wołowina - 6415 przepisów (strona:184/428)

Filet z kurczaka z makaronem noodle i grzybkami mung czyli mój obiad w pudełku do pracy 97

moje inne dania orientalne znajdziesz przepisu w linkach poniżej: Domowy „chińczyk” Kurczak na ostro z ananasem i makaronem ryżowym Kurczak w curry z mleczkiem kokosowym oraz prażonymi orzeszkami ziemnymi Wołowina po wietnamsku na ostro Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Odkrywany na nowo gulasz z dziczyzny 126

mięsem bardzo niskokalorycznym, zawierającym znikomą ilość tłuszczu, charakteryzującym się niskim poziomem cholesterolu oraz znacznie korzystniejszym stosunkiem nienasyconych kwasów tłuszczowych do kwasów nasyconych niż ma to miejsce np. w przypadku wołowiny. Dziczyzna jest źródłem pełnowartościowego białka, zawiera dużo witamin, składników mineralnych, a czerwona barwa mięsa jednoznacznie świadczy o wysokiej zawartości żelaza. Chociażby z tych względów jest ona polecana osobom odchudzającym się

KulinarneImpresje.pl
Gulasz trapera 79

Kuchnia kanadyjska Składniki 300 g bekonu 1 kg wołowiny bez kości pół szklanki mąki 250 g pokrojonych marchewek 450 g małych cebulek półtora szklanki białego wina 1 szklanka burgunda 300 ml bulionu wołowego pół łyżeczki soli 1 łyżka ketchupu ¾ szklanki wody 3 szklanki ugotowanego dzikiego ryżu 1 listek laurowy pół szklanki pokrojonych pieczarek 2 łyżki posiekanej natki ¾ łyżeczki oregano pół

R'n'G Kitchen
Kotlety mielone z mięsa mieszanego 144

przygotować kotlety mielone z mięsa mieszanego wg przepisu mojej babci, od której "Kuchnię polską" dostałam. Kotlety mielone z mięsa mieszanego - składniki wg przepisu z 1963 roku 30 dag wołowiny z kością (łopatka) 20 dag wieprzowiny z kością 5 dag cebuli 6 dag czerstwej bułki (w całości) jedna ósma litra wody lub mleka (czyli 125 ml) 2 dag tłuszczu 1 jajko

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wołowe zrazy zawijane - w sam raz na świąteczny obiad. 130

lekko słodkawym posmakiem, oprócz kaszy można podawać je również z ziemniakami z wody, kopytkami lub kluskami śląskimi. Składniki potrzebne do przygotowania wołowych zrazów zawijanych: 4 plastry wołowiny „zrazowej”, 1 ogórek kiszony, 1 cebula, łyżka musztardy, 2 -3 grzybki suszone, 1 łyżka mąki, sól i pieprz do smaku, 2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka majeranku, olej

Gotuj Się Kto Może
7.04 94

głodnego coś dobrego… Burger Novo2 z wołowiną, smażonymi pieczarkami, cebulą i serem wędzonym. Niebo w gębie

Między kuchnią a pokojem
SAJGONKI Z ZUPEK TYPU CHINSKIEGO 90

spodem. Obydwa są miękkie, puszyste i delikatne.  Jednak po tym całym świątecznym jedzeniu zapraszam Was na sajgonki z zupek typu chińskiego. Ja użyłam do nich zupek oyakata z wołowiną. Składniki: SAJGONKI: 2 zupki chińskie/japońskie 1 jajko 3 łyżki sosu sojowego 300 g mięsa mielonego papier ryżowy olej marchewka 1/3 selera 1 pietruszka 1 cebula sól himalajska pieprz

Kuchnia w oparach
MAROKAŃSKA ZUPA MARCHEWKOWA 98

przygotowane w tymże naczyniu z kuskusem i kurczakiem oraz warzywami. Kuskus możemy zamienić również na ryż lub inną kaszę. Drugim dość popularnym daniem jest Harira czyli zupa na bazie wołowiny z cieciorki i dodatkiem warzyw. Chlebki podawane są do prawie każdego dania. Maroko pachnie wieloma przyprawami. Ja jednak dziś zapraszam Was na marokańską zupę z marchewki . Nie tylko zupa jest

Kuchnia w oparach
Domowe hamburgery wołowo-wieprzowe. Sos do hamburgerów. 235

dać tutaj po prostu to, co się lubi najbardziej.  Domowe hamburgery wołowo-wieprzowe. Sos do hamburgerów.  Proporcje na 8 sztuk.  Składniki na kotlety: 40 dag mielonej wołowiny 40 dag mielonej wieprzowiny 100 ml rosołu (ewentualnie wody) nieduża cebula posiekana bardzo drobno sól i pieprz 2 żółtka łyżka musztardy stołowej płaska łyżeczka musztardy Dijon (lub innej ostrej) olej

Poezja Smaków - blog kulinarny
ZDROWE kotlety mielone z dodatkiem kaszy, w panierce z siemienia lnianego. 103

odczarować i przygotować w zdrowszej i pysznej wersji. Aby kotlet mielony był mięciutki i soczysty ważny jest odpowiedni surowiec do jego przygotowania. Należy wybrać dobrej jakości mięso u mnie wołowina i wieprzowina. Należy też je odpowiednio wyrobić i dodać do niego składniki, które spowodują, że będzie on soczysty i wilgotny. Staropolskim zwyczajem był dodatek kasz do wszelakiego rodzaju pasztetów, klopsów

SMYKWKUCHNI
Menu na tydzień: przepisy dla rodziców – prawie tak dobre jak cała przespana noc 116

pieczony), razem z nim piekł się kugel, czyli rodzaj babki ziemniaczanej (opiszemy to danie niedługo na blogu), a potem do pieca trafił kurczak zielonej bogini. W międzyczasie udusiliśmy czyli wołowinę z chorizo i rodzynkami – czyli przyrządziliśmy picadillo oraz ugotowaliśmy zupę z orzo. Na niedzielny obiad zjedliśmy kurczaka z kuglem i groszkiem. Wieczorem ugotowaliśmy penne, groszek i przysmażyliśmy prosciutto. Następnego

Niedzielny kucharz
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 148

temu podawałam już na blogi przepis na kurczak tandoori , dziś troszeczkę inna wersja z dużą ilością sosu. PS. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania warzyw, krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Kurczak tandoori - składniki proporcje dla 3-4 osób około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka  lub  cały kurczak pokrojony na kilka części. 2 łyżeczki mieszanki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bakłażan faszerowany pod jaglaną pierzynką 230

pieczarkami, pomidorami i ciecierzycą Przepis na faszerowanego bakłażana towarzyszy mi w kuchni od lat. To świetny pomysł na szybkie danie obiadowe. Przygotowuję go w wersji klasycznej czyli mięsnej, nadziewanej wołowiną a także w wielu odsłonach wegańskich – z kaszą jaglaną, soczewicą czy szpinakiem. Zazwyczaj farsz jest efektem przypadku i tego, co akurat mam w lodówce co nadałoby się jako nadzienie

Book of spells
Tatar z czarnym czosnkiem, czarną quinoą i czarną truflą 146

zielonego pieprzu 4-6 ostrych papryczek aji chrapita 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno bio  3 łyżki wody mineralnej pieprz sól świeże listki mięty do ozdoby Wykonanie: Wołowinę siekamy drobno, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z olejem i wodą. Staranie wyrabiamy przez chwilę, jak ciasto.  Obórek obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę, tak samo siekamy

Quinoa Raz!
Pieczeń Pork Wellington 163

Pieczeń Wellington to brytyjska potrawa, prawdopodobnie wymyślona na cześć księcia Wellingtona żyjącego w czasach Napoleona. Najczęściej jest spotykana z wołowiną w składzie (Beef Wellington) lub z wieprzowiną (Pork Wellington), tak jak to jest u mnie. Mięso tradycyjnie jest otoczone pasztetem foie gras lub farszem grzybowym, dobrej jakości szynką a całość pieczona jest w cieście francuskim.  Ja pozwoliłam sobie iść

Poezja Smaków - blog kulinarny