zarazy - 1000 przepisów (strona:9/67)

Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem 196

potraw, dlatego przepis na frittatę z burakiem znaleziony w książce "The Medicinal Chef" Dale Pinnock od razu zwrócił moją uwagę. Wędzoną makrelę zamieniłam jednak na wędzonego pstrąga, moją ulubioną zaraz za doradą rybę. Dodałam też ziemniaczki pozostałe z obiadu, a brak szałwii zrekompensowałam świeży koperkiem. Buraczki i koperek to ostatnio moje smakowe połączenie numer jeden. Wierzcie

Chilli Czosnek i Oliwa
Sokowirówka, czy warto? 179

Kilka minut, max 3, jest do umycia kilka części, ale ja jakoś wyłączyłam sobie w głowie rozmyślanie, że ojej umyć trzeba. Umyć trzeba i już! Zawsze myję od razu, zaraz po wyciśnięciu soku. Plus dostaje też za to, że mimo iż wycisnęłam przez nią kilka kilogramów buraków i kilkanaście  kilogramów marchewki nie zabarwił się, a przecież jest biały

Blondynka Gotuje
Jajka na twardo 177

sobą. Jeżeli wypływa na powierzchnię, to lepiej je wyrzucić. Jest po prostu stare. Są różne sposoby gotowania jajek: wkładanie do gotującej się wody, wkładanie do zimnej wody, wyłączanie ognia zaraz po zagotowaniu wody i trzymanie jajka kilkanaście minut w tej wodzie... Ja wkładam jajka do zimnej wody – ograniczam sytuacje, w których jajko może pęknąć. Gotuję od zagotowania 8 minut

królestwo garów
Chleb wielkanocny ze świeżymi ziołami 136

miało to, że za kilka dni faktycznie jest Wielkanoc czy naprawdę ten chleb ma jakąś magię tych właśnie Świąt w sobie. W każdym razie polecam, najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. Zaraz po 100% żytni na zakwasie, który jest moim number one! Składniki (na formę keksową 12x 35cm): 400 gram mąki orkiszowej 1 szklanka mleka 50 gram masła 40 gram świeżych drożdży

Mango Papaja
Jabłecznik w cieście twarogowym z polewą malinową 232

garnuszka, podlać wodą i dusić, aż owoce zaczną się rozpadać. Zdjąć z palnika i przetrzeć przez sitko. Do musu malinowego dodać cukier i dokładnie rozetrzeć. Polewą polać ciasto zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Szarlotki , Tarty i kruche ciasta Tagged: jabłka , maliny , polewa , twaróg

https:KKuchniaMniam
Babeczki wiosenno wielkanocne 191

zabawne, kolorowe, niby zwykłe, a jednak wyjątkowe.  Dzieciom zapewne się spodobają, bo fajnie wyglądają. A wiem co piszę, bo to sprawdziłam, jak na stół je postawiłam, to dzieci zaraz je pozabierały i z uśmiechem,  smakiem  je pozjadały. Dorosłym też się spodobały bo wiosennie wyglądały. Talentu jak już kiedyś pisałam do ozdabiania mi brakuje, ale tym się

Moniki Smakołyki
Na Dzień Kobiet pyszna kawa zamiast tulipana 138

zawsze, nieco bardziej się wysilić i pokazać partnerce, jak bardzo jest ważna? Bardzo ciekawą, oryginalną propozycją jest „dzień kawowy” ! Kobieta w tym ważnym dla niej dniu z całą pewnością zaraz po przebudzeniu poczuje się bardzo wyjątkowo, jeśli do łóżka dostanie wspaniałą kawę . Nawet ci panowie, którzy są dość mocno na bakier z gotowaniem, poradzą sobie przynajmniej z kilkoma przepisami ( polecamy

Moja smaczna kuchnia
Kokosowy tofukrem. 204

Kokosowy krem z tofu, z borówkami i wiórkami  nie sadziłam, że moim mikserem mogę stworzyć tak gładki krem z tofu :O <. 3 Natalia chyba Ci się zaraz coś przypali.. tak mam to chyba w zwyczaju z wiórkami xd  Przepis: 250-300g naturalnego tofu 1/2 szklanki mleczka kokosowego 1/4 szklanki wody/mleka  roślinnego

More food, love and dreams
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 353

ilości i ostrości papryki znajdziemy u rzeźników salsiccie słodką, pikantną i bardzo ostrą.   Salsiccia fresca tak samo jak biała kiełbasa nadaje się do parzenia, grillowania i pieczenia. Zaraz po złożeniu wszystkiego razem do kupy kiełbasę możemy przez 1-2 godziny obsuszyć i zamrozić przygotowane porcje. Do użycia od razu – na patelni, w piekarniku czy na grillu – kiełbasę wkładamy

Karo in the Kitchen
Klasyka dzieciństwa - surówka z marchewki i jabłka 153

Jedna z surówek, którą pamiętam "od zawsze". Najlepsza jest gdy zaraz po przygotowaniu damy jej odpocząć godzinkę. Składniki: 3 marchewki 2 jabłka 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju lnianego Marchewki i jabłka obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Łączymy z cukrem, olejem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę.  W przygotowaniu surówki mojego dzieciństwa pomógł mi robot kuchenny Desire

Gotowanie i blogowanie
Placek maślankowy z bezową pierzynką 169

Placek maślankowy z bezową pierzynką Jest to placek z rodzaju ..."gwałtu rety che mi się czegoś słodkiego tu i teraz" bądź też ..."gwałtu rety zaraz tu będą, a ja nie mam nic do kawy". Przepis dostałam od sąsiadki, przechodzony z rąk do rąk i obwołany mianem "króla wypieków". No cóż, opinię sami wystawcie, jak dla mnie placek jak placek, jadałam

na moim stole...
Sernik idealny 196

razy. Wstawiamy ciasto do piekarnika. Pieczemy 15-20minut w temperaturze 180* do momentu uzyskania pięknej jasno złotej skórki. Zmniejszamy temperaturę do 120*C i pieczemy około 2 godzin. Zaraz po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika a gdy upłynie 15 minut wyciągamy sernik i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia. Sernik piekę z termoobiegiem.   Ser typu "kiełbasa

Gotowanie i blogowanie
Batony musli 500

wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę dociskając do dna Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180*C ) na 20-25 min, Kroić po przestudzeniu, ale ja kroiłam częściowo zaraz po upieczeniu :) przepis podpatrzony

Proste Potrawy
Bułki do hamburgerów 252

Efekt? Produkty nawet po kilku miesiącach wyglądają i smakują tak samo. – Tymczasem domowy wypiek już po dwóch, trzech dniach psuje się, wysycha, pleśnieje, zmienia strukturę, zapach i smak. Natomiast zaraz po upieczeniu pachnie pięknie, czego żaden chemiczny ulepszacz nie jest w stanie zastąpić.  Apeluję zatem do Was - zróbcie własne, domowe bułki, bo ich zrobienie jest śmiesznie proste! :) Składniki

Garniec Magalie