zarazy - 1000 przepisów (strona:7/67)

Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień 217

sukcesy i porażki oraz jakie są moje plany na najbliższy czas. :) Lipiec był bardzo ciężki i długo nie mogłam zebrać się do napisania podsumowania, dlatego postanowiłam, że napiszę jedno zaraz po wakacjach. Rozpoczął się wrzesień i już czuć w powietrzu jesień. Kocham lato i strasznie żałuję, że już odchodzi, ale jesień w kuchni jest bardzo smakowita, więc nastrajam się już

Cooking Monster
Kuchnia "fusion" - jak zaistnieć w świecie kulinarnych tuzów 180

wypad busem do Skandynawii albo do Niemiec. Lokal przygotowany, wszelkie pieczątki zebrane, dyplomy z restauracji, w których pracowaliśmy oprawione w ramki i wiszące na poczesnym miejscu na ścianie. Ale zaraz, pomyślicie pewnie – a gdzie podstawa czyli menu? A to już całkiem proste. I tu pojawia się postać „ asystenta zakupowego ”. Jest to bardzo poważna funkcja, która umożliwi Wam prowadzenie kuchni „ fusion

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cukinia faszerowana ryżem i kurczakiem. 368

Faszerowana cukinia miała pojawić się zaraz na początku tygodnia cukiniowego, ale jakoś tak wyszło, że inauguruje tydzień nadziewany. To nawet sprytnie się udało i zupełnie nie ma się do czego przyczepić. Mamy oto warzywo nadziewane w bardzo klasyczny sposób, a o to chyba przede wszystkim Marzenie chodziło przy wymyślaniu aktualnego hasła. Zastanawiam się tylko, czy mój farsz do delikatnej cukinii

zadanie-gotowanie
Szybkie bułeczki na leniwe śniadanie. Scones 192

wychodzą z kosza. W takim wypadku idealnie sprawdzą się scones - chrupkie z zewnątrz, mięciutkie w środku, ekspresowe w przygotowaniu bułeczki. Ich jedynym minusem jest fakt, że należy je zjeść zaraz po zrobieniu; następnego dnia będą bowiem suche i twarde. Rzadko jednak się zdarza, żeby jakaś przetrwała aż do następnego ranka... Tym razem postawiłam na wersję wytrawną - z samodzielnie ususzonymi pomidorami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z kaszy bulgur – Tabbouleh 225

Doprawiamy różową solą himalajską oraz pieprzem. Delikatnie mieszamy i natychmiast podajemy. Sałatka z kaszy bulgur – Tabbouleh – lekka, zdrowa, sycąca, pachnąca pietruszką i miętą. Nadaje się do spożycia zaraz po przygotowaniu. Może służyć jako dodatek do mięs z grilla oraz gorących dań z piekarnika. U mnie - do polędwiczek wieprzowych a’la Wellington . Sałatkę tę podaje się w sposób klasyczny

mojewypiekiinietylko
Jak to czasem z autem bywa... I skandynawskie jagodzianki 157

moje autko; jest duże i bezpieczne. Lawirując między ciężarówkami na autostradzie czuję, że osłania mnie gruba warstwa blachy. No i ma gwiazdkę na masce; wszystkie kobiety lubią gwiazdy, prawda...? Zaraz usłyszę, że taką, co mieszka za granicą, to stać ... A figa! Mój mercedes ma lat dwadzieścia trzy; dokładnie tyle, co moja Siostra. Nie do końca rozumiem, dlaczego ona jest taka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak zrobić labneh (ser z jogurtu)? - przepis krok po kroku 193

niewątpliwą zaletą labneh jest to, że może go zrobić każdy, jakakolwiek wiedza kulinarna jest zbędna. Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego wpisu znajdzie się on w Twojej kuchni. Zaraz pokażę Ci jak krok po kroku, jak zrobić własny labneh ! Do czego wykorzystać ser labneh ? Z jogurtu naturalnego odcedzanego przez 6-12 godzin otrzymasz gęsty jogurt typu greckiego. Z jogurtu odcedzanego

Chilli Czosnek i Oliwa
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców 211

wierzchu układamy grzanki i posypujemy startym serem gruyère. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i zapiekamy, żeby ser się rozpuścił. Ozdabiamy świeżymi gałązkami tymianku. Francuską zupę cebulową podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Pieczarki faszerowane serem owczym po rumuńsku 500 g pieczarek (8 - 10 sztuk) 250 g sera owczego, np. bryndzy 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego odtłuszczonego sera

My Chcemy Jeść
Z miłości do zdrowia - Bio Lovers :) 167

tego nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Dotychczas używałam stewi w proszku, więc jestem bardzo ciekawa jak wypadanie ta w płynie.  WANILIA W PROSZKU  Wanilia, zaraz obok cynamonu to najczęściej stosowane przeze mnie przyprawy do posiłków śniadaniowych, deserów, wypieków. Powyższa powstała poprzez zmielenie suszonych owoców do postaci proszku. Nie często spotyka się 100% wanilię (oprócz lasek wanilii oczywiście

Zdrowie na języku :P
Panettone 175

zjedzenia, aczkolwiek mi smakuje najbardziej, gdy jest idealnie wystudzona. Wieszanie babki jest ważne, gdyż studzona w normalnej pozycji może zrobić nam psikusa w postaci „domku dla piekarza” czyli dziury zaraz pod skorupką. Do przebicia babek wystarczą długie wykałaczki lub metalowe szpilki do szaszłyków. Wysoką foremkę (jednorazową) można kupić w internecie

Gotowanie i blogowanie
Sztrass Burger recenzja nowego menu 156

mnie to prawdziwy český sen o burgerze! Pariszburger filet z kurczaka marynowany w cytrynie / sałata rzymska / bekon / sos majonezowy z kaparami / sos jogurtowo-cytrynowy Moja ocena: 5- Pewnie powiecie zaraz, że burger z kurczakiem zasługuje co najwyżej na miano kanapki, a nie hamburgera. Dla mnie to jednak zdecydowany faworyt. Nie ukrywam, że wolę delikatną i tak przyjemnie zamarynowaną pierś

Food Square
Sos malinowy z cynamonem 149

Delikatnie kwaskowaty sos malinowy z dodatkiem cynamonu idealnie pasuje do słodkich deserów i dań, jak i do lodów. Można serwować zaraz po przygotowaniu „na ciepło” lub przelać do słoiczków i wyciągać każdej potrzebie :) Składniki: 500 g malin 3 łyżki cukru laska cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku Wykonanie: Umyte maliny wsyp wraz z cukrem do rondelka lub na patelnię

Kulinarna (nie)codzienność
Owsiane crumble z różą 204

pierw chcemy a jak już mamy to zaczynamy narzekać ... :) Wychodzę na przeciw tym nastrojom i po raz kolejny mam dla Was przepis idealny na upały oraz na aktualną porę, zaraz dowiecie się, dlaczego.  Po pierwsze jest to kolejny z przepisów, który robi się bardzo szybko i łatwo i nie wymaga on godzin przy "garach." Po drugie - mamy "wysoki" sezon

Garniec Magalie
Naleśniki ryżowe z twarożkiem, truskawkami i arbuzem oraz recenzja patelni Valdinox 205

jest równie ważny jak funkcjonalność ,nie muszę się wtedy wstydzić, że ktoś wejdzie do mojej kuchni, a tu szpeci  coś na kuchence, nie muszę  obawiać się że zaraz coś pęknie, coś odpadnie , coś się przypali, nie nagrzewające się uchwyty to zdecydowany dla mnie  plus, mineralna powłoka wewnętrzna oraz zewnętrzna spełnia swoje zadanie, łatwa w utrzymaniu czystości, wystarczy

Wanilia i Kardamon
CIASTO CZEKOLADOWE Z CZEREŚNIAMI 156

uwielbiam czereśnie ! Są to chyba jedne w moich ulubionych owoców zaraz po gruszkach i brzoskwiniach! Dziś mam dla Was przepis na pyszne i niesamowicie szybkie do zrobienia ciasto czekoladowe z czereśniami. Delikatne, lekkie, puszyste i wyjątkowo pyszne! Kiedy sezon na czereśnie minie – śmiało możecie dołożyć do niego inne ulubione owoce – świetnie sprawdzą się też borówki, brzoskwinie, wiśnie

Ostra na Słodko