zarazy - 1000 przepisów

Poland Trip cz.2 - Kraków i Zakopane 196

zabytków i smakowanie kuchni regionalnej lub polecanej przez znajomych. Dziś opowiem Wam o dwóch uroczych i bardzo smacznych miastach. Na pierwszy rzut idzie Kraków, bo do niego udaliśmy się zaraz po Sandomierzu. O zabytkach Krakowa chyba każdy z nas kiedyś słyszał - Sukiennice, Zamek na Wawelu, Krakowski Kazimierz czy Kościół Mariacki. Kto nigdy nie był, musi to naprawić, gdyż Kraków jest(...)ucha "zrób mi, zrób mi!". Ja za to wybrałam rozgrzewający i bardzo pożywny żur w chlebie. Oba dania były znakomite, lokal przyjemny a obsługa rewelacyjna! Nic więc dziwnego, że zaraz po wyjściu z lokalu, przyznałam gruzińskiej restauracji 5 gwiazdek :) Polecam!   Aby zrelaksować swoje kubki smakowe, cóż żur był w końcu kwaśny, a chaczapuri ostre - wybraliśmy się

Słodkie Przyjemności
Świeżutki i smakowity pleśniak na dalszą rozłąkę. Przerywnik na słodko 167

Jestem... i zaraz znikam znowu. Nie wiem o czym najpierw pisać. O tym dlaczego mnie nie ma? O tym jak mój Syncio pięknie się rozwija podczas wołomińskiej wyprawy? O tym, że tęsknię za Tatą-Mężem podczas rozłąki i nie jest lekko delikatnie mówiąc. Czy o tym, że święta za pasem, bałagan w domu moim i w domu Mamy, którym się(...)chwilowo opiekuję... huk pracy i gotowania w nadchodzącym tygodniu...? Zaraz, zaraz ... złapię oddech, a jako, że zajrzałam tu tylko na chwilę to pozostawię słodki ślad swych odwiedzin i po prostu opiszę pleśniaka, którego robiłam przedwczoraj pierwszy raz - na próbę przed świętami. A z resztą tematów i przemyśleń uporam się na spokojnie jak już wrócę na dobre. Składniki: 250 gram miękkiej

Kuchnia po mojemu
Jego puchatość omlet 168

złożyło, że nie było ekstremalnie dużo pracy, więc już po dwunastej z uśmiechem od ucha do ucha dreptałam na autobus. Przyjechałam do domu z zamiarem pójścia do łóżka teraz, zaraz, od razu. Tyle, że tego typu postanowienia niemal nigdy nie znajdują realizacji w rzeczywistości. Zamiast zalec w nagrzanej przez psę pościeli, zasiadłam przed laptopem. A jak już naprawdę chciałam iść(...)zachował swój pierwotny i zamierzony przeze mnie kształt. Nie mogąc wyjść z podziwu od razu przystąpiłam do robienia zdjęć (bo nie wiadomo, kiedy taki cud znów się zdarzy), a zaraz potem do konsumpcji, bo jednak omlecik to musi być cieplutki. Niezbyt słodki, z delikatnym aromatem kardamonu i dżemem agrest-kiwi - pychotka. I taki śliczny, okrągły... Mam nadzieję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bitki wołowe w sosie pieprzowo - cebulowym 234

zamykania garnka serwuj z gotowanymi ziemniakami lub purée ziemniaczanym oraz z ulubioną surówką np. z kiszonej kapusty  Podsmażona wołowina z podsmażoną cebulką z szybkowarze. Wołowina zalana gorącą wodą zaraz przed gotowaniem. Bitki wołowe zaraz po ugotowaniu. Bitki wołowe

Szybko Szybkowar
Ciasto fasolowe z bananem i daktylami 277

wszyscy kochamy słodkie ciasta, prawda? Ten cudowny wynalazek pozwala nam zapomnieć na chwilę o tym, co dobre dla naszego zdrowia, na rzecz tego, co dobre dla naszego podniebienia. Ale zaraz zaraz, chwila! Wcale nie musi tak być! Przedstawiam Wam przepyszne i proste ciasto fasolowe, bez mąki i tłuszczu, oparte na naturalnych składnikach. Zakładamy fartuszki i pieczemy! Aha, całość najlepiej wychodzi

Proste-przepisy.pl
Roladki wołowe mini z bekonem i kiszonym ogórkiem 212

starter, czy jako danie główne, na przekąskę, albo też jako dodatek białkowy do kolacji. Kruche i niesamowicie aromatyczne roladki smakują wyśmienicie na gorąco - ostrożnie z degustacją zaraz po ugotowaniu, bo zacząć znikać w zatrważającym tempie!   Roladki wołowe mini z bekonem i kiszonym ogórkiem. Grzyby do wywaru Składniki 3 suszone grzybki, ja użyłam borowiki - wybrałam(...)gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Roladki wołowe mini po ugotowaniu wyjmij na talerz wszystkie roladki wywaru nie wylewaj Roladki ułożone a grzybach - przed gotowaniem w szybkowarze. Roladki zaraz po ugotowaniu. Śmietana wymieszana z częścią wywaru dodana z powrotem do garnka. Sos Składniki wywar z gotowania roladek ok. 2 łyżki kwaśnej śmietany 20% sól i czarny pieprz Przygotowanie odlej

Szybko Szybkowar
Rozwój dziecka w 19. miesiącu życia (1 rok i 7 miesięcy) 196

dziecku poszaleć, wykazać się, pozwolić na samodzielność . Niech uczy się na każdym kroku, bo nawet jak upadnie, to wstanie, popłacze i pójdzie dalej mądrzejsze. Zuzia upadła kilka razy, ale zaraz bawiła się dalej, zadowolona z siebie, że tyle potrafi. Umie też wchodzić i schodzić na bujaczka, np. konika czy kurę, dobrze znanych z tradycyjnych placów zabaw. Już jakiś czas temu(...)bawić się w piaskownicy. Jednak jak z większością zabaw, nie usiedzi tam zbyt długo. Na placu zabaw co chwilę jest gdzieś indziej. To huśta się na jednej huśtawce, by zaraz prosić, o przeniesienie na drugą. To buja się na bujaku, to bawi w piaskownicy, to wchodzi na placyk i zjeżdża ze zjeżdżalni. I tak co kilka-kilkanaście minut coś innego

Anioszek w kuchni
Krem buraczany czyli calkiem spóźniony Zupowy Wtorek odc.78 197

Podpieram się nosem a powieki przypinam do brwi na klamerki ale robię to co sprawia mi radość, bo i praca i gotowanie niosą ze sobą masę pozytywnej energii.  Zaraz, zaraz, ale o czym ja chciałam napisać??? Od wtorku próbuję sklecić posta o pysznej zupie sprzed tygodnia. Może teraz się uda? Inspiracją była książka "Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin

Dzieje kuchennej Wiewióry
Motywacja 220

znacznie później, ale jeśli ma być to zmiana na zawsze, a nie tylko kolejny zryw, może warto poczekać. Są również dodatkowe uniwersalne sposoby motywacji dla każdego. Idź na siłownie zaraz po pracy, aby uniknąć momentu kiedy Twoje pośladki połączą się z kanapą, a pilot zawładnie umysłem. Jeśli nie chce Ci się nosić torby treningowej do biura postaw ja zaraz przy

Wypieki i Rumieńce
4 kulinarne sposoby na pokonanie grypy 232

coś stuka w głowie. Ry tmiczny ping-pong niemalże, żesz qrna! Rozdrażnienie z każdą chwilą narasta. Symptomy się nawarstwiają. Pojawia się lekkie zaniepokojenie tym uprzykrzonym stanem bycia.  Ale zaraz zaraz… Chyba się nie poddam? Czas pokonać te wredne choróbsko! Oto moje 4 sprawdzone, kulinarne sposoby na uciążliwe przeziębienie i upierdliwą grypę .   1. Dieta STOP, czyli kochane słodkości witajcie

Grunt to przepis!
Świąteczne krajobrazy, czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) 181

działają genialnie i dopełniają całość kolorystycznie. Jemioły, czyli staropolskiej strzęśli, jeszcze w tym roku nie upolowałam ale myślę, że podczas weekendowego spaceru nie będzie problemem jej ściągnięcie z drzewa zaraz nad rzeką. Jemioły mamy we Wrocławiu dostatek – ta pasożytnicza roślina rośnie w sporych grupach przy każdym ciągu wodnym. A na moje szczęście rośnie nawet całkiem nisko i blisko, bo niecałe(...)ochraniały dom i domowników przed złymi mocami, wypadkami i pożarami. Jemioła miała przynosić powodzenie i bogactwo. To właśnie od druidów zaczęło się wieszanie jemioły „u powały”, czyli na belce zaraz pod sufitem. W krajach anglojęzycznych tradycja świątecznych pocałunków kradzionych pod jemiołą kwitnie w najlepsze. No i ja też jemiołę powieszę. Całusów nigdy za dużo, prawda?   Przy dzieciach i kotach

Karo in the Kitchen
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 203

porcję lukru, z tylko jednego białka, na przykład do ćwiczeń. Lukier do dekorowania ciastek cukrowych i pierniczków dzielimy na trzy kategorie użytkowe:   Lukier sztywny Taki powinien być lukier zaraz po zmiksowaniu albo po lekkim przeschnięciu. Jest smarowny jak masło orzechowe, zachowuje formę i nie pęka. Można wyciskać go ze szprycy z dowolną końcówką – np. gwiazdką czy listkiem. Lukier zastygnie(...)konturowania. Lukier rozcieńczony do takiego stanu, by rysa po ostrzu noża zasklepiła się i wypełniła w czasie 15 sekund. Sposób jego działania zobaczycie na filmie (niżej,przewijajcie ). Lukier sztywny, zaraz po przygotowaniu, bez dodatku koloru, można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 7 dni. Jeśli nie zużyjecie go od razu, miskę z lukrem przykryjcie wilgotną ściereczką, folią spożywczą i następnie przykrywką

Karo in the Kitchen
Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania 161

ciasteczek tak, by były naprawdę pierwsza klasa – żeby zachowały kształt, chrupkość i formę. Po lekturze jesteście gotowi, więc zabieramy się do pracy. To ciasto to sama przyjemność, poczujecie to zaraz w dłoniach :) Odważamy wszystkie składniki. Mąkę przesiewamy z solą. Masło do tych ciastek musi być miękkie – miękkie, a to w wypadku masła znaczy plastyczne, a nie mażące się czy rozpuszczone(...)obrotach, dodajemy mąkę z solą, do połączenia. I dalej, po łyżce z czubem, aż do wykończenia mąki. Ciasto wyjmujemy na stolnicę (najwygodniejsza –silikonowa) i zarabiamy całość na gładko. Ciasto zaraz po wymieszaniu jest suche, gdy zaczniecie je wyrabiać, od ciepła dłoni zrobi się plastyczne, gładkie i miękkie.   Wszystkie zdjęcia jak zawsze się powiększają – kliknijcie w nie i zobaczcie

Karo in the Kitchen