wołowina - 6514 przepisów (strona:182/435)

Legumina drobiowa z kalafiorem i rakami 139

drogich) restauracjach. I to chyba najczęściej popełniany obecnie błąd. Raki można kupić m.in. w Auchan Direct w cenie około 25 zł za kilogram, czyli taniej niż średniej jakości wołowinę. Dużo przepisów na potrawy z raków można znaleźć w „Compendium ferculorum” pierwszej polskiej książce kucharskiej napisanej przez Stanisława Czarneckiego. Bardziej współczesne receptury znajdziecie bez problemu w Internecie. - kurczak zagrodowy - pisałam już

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Salsa z mango i papryczki chili 94

Dziś w roli głównej mango, a raczej salsa z mango. Świetnie pasuje do orientalnego kurczaka albo do wołowiny. Można zjeść też samą, o ile nie dodacie dużej ilości chilli, bo pali. Mam ewidentną słabość do mango. Najbardziej lubię twarde i nie przejrzałe owoce, w towarzystwie twardych jabłka i gruszki w salsie według tego przepisu . Tym razem jednak przegapiłam moment

Dietolog
Chrupiąca pierś z kaczki w piernikowym sosie hoisin 146

smaku i dlatego idealny do kaczki, która jest go w stanie unieść, a jednocześnie dopełnić. Jeśli nie jesteście wielbicielami kaczki to spróbujcie tego sosu z polędwiczką wieprzową lub wołowiną. Aha, przepis ten został w konkursie wyróżniony Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii po wypróbowaniu go. Składniki na 2 porcje: 2 filety z piersi kaczki ze skórą (każdy po ok 250g

olalacooking
Pyszne drożdżowo-kruche pieczone pierogi z mięsem z rosołu, bez wyrastania 291

stopniach do zrumienienia."]} Drukuj Pyszne drożdżowo-kruche pieczone pierogi z mięsem z rosołu, bez wyrastania Składniki Farsz 500 g mięsa z rosołu (u mnie udko, ok 250 g wołowiny, 250 g wieprzowiny) 250 g kapusty kiszonej warzywa z rosołu ( u mnie 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera) 2 cebule 3 łyżki smalcu 1 łyżka mąki sól, pieprz 2 ziela angielskie

Mieszam w Garnku
Czwartek: Zdrowe burgery Toma Kerridge’a 138

się jednak od tradycyjnych, zawierają dodatkowe składniki lub zamienniki tradycyjnym składników, ale smakują tak samo jak oryginały. Przepis pochodzi z jednego z programów w BBC . Składniki: 500 g mielonej wołowiny lub indyka 500 g cukini 2 łyżki włoskiej przyprawy (np. według tego przepisu) 1 łyżeczka sody 2 łyżki posiekanych kaparów 4 okrągłe bułki Mała kulka mozzarelli Duży pomidor Sól

Niedzielny kucharz
DOMOWE BURGERY 168

którzy lubią takie jedzonko. Raz na jakiś czas pozwalam chłopakom ,,zabrać" się do jakiegoś baru, ale szczerze powiem, że wolę przygotować dobrego hamburgera w domu. Ten prawdziwy jest z wołowiną.Wystarczy kawałek dobrego antrykotu, karkówki lub szpondra by powstał pyszny burger. We wpisie znajdziecie kilka wskazówek, aby burger był naprawdę pyszny i wyjątkowy. Składniki: 400 g antrykotu, karkówki lub szpondra

Z Majeczką w kuchni
Azjatycki rosół wołowy 146

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki:   ½kg wołowiny z kością (u mnie szponder) 1½l wody 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały por 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki białego sezamu Sól, pieprz do smaku Do podania: ½ opakowania

Kuchnia w czekoladzie
Menu na tydzień: Idealne na jesień 119

będziemy wrzucać codziennie rano, nie jesteśmy w stanie wszystkich spisać i opublikować za jednym razem – wybaczcie!:-) Jak gotowaliśmy Menu na ten tydzień zawiera sporo mięsa: z kurczaka, indyka, wołowiny oraz z krewetek. Dużo jest też warzyw: Coleslaw do burgerów, sałata do zapiekanki tartiflette oraz do kurczaka i cały bukiet warzyw w zupie. Przepisy są łatwe i, poza wyjątkami

Niedzielny kucharz
cukinia faszerowana 277

Składniki na 4 osoby: 2 duże cukinie 1/2 kg mielonej wołowiny dwa duże pomidory 1 duża cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz słodka wędzona papryka tymianek bazylia cynamon 1 kieliszek czerwonego wina sos beszamelowy Cukinie przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ – ten zachować. Polać oliwą i wstawić na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180°C. Cebulę posiekać w kostkę

stajnia gołębie od kuchni
Co gotować w październiku? 155

łyżce. Takie obiady to ja bardzo lubię! Nawet mi nie przeszkadza, że to już październik. Klopsiki w sosie kurkowym Składniki: 500 g mielonego wieprzowo wołowego 800 g mielonego z wołowiny 2 cebule 1 czosnek solo 1 jajko 200 ml śmietanki, 30% 1 łyżka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka przyprawy do grilla 3 łyżki masła do smażenia Sos kurkowy

codojedzenia
Placek po meksykańsku z ulubionym sosem. Jaki sos do placków ziemniaczanych? 217

Wystarczy zetrzeć na tarce około 60 dag ziemniaków, a następnie dodać jajko, mąkę, trochę soli i usmażyć placki. W celu przygotowania farszu należy podsmażyć na oleju 30 dag mielonej wołowiny. Następnie trzeba dodać 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 2 pokrojone w kostkę pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 średnio ostre peperoni oraz małą puszkę kukurydzy. jaki sos do placków

sierotka maRysia w kuchni
Węgierski kociołek – pyszna i pożywna zupa gulaszowa! 198

Węgierski kociołek Pożywna, rozgrzewająca i gęsta zupa gulaszowa. Idealna na chłodniejsze dni. Im częściej odgrzewana tym lepiej smakuje. Polecam!     Składniki: 400g wołowiny na gulasz ( można użyć zamiennie chudej wieprzowiny) 3-4 duże ziemniaki 1 puszka krojonych pomidorów lub 2-3 obrane i pokrojone w kostkę pomidory 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera 100g pieczarek pół

Blog z Apetytem
Sznycel wołowy z cebulką 186

doradca smaku . Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Sos sojowy, cukier, pieprz i olej połączyć. Przygotować naczynie do którego należy włożyć mięso, a następnie zalać je marynatą. Dokładnie obtoczyć wołowinę z każdej strony. Odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Cebule obrać. Pokroić na półplasterki  i usmażyć na maśle na złoty kolor. Oddstawić. Na drugiej patelni dobrze rozgrzać olej

Świat Domowej Kuchni
Przy książęcym stole w Raciborzu 171

duszone. Na stole nie mogło zabraknąć mleka migdałowego, zagęszczonego i udekorowanego owocami czy fiołkami lub podawanego z mięsem. Na główne danie składały się zazwyczaj pieczenie z różnych rodzajów mięsa: wołowiny, jeleniny i sarniny, mięsa z tłustych kapłonów, gęsiny, w mniejszym stopniu wieprzowiny. Podawano je z różnymi odmianami kasz i sals (sosów do maczania kęsów jedzenia). Ulubionym smakołykiem były małe ptaki

Passions hobbies life
Wołowina z pieczarkami, w sosie ostrygowym ('oyster sauce') 103

szybko. Czyli tak, jak lubię! :)  Kolejne danie podpatrzone i nauczone na kursie Bags of Taste . Składniki: (na 2 porcje, ale spokojnie można podwoić ilość wszystkiego) 200g mielonej wołowiny 1 średnia cebula (okolice 150g) 3 duże zabki czosnku, posiekanego drobniutko, lub startego na tarce 1 łyżka startego, lub super-drobniutko posiekanego imbiru 200g pieczarek kostka bulionowa 4 łyżeczki sosu ostrygowego

Lejdi of the house