łyżeczki sody Delecta, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta, łyżka masła do posmarowania formy. Krem (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej) 100 g miękkiego masła, 400 g serka Mascarpone, ½ szkl. gotowej masy krówkowej , 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, szczypta soli. Dodatkowo: 3/4 szklanki gęstej konfitury (u nas czeremcha z czekoladą), 4 łyżki owoców jagodowych macerowanych w alkoholu (opcjonalnie), domowe pierniczki(...)podzielić na dwie równe porcje i upiec oddzielnie, jedna po drugiej. W między czasie przygotuj krem krówkowy, m asło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodaj serek, ekstrakt wanilii i masę krówkową nie przerywając miksowania. Odstaw do lodówki. Konfiturę wymieszaj z owocami czarnej porzeczki. Każdy kawałek ciasta podziel na 3 krążki (usuń jeden wypukły wierzch), połóż
SzczyptaSmaQsporym szerokim rondlu rozpuszczamy masło, następnie smażymy cebulę do czasu aż się zeszkli i delikatnie zarumieni. Dorzucamy kapary i smażymy razem z cebulą 2-3 minuty. Wlewamy śmietanę, dodajemy serek, skórkę z cytryny, pokrojony drobno szczypior, posiekany koper i łososia. Dokładnie mieszamy. Gotujemy wszystko razem na małym ogniu, mieszając. Mocno pieprzymy, sprawdzamy czy sosu nie trzeba dosolić – łosoś wędzony już(...)pokazać na zdjęciu, co tym razem jemy SKŁADNIKI 75-100g łososia wędzonego na zimno 200g śmietany 18% do zup – musi być gęsta i lekko kwaśna 5 łyżek naturalnego serka Philadelphia lub President 1 duża szalotka skórka starta z połowy cytryny 1 mały brokuł (lub pół dużej róży) 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego 1-2 łyżki drobnych kaparów z zalewy
Karo in the KitchenSkładniki : 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 50 dkg serka mascarpone 20 dkg cukru 4 żółtka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka wrzątku 200 ml mocnego naparu kawy 2 łyżki likieru kawowego 1 łyżka kawy instant 1 łyżka kakao Sposób wykonania : Ż ółtka utrzyj z cukrem na parze. Kawę rozpuść w łyżce wrzątku, przestudź, dodaj do ubitych żółtek, ubij. Serek zmiksuj
Przepisy i porady kulinarnepietruszka kawałek selera 12 cm białej części pora 1/2 dużej czerwonej papryki 1/2 papryki zielonej (lub innej) świeży koperek do posypania 1 kostka bulionowa (opcjonalnie) 2 listki laurowe 60g serka topionego słodka/ostra papryka w proszku sól, pieprz Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem kostki bulionowej i listków laurowych. Mięso wyjąć i do garnka wrzucić pokrojone warzywa. (Papryka powinna być(...)pokrojona w kostkę.) Mięso z kurczaka oddzielić od kości. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie - w zupie rozpuścić serek topiony. Całość doprawić do smaku (papryką, solą, pieprzem), dodać mięso i posypać koperkiem
Di gotujewody 4 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu 2 galaretki agrestowe 1/2 szkl słodkiej śmietanki 30% (można pominąć) Masa waniliowa: 250 g mascarpone 3 czubate łyżki śmietanki 36% lub serka homogenizowanego naturalnego (ja kupiłam w Lidlu) 2 łyżki cukru z wanilią Piernik: Masło/margarynę rozpuścić w garnku (większym - będzie w nim robione całe ciasto), dodać cukier, miód i powidła(...)spód keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połowę ciasta, na to połowę jabłek, przykryć drugą połową piernika i wylać resztę jabłek. Odstawić do lodówki do stężenia. Krem waniliowy: Mascarpone, serek/śmietanę i cukier waniliowy zmiksować. Przełożyć do szprycy i wycisnąć na wierzch szeroką gwiazdkową tylką. Oczywiście zamiast wyciskać szprycą można krem po prostu rozsmarować po wierzchu i posypac dla ozdoby
Kto ugości moich gości?czasu odejść od tradycji i zrobić coś inaczej. SKŁADNIKI: (wszystkie muszą mieć temp. pokojową należy więc co najmniej pół do 1 godziny wcześniej wyjąć je z lodówki) : 250 g serka kremowego zwykłego (ale jeszcze lepiej jeśli rocotta lub maskarpone) (200 g) 100 g masła lub 100 g bardzo gęstej świeżej śmietany 90 ml tłustego mleka lub 50 g płynnego jogurtu(...)szczelną tortownicę wykładając ją nasmarowanym papierem do pieczenia lub 2-3 warstwami folii aluminiowej. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, czyli tortownica zostanie umieszczona w większej formie z wodą. Serek kremowy, masło i mleko umieścić w misce, a tę ustawić nad parującą gotującą się wodą by składniki lekko rozmiękły i można je było razem wymieszać. Po wymieszaniu trzepaczką odstawić
Sztuka gotowania w/g Samiryprzesiewamy suche składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 35-40 minut. Krem kajamakowy: 500 g serka mascarpone 200 g kajmaku ( resztę zostawiamy) 200 ml śmietany kremówki 1 śmietan-fix Dodatkowo : Słoik konfitury porzeczkowej Nasączenie: sok porzeczkowy Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone, następnie kajmak
Słodka Kraina Wypiekówjogurtu naturalnego 250 g kefiru 1 szklanka mąki kukurydzianej 3 jabłka 2 jajka 2 łyżki octu lub spirytusu 1 łyżeczka sody oczyszczonej ponadto konfitura z owoców leśnych serek mascarpone cukier puder wymieszany z cynamonem olej Wykonanie: Jabłka obieramy ze skórki kroimy w plasterki średniej grubości. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dokładamy pokrojone jabłka, mieszamy widelcem dokładnie(...)było grudek z mąki. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Kładziemy łyżką na patelni racuszki smażąc na złoty kolor z dwóch stron. Podajemy z serkiem mascarpone oraz konfiturą lub obsypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego
kgwjanczewokawałek. A potem jeszcze jeden, nawet, gdy miska już pusta. Tak niezobowiązująco . Tym razem delikatny smak dyni został doprawiony czosnkiem i sporą ilością ziół; w połączeniu ze słonawym kozim serkiem i mięciutkim ciastem całość po prostu zachwyca. Oczywiście, zamiast mąki orkiszowej można użyć pszennej, a dobór ziół pozostawiam Waszym indywidualnym gustom. Chleby piekły dzisiaj również Mopsik , Mirabelka , Lejdi , Emilia(...)odstawić przykryte ściereczką na 1 godzinę. W tym czasie masło na nadzienie rozpuścić i przestudzić. Wymieszać z musem z dyni, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i suszonymi ziołami. Serek pokroić w kosteczkę, świeże zioła porwać na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Posmarować musem dyniowym, posypać kozim serem
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłodkiej formie zaspokoi ochotę na słodycze. Z orkiszowym makaronem, twarogiem, mango i gruszką tworzy spójną smaczną całość. 100 g makaronu orkiszowego Szczypta soli 100 g twarogu sernikowego 100 serka waniliowego homogenizowanego 10 g cukru waniliowego 1 jajko 1 żółtko 40 g budyniu waniliowego 1 mango 1 gruszka 50 g chałwy waniliowej 2 łyżki brązowego cukru Masło do formy Makaron wraz(...)szczyptą soli zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odsączamy. Twaróg oraz serek waniliowy miksujemy z jajkiem, żółtkiem, cukrem waniliowym, budyniem i pokruszoną chałwą. Całość mieszamy z makaronem. Formę na tartę smarujemy masłem. Wylewamy gotową masę, rozsmarowujemy . Na wierzchu wykładamy obrane i pokrojone na kawałeczki owoce – mango i gruszkę. Wierzch posypujemy brązowym cukrem. Zapiekankę pieczemy w temperaturze
VioletoweKucharzeniewyjmujemy z lodówki i staramy się równomiernie wyłożyć nim boki i dno formy. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut, aż lekko się zarumieni. Studzimy. Składniki na krem: - 250g serka mascarpone - 100g białej czekolady Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, chwilę studzimy i łączymy wraz z serkiem mascarpone. Masę łączymy do momentu, aż stworzą jednolitą konststencję. Otrzymany krem wykładamy
Be Fit Be Strongkasza - ugotowana na sypko i przyjemna w smaku. Gdybym jednak chciała zajadać się samą kaszą bez dodatków - ugotowałabym ją sobie własnoręcznie w domu... Na osłodę spróbowałam delikatnych naleśników z serkiem mascarpone i malinowym coulis - czyli "po polskiemu" po prostu puree malinowym [cena urodzinowa=PLN 10] Trzeba przyznać iż potrawa z nawiązką zaspokoiła moje estetyczne wrażenia. Dodatek czerwieni na talerzu(...)postaci truskawek i plastrów arbuza przyjemnie akcentował z wysmażonymi na jasno-brązowo naleśnikami. Całość bardzo smaczna, poszczególne składniki wyśmienicie się razem komponowały. Jedyny mankament to śladowa ilość serka mascarpone w naleśnikach - coś kucharz chyba zbytnio przyoszczędził... Niestety znowu muszę podobnie podsumować - gdybym chciała jeść wyłącznie placki naleśnikowe, usmażyłabym je sobie sama w domu... Od wizyty w takim lokalu oczekuję jednak
Grunt to przepis!pyszną kompozycją. Zupa krem ziemniaczano pietruszkowy SKŁADNIKI : 3-4 średnie młode ziemniaki 3-4 młode pietruszki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 800 ml bulionu warzywnego 100 g serka topionego gouda pieprz biały do smaku 1 szczypta gałki muszkatołowej grzanki – do podania PRZYGOTOWANIE : Pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy(...)miękkości warzyw. Dodajemy serek topiony oraz posiekana natkę pietruszki i całość blendujemy do uzyskania gęstego kremu, Doprawiamy białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Krem podajemy z grzankami i posiekana natką pietruszki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzyciągają uwagę gości. Przygotowałam takie papryczki na urodziny mojego młodszego brata, dzieciaki były zachwycone, a papryczki wygrały z frytkami. Wielki sukces :) Składniki: 4 długie papryczki Toro 250 g serka Gretikos sałatkowego 100 g kabanosa chilli 1 cebula sól i pieprz do smaku łyżeczka masła klarowanego odrobina oliwy Pyszności znajdziecie tutaj Przygotowanie: Papryczki myjemy, przecinamy przy czapeczce(...)czyścimy. Kabanosy grillujemy w całości, następnie studzimy i chrupkie tniemy na małą kostkę. Cebulę siekamy w kostkę i zasmażamy na masełku. Kabanosy łączymy w miseczce z serkiem i cebulką. Doprawiamy do smaku. farszem nadziewamy papryki i układamy je w naczyniu przeznaczonym do pieczenia. Całość delikatnie skraplamy oliwą i pieczemy przez 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 200 C. Smacznego
Niezły Młynek