wołowina - 6415 przepisów (strona:188/428)

Strogonow wg Elki 124

Klasyczny strogonow robi się z wołowiny a w internecie można znaleźć różne przepisy dotyczące tego dania. Ja stworzyłam własną jego wersję. Strogonow podałam w garnku Frico który otrzymałam w ramach współpracy ze sklepem internetowym Tarka i Miarka . Garnek o poj. 2,25 l,marmurkowy ze szklaną pokrywką. Bardzo praktyczny i elegancki więc można go śmiało postawić na stole i serwować

Kolorowa kuchnia Elki
Pierś z kurczaka ze szpinakiem i pomidorkami 225

Piersi z kurczaka to jedne z najczęściej wybieranych przez Polaków mięs – są chude, łatwo i szybko się je przyrządza i nie są tak drogie jak wołowina czy inny drób. Mimo że znamy je bardzo dobrze, często wychodzą suche i bez smaku. Przyrządzona w piekarniku pierś z kurczaka ze szpinakiem i pomidorkami jest wyjątkowo wilgotna – otula ją kremowy

Poezja smaku
Poniedziałek: Tagliatelle al ragu 138

makaron ugotujcie rano i szybko połączcie z zimnym sosem. Dzięki temu pasta szybko się schłodzi i będzie można ją sprawnie zapakować do lunchboxa. Składniki: 250 gr mielonej wołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego Makaron tagliatelle 4 plastry szynki prosciutto (w oryginalne jest panczetta, w Polsce mega trudna do kupienia więc nie ma sobie co zawracać głowy poszukiwaniami. Można użyć wędzonego

Niedzielny kucharz
Roladki wieprzowe nadziewane wołowiną 137

tarta do panierki Masło 2 łyżki Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę, pieczarki, paprykę oczyścić, drobno posiekać i przysmażyć na maśle z dodatkiem mielonej papryki do smaku. Następnie dodać do wołowiny, przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Kotlety opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem z dodatkiem pieprzu i soli. Gotowe kotlety  nadziewać przygotowanym farszem, zwijać

Tradycyjna Kuchnia
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 176

Środa – Shepard’s pie Czwartek – Rosół z makaronem z ciasta naleśnikowego Piątek – Stir fry z krewetkami i pomidorami Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: 1 kg 250 g mielonej wołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego 300 g krewetek tygrysich (ewentualnie koktajlowych) 250 g krewetek koktajlowych Dwie bułki hamburgerowe Pół szklanki tartego cheddaru Makaron tagliatelle Noodle, czyli pszenny makaron chiński Żółty

Niedzielny kucharz
Papryka faszerowana kaszą i serem typu feta 154

kiedyś to powiem, ale mam dość mięsa. Odkąd wróciliśmy nasza dieta obfituje w ryby, warzywa i nabiał. Z mięs jak do tej pory pokusiliśmy się dwa razy na wołowinę. Dania warzywne wbrew pozorom mogą być sycące, smaczne, dobrze zbilansowane pod względem dostarczanych składników odżywczych. Tym bardziej, że w dzisiejszych czasach mamy szeroki wybór kasz, różne rodzaje ryżu, a nawet nasiona

W kuchni Katie
Niedziela: Hamburger idealny ze stoutem 196

burgera, bez niepotrzebnych kalorii. Burgery podaliśmy z pieczonymi w piekarniku grubo krojonymi frytkami. Robi się je w mega prosty sposób, a smakują doskonale. Składniki: Na kotleta: 500 g mielonej wołowiny 1 średniej wielkości cebula Szklanka stouta 2 łyżeczki bułki tartej 2 łyżeczki siekanej zieleniny (pietruszki lub kolendry) 1 płaska łyżeczka soli Pieprz Sól 1 łyżka oleju 1 łyżka masła

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 192

Środa – Shepard’s pie Czwartek – Rosół z makaronem z ciasta naleśnikowego Piątek – Stir fry z krewetkami i pomidorami Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: 1 kg 250 g mielonej wołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego 300 g krewetek tygrysich (ewentualnie koktajlowych) 250 g krewetek koktajlowych Dwie bułki hamburgerowe Pół szklanki tartego cheddaru Makaron tagliatelle Noodle, czyli pszenny makaron chiński Żółty

Niedzielny kucharz
STEK Z TUŃCZYKA. SMAŻONY. 119

Pyszny, wilgotny kawałek rybiego mięsa.  Kopalnia białka, witamin (szczególnie tych z grupy B), i tak ważnych dla nas kwasów omega-3. Niskokaloryczny. W smaku przypomina mi ... kawałek dobrej wołowiny, tylko o niebo delikatniejszy.  Niestety - raczej drogi przysmak, ale warto chociaż od czasu do czasu pokusić się o kawałek dobrej ryby ... chociażby dla zdrowia 😊 Przygotowanie steku z indyka trwa

Walijskie Pichcenie
Restauracja UKIM, pysznie jak u wietnamskiej mamy 111

ścian przedstawiający wietnamską dziewczynę wśród zieleni. Z sufitu zwisają jasne papierowe lampiony. W menu UKIM spróbujemy kuchni wietnamskiej, tajskiej i chińskiej. Na naszym stole pojawiają się kolejno: Spring Rolls wołowina - sezam, makaron ryżowy, warzywa, papier ryżowy,  5,90 zł/szt Spring Rolls łosoś - awokado, makaron ryżowy, warzywa, papier ryżowy,5,90 zł/szt Spring Rolls krewetki - ananas, makaron ryżowy

Kulinarne przygody Gatity
Amerykańska kanapka Cudighi Sandwich 167

cebula, ser mozzarella i sos pomidorowy. Najczęściej do kanapki używam sosu pomidorowego zrobionego według przepisu na  Ryż kubański Składniki (2 porcje) -2 duże pszenne bułki -500 g chudej wołowiny -1 ząbek czosnku -sól, pieprz -2 łyżki czerwonego wina -cynamon -gałka muszkatołowa -100 g pieczarek -1/2 małej cebuli -kawałek zielonej i/lub czerwonej papryki -100 g sera mozzarella -sos pomidorowy

Zielona Kuchnia
Rosół z pierożkami wonton z farszem z wątróbki 164

200g wątroby drobiowej 200g fileta z kurczaka 1 jajko 3 łyżki masła 6 łyżek natki z pietruszki mieszanka przypraw chilli sól pieprz Wykonanie: 1. Rosół Do dużego garnka włożyć wołowinę i drób, zalać około 3 litrami zimnej wody, lekko osolić. Gotować na małym ogniu, systematycznie usuwać zbierającą się szumowinę. Warzywa obrać i umyć a cebulę obrać i opalić

Szalona Kuchnia Eweliny
Ramen w 3 minuty – OYAKATA Kurczak po japońsku 225

wywaru zależny od najczęściej występujących tam produktów – można spotkać wywar na samym mięsie, na wieprzowych kościach, z dodatkiem ryb czy owoców morza, a także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym, rybnym, ostrygowym.   Wariacjom regionalnym i sezonowym poddają się również dodatki, z którymi podawany jest ramen – od półmiękkiego jajka marynowanego w mirin i sosie

Karo in the Kitchen
Zupa cebulowa 96

ciężka na skutek sporej ilości zapieczonego na wierzchu sera, a serwowana jeszcze z frytkami. A co nam będzie potrzebne do przygotowania tej pysznej zupy? Składniki na bulion ( 500 g wołowiny, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, 1 suszony podgrzybek) 4 cebule białe 2 cebule czerwone garść tymianku 1/2 szklanki białego wina

Raj dla Podniebienia
Pasztet drobiowy z pistacjami i morelami 146

smak - to zdecydowanie mój faworyt - niestety dziś, kiedy to populacja zajęcy drastycznie zmalała, rzadko pojawia się na naszych stołach. Z reguły do przygotowania pasztetu wykorzystujemy różne rodzaje mięsa: drób, wołowinę, wieprzowinę i dziczyznę. Dodamy do nich także wątróbkę, suszone grzyby, czasem suszone śliwki i sporo przypraw. Ugotowane, upieczone lub uduszone wcześniej mięso dokładnie mielimy, a  następnie po wymieszaniu

Kulinarne przygody Gatity