zarazy - 1000 przepisów (strona:10/67)

"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 180

zjadany systematycznie może wpłynąć na zmniejszenie objawów alergii na pyłki w tym rejonie (sprawdziłam na sobie - działa!!!); - najnowsze badania wskazują na to, że napoje na bazie miodu należy wypijać zaraz po ich przygotowaniu; nastawianie wody z miodem na noc odchodzi do lamusa . O właściwościach poszczególnych odmian miodów znajdziecie w sieci wiele informacji. Zwracajcie jednak uwagę na to, przez kogo

Weekendy w domu i ogrodzie
Frytki z indyka o smaku carry 190

brokułem.                                         Zaletą tak przygotowanego mięsa jest jego podzielność :) Najlepsze zaraz po usmażeniu

Proste Potrawy
Zupa ogórkowa 126

Jedna z ulubionych zup mojego dzieciństwa (zaraz obok pomidorowej) :) Bardzo lubię ją do dziś, podobnie jak reszta rodzinki. Kiedyś gotowałam ją tak jak moja mama, czyli wrzucając włoszczyznę w całości. Jednak od kilku lat ścieram warzywa na tarce. Ma to dwie zalety: zupa znika w całości, a poza tym sama w sobie po prostu smakuje lepiej :) Jest też bardziej gęsta

MyCookBook.pl
Walentynkowy tort tiramisu 123

częściach). Ciasto przekładamy do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 35-40 minut. Najlepiej sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone. Zaraz po upieczeniu biszkopt rzucamy w formie na podłogę z odległości około 40 cm. W ten sposób nie opadnie. Zostawiamy do ostygnięcia i kroimy na 3 płaty. Zimny serek i kremówkę

Ewusiowe Smaki
Koktajl owocowy z białym winem i miodem 117

obrane i podzielone na mnijesze kawałki owoce, wlewamy białe wino i miksujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy więcej wina, na koniec dodajemy do smaku miód. Podajemy zaraz po przygotowaniu, posypane płatkami owsianymi

Moja smaczna kuchnia
Kremowe tagliatelle z łososiem. 139

żółtko dokładnie mieszamy z bazylią i odrobiną papryki słodkiej mielonej. Kiedy makaron ugotujemy według przepisu na opakowaniu dokładnie mieszamy go z sosem i podajemy razem z łososiem. Najlepiej zjeść zaraz po wymieszaniu z sosem. Smacznego

Moje-pitraszenie
Bardzo smaczne pączki ziemniaczane i wspomnienie ziemniaczanego wieczoru 220

Pączki z ziemniaków? Kiedy o nich usłyszałam byłam mocno zdziwiona. Ziemniaki jadamy przecież raczej na obiad i z deserem nigdy mi się nie kojarzyły. Ale zaraz potem przypomniałam sobie o chlebie z ziemniakami i o tym jaki wpływ miały na jego konsystencję oraz wilgotność. Niby chleb nie słodki, ale same pączki po usmażeniu przecież też nie a ciasto powinno być

Smaczna Pyza
Piersi pieczone w panierce jogurtowo – ziołowej z parmezanem 283

podarunek (który drze się i wierzga, jakby go hto przypalał). A Krycha co? A Krycha na to: „A Ciebie co, na rosół ochota najszła, ptactwo do chałupy ściągasz?” Ale zaraz przygląda się, widzi, że bestia w siatce niezwykła. „Hmph… niebieski… na rosół szkoda takiego, ekskluzywny śjakiś… Nu, to może by tak…. Już ja wiem, co ja z nim zrobię

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
A kysz! plotkarze... 131

może dlatego, że nie chce wpuszczać  cię do swojego życia. (Samego siebie zapytaj dlaczego...) Nie wpychaj się zatem na siłę, bo nieproszeni goście są gorsi od zarazy, którą tępi się bezlitośnie... Wpis ten dedykuję każdemu kto miał styczność z toksycznymi znajomymi czy toksyczną rodzina. Uwolnijcie się od takich ludzi, oni nie przyniosą Wam nic poza stresem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polędwica suszona a’la parmeńska 171

użyliśmy tylko soli (która akurat jest niezbędna) i ziaren kolendry, które nadały delikatnego dodatkowego smaku. Nic więcej nie jest potrzebne. Poza czasem i pończochą :) Przejdźmy zatem do przepisu, bo zaraz noc nas zastanie i nowy rok przegapicie.       - schab - sól (40 g na każdy kilogram schabu) - ziarna kolendry Schab dokładne myjemy, osuszamy, wycinamy wszystkie błonki i dokładnie, obficie

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego 225

oknem napawa mnie bardzo pozytywnym nastrojem :) Do komputera przez Święta nie usiadłam ani razu, stąd moje zaległości w blogowej prasówce i wizytach na zaprzyjaźnionych blogach. Ale na pewno zaraz do Was pozaglądam, bo jestem ciekawa, co u Was słychać :) Dziś śpieszę do Was, aby przed końcem roku pokazać Wam moje propozycje do Sylwestrowego menu. Ponieważ mam dość ciężkiego bożonarodzeniowego jedzenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego 171

rozwałkowywać na grubość według uznania (u mnie to 2-5 mm w zależności od przeznaczenia) i wykrawać ciastka foremkami. Piec ok. 7-10 minut w temperaturze 180 stopni C. Zaraz po wyjęciu ciastka są miękkie, więc wykładać je na płaską powierzchnię, by się nie wyginały.Po wystudzeniu robią się twarde, a z czasem znów stają się miękkie.  Przechowywać

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik miętowy 168

cytryny, zmieszane i przesiane mąki, likier miętowy i wszystko połączyć Piekarnik nagrzać do temp. 170 *C Na schłodzony spód wyłożyć masę serową, wyrównać, włożyć do piekarnika i zaraz obniżyć temp. do 150*C Piec z parą wodną **   * przez około 1 godz i 20 min. Po skończeniu pieczenia otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto do wystudzenia. *  likier miętowy nada

Proste Potrawy
Piernik z kremem czekoladowym 294

charakteru i pysznego smaku:) Polecam też mój przepis na piernik ekspresowy przekładany powidłami. Piernik z kremem czekoladowym przygotowuje się bardzo szybko, prawie od razu można go podawać, najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu. Piernik jest miękki po upieczeniu, a dzięki kakao ma lekko czekoladowy smak. Piernik został przełożony pysznym czekoladowym kremem, a czekoladowa polewa została posypana siekanymi orzechami. Czekolada i orzechy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Puszki i słoiki na święta, czyli kulinarne prezenty last minute 197

Macie na pewno już kupione świąteczne prezenty – to ostatni moment. Kurierzy i poczta uwijają się jak w ukropie, sklepy pełne są ludzi. Zaraz na honorowym miejscu w domu stanie choinka, a pod nią – kolorowe paczki. Jeśli chcecie wzbogacić prezent o coś ‘kulinarnego’ – może w tym roku coś w słoiku lub puszce zamiast nieśmiertelnych czekoladek?     Rozważna i romantyczna

Karo in the Kitchen