zarazy - 1000 przepisów (strona:6/67)

Kluski śląskie 146

Kluski śląskie to taki wynalazek, który znają chyba wszyscy. Małe kluseczki z dziurką na sos. Miękkie, puchate i spróbuj zrobić inaczej niż na Śląsku, to zaraz wyrusza krucjata pod sztandarem modrej kapusty i rolady. U mnie w domu kluski śląskie zawsze robiła babcia albo mama. Nawet jak kilkanaście lat temu zaczęłam gotować, omijałam to ustrojstwo szerokim łukiem, bo znając siebie

ladykitchen
Jesienne mule w sosie pomidorowym z zieloną cukinią 188

minutę mocno potrząsając garnkiem. Wszystkie muszle powinny być otwarte. Te zamknięte wyrzucamy, bo oznacza to, że małża już przed gotowaniem była martwa i nie nadaje się do spożycia. Zjadamy zaraz po przyrządzeniu. Smacznego

gutfut
Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą 131

słodkiej papryki w proszku Miksujemy, dolewając stopniowo bulion, tyle, aby powstała kremowa zupa dyniowa. Doprawiamy do smaku. Przelewamy do miseczek. Posypujemy cukinową gremolatą i czarnuszką. Skrapiamy olejem arganowym. Idealna zaraz po przygotowaniu. Jeśli lubisz nieco ostrzejszy smak, możesz dodać posiekane chilli lub paprykę ostrą w proszku. Doskonale smakuje z parmezanowymi grzankami

Moja smaczna kuchnia
Tosty z boczkiem, serem i figami / Fig, bacon and cheese toasts 320

Moje odkrycie, miesiąca! Chrupiące tosty z boczkiem, świeżymi figami i mieszanką sera żółtego z brie po prostu mnie zachwyciły. Najlepsze śniadanie zaraz po szakszuce Bardzo szybkie w przygotowaniu i absolutnie przepyszne, a figi są teraz w sezonie więc w miarę przystępnych cenach. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Tosty z boczkiem, serem i figami (2 porcje) Składniki

karmelowy
Suszone pomidory w oleju 170

zimnego piekarnika, nastawiam temperaturę jak wyżej i pasteryzuję przez ok. 30 minut. W obu przypadkach po wyłączeniu pozostawiam w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.  Gotowe! W zasadzie od zaraz można zacząć delektować się smakiem suszonych pomidorów w oleju. Smacznego

gutfut
OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA 231

pokrywają prawie 100 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.htm Zapraszam zatem na wypróbowanie puszystego omletu   z tymi zdrowymi nasionkami. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html Nasiona chia są drugim, zaraz po otrębach pszennych (42 g/100 g), najcenniejszym źródłem błonnika. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html pokrywają prawie 100 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html Składniki: 1 lub 2 sztuki jajek

potrawyregionalne
Amerykańskie ciasto dyniowe (American Pumpkin Pie) z pomarańczą i marcepanem. 200

keksem bitej śmietany,.. Jesień w kuchni z takimi produktami no prawdziwa przyjemność dla prawdziwych smakoszy. A było to tak..:) (Była sobie kiedyś Duuuuża Dynia... Potem została pokrojona, pestek pozbawiona Zaraz później upieczona... Zblendowana... A na końcu ... powstało smaczne American Pumpkin Pie tyle, że po mojemu (a raczej z moimi modyfikacjami). Składniki :  Na kruchy spód : 200 g mąki pszennej

vaniliowoczekoladowa
Co wybrać na ścianę w kuchni? 258

się podoba i mogłabym się na nią zdecydować. Można wybrać dowolny kolor, jest łatwe w utrzymaniu czystości, a chyba aż tak często w nie nie uderzamy, żeby miało zaraz pęknąć. Farba to też opcja, która mi się podoba: przede wszystkim ze względu na cenę, a ściana może pozostać schludna i czysta. A farbę tablicową uważam za rewelacyjny dodatek

Relaxtime
Sernik nowojorski 421

krótko, tylko tyle aby rozpuściła się większość cukru. Pod sam koniec dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Zbyt długie ubijanie napowietrzy masę, co spowoduje, iż sernik urośnie i opadnie zaraz po upieczeniu. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Na dni pieca wstawiamy blaszkę napełnioną gorącą wodą. Na wystudzony spód z herbatników wylewamy masę serową. Tortownicę wstawiamy do drugiej, większej. Przerwę pomiędzy

Jacob Tastes
Złośliwość rzeczy martwych i dżem figowo-winogronowy 183

Zapewne pamiętacie (a jak nie, to zaraz Wam przypomnę), że już od ponad tygodnia mieszkam w internacie. Jest to niezwykłe wręcz doświadczenie dla osoby, która takiego stanu rzeczy doświadczyła po raz pierwszy krótko po okrągłych, trzydziestych urodzinach. Zamiast w nowo kupionym domu, gdzie można się gonić lub bawić w chowanego (jeśli ktoś ma taki kaprys), przesiaduję w pokoiku z łazienką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Recenzja książki "Pszyne chwasty" Małgorzaty Kalemby - Drożdż 188

pokrzywy) Przepisy są łatwe w wykonaniu i zawierają chwasty łatwo dostępne na naszych polach czy w ogrodach. Na samym początku znajdziemy czytelny spis treści, podzielony na grupy. Zaraz za spisem treści czeka nas krótkie wprowadzenie w świat chwastów, czyli krótki opis każdego z ziół, które zostało wykorzystane w książce. To bardzo przydatne, ponieważ nie każdy zna wszystkie te zioła

Z miłości do słodkości
Doskonale niedoskonałe pełnoziarniste kruche babeczki z papierówką 176

może papierówki? Niestety, w dzisiejszych czasach są już praktycznie nieosiągalne do zdobycia. W sklepach ich nie ma, bo nie wytrzymają dłużej niż dwa dni, a poza tym najlepsze są zaraz po zerwaniu z drzewa. Zachowały się w starych pokoleniowych sadach. Warto szukać ich na lokalnych targach u babcinek, lecz często i tam są niedostępne. Większość starych odmian jabłoni nie jest

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Zdrowe drożdżowe bułeczki hamburgerowe 175

roznosi się piękny, drożdżowy zapach, to jeszcze jest to mega satysfakcja. Dziś mam dla Was bułeczki hamburgerowe - ciężkie, fajnie zbite, twarde z zewnątrz i mięciutkie w środku. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko gorące! Ciasto jest idealne do burgerów lub hot-dogów. Z góry typowo posypane sezamem, a z dołu moimi ulubionymi pestkami dyni. W smaku są wspaniałe - lekko

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Nadziewane bakłażany. Kuchnia arabska. 237

kuchni goszczą to co raz bardziej jesienne warzywa i owoce. Kolor filetowy to ich wspólna cecha, śliwki, figi, bakłażany i lada dzień będzie winogron. Ten nasz polski słodki a zaraz cierpki w smaku. Lubię ten czas. Powiem Wam szczerze, że mój organizm już przestawił się trochę na ten tryb jesienny, gdzieś podświadomie zaczynam sięgać po produkty bardziej aromatyczne, bardziej korzenne

SMYKWKUCHNI
ART&FOOD BAZAR NA STARYM KLEPARZU 159

ciekłego azotu i bita śmietaną. No i tym mnie kupili! Jak wiecie mnie słodkościami baaardzo łatwo przekupić, tak więc Darek miał ułatwione zadanie! Oblizywałam się ze smakiem, by zaraz potem podreptać głąb Starego Kleparza. A tam?! Kolejne pyszności, których to zapachy rozchodziły się po całej ulicy, a także stoiska z egzotycznymi przyprawami i biżuterią! Na stoiskach królowały m.in. – świeże

Ostra na Słodko