zaczął się chiński Rok Psa. W naszym domu był obchodzony specjalnie uroczyście ze względu na Luleczka – czyli my zjedliśmy chiński makaron długowieczności – longevity noodles, a Lulek kawał wołowiny (i nikt nie zjadł Luleczka). Makaron długowieczności jest tradycyjną potrawą jedzoną w w Chinach w Nowy Rok. Długi makaron ma zapewnić długie i pomyślne życie. Danie robi się z makaronu
Niedzielny kucharzKlasyczny strogonow robi się z wołowiny a w internecie można znaleźć różne przepisy dotyczące tego dania. Ja stworzyłam własną jego wersję. Strogonow podałam w garnku Frico który otrzymałam w ramach współpracy ze sklepem internetowym Tarka i Miarka. Garnek o poj. 2,25 l,marmurkowy ze szklaną pokrywką. Bardzo praktyczny i elegancki więc można go śmiało postawić na stole i serwować
Kolorowa kuchnia ElkiSzkotów można zaliczyć: Bułka śniadaniowa z bekonem (bacon bap), chipsami lub frytkami (chippy roll). Czasami śniadaniową bułkę podaje się z placuszkiem ziemniaczanym . Chipsy o smaku octu, haggisa, aberdeen angus (wołowina). Frytki polane octem, z fasolką w sosie pomidorowym (baked beans), z sosem curry, z żółtym serem, lub z sosem mięsnym (gravy). Różnego rodzaju pie, faszerowane nie tylko mięsem
Codzienne Gotowanieskładników. A Wy, jaki rosół (jeśli go robicie) przygotowujecie na niedzielny obiad? Składniki: 550 g porcji rosołowej z kurczaka zagrodowego 700 g porcji z kaczki 300 g wołowiny z kością (mostek, pręga...) 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera por 2 cebule goździki ziele angielskie ziarnka czarnego pieprzu pieprz świeżo zmielony sól natka pietruszki Wykonanie: Mięso umyłam, włożyłam
Kuchnia u KrysiZdrowa i smaczna przekąska lub niesamowity obiad. Składniki: Bataty 2 szt. Wołowina mielona 20 dag Cebula czerwona 2 szt. Rodzynki 5 dag Czosnek 1 ząbek Ser żółty 10 dag Cytryna ½ szt. Miód prawdziwy 1 łyżka Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Świeża bazylia Wykonanie: Bataty dokładnie wyszorować, i gotować około 25 minut w zależności od wielkości, odcedzić
Tradycyjna KuchniaMakaron z soczystą wołowiną i słodkim mango w sosie tajskim na bazie miodu, sosu sojowego, soku z limonki, chili oraz kolendry- to moja propozycja na niebanalny, dobry i ekspresowy obiad. Serio ekspresowy- przygotowanie trwa tylko tyle, ile trwa smażenie dobrego steku wołowego! Całkowity czas smażenia steku zależy oczywiście od grubości mięsa oraz od stopnia jego wysmażenia i wacha się
Kraina Miodem Płynącaskładniki marynaty mieszamy, wcieramy w mięso, wkładamy do miski i odstawiamy do lodówki na 4 godziny a najlepiej na całą noc. Rozgrzewamy mocno patelnię (bez tłuszczu), obsmażamy kawałek wołowiny z każdej strony - każdej, boki też. Wolnowar Zamarynowane mięso wkładamy do naczynia, wlewamy bokiem wodę, wkładamy umytą główkę czosnku przeciętą na pół. Ustawiamy program do wolnego gotowania, zostawiamy
Gotowanie i blogowaniebardziej prostszego, niż dobrze doprawione mielone. Cielęcina nie należy do najtańszego mięsa. Niemniej jednak warto czasem wydać więcej na to delikatne mięso. Cielęcina ma mniejszą zawartość tłuszczu, niż wołowina, jest lekkostrawna, bogata w białko oraz składniki mineralne (żelazo, potas, cynk) i witaminy z grup D i B. Mięso podsmażyłam bez tłuszczu, a następnie dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę oraz dużą
Kucharzycamoja Babcia. Składniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej 20 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 4 łyżki zimnej wody Składniki na farsz: 40 dag mielonej wołowiny lub wieprzowiny 1 duży ziemniak 1 kalarepa 1 jajko 2 łyżki masła 2 łyżki osiekanej natki pietruszki Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i posiekać z masłem, wlać
Tradycyjna Kuchniagodziny, mięso musi być mięciutkie i dobrze doprawione. To danie to prawdziwa uczta smaków, polecam przygotować je w domu. SKŁADNIKI : 500 g flaków wołowych blanszowanych 500 g wołowiny bez kości 500 g łopatki wieprzowej lub szynki 1 duże udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 4 litry wody 1 - 2 kostki rosołowe 2 liście
Kulinarne Fantazje Mariolipyszny obiad, który zadowoli nawet wybrednych domowników – gotowy. Marokański gulasz z resztek kurczaka Marokański gulasz to godny uwagi przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste w towarzystwie pachnącego korzennymi przyprawami i Orientem zawiesistego sosu z cieciorką na nowo nabiera smaku i aromatów. Całość jest niezwykle łatwa do przygotowania i zajmuje nie więcej niż pół
Niedzielny kucharzKlasyczny strogonow robi się z wołowiny a w internecie można znaleźć różne przepisy dotyczące tego dania. Ja stworzyłam własną jego wersję. Strogonow podałam w garnku Frico który otrzymałam w ramach współpracy ze sklepem internetowym Tarka i Miarka . Garnek o poj. 2,25 l,marmurkowy ze szklaną pokrywką. Bardzo praktyczny i elegancki więc można go śmiało postawić na stole i serwować
Kolorowa kuchnia ElkiPiersi z kurczaka to jedne z najczęściej wybieranych przez Polaków mięs – są chude, łatwo i szybko się je przyrządza i nie są tak drogie jak wołowina czy inny drób. Mimo że znamy je bardzo dobrze, często wychodzą suche i bez smaku. Przyrządzona w piekarniku pierś z kurczaka ze szpinakiem i pomidorkami jest wyjątkowo wilgotna – otula ją kremowy
Poezja smakumakaron ugotujcie rano i szybko połączcie z zimnym sosem. Dzięki temu pasta szybko się schłodzi i będzie można ją sprawnie zapakować do lunchboxa. Składniki: 250 gr mielonej wołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego Makaron tagliatelle 4 plastry szynki prosciutto (w oryginalne jest panczetta, w Polsce mega trudna do kupienia więc nie ma sobie co zawracać głowy poszukiwaniami. Można użyć wędzonego
Niedzielny kucharztarta do panierki Masło 2 łyżki Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę, pieczarki, paprykę oczyścić, drobno posiekać i przysmażyć na maśle z dodatkiem mielonej papryki do smaku. Następnie dodać do wołowiny, przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Kotlety opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem z dodatkiem pieprzu i soli. Gotowe kotlety nadziewać przygotowanym farszem, zwijać
Tradycyjna Kuchnia