wołowina - 6514 przepisów (strona:178/435)

Hamburger wieprzowy z ajvarem 139

względami jest nawet lepszy.   Oryginalny chorwacki Ajvar Podravka   Na jego korzyść przemawia kilka kwestii. Zdecydowanie łatwiej dostać w Polsce dobrej jakości wieprzowinę niż dobrej jakości wołowinę. Jej cena jest korzystniejsza, a przygotowanie łatwiejsze.   Jednak prawdziwą duszą tego dania jest oryginalny chorwacki Ajvar Podravka (link) . Ta warzywna pasta to połączenie dojrzałych papryk

kuron.com.pl
Naleśniki ze szpinakiem i kwaśną śmietaną 191

szpinak to skarbnica żelaza i kwasu foliowego, co czyni go obowiązkową pozycją w diecie osób cierpiących na anemię spowodowaną niedoborem żelaza. Szpinak zawiera taką samą ilość żelaza co wołowina. Szpinak powinny jadać ze smakiem osoby zestresowane, ponieważ ten jest bogaty w magnez. Zaś magnez jest niezwykle cennym pierwiastkiem, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, podwyższa odporność na Przygotowanie naleśników

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Carpaccio z buraka 200

Zatem, jeżeli pragniecie przygotować przedstawiane danie w bardziej ekspresowej wersji to sięgnijcie po gotowe rozwiązanie, czyli dobrze ugotowane buraki. Można z uśmiechem powiedzieć, że carpaccio kojarzone jest wyłącznie z wołowiną, jednak współcześnie nazwa ta utożsamiana jest przede wszystkim ze sposobem podania, a więc cieniutkimi plasterkami. Carpaccio z burka to przede wszystkim danie goszczące w menu większości restauracji bądź cateringu. Wartym

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Trendy kulinarne w terenie czyli polowanie na grzyby 170

Wspominałem tam o grzybach, podrabianym mięsie i jedzeniu dla aktywnych. Jest taka znana wyprawowa, bardzo wartościowa przekąska, nazywa się beef jerky , czyli krótko mówiąc, odpowiednio ususzona wołowina, która się tak szybko nie psuje. Jak ktoś pamięta taki serial z lat 90-tych Na południe, to tam główny bohater zaprawiony w wędrówkach po kanadyjskich lasach zachwala to zakonnicy, która zbiera

Kryzysowa Książka Kucharska
Chinkali gruzińskie pierogi z mięsem 156

gruzińskie pierogi z mięsem Chinkali: Składniki na ciasto: 500 g mąki 2 żółtka szczypta soli ciepła wody 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na farsz: 300 g mielonej wołowiny 200 g mielonej wieprzowiny 1 cebula plus masło klarowane do podduszenia cebuli 1 szklanka bulionu mięsnego 1 łyżeczka ziaren kolendry (rozbite na drobne kawałki) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Themo przepisy
Szynka z indyka z szynkowara z morelami i pistacjami 142

która prasuje mięsny wkład, powodując, że pomiędzy jego warstwami nie ma powietrza, a gotowy produkt nie kruszy się. Jakie mięso możemy włożyć do szynkowara? Tak na prawdę każde, od wołowiny poczynając, poprzez wieprzowinę, dziczyznę, an a drobiu kończąc  Jakie mięso możemy włożyć do szynkowara? Gdy dbamy o linię i liczymy kalorie warto przygotować drobiową wędlinę. Idealnie nadaje się

Kulinarne przygody Gatity
Pikantne burgery wołowe 108

Pikantne burgery wołowe to bardziej charakterna i zdecydowanie ostrzejsza wersja klasycznych burgerów, które znajdziecie już na blogu. Domowa bułka, soczysta wołowina i pikantny sos majonezowy. Doskonały domowy fast-food w wersji slow-food :) Artykuł Pikantne burgery wołowe pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Kofty wołowe 168

Przyrządzam kofty juz kolejny raz i zawsze wychodzą pyszne. Polecam je szczególnie osobom które lubią wyraziste smaki.  Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli pół łyżeczki mielonego kuminu pół łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 mała pokrojona w drobną kostkę cebula 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania

Smaki Natalii
Pasta z mięsa z rosołu z warzywami suszonymi 154

się nie zmarnuje, a na pastę skuszą się i ci którzy wcześniej na mięso nie mieli ochoty... Składniki : ok. 60 dag gotowanego mieszanego mięsa z rosołu;  kurczak, wołowina, mięso wieprzowe z golonki ok. 30 dag wątróbek z indyka sól, pieprz czarny i ziołowy mielony majeranek, oregano, papryka ostra kilka kropek maggi, gałka muszkatołowa  ok. 10 dag mieszanki suszonych

Proste Potrawy
Patelnia meksykańska z orzo 151

Magda Jednopatelniowe, idealne do nakarmienia dużej grupy ludzi danie to właśnie orzo w stylu meksykańskim. A w środku znajdziemy pysznie zrumienioną wołowinę, doprawioną mieszanką przypraw jak z chili con carne, do tego pomidory, fasolę i czerwoną cebulę, a wszystko to scala drobny makaron orzo, który w trakcie przygotowania przechodzi wszystkimi smakami składowymi. Obowiązkowa pozycja do przygotowania na spotkanie ze znajomymi

Smaczna Strona
Boeuf Strogonow 176

porcję. Ja lubię w nim przede wszystkim różnorodność składników – nigdy nie wiem co złowię łyżką, a cokolwiek to będzie, na pewno będzie pyszne. Składniki (na 3-4 porcje): 700g wołowiny 250g małych pieczarek 2 średnie cebule 4 ogórki kiszone 700ml bulionu wołowego 100ml białego wina – opcjonalnie pół szklanki śmietanki kremówki 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka ostrej musztadry 2 łyżeczki

Smaczna Strona
Sylwestrowy bufet w stylu skandynawskim 179

ziemniaczane. Piekę je w muffinkowej formie z resztek ugotowanych ziemniaków. Jest to też danie, które można przygotować wcześniej wstawić na noc do lodówki, a przed przyjęciem tylko zapiec. Porcja wołowiny na zimno pociętej w cienkie plastry świetnie pasuje do ziemniaczanych zapiekanek. Poza tym możecie przyrządzić koreczki z sera , nadziewane roladki z ogórka czy zapieczone daktyle . Oczywiście w moim sylwestrowym bufecie

codojedzenia