z serkiem - 1000 przepisów (strona:22/67)

3 proste przepisy na wiosenne bruschetty 135

pyszny, nie jestem w stanie wyrzucić rzodkiewkowych liści do kosza. Skład tych kanapeczek jest bardzo podobny do moich pizz bez drożdży , bo właśnie przy okazji ich przygotowywania pokochałam połączenie serka i pesto. Twarożek z rzodkiewką to wiosenny klasyk, z dodatkiem pesto jest jeszcze lepszy! Przygotowanie: Bagietkę pokrój na kromki i opiecz na patelni grillowej lub w piekarniku. Kromki bagietki posmaruj(...)ricottą (twarożkiem czy serkiem kozim), posyp odrobiną soli i płatkami chilli (jeżeli nie lubisz chilli - pomiń).  Na wierzchu ułóż plasterki rzodkiewek, po łyżeczce pesto z liści rzodkiewki (lub innego) i posyp posiekaną dymką. Bruschetta z wiosenną zieleniną Botwinka, szczaw, pokrzywa, mniszek lekarski, szpinak - wiosna ma dla mnie smak zielonych liści, także tych dziko rosnących. We wtorek wreszcie udało

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze szparagami / Creamy chicken and sparagus bake 208

pokrojonych w plasterki 200 g zielonych szparagów, z odciętymi końcami i pokrojonych na 2 cm kawałki 2 łyżki mąki 3/4 szklanki bulionu drobiowego 3/4 szklanki mleka 50 g twarogowego serka śmietankowego 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1/2 szklanki startej mozzarelli 1/3 szklanki startego parmezanu Przygotowanie: Dopraw kurczaka solą, pieprzem i pieprzem cayenne i wymieszaj. Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię, dostosowaną(...)przez 1 minutę. Dodaj kurczaka ponownie do patelni i wymieszaj. Wlej bulion i mleko i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje, po czym wmieszaj serek twarogowy. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj większą część startych serów, dopraw do smaku jeżeli to konieczne, wmieszaj jogurt i posyp resztą wierzch dania. Włóż patelnię do piekarnika i zapiekaj

karmelowy
15 minutowy deser owocowo-ryżowy 156

dniu. Składniki: (na 2 porcje) 1 torebka z opakowania „Ryż z jabłkami i rodzynkami” Dania Babci Zosi SyS mała szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 5 łyżeczek waniliowego serka homogenizowanego (u mnie z dodatkiem pokruszonej wanilii) kilka świeżych truskawek 2-3 łyżeczki płatków migdałowych Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem zagotowujemy wodę (wg producenta 300 ml ja dodaję zawsze(...)ognia i zostawiamy ryż jeszcze na chwilę (około 3 minuty, w tym czasie kroję truskawki), aby wchłonął resztę płynu i lekko przestygł. Do ciepłego, ale nie gorącego ryżu dokładamy serek homogenizowany i całość dokładnie mieszamy. Ryż wykładamy na miseczki i dekorujemy pociętymi truskawkami, a po wierzchu każdą porcję posypujemy płatkami migdałów. Podajemy od razu. Deser smakuje za równo na ciepło

Słodkie okruszki
Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem i KONKURS! 198

łyżka mąki kukurydzianej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 2-3 łodygi rabarbaru, pokrojone w plasterki 150 g truskawek, pokrojonych na ćwiartki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 350 g serka na serniki 2 duże jajka, lekko rozbełtane 1 duże żółtko truskawki do dekoracji Przygotowanie: Wyłóż ciasto do natłuszczonej formy do tarty o średnicy ok. 25 cm, w kilku miejscach nakłuj widelcem(...)przez około 2 minuty aż masa zgęstnieje. Zdejmij rondelek z ognia, wmieszaj 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii i rozprowadź w równomiernej warstwie na przygotowanym cieście. W misce miksera zmiksuj serek z resztą cukru i wanilii do uzyskania jednolitej masy. Następnie wmieszaj dokładnie jajka i żółtko i wylej na masę z truskawkami i rabarbarem. Piecz w piekarniku nagrzanym

karmelowy
prowansalski tort 176

tort. Bezowo-migdałowe, cienkie i zwarte blaty przełożone migdałowym kremem. Przepis oryginalny zakładał przygotowanie kremu na bazie masła, z dodatkiem migdałowego olejku. Zamieniłam go na delikatny krem na bazie serka mascarpone, aromatyzowany amaretto, leciutki i smaczny. Świetnie komponuje się z kruchymi, lekko gorzkimi migdałowymi blatami. składniki: blaty: 200 g migdałów 300 g cukru pudru 10 białek sok z jednej cytryny(...)krem: 250 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru 3 łyżki amaretto ponadto: 50 g ciemnej, gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka Wysuszone migdały zmielić dość drobno. wymieszać z połową cukru pudru. Białka ubić (dodałam szczyptę soli) na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z migdałami. Masę podzielić na pół, wylać

6niebo
Pasta z tuńczyka 138

pomidorów. Idealna na codzienne śniadanie, ale także na domową imprezę. Pasta z tuńczyka Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 1 opakowanie serka śmietankowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka sosu Worcestershire sól pieprz listki natki pietruszki Wykonanie: Serek i tuńczyka przekładamy do miski, dodajemy koncentrat, rozdrabniamy widelcem i mieszamy. Wszystko solimy, pieprzymy, dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Tort z kremem waniliowym i galaretką - Myszka Minnie 171

samo dno. Przelać ciasto. Piec przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu wyjąć z formy. Potrzebujemy 2 takich biszkoptów. Krem: 500 g serka mascarpone 900 ml śmietanki kremówki 36% 5 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii Do miski przekładamy serek, śmietankę i ziarnka z laski wanilii. Miksujemy na największych obrotach do powstania gęstego

kulinarnyswiatdomi
Szarlotka z połówkami jabłek i galaretką 163

galaretką. Dzięki galaretce ciasto wygląda inaczej. Przepis znalazłam na blogu  Danusi . Zapraszam do wypróbowania.  Składniki: 3 i 3/4 szklanki mąki krupczatki 375 g schłodzonej margaryny 300 g serka waniliowego homogenizowanego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 10 jabłek 1 opakowanie galaretki o smaku kiwi Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i wymieszać(...)Margarynę pokroić na małe kawałki. Połączyć razem z mąką - wychodzi tak jakby kruszonka. Dodajemy serek i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i chłodzimy 15 minut w zamrażarce. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Jedną część ciasta przekładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o wielkości blaszki. Przekładamy na papier

Ewusiowe Smaki
Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 166

średnicy 18 cm Ciasto: 300 g mąki 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli 80 g czekolady, min. 70% kakao 100 g kremowego serka typu  Philadelphia 100 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka likieru pomarańczowego ( Cointreau ) 180 ml wody Trufle(...)razem z kakao, solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Odstaw do przestudzenia. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem pudrem i kremowym serkiem. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Wlej olejek waniliowy i likier pomarańczowy. Zmiksuj ponownie. Zacznij dodawać powoli suche składniki i wlewać stopniowo wodę, cały czas miksując. Ciasto powinno mieć gładką

Food Square
Tort czekoladowy z kremem truflowym i truskawkami 169

gorzkiego kakao 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1 łyżka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietanki kremowej 36% 30 dkg cukierków truflowych tabliczka gorzkiej czekolady ( 90g) 250 ml serka mascarpone Dekoracja: 18 dkg gorzkiej czekolady ( dwie tabliczki) świeże truskawki Do nasaczenia użyłam likieru Amaretto - po 2 łyżki na każdy blat. Można nasączyć likierem rozcieńczonym z kawą lub wogóle(...)suchego potyczka). Przygotowanie kremu: Śmietankę podgrzać, rozpuścić w niej pokruszone cukierki i czekoladę. Ostudzić i pozostawić do schłodzenia w lodówce ( najlepiej na całą noc). Schłodzony serek mascarpone rozmieszać w misce, dodać przygotowaną śmietankę i wszystko razem ubić ( nie za długo, żeby krem się nie zważył). Krem podzielić na 3 części - 2 większe do przełożenia tortu i 1 mniejsza do dekoracji

Maślane ciasteczko
Bomby miłości - muffiny dla zakochanych 159

idealna propozycja na walentynkowy wieczór, ponieważ prawie wszystkie składniki to afrodyzjaki. Składniki 150 g otrębów owsianych 1 dojrzały banan 100 ml mleka lub mleka roślinnego 1 małe opakowanie serka waniliowego light 4 łyżki płatków czekoladowych gorzkich lub 5 kostek gorzkiej czekolady 4 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki miodu 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)świeżego imbiru Banana blendujemy z mlekiem i miodem. Dodajemy otręby owsiane i serek waniliowy. Mieszamy na jednolitą masę. Jeżeli używamy czekolady, kostki siekamy lub ścieramy na tarce. Imbir siekamy lub ścieramy na tarce na małych oczkach. Do masy otrębowej dodajemy czekoladę, płatki migdałowe oraz wszystkie przyprawy i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Jeżeli masa jest za rzadka, można dodać

My Chcemy Jeść
Walentynkowy tort tiramisu 91

przepis zobaczyłam na blogu  ilovebake , choć troszkę wprowadziłam swoje zmiany. Polecam Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 250 g serka mascarpone 500 ml kremówki 4 łyżki cukru pudru barwnik różowy Poncz: 1 szklanka gorącej wody 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżeczki cukru Dodatkowo: 3/4 opakowania podłużnych biszkoptów ok. 4 łyżki(...)upieczone. Zaraz po upieczeniu biszkopt rzucamy w formie na podłogę z odległości około 40 cm. W ten sposób nie opadnie. Zostawiamy do ostygnięcia i kroimy na 3 płaty. Zimny serek i kremówkę przekładamy do miski. Miksujemy, aż masa będzie mocno gęsta - tak około 5 minut. Na koniec dodajemy cukier puder i chwilę miksujemy. Wszystkie składniki na poncz mieszamy ze sobą

Ewusiowe Smaki
Tort truskawkowo- kokosowy na białkach 175

20ml wody przegotowanej 80g cukru pudru 50g mleka w proszku Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 250ml słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 małe opakowanie śmietan-fix 1 opakowanie serka mascarpone (250g) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukier cały czas miksując, a następnie olej. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia(...)pierwszy płat biszkopta pozostawiając ok 6 łyżek musu. Przykładamy drugim blatem i chłodzimy. 4. Masa kokosowa: Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietanfixu. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Dzielimy na dwie części. Kokos zalewamy likierem, dobrze mieszamy i dodajemy do połowy masy śmietanowej. Łączymy delikatnie i wykładamy na drugi blat biszkopta. Przykładamy kolejnym- trzecim.  5. Masa truskawkowa

Kuchnia w czekoladzie
Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi 130

pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ (WSZYSTKIE SCHŁODZONE) 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE: 130 ml likieru kawowego lub mocnej kawy 50 ml wody SKŁADNIKI NA POLEWĘ KAKAOWĄ(...)ciasto przekroić na 3 równe blaty czekoladowe. Robić to powoli i starannie, by wyciąć równe kawałki. PRZYGOTOWANIE KREMU ŚMIETANKOWEGO Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubijać do otrzymania gęstego kremu, uważając by ubijanie nie trwało zbyt

Calzonella.com
Roladki z tortilli z szynką 244

jaką niewątpliwie jest Szynka z wędzarni od Biesiada Polska . Wtedy takim roladkom nie oprze się nikt. ;-) 4 placki tortilli 150g szynki z wędzarni Biesiada Polska od Hańderek 150g kremowego serka 8 dużych listków sałaty 1/2 papryki 1 ogórek szklarniowy 1. Placki tortilli smarujemy serkiem. 2. Szynkę kroimy w cienkie plastry, ogórka i paprykę w słupek. 3. Na plackach tortilli układamy

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania