 minut

Moja Książka Kucharska
O kurcze pieczone! Kura pieczona w całości. 212

Przyprawy,olej,sos sojowy i czosnek wymieszaj w małej miseczce/garnuszku. 2.Przygotowaną pastą porządnie natrzyj kurczaka. Popieprz i posól. 3. Odstaw zamarynowane mięso do lodówki na kilka godzin. 4. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. 5. Na lub nad brytfanką ułóż kratkę,a na niej połóż na jednym boku kurczaka. Piecz 25minut. 6. Po tym czasie przewróć kurczaka na drugi(...)tyle ile waży kurczak/kura tyle go piekę 8. Na około 40 minut przed końcem planowanego pieczenia dodaj ulubione warzywa np. ziemniaki, paprykę czy marchewki. Możesz też przykryć kawałkiem foli kurczaka by ustrzec go przed przypieczeniem. 9. Wyjmij mięso z piekarnika, odczekaj 15 minut zanim go pokroisz i podasz

Fiolka w kuchni
Poradnik ProstePesto. Wino vs. potrawy 135

pionowo przed podaniem. W ten sposób osad opadnie na dno, a wino się wyklaruje. Białe wino możemy serwować do: Świeża ryba z piekarnika pieczona w folii Kuchnia PRL. Śledź po białostocku Smażona ryba w panierce z talarkami ziemniaków Japońskie specjały. Okonomiyaki – smaż co lubisz Makaron ze szpinakiem i słonym serem feta Do jakich potraw czerwone wino? Ciężkie czerwone wina

ProstePesto.pl
Szparagi pieczone w mięsie mielonym 212

końce formując podłużne kotleciki. W ten sposób przygotowane kotleciki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut. Kotleciki podałam z talarkami pieczonych ziemniaków i sałatką ze szparagów z papryką, pomidorem malinowym i kukurydzą na ciepło. Smacznego Szparagi pieczone w mięsie mielonym Szparagi pieczone w mięsie

Smaki Armine
Schabowe w sosie śmietanowo- miodowym na ostro. 159

delikatnie pieprzem. Wymieszać dokładnie. Na mięsie rozłożyć podpieczone pieczarki z cebulką. Następnie wlać sos . Rozłożyć marchewki i jarmuż. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 15 minut. Naczynie musi być przykryte. Podawać z ziemniakami lub makaronem. Ryż też pasuje idealnie. Polecam danie bardzo smaczne

Kuchnia Pokoleń
Babka ziemniaczana 162

Podlasie i kuchnię tradycyjną. Bo to tam właśnie po raz pierwszy jadłam przepyszną babkę ziemniaczaną. Jest to danie z "utartych, surowych ziemniaków, wymieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionego boczku lub słoniny i zapieczonych w piecu lub piekarniku na złocisto-brązowy kolor. Jest tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej. W Polsce ta ziemniaczana potrawa jest znana i popularna w północno-wschodnich krańcach

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami 176

skórkę, która teraz będzie łatwo odchodzić. Pomidora kroimy w plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków, na nie grzyby, następnie resztę ziemniaków. Całość zalewamy śmietaną z jajkami, a na wierzchu układamy plastry pomidora. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 minut, aż wierzch będzie zarumieniony. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypujemy posiekaną natką pietruszki

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak w jarzynce + film 167

wierzchu układamy kolejną porcję jarzyn. Folię aluminiowa zwijamy zabezpieczając boki. Tak przygotowane filety przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st.C około 30-40 minut. Tak przygotowane danie podajemy z ziemniakami.   Artykuł Kurczak w jarzynce + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA, CEBULOWO- SZYNKOWA + FILMIK 177

sól, pieprz i przyprawę do ziemniaków, mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy porcję ziemniaków, na to część cebuli i szynki, następnie ponownie ziemniaki, cebula aż do rozłożenia całych składników. Zapiekankę zalewamy masą śmietanową, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku około 40 minut, w temperaturze 180 % C. Po wyjęciu lekko ją studzimy. Zapiekankę podajemy z ulubionymi dodatkami i surówką, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Mousaka 261

posyp bułką tartą. Na dnie ułóż połowę bakłażana i ziemniaków, a następnie połowę sosu mięsnego. Kolejne piętro to znowu bakłażan i ziemniaki oraz reszta sosu mięsnego. Na mięsie wyłóż cały przygotowany sos beszamelowy. Wstaw mousakę do piekarnika nagrzanego do 180 st i piecz przez 50 minut. Wierzch musi zrobić się złoto-brązowy. Pozostaw musakę na 20 minut do przestygnięcia, krój

nietylkopasta.pl
ZAPIEKANE PULPETY Z INDYKA W SOSIE BOLOŃSKIM 274

wody. Dusimy 10 minut. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy pulpety. Delikatnie zalewamy je sosem. Przykrywamy naczynie i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.  Zapiekane pulpety podajemy z makaronem lub ziemniakami posypane koperkiem

Walijskie Pichcenie
Pieczone ziemniaczki, jak z ogniska 139

charakterystyczny dymny smak. Pieczone ziemniaczki, jak z ogniska to fenomenalny dodatek do każdej potrawy Pieczone ziemniaczki, jak z ogniska Składniki: kilka małych ziemniaków (najlepiej tej podobnej wielkości) 3 kopiaste łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka papryki wędzonej sól Piekarnik rozgrzewamy do 200°C z termoobiegiem. Mąkę mieszamy z papryką i solą. Ziemniaczki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, ale ich nie obieramy

PatiGotuje
Pyszna zapiekanka ze schabem i sosem porowo – serowym 243

stracić smak surowizny a por i cebulka zmięknąć. Wszystko z patelni rozłożyć na ziemniakach. Sos wylać do naczynia żaroodpornego. Przykryć pozostałymi ziemniakami. Obsypać delikatnie suszoną bazylią i skropić oliwą lub rozrzucić małe kawałeczki masła. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut. Podawać z sałatką. Smacznego, mam nadzieję że będziecie tak zadowoleni

Kuchnia Pokoleń
KURCZAK Z CHORIZO 168

ósemki. Kiełbaskę chorizo pokroić na grubsze plasterki. Dno naczynia nasmarować olejem,ułożyć chorizo,następnie przyprawione udka kurczaka, a pomiędzy  upychamy ziemniaki posypane solą ( u mnie sól pikantna), cebulę. Wierzch skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 st.C. Piekłam pod przykryciem ok 1 godz,następnie jeszcze 15 min do zarumienienia kurczaka. Kiedyś robiłam takiego kurczaka bardzo często,jest

Niespełnione zdolności kulinarne
Pieczone talarki ziemniaczane 254

prowansalskie Przygotowanie: Ziemniaki obieramy z łupin. Kroimy w plasterki o grubości ok. 4-5 mm. Układamy je na brytfannie wysmarowanej wcześniej masłem. Ziemniaki obsypujemy solą, rozmarynem i ziołami prowansalskimi. na wierzch dajemy jeszcze odrobinkę masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut

Gotuj z Mąką
Chleb codzienny 955

Polecam domowy wypiek chleba, prosty przepis dla każdego kto ma piekarnik. Przesiewamy 1 kg mąki typ 650, dosypujemy 1 łyżkę soli i dodajemy 2 rozgniecione ziemniaki. W drugim naczyniu robimy zaczyn z 500 ml ciepłej wody, łyżki cukru, 50 g drożdży, 4 łyżki mąki.  Przykrywamy i odstawiamy na 10-15 min. do wyrośnięcia,  potem dolewamy wyrośnięty zaczyn

chleba naszego
Babka ziemniaczana z boczkiem 242

masy ziemniaczanej o dlewamy wo dę. Całość doprawiamy do smaku przyprawami wraz z jajkami i mąką. Po dsmażony boczek mieszamy razem z ziemniakami. Przekła damy do lekko natłuszczonej formy i wkła damy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około go dzinę.     Jogurt mieszamy z posiekanym, lekko osolonym szczypiorkiem. Po dajemy na ciepło. Smacznego

ChilliJemy
Błyskawiczna zapiekanka z porów, ziemniaków i sera 155

gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprz. W posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania układaj warstwami: pokrojone ziemniaki, podsmażone warzywa, plasterki żółtego sera, ziemniaki, warzywa, ser. Wlej 2 szklanki bulionu. Przykryj i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz 40-45 minut. Podawaj z dowolną surówką. Autor : Mama

Moja Mama Gotuje
Młode ziemniaczki zapiekane z szynką w sosie musztardowym 156

zeszklić na maśle, oprószyć mąką, wlać bulion i mleko. Dokładnie wymieszać. Gotować sos przez 5 minut. Przyprawić musztardą, solą, pieprzem i majerankiem. Ziemniaki i szynkę włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać przyrządzonym sosem. Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym

Państwo Wojtczuk gotują
Hasło tygodnia - "obiad z piekarnika". 179

pracy i pozwolić sobie na nie możemy jednie w weekendy. Myślę jednak, że wielu po prostu za nimi przepada. Mnie obiad z piekarnika kojarzy się przede wszystkim z tartami, wszelkimi zapiekankami czy całkiem bezproblemowym kurczakiem zapiekanym z ziemniakami. A sam pomysł na hasło pojawił się wraz ze wspomnieniem o znakomitym daniu, na które przepis podał mi oczywiście Maciek. Był

zadanie-gotowanie
zupa buraczkowa wegetariańska 176

zdrowa i pożywna ..Powiem am tak w sekrecie i nieskromnie wyszła doskonała 🙂 .. Składniki: bulion warzywny 2 średnie buraki/ugotowane oddzielnie lub upieczone w piekarniku ze skórą/ 2 marchwie 1 pietruszka kawałek selera 1/2 pora 1/2 cebuli 3 śrenie ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 soku

Ugotujmy Coś
Zapiekanka ziemniaczana z bigosem Pamapol. 314

szczyptą chili. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy połowę pokrojonych w plasterki ziemniaków, następnie polewamy cebulką i wykładamy bigos.Przykrywamy drugą warstwą pokrojonych ziemniaków i oprószamy pieprzem.Jajka roztrzepujemy i lekko solimy.Polewamy zapiekankę.Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.Następnie wyciągamy naczynie i posypujemy startym żółtym serem.Pieczemy jeszcze około 8 minut aż ser się lekko podpiecze

Sama słodycz i szczypta chili
Frytki (z piekarnika) z batatów 238

Składniki: 1 duży batat (słodki ziemniak) sól morska pieprz pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki oregano, słodkiej papryki łyżka oliwy  Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w paski. Przyprawiamy, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy.  Wkładamy do piekarnika 180'C na około 20 minut.  Sprawdzamy widelcem czy są miękkie. Wyjmujemy posypujemy solą i pieprzem do smaku. Smacznego

Tagebuch po polsku