dobra .. to teraz opowiem Wam co się działo 2 dnia … a działo się dużo ojj działo! :D Odespałyśmy poniedziałkowe wojaże i zaraz po pysznym, włoskim śniadaniu w hotelu ( kurde, jakie były pyszne muffinki z borówkami, to łooo :D ) wyruszyłyśmy z stronę metra, by stamtąd odjechać w kierunku EXPO . Tak, tak to EXPO 2015 było celem drugiego dnia naszej wycieczki(...)Polskę, której to pawilon wybudowany był z drewnianych skrzynek po jabłkach, a dekoracja nawiązywała już do jesiennych klimatów. POLSKA Po wejściu przechodziło się przez piękny ogród … … by zaraz potem zwiedzić sklep z tradycyjnymi polskimi wyrobami. Kabanosy, miody, dżemy, alkohole i bursztyny kusiły z półek i zachęcały do zakupu. Nie zabrakło również polskiej restauracji pełnej regionalnych przysmaków! Potem już
Ostra na SłodkoBuon Giorno! Witam Was kochani typowym włoskim śniadankiem. Śniadankiem takim pierwszym...takim zaraz po przebudzeniu. Takim jeszcze bez dzieci plączących się pod nogami... Witam Was kawą. Aromatyczną, pachnącą, świeżo zmieloną, kawą Magnifico ze sklepu PRZYJACIELE KAWY . To napój dla prawdziwych smakoszy kawy! W tej mieszance harmonijnie współgrają ziarna aż z 7 różnych krajów: Etiopii, Kenii, Meksyku, Kostaryki, Kamerunu, Togo(...)oczywistym, ale za każdym razem dającym inne doznania! Kawa! Rozsławiona na cały świat, stawia na nogi niemal całą ludzkość, w tym mnie !Aby napić się porządnego CAFFE nie musimy zaraz wsiadać w samolot, możemy przenieść się na chwilkę do sklepu PRZYJACIELE KAWY i zanurzyć nasze ręce w delikatne i pełne aromatu ziarna. Moją kawę popijam powoli, wbrew jej ilości
Z Kuchni Do Kuchnipierwszy raz był w zeszłym roku z książką "Dieta dla serca" - jeny jaka to była ekscytacja - pozycja dostępna w całym kraju i jeszcze z naszym zdjęciem na okładce! Radość! Zaraz potem z pierwszym KUKBUK iem z naszym skromnym udziałem. Jedne marzenia już się spełniły, może kiedyś jeszcze uda się wydać swoją książkę - pożyjemy zobaczymy :) Powróćmy do KUKBUKa - chyba(...)daktyle i orzechy Kukbuk nr 12 - nasze minimalnie i maksymalnie - zaserowaliśmy szejk daktylowy i ciasto daktylowe z kremem z praliną orzechową i kajmakiem. KUKBUK nr 13 - topinambur Zaraz potem był następny numer Kukbuka - nr 13 - to w nim czarowaliśmy z topinamburem w colesławie i w zapiekance rybnej. KUKBUK nr 15 - szparagi Teraz w sprzedaży jest 15 numer Kukbuka również
Plate of Joydoznania smakowe, a w żołądku przyjemnie pełno i lekko zarazem. Wystarczy dobrać odpowiednie wino i świece (u mnie w wersji na co dzień - z piwkiem). Smaczne pożegnanie roku gotowe. Zaraz, zaraz ... przede wszystkim należy zadbać o czynniki mniej doczesne - mianowicie pamiętać by atmosferę i dobry nastrój z wybrankiem wieczoru stworzyć, a dopiero wtedy niezapomniane chwile gotowe
Kuchnia po mojemuostatnim czasie zaprzyjaźniony blog Mała Łyżeczka zorganizował akcje pod tytułem „ Nienudne mięso z królika ”. Pomyślałam: bardzo fajna akcja, przecież królik ma takie delikatne mięso. Po chwili przyszła refleksja: zaraz zaraz, a kiedy ja ostatnio jadłam królika? Okazało się, ze bardzo dawno temu, a jedynego „królika” jakiego oglądam to w papkach mojego mniejszego syna. Nadszedł czas to zmienić. Zakupiłam królika
Kolizje SmakówJeśli w trakcie smażenia składniki za bardzo przywierają do woka polecam podlać gorącą wodą (gorącą - aby temperatura smażenia się nie obniżyła) Makaronem można wymieszać z daniem bezpośrednio na woku, zaraz po zdjęciu potrawy z gazu, lub z obok (jeśli się go przygotowało równocześnie lub zaraz po przyrządzeniu pasków aby nie był za zimny:)) SMACZNEGO!!! Ilość: 2 osoby Koszt
smacznieinatematmoich ulubionych. Bardzo często ją przygotowuję. Przywołuje wiosnę do mojego talerza. Kojarzy mi się typowo z Wielkanocą na którą czekam. Gdy się "przeżre" smakuje jeszcze lepiej niż zaraz po jej zrobieniu. Posypanie pora solą i odsączenie z soku pozbywa go ostrości, dzięki czemu jest łagodniejszy dla żołądka. Ja używam do tego soli himalajskiej, gdyż jest dużo zdrowsza od innych(...)ręce by odsączyć wodę. Jajko i ogórka pokroić w drobną kostkę. Połączyć z porem, jogurtem i kukurydzą. Doprawić pieprzem i solą. Na drugi dzień sałatka smakuje dużo lepiej niż zaraz po jej przygotowaniu
Czarnawisienkamożna powiedzieć o niej "zupa mocy", ponieważ w ten sposób nazywa się powstające przez wiele godzin na wolnym ogniu warzywne wywary; jest to jednak jak najbardziej zupa wzmacniająca, zaraz zobaczycie dlaczego. Generalnie jest to zupa PRAWIE BEZ GOTOWANIA, połączenie ugotowanej soczewicy i zmiksowanych surowych warzyw oraz przypraw. Ciekawi?? A więc, w celu uzyskania 2 litrów zupy: - wstawiamy na ogień garnek(...)podlega dyskusjom, robiłam je na szybko w wieczornej kuchni, więc wiecie.. Nie o zdjęcia tu jednak chodzi tylko o pyszną zupę, którą możecie zrobić sobie jutro, na pohybel zarazom wokół :) Dobrym dodatkiem byłby też ziołowe grzanki ale... nie chciało mi się robić. Całe "gotowanie" zajęło mi jakieś pół godziny, tak że zaliczam kolację do wyjątkowo udanych - smacznych, zdrowych
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpowstaje dość gęstawy wywar. Gdyby zdarzyło Ci się, że po otwarciu szybkowaru, buraczki będą niedogotowane, a na dnie garnka znajdziesz lekko skondensowany wywar (patrz zdjęcia poniżej - buraczki zaraz po ugotowaniu), koniecznie zrób tak: dolej ok. 500 ml zimnej wody zagotuj wywar bez zamykania garnka - jeśli się spieni, dodaj jeszcze nieco wody i zagotuj(...)palnika, odczekaj ok. 30 sekund i dopiero wtedy przeprowadź dekompresję szybkowaru. Buraczki (60 g - 70g): wyszorowane, zalane zimną wodą i gotowe do gotowania. Buraczki zaraz po ugotowaniu. Prawidłowo ugotowany buraczek jest na tyle miękki, że widelec wchodzi głęboko w środek bez oporu. Od lewej: buraczki surowe (jaskrawo czerwone), buraczki ugotowane (intensywny bordowy kolor
Szybko Szybkowardlatego spokojnie mogę polecać, a przy okazji ceny są bardzo przystępne! 37 zł dwa obiady. 5/6SolaŁosoś grillowanyDorszPosiłek IIITego dnia w związu z bardzo dziwnymi zawirowaniami pogody (wyglądało jakby zaraz z nieba zleciało ufo, ludzie uciekali z krzykiem, chociaż większość mimo wszystko w biegu bardzo głośno się śmiała, bo w sumie to był komiczny widok, gdy nagle zrobiło się ciemno(...)plaży zaczeły latać dmuchane akcesoria, a ludzie krzyczeli ze strachu), my zamiast uciec do samochodu, udaliśmy się rozbawieni do knajpy zaraz przy morzu ( wyjście nr 5) - Bar Żeglarz. Pierwszy raz tam byliśmy i nie żałujemy. I wcale nie chodzi mi o to, że na tarasie obserwowaliśmy przepiękne wyładowania atmosferyczne, po prostu było tam bardzo smacznie. Zamówiliśmy Sandacza, Dorsza, Łososia grilowanego
Słodkie Przyjemnościzjeść w spokoju rodzinny obiad. Zastanawiałam się jaki przepis będzie pasował na niedzielny deser. Konkurowały ze sobą dwie słodkie propozycje, ale Piegusek na białkach wygrał. Jak byłam młodsza, to zaraz po szarlotce, to ciasto było klasowym wypiekiem niedzielnym w moim domu. Białka często zostawały po pieczeniu jakiś innych smakowitości, więc można było zaszaleć. Ciasto z tego przepisu wychodzi puszyste(...)lekko wilgotne. Słodko zapraszam na Pieguska na białkach, ciasto zdecydowanie dietetyczne! Zdjęcia zrobione zaraz po upieczeniu - późną nocą :) "Składniki:4 białka150 g cukru100 ml oleju rzepakowego100 g mąki50 g makuSposób przygotowania:Białka ubijamy na najwyższych obrotach, gdy piana będzie sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po około 5 minutach ubijania dolewamy olej i mieszamy łopatką. Dosypujemy mąkę i mieszamy
Słodkie Przyjemnościwizyta w kuchni Art Hotelu, aby chwilę później przemknąć na spotkanie z Panami - Makłowiczem i Bikontem.Jeżeli myślicie, ze to koniec atrakcji tego dnia, to się mylicie, bowiem zaraz po Art Hotelu przenieśliśmy się całą grupą do Browaru Mieszczańskiego, w którym poza atrakcją wieczoru - nowym piwie Doctor Brew(!), mogliśmy się bawić przy dźwiękach muzyki i smakach innych, przeróżnych, przyjemnie(...)Gosią na scenie pojawiłyśmy się ponownie, by móc gotować dla wspaniałej i uśmiechniętej, wrocławskiej publiczności. Wciągu dwudziestu kilku minut przygotowałyśmy z Sylwią 25 porcji sałatki - podobno wszystkim smakowała :)Zaraz po tym udaliśmy się całą ekipą do biura Cookleta w którym mieliśmy spotkanie z dietetyczką - by mądrze wybierać składniki, ale nie koniecznie odmawiać sobie tego i owego. Aby nas utwierdzić
Słodkie Przyjemnościodstępach- powinny podwoić swoją objętość. Ponownie przykrywamy i dostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy 15 minut bez termoobiegu.Bułeczki zaraz po ostudzeniu robią się bardzo mięciutkie, smakuje idealnie zaraz po upieczeniu jak i na drugi dzień
Aga w kuchni