średnicy 26 cm)spód:75 g ciemnej czekolady (81%)75 g masła50 g cukru2 jajka60 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia40 g mielonych orzechów laskowychmasa serowa:800 g serka kremowego450 g puree z dyni350 g słodzonego mleka skondensowanego250 ml śmietany kremówki (38%)3 łyżki budyniu waniliowego (proszek)1/2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki ekstraktu z waniliiskórka otarta z 1 pomarańczy5 jajekpolewa(...)wymieszać z orzechami. Partiami dodawać do ciasta, miskując na najniższych obrotach miksera.Ciasto równomiernie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 175 st. C. przez 15 minut.Przestudzić.Serek zmiksować na gładką masę z dyniowym puree, mlekiem, śmietaną, budyniem, cynamonem, ekstraktem i skórką pomarańczową. Na końcu po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Masę serową
Pożeraczka, czyli raz adobrzesernik odczaruje w końcu zimę...?Sernik cytrynowy z papają (na zimno) Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:120 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa:500 g serka kremowego300 g jogurtu naturalnegosok z 1/2 cytryny125 g cukru250 g papai z puszki10 płatków żelatynydodatkowo:skórka z 1 cytrynyMasło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem. Masę przełożyć(...)lodówce przez 30 minut.Schłodzone ciasto podpiec w 190 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie odcisnąć, a następnie rozpuścić na parze. Ostudzić.Serek utrzeć z jogurtem, sokiem z cytryny i cukrem na gładką masę. Owoce z puszki osączyć. Połowę zmiksować blenderem, dodać do masy serowej, wymieszać. Dodać ostudzoną żelatynę, zmiksować. Dodać resztę owoców
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprostu bardzo lubię ananasa.Smażenie tostów francuskich nie jest trudne. Można je zrobić na słodko lub wytrawnie, z dowolnymi dodatkami. Moje smakowały wanilią, świeżością owoców uzupełnioną kremowym smakiem serka. Poezja... C. stwierdził, że słodkie śniadania to bardzo dobry pomysł, i możemy jadać takie częściej.Tosty francuskie z chałki z owocamiSkładniki:(na 4 porcje)8 kromek chałki grubości 1 cm4 jajka200(...)śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru waniliowego4 łyżki cukrudodatkowo:1/2 ananasa500 g truskawek1 łyżka cukru100 g serka kremowego50 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżeczka cukru waniliowegomasło do smażeniaTruskawki pozbawić szypułek, pokroić w ćwiartki. Ananasa pokroić w kostkę, wymieszać z truskawkami i cukrem.Serek utrzeć z kremówką i cukrem waniliowym na puszystą masę.Jajka roztrzepać, wymieszać z kremówką, cukrem i cukrem waniliowym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniesolonych orzeszków ziemnych125 g herbatników maślanych80 g masłamasa figowa:200 g suszonych fig100 ml soku z pomarańczy1 laska cynamonu o długości 5 cm1/4 łyżeczki mielonych goździkówmasa serowa:250 g serka kremowegoskórka otarta z 1 pomarańczy120 g cukru250 g mascarpone2 jajkaOrzechy zmiksować z ciasteczkami na miał. Masło rozpuścić, wymieszać z masą.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć masę ciasteczkową(...)Figi drobno posiekać. Wymieszać w małym garnku z sokiem z pomarańczy i goździkami, dodać cynamon. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, lub dopóki większość soku nie odparuje. Ostudzić.Serek utrzeć ze skórką i cukrem na puszystą masę. Dodać mascarpone, zmiksować. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Białka ubić na sztywną masę, partiami dodawać do masy serowej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSernik z truskawkową niespodzianką (na zimno)Składniki:(na formę o średnicy 24 cm)biszkopt:2 jajka80 g cukru45 g mąki pszennej20 g mąki ziemniaczanejmasa serowa:250 g mascarpone600 g serka kremowego250 g jogurtu naturalnego150 g cukru pudru8 listków żelatynygalaretka truskawkowa:650 g truskawek2 łyżki cukru pudru200 ml gorącej wody2 galaretki truskawkowedodatkowo:kolorowe beziki300 g truskawekBiszkopt:Białka ubić na sztywną pianę(...)dosłodzić.Formę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą tak, żeby końce wystawały ponad brzegi formy. Galaretkę przelać do formy, ostrożnie wstawić do lodówki, schłodzić przez noc.Masa serowa:Mascarpone, serek i jogurt zmiksować na gładką masę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić na parze. Przestudzić.Do ostudzonej żelatyny dodać kilka łyżek kremu, wymieszać. Przelać całość do masy, dokładnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzegodna polecenia.Herbaciany sernik z borówkami amerykańskimiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive2 łyżki kakao75 g masłamasa serowa:3 torebki czarnej herbaty200 ml wrzątku200 g serka kremowego100 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowegosok z 1/2 cytryny8 listków żelatyny400 g śmietany kremówki (38%)dodatkowo:125 g borówek amerykańskich50 g ciastek z czekoladąCiastka na spód dokładnie pokruszyć, wymieszać(...)wyłożyć ciastka, dokładnie docisnąć palcami lub łyżką.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej.Herbatę zaparzyć w 200 ml gorącej wody. Po pięciu minutach wyjąć torebki, ostudzić.Serek zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i herbatą.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić na parze. Wymieszać z kilkoma łyżkami masy serowej, a następnie dodać do masy
Pożeraczka, czyli raz adobrzespód:120 g ciastek digestive2 łyżki kakao75 g masłamasa serowa:500 g czereśni70 g cukru1 laska wanilii2 łyżeczki suszonej lawendy8 listków żelatyny2 łyżki wody3 żółtka85 g cukru pudru400 g serka kremowego300 ml śmietany kremówki (38%)dodatkowo:250 g czereśniCiastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, wymieszać z ciastkami.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać ciasteczka do formy, ugnieść(...)następnie gotować przez 10 minut pod przykryciem.Odcedzić sok, gorący wymieszać z namoczoną wcześniej w zimnej wodzie żelatyną. Ostudzić.Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać serek, zmiksować. Powoli wlewać ostudzony sok, cały czas miksując.Kremówkę ubić, partiami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.Masę przełożyć na schłodzony spód, wyrównać wierzch.Schłodzić w lodówce przez noc.Przed
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTort z nektarynkami i marcepanemSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:8 jajek300 g cukru185 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanejkrem:400 ml śmietany kremówki (38%)300 g serka kremowego40 g cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z migdałówponcz:sok z 1 cytryny3 łyżki limoncellokrem na wierzch:500 ml śmietany kremówki (38%)30 g cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z migdałówdodatkowo(...)czym wystudzić w uchylonym piekarniku.Zimny biszkopt przeciąć na trzy blaty, ułożyć na talerzu wierzchem do góry - ewentualna górka się wyrówna.Nektarynki sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki.Serek utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem, dodać ubitą na sztywno kremówkę. Dokładnie wymieszać.Sok z cytryny wymieszać z alkoholem.Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, skropić ponczem, zetrzeć połowę marcepany
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniż moje... Jak? Koniecznie do niej zajrzyjcie!Dyniowy sernik na zimnoSkładniki:(na tortownicę o średnicy 22 cm)spód:115 g ciastek digestive55 g masła1/2 łyżeczki cynamonumasa serowa:400 g serka kremowego250 ml śmietany kremówki (38%)500 g puree z dyni370 g mleka skondensowanego słodzonego1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonych goździków150 g płynnego miodu20 listków żelatynydodatkowo(...)łyżką. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić na parze lub w garnuszku na bardzo małym ogniu. Przestudzić.Pozostałe składniki: serek, kremówkę, puree, mleko skondensowane, miód i przyprawy dokładnie razem zmiksować. Dodać kilka łyżek masy do żelatyny, wymieszać, przelać całość do miski z serem. Dokładnie zmiksować, przelać do tortownicy. Schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzepoproszona na później. Urosłam. Serio.Sernik migdałowy z amaretto i amarettiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)spód:100 g ciasteczek amaretti70 g ciastek digestive50 g masłamasa serowa:900 g serka kremowego250 g mascarpone5 jajek160 g cukru100 g mielonych migdałów60 ml amarettoskórka otarta z 1 cytrynysok z 1 cytrynydo dekoracji:50 g ciasteczek amaretti100 g cukru3 łyżki wodyCiasteczka na spód pokruszyć(...)Masę ciasteczkową dokładnie ugnieść na dnie. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Piec w 200 st. C. przez 12-15 minut, ostudzić.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać serek, mascarpone, migdały, likier, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na spód, wyrównać wierzch.Piec w 160 st. C. przez 1,5 godziny.Ostudzić w piekarniku.Ostudzony sernik przełożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserniczki z białą czekoladą i świeżą żurawinąSkładniki:(na 9-10 sztuk)spód:80 g ciastek digestive40 g masłamasa serowa:130 g białej czekolady60 ml śmietany kremówki (38%)400 g serka kremowego2 jajka60 g cukruskórka otarta z 1 pomarańczydodatkowo:150 g świeżej żurawiny80 g białej czekoladyCiastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Masę równomiernie rozłożyć do silikonowych form(...)muffiny, ugnieść dłonią.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej.Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.Serek, jajka, cukier i skórkę pomarańczową krótko zmiksować. Dodać czekoladę, zmiksować tylko do połączenia składników.Masę serową wyłożyć na przygotowane wcześniej spody. Na wierzchu równomiernie rozsypać żurawinę, delikatnie wcisnąć w masę.Piec w 150 st. C. przez 30 minut.Ostudzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczka ekstraktu z wanilii40 g kakao1/4 łyżeczki soli1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego w żelu1 łyżeczka białego octu winnego2 jajka160 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa serowa:200 g serka kremowego1 jajko40 g cukru1 łyżeczka ekstraktu z waniliiNajpierw przygotować masę serową:Serek, jajko, cukier i ekstrakt krótko, ale dokładnie ze sobą zmiksować. Odstawić.Masło rozpuścić i przestudzić. Zmiksować z cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzekocha, albo nienawidzi. I żeby to zrozumieć, trzeba spróbować.Lukrecjowy sernik na zimnoSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:130 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa:400 g serka kremowego400 ml śmietany kremówki (38%)200 g cukru pudrusok z 1 cytryny5 listków żelatyny2,5 łyżeczki lukrecji w proszkuziarenka z 1 laski waniliiczarny barwnik spożywczydodatkowo:50 g cukierków o smaku(...)ugnieść na dnie.Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Serek utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać wanilię, wymieszać. Do drugiej lukrecję i czarny barwnik, wymieszać.Połowę żelatyny rozpuścić, wymieszać z masą lukrecjową. Przełożyć do formy, wstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię źródła. Mi wystarczy, że efekt jest rewelacyjny.Kokosowe mini serniczki z ananasowymi kwiatamiSkładniki:(na 10 sztuk)spód:65 g ciastek digestive10 g wiórków kokosowych30 g masłamasa serowa:200 g serka kremowego150 ml mleka kokosowego60 g cukru2 białkadodatkowo:250 ml śmietany kremówki100 g serka mascarpone10 truskawek5 łyżek chipsów kokosowych2,5 łyżeczki cukru kokosowegokwiaty:1/2 świeżego ananasaPrzygotować kwiaty:Ananasa obrać, pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzepomysł Gordona z jego World kitchen. Prosty, szybki, niezbyt gruby i chrupiący. Reszta to inwencja twórcza, choć Ameryki tutaj nie odkryłam. Połączenie słodkich fig ze słonym kozim serkiem i szynką parmeńską to klasyk. Do tego świeża rukola, i oto macie przed sobą najwykwintniejszą pizzę z możliwych. Masło składników, dzięki czemu doskonale możemy wyczuć smak każdego z nich, a jednocześnie łączą(...)figi trwa.Pizza z figami, kozim serem i rukoląSkładniki:(na 2 pizze)ciasto:500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli250 ml letniej wodysos:125 g serka kremowego2 łyżki maślankisól pieprzwierzch:4 figi180 g miękkiego koziego sera100 g szynki parmeńskiej30 g rukoliMąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrze