wołowina - 6415 przepisów (strona:182/428)

Wołowina Wellington - Beef Wellington 181

brytyjskiej w postaci polędwicy wołowej, otoczonej warstwą pasztetu lub farszu grzybowego, zapiekanej w cieście francuskim. Mięso tak upieczone jest soczyste, pyszne, a farsz nadaje mu wyrazistości. Pyszne danie, polecam. Wołowina Wellington - Beef Welington. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Czebureki z mięsem 150

tradycyjną recepturą powinno do nadzienia powinno się używać drobno siekanej baraniny i smażyć pierogi w baranim łoju. Jednak ze względu na cenę baraniny jako nadzienie powszechnie wykorzystuje się mieloną wołowinę i wieprzowinę, a czebureki smaży się w oleju. Moje czebureki są w tej bardziej unowocześnionej wersji, czyli z wieprzowiną. Najlepiej smakują prosto z patelni, gorące, wtedy mają w środku pyszny

Obiad gotowy
Sauerkraut Burger – Wolfenstein II: The New Collossus – burger z kiszoną kapustą 156

majonez – 2 łyżeczki [10g] 0,20 zł chrzan tarty – 0,5 łyżeczki 0,10 zł Razem 7 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. FORMOWANIE KOTLETÓW (4 min) Świeżą, chudą wołowinę wyciągamy z lodówki na ok. 30 min przed smażeniem. Mięso siekamy i wyrabiamy przez chwilę dłońmi. Formujemy kule i spłaszczamy je dłońmi, aby uzyskać okrągłe burgery o grubości

Nerds Kitchen
Wieniec lasagne 95

Udało mi się i dlatego dzielę się z Wami tym genialnym przepisem! :) Potrzebujemy (na formę z kominem o średnicy 20 cm): około 15 płatów lasagne LaSelva 600 g mielonej wołowiny 1 cebula 1 słoik sosu pomidorowego z warzywami LaSelva 2 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 250 g serka typu włoskiego (najlepiej ricotta) 1/2 szklanki parmezanu sól, pieprz świeży koperek Płaty

MamaOskarka
Szpinak w roli głównej 154

szpinaku, pierogi z truskawkami na pierzynce z bitej śmietany i pierogi w rosole. Do wyboru do koloru:) To moja propozycja. Mięso do pierogów użyłam z rosołu, łącznie z warzywami, wołowina + kura rosołowa. To dobry sposób na nowe danie. Zamiast makaronu, mogą pływać małe pierożki w rosole. Truskawki wiadomo, nie trzeba z nimi nic robić a ubić śmietanę każdy potrafi. Wszystko

Leśny Zakątek
Steki w w marynacie z whiskey 166

widok takiego mięsa można dostać ślinotoku. To porządny kawałek dobrej, sezonowanej wołowiny. A dobrze przygotowane mięso jest soczyste, kruche i pyszne. Tym razem zamiast tylko dodania soli i pieprzu zamarynowałam steki w marynacie z whisky (pomysł od Karo in the kitchen). Powiem tylko tyle, że to była petarda. Mięso było idealne, kruche pyszne fantastyczne. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Grillowane francuskie poduszeczki z wołowiną, szpinakiem i mozzarellą 133

poduszeczki, które można w piekarniku przygotować, ale ja postanowiłam je grillować.  Ich przygotowanie, jest nie skomplikowane, więc warto spróbować to grillowe danie. Składniki ok. 18 szt.: 2 krążki wołowiny Sokołów uczta kulinarna, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 2 garście świeżego szpinaku, ok. 15-20 g sera żółtego mozzarella, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, mielona słodka papryka wędzona, mieszanka

Moniki Smakołyki
Pieczone pierogi czyli moja wariacja na temat hiszpańskich empanadas 103

bazie mąk pełnoziarnistych, a więc zdrowsze od tych tradycyjnych.  U mnie pierogi zostały nadziane farszami bezmięsnymi. Jednak doskonale sprawdzą się także te z dodatkiem kurczaka czy mielonej wołowiny.  PIECZONE PIEROGI Z FARSZEM WARZYWNYM Ciasto na pierogi 300 g mąki (u mnie mieszanka żytniej razowej, gryczanej i kukurydzianej) 15 g świeżych drożdży 3 łyżki płynnego oleju kokosowego Łyżeczka cukru

HealthyCreations
Chili con carne (z indykiem) 391

Chili con carne, czyli papryka chili z mięsem. To popularna jednogarnkowa potrawa kuchni tex-mex, czyli kuchni z pogranicza teksańsko-meksykańskiego, a jej składnikami są papryka chili, cebula, pomidory, wołowina, fasola. Ta oryginalna przypomina mi sos bolognese, ponieważ dodaje się do niej drobno siekane lub nawet mielone mięso. Może stanowić samodzielne danie, ale tez często jest podawana z ryżem albo

Obiad gotowy
Makaron z kurczakiem, groszkiem cukrowym i warzywami w sosie Teriyaki 194

sojowy, ale równie dobrze, tak jak ja, możecie skorzystać chociażby z klasycznego spaghetti, które na marginesie świetnie tutaj pasuje! Kurczaka z powodzeniem możecie zastąpić tutaj również indykiem lub wołowiną. A jeśli macie ochotę na danie zupełnie bez dodatku mięsa, po prostu je pomińcie. Smak umami zawarty w sosie Teriyaki sprawi, że danie w wersji wege będzie równie pyszne :) [foodiepress] [hide

Pogotujmy.pl
Gryczany makaron Soba z wołowiną i prażoną quinoa 143

rozgrzać łyżkę oleju i dodać do niego pokrojone pieczarki i cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku. Zamieszać i przykryć pokrywką. Dusić przez kilka minut. Dodać do pieczarek następnie kawałeczki wołowiny. Zamieszać i podsmażać na mocnym ogniu przez ok. 3 minuty. Wystarczy, nie dłużej. Dodąć następnie do nich makaron z dodatkami i przemieszać delikatnie. Najlepiej patelnią potrząsać by składniki zgrabnie się przewracały

Sztuka gotowania w/g Samiry
Okrągła faszerowana cukinia 197

pieczona cukinia jest soczysta, idealnie miękka a od środka przesiąknięta smakami z farszu. Każda cukinia to mała bomba smakowa. Składniki (na 2-4 porcje): 4 okrągłe cukinie 400g mielonej wołowiny 100g ryżu puszka krojonych pomidorów 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego tymianku łyżka siekanej bazylii łyżka siekanej pietruszki 50g żółtego sera sól

Smaczna Strona
FAKTY O NIETOLERANCJI LAKTOZY SPRAWDŹ CZY MOŻESZ PIĆ MLEKO! PRZEPIS NA TARTĘ RUSTYKALNĄ BEZ LAKTOZY 115

laktoglobulinę, glikoproteinę, laktoalbuminę czy beta- laktoglobulinę. W zależności, na które białko będziesz uczulony twoja dieta powinna je eliminować. Bo jedno białko możesz znaleźć w śmietanie a inne nawet w wołowinie.   No dobra to teraz już wiecie, w możliwie jak najkrótszy sposób co to jest ta nietolerancja laktozy. No niestety ja zaliczam się do osób, które mają wrodzoną nietolerancję

SMYKWKUCHNI
Niedziela: Shish kebab z kurczaka i warzywne szaszłyki 102

delikatne szaszłyki, czyli kebaby z mięsa i warzyw. Czas : 60 minut Poziom trudności : łatwy Liczba porcji: 2 Szaszłyk to też kebab W Polsce kebab kojarzony jest głównie ze skrawkami wołowiny ciętymi z ogromnego, obracającego się przy eklektycznym grillu kawału mięsa lub ze skrawkami kurczaka podanego z surówką w chlebku pitta. Szaszłyk jest zwykle uznawany za coś zupełnie innego: kawałki mięsa

Niedzielny kucharz
Gołąbki z kaszą jęczmienną z Hucisk – kuchnia podkarpacka 131

bazie grzybowego wywaru. Dzisiejsze danie pochodzi z północy Podkarpacia, z okolic Leżajska, położonego na skraju dawnej Puszczy Sandomierskiej. Są to gołąbki z kaszą jęczmienną perłową, suszonymi grzybami i gotowaną wołowiną. Tradycyjne danie pełne smaku, które godne jest świątecznego stołu. Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Hucisk (gmina Leżajsk). Opublikowany został w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego

Trzeci talerz